Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bierz miga nie musi być za miliony jak do siebie to itak wszystko małe rączki robią tylko naklejki inne i skręcają gdzie indziej. Jedynie co to 3 fazy lepiej jak do spawania większym prądem kupiłem za 1200 mig mma niby 200 amper i to z butla i jestem zadowolony elektroda nie pamiętam kiedy spawałem. I mam zamiar właśnie 2 butle dokupić żeby zawsze była w zapasie a wolę mniejsze łatwiej autem przewiesc

Opublikowano

To tylko forum rolnicze wiec czego się spodziewać? Aby podtrzymać życie tematu :D napisze coś od siebie. Po pierwsze większość półautomatów inwerterowych mig/mag ma możliwość spawania mma więc kwestia mig/mag vs mma mamy za sobą. Po drugie tig w tych 3w1 nadaje sie tylko do tego aby sąsiad nie powiedział ze nie masz tiga. Spawarkę jak i metodę spawania dobiera się do potrzeb, póki co nic o nich nie wiemy. Dobra spawarka do poważnego spawania musi być 3x400V, w miarę solidnej marki posiadającej serwis i dostęp do części zamiennych.  Przy amatorskim zastosowaniu różnica pomiędzy poważnym sprzętem makowego producenta a takim Magnum, Sherman czy innym, będzie tylko w osprzęcie i autentyczności tych amperów, bo jeden i drugi będzie spawać latami. Ja mam w garażu mig/mag z mma 3x400v 260A + druga 200A 230V i obie są podobnie używane, w zależności co robię. Na prace remontowe w gospodarstwie wystarczy mała MMA 230 V jakiś Magnum np. 200P lub coś podobnego, a spawać trzeba się nauczyć jedną i druga metodą, bo prawda jest taka ze migiem to polepisz łatwiej a elektrodą musisz coś umieć bo nawet nie zaczniesz :D

Opublikowano
akmaly napisał:

To tylko forum rolnicze wiec czego się spodziewać? Aby podtrzymać życie tematu :D napisze coś od siebie. Po pierwsze większość półautomatów inwerterowych mig/mag ma możliwość spawania mma więc kwestia mig/mag vs mma mamy za sobą. Po drugie tig w tych 3w1 nadaje sie tylko do tego aby sąsiad nie powiedział ze nie masz tiga. Spawarkę jak i metodę spawania dobiera się do potrzeb, póki co nic o nich nie wiemy. Dobra spawarka do poważnego spawania musi być 3x400V, w miarę solidnej marki posiadającej serwis i dostęp do części zamiennych.  Przy amatorskim zastosowaniu różnica pomiędzy poważnym sprzętem makowego producenta a takim Magnum, Sherman czy innym, będzie tylko w osprzęcie i autentyczności tych amperów, bo jeden i drugi będzie spawać latami. Ja mam w garażu mig/mag z mma 3x400v 260A + druga 200A 230V i obie są podobnie używane, w zależności co robię. Na prace remontowe w gospodarstwie wystarczy mała MMA 230 V jakiś Magnum np. 200P lub coś podobnego, a spawać trzeba się nauczyć jedną i druga metodą, bo prawda jest taka ze migiem to polepisz łatwiej a elektrodą musisz coś umieć bo nawet nie zaczniesz :D

a co sądzisz o magnum mig mag 280 igbt? bo widzę że znasz sie na temacie?

Opublikowano
9 godzin temu, robert1226 napisał:

Co to za napięcie 3x400v.

Są różne spawarki o różnym zasileniu prądem o napięciu 400 V, mogą być na dwie fazy czyli tzw. miedzy fazowe oraz trój fazowe zasilanie ( 3x400V)

Obecnie często spotyka się spawarki ( i cała masę urządzeń elektrycznych ) które mogą pracować zarówno na 230 V jak i 400 V - ciekawe rozwiązanie dla bardziej mobilnych urządzeń. 

Kolego @Rolniczek98 - nie jestem żadnym ekspertem w tej dziedzinie, nie będę Ci nic polecał bo nie sprzedaję spawarek ani ich nie serwisuję. Jedynie co mogę Ci z doświadczenia napisać to magnum mig mag 280 igbt jest to duża, ciężka ( jak na obecne urządzenia ) i dość mocna spawarka. Jak zwykle w tej klasy sprzęcie osprzęt szału nie robi tak i tu uchwyt mig/mag jest słaby ( 3m i do 230A ) ale na łączenie blach wystarczy ( choć przy tej masie spawarki mógłby być dłuższy ). Podajnik 4. rolkowy i ogólnie wydaje się spoko. Kwestia tylko co chcesz tym spawać, bo jak dla mnie jest to typowo garażowy sprzęt, o niezłym źródle i przeciętnym osprzęcie ( przewody i uchwyty ). Jeśli chcesz zajmować się głównie blacharką to ja bym szukał czegoś mniejszego, bardziej mobilnego.

Opublikowano (edytowane)

Tak są spawarki jedno - dwu i trzy fazowe ale niema napięcia 3x400V to chyba że u ciebie ,albo ty spawarkę podpinasz pod trzy gniazda siłowe . A jak masz więcej jak 1dno fazę to masz zawsze napięcie międzyfazowe .

11 godzin temu, Rolniczek98 napisał:

a co sądzisz o magnum mig mag 280 igbt? bo widzę że znasz sie na temacie?

To co pisałem ideal praktik to jest magnum tylko w czerwonej obudowie .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

3x400 V potocznie lub nie ( nie jestem elektrykiem ) określa się napięcie trójfazowe wiec nie wiem w czym masz taki problem? 

Ideal, magnum, derda, sherman i wiele wiele innych to chińczyki w kolorowych obudowach, a czym się miedzy sobą różnią? Nie wiem możliwe że niczym ale to już trzeba konkretne modele porównać bo sam magnum ma ich kilkanaście. 

Opublikowano
akmaly napisał:

3x400 V potocznie lub nie ( nie jestem elektrykiem ) określa się napięcie trójfazowe wiec nie wiem w czym masz taki problem? 

Ideal, magnum, derda, sherman i wiele wiele innych to chińczyki w kolorowych obudowach, a czym się miedzy sobą różnią? Nie wiem możliwe że niczym ale to już trzeba konkretne modele porównać bo sam magnum ma ich kilkanaście. 

ja powiem tak że nie jestem jakims wybitnym spawaczem (chodzi mi o to że spawarka nie będzie chodziła dzień w dzień) ale patrzę na marki np magnum ale żeby sprzęt był z polki profesjonalnej i jeszcze dzisiaj byłem w sklepie z takim sprzętem i znowu mam dylemat bo gościu miał dwa migomaty jeden 250a magnum na invertorze a druga 250a na transformatorze i mówi że jak mam jakiś warsztat wilgotny to lepiej transformator a jak suchy to invektor i takie pytanie do was jak się spisuja spawarki na invertorze w jakiś garazach bez ogrzewania z lekka wilgocia czy były jakieś przypadki że coś sie stalo, podzielcie się, dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Zapomnij o transformatorowej - koniec tematu.

Ja mam garaż ogrzewany jak coś robię a zimą potrafi tydzień być nie ogrzany i od 5 lat nic się nie stało wiec oby tak dalej. 

Opublikowano
akmaly napisał:

Zapomnij o transformatorowej - koniec tematu.

Ja mam garaż ogrzewany jak coś robię a zimą potrafi tydzień być nie ogrzany i od 5 lat nic się nie stało wiec oby tak dalej. 

a jaka ty masz spawarke?

Opublikowano

a jeszcze się zapytam bo w tych sprawach to taki lajk jestem bo moje doświadczenie to tylko elektroda na starej transformatowce czy jest sens dokładać do tej wersji synergia?

Opublikowano

Synergia w spawarkach to taki automat dobierający parametry. Kolega ma i chwali ale dzień siedzieliśmy nad instrukcja aby ja dostroić, ja nie mam i nie napiszę nic więcej. Tylko wspomniany kolega spawa cienkie blachy a u mnie najcieńsza blacha to 1 i w górę ( a przeważnie profile i inne  jak  to w gospodarstwie )

Opublikowano

Zastanawiam się nad zakupem Migomatu do gospodarstwa. Sprzęt będzie używany okazjonalnie, ale jednak czasami będzie potrzeba pospawania grubszych elementów. Stacjonować będzie w garażu nieogrzewanym, wpłynie to negatywnie na żywotność inwertera? Właśnie skłaniałem się najbardziej ku Magnum 330A. Najchętniej wybrałbym coś jak najprostszego.

Opublikowano

Stoję przed wyborem spawarki. Ma slużyc do niewielkich prac w gospodarstwie. Będzie to najprawdopodopniej magnum mma 200A,z zabezpieczeniem max 20A tylko waham się między tranzystorem igbt a mosfet. Który jest mniej awaryjny?. A może poradzilibyście jakąś inną niż magnum dla amatora. Koniecznie musi mieć arc force, anti stick i  Hot start, dobrze, żeby miala też wyświetlacz. Chciałem magnum snake 200 ps, ale podobno przewód na uchwyt masy jest wykonany z cienkich blaszek i miedzianej plecionki, która nie wytrzymuje dużych prądów. Ponadto nawet wśród magnumów jest tyle 200 A , różniących sie ceną i troche nazwą , że naprawde trudno się zdecydować

Opublikowano

kup sobie migomat jeśli nie zależy ci strasznie na mobilność to bajka spawanie i MMA masz też co do wyboru to wszystko to samo , a co do tych dodatków to czasem się przydaje ale bez też da się normalnie pracować . migomat do MMA to bajka wygoda wsumie od kad mam to wolę przewieź większy migomat niż wsiąść pod pachę mała MMA do spawania chyba że naprawdę jest 2 cm spawu gdzieś do położenia

Opublikowano

Do drobnych prac wystarczy mi mma, a migomat to to dodatkowe koszty np. butla, choć można spawać metodą mat, jednak podawanie drutu jest zbyt szybkie dla niewprawionego spawacza i wskazany jest zakup zewnętrznego podajnika , co prawie podwaja koszty.

Opublikowano

Do drobnych prac migomat jest zbędny... Druga sprawa trza go trzymać w suchym i wolnym od kurzu pomieszczeniu bo pierdyka od wilgoci i kurzu przy włączeniu.. 

Opublikowano
6 minut temu, ogarek napisał:

Do drobnych prac migomat jest zbędny... Druga sprawa trza go trzymać w suchym i wolnym od kurzu pomieszczeniu bo pierdyka od wilgoci i kurzu przy włączeniu.. 

Widac ze nie miales nigdy takiej spawarki tylko sie nasluchales pod GSem

Opublikowano

Jasne filozofie.... Bardzo merytoryczne wypowiedzi.... 😋

Jasne filozofie.... Bardzo merytoryczne wypowiedzi.... 😋

Akurat posiadam to gieee i cztery razy serwis w ciągu 2 lat zaliczony..

Opublikowano

Mam inwertery z 10 lat. I stopi sobie w stodole, WIec kurzu i wlgoci tez nie brakuej. A pozatym teraz płytki sa lakierowane wiec kurz czy opiłki nie zrobią zwarcia. Wystarczy raz na rok przedmuchac i tyle