Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje gniazdka 3 pinowego do zetora. Myślałem zeby podłączyć sie do tego gniazda któro jest nad pedałem hamulca(swoją drogą mógłby ktos podać fachową nazwe tego zetorowskiego gniazda bo szukałem jej w necie i nei moge znaleźć) Stamtąd chciałem wziaść prąd tylko ze on działa na wciśnietym kluczyku ale to nic , jakoś to przeboleje. Sterownik od siewnika bedzie podłączany pod 3 piny które chce zrobić. Czy zastosować na tym podłączeniu na plusie bądź minusie jakiś dodatkowy bezpiecznik? Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić i co ewentualnie kupić? Pozdrawiam wszystkich .

Opublikowano

W zetorze 7211 to gniazdko które występuje nad pedałem sprzęgła jest takie samo jak w ursusie C330 czy też C360 także wtyczkę do niego dostaniesz w sklepie z częściami do maszyn. Co do gniazda 3 pin to na pewno bezpiecznik na przewodzie powinien być, druga sprawa to odpowiednia grubość przewodu, oraz jego zabezpieczenie przed przetarciem poprzez poprowadzenie w peszlu i zabezpieczenie przed swobodnym ruchem.

https://shop.techmot.com.pl/-36-czesci-do-ursus-c360-wtyczka-wycieraczki-c-330-360-360-3p,c248,p6135,o1002,s1002,pl.html

Opublikowano (edytowane)

A moge prad wziaść właśnie z tego gniazdka na dole? Plus minus i mase złapać gdzieś ? No i oczywiście ten bezpiecznik. Jaki bezpiecznik dobrać ? Jak to mam sprawdzić/ wyliczyć/ wydedukować?

Edytowane przez disel16v
Opublikowano

Sprawdź pobór prądu miernikiem i wtedy dobierz bezpiecznik. Bezpiecznik musi mieć trochę więcej amper niż prąd pobierany przez sterownik. Ja się wpiąłem pod główny czerwony przewód co wchodzi do skrzynki bezpieczników, zabepieczyłem obwód bezpiecznikiem 5A (w moim przypadku taki bezpiecznik jest wystarczający) i 12v mam caly czas, nie musi być włączona stacyjka. Jeśli u Ciebie będzie bardzo duży pobór prądu, to nie obciążaj już przewodów w skrzynce, tylko lepiej pociągnnij oddzielną wiązkę od np. rozrusznika.

Opublikowano

Przewód na styk 30 bierzesz wprost z akumulatora, przewód grubości 2,5mm2 bezpiecznik 15A. Masę też możesz brać prosto z akumulatora. Przewód na styk 82 bierzesz z "15" czyli plusa po zapłonie potem dalej przez bezpiecznik 5A i przełącznik. Do zasilania wymagane są tylko 2 przewody. 

Opublikowano

Najlepiej podłączyć się bezpośrednio pod akumulator. Przewody min. 2,5 mm a 4mm byłoby super. 

bezpiecznik zaraz za akumulatorem na przewodzie "+". spokojnie możesz dać 30A

wtedy będziesz miał pewny prąd do pracy z każdą maszyną gdzie jest pobierany nieco większy prąd.

Nie będzie problemu gdy załączysz np oświetlenie w nocy albo alternator nie będzie sprawny

2 godziny temu, hubertb napisał:

Przewód na styk 30 bierzesz wprost z akumulatora, przewód grubości 2,5mm2 bezpiecznik 15A. Masę też możesz brać prosto z akumulatora. Przewód na styk 82 bierzesz z "15" czyli plusa po zapłonie potem dalej przez bezpiecznik 5A i przełącznik. Do zasilania wymagane są tylko 2 przewody. 

Nie w każdej maszynie wystarczą dwa przewody. Prasy JD potrzebują dodatkowego + na małym pinie

Opublikowano
14 godzin temu, hubertb napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuję tylko jednego kolegę ale nawiązuje do wszystkich wypowiedzi. Czy mogę zaufać instrukcji w kwestii doboru bezpiecznika? 

No i mówisz tutaj od stykach 30 , 82 itd czy to będzie podpisane jak zamówię wtyczkę czy nie ? Na tych stykach będzie podpisane małymi literkami 82, 30 ?

Przewody do podciągnięcia tego do kabiny będę zamawiał na allegro to 2,5 mm mam brać trzyżylowy  tak? Żeby w środku były trzy kable . Wybacz za takie błahe pytania ale dopiero zaczynam z elektryką.

IMG_20200608_220608.jpg

Opublikowano

Cholera kupiłem przewód 2,5 .. mam nadzieję że da radę. Powiedzcie mi bo przyszło mi gniazdko. Ono ma podwojne styki .. to znaczy że są do podłączenia szeregowego takich wtyczek? Żeby doprowadzić prąd do niej i wyprowadzić z niej do kolejnej ?Pokaże wam zdjęcie . Powiedzcie mi czy poprostu mam podłączyć pod jedno z nich kabel i się nie przejmować czy cos z tą etyka obok tez trzeba robić .

IMG_20200614_210713.jpg

Opublikowano

Dopiero dzisiaj siadłem do połączenia tego wszystkiego. 15/30 to plus z akumulatora bądź ze stacyjki(tutaj wepnę gniazdo bezpiecznika  , 31 to minus z akumulatora. Co ze stykiem 82 bo podlinkowana norma DIN 72552 mówi tylko " zamkniecie" a dla laika to nic nie znaczy. Gdzie sie podpiąć 82 bo mam kabele 3 żyłowy tak jak mówiliście ? Wybaczcie za tyle pytan ale sterownik koszłowal cos koło 4000 brutto i nie chce go zniszczyć swoją nieudolną instalacją.

Opublikowano

Panowie a jak zamontować takie gniazdo 3 pin w C-360-3P? Powiedzmy że zasilanie wezmę z tego kabla co idzie do rozrusznika, masę z aku, a jak dać ten plus po stacyjce? Czy pozostawić ten pin nie podłączony?

Opublikowano

Pewnie tak, jak dobrze pamiętam tez mam 15A do opryskiwacza i 25A pod prasę. Ja specjalistą w tej dziedzinie nie jestem i nie chciałbym źle doradzić. Zajrzyj w instrukcję opryskiwacza i tam na pewno będzie informacja o bezpieczniku