Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Iwa.  w wolnych chwilach jako wolontariusz udzielał by się w ośrodku dla dorosłych z porażeniem mózgowym. Mył i wymieniał pieluchy, rozmasowywał mięśnie z przykurczami,  likwidował odleżyny i odparzeliny

Opublikowano (edytowane)

dodatkowo i mimo woli wykroczono po za granice kontrolowalności bo teraz każde poronienie płodu powinno owocować wszczynaniem dochodzenia dowodowego czy było nieumyślne
Przekroczono granice suwerenności osobniczej bo technicznie to wypadało by objąć teraz ścisłym nadzorem każdą ciężarną z grup ryzyka aborcyjnego (a takie łatwo wymienić) czy nie będzie usiłowała wywołać poronienia odpowiednim zachowaniem bo jest to możliwe.

Kwestia aborcji nie powinna być ujmowana w przepisy prawa świeckiego bo leży po za sadystyczną granicą wymuszenia czysto etycznych zachowań jednych nad drugimi ale sadyzm leży u podstaw wszystkich religii wyrosłych z judaizmu bo czyż administracyjny zakaz aborcji nie jest motywowany religijnie?

Z biologicznego punktu widzenia jednostki które zatraciły instynkt rodzicielski powinny znikać z populacji bezpotomnie nawet jeśli nie wszystkie dzieciobójstwa są warunkowane genetycznie to jednak bez selekcji i przy przymusowym utrzymywaniu w populacji genotypów bez tego instynktu i tak doprowadzi do wymarcia danej populacji gdy tylko egzekwowalność podobnych zakazów z dowolnego powodu np. osłabienia instytucji państwa przy byle kryzysie zastanie populację z dużym udziałem samobójców genetycznych jakimi bez wątpienia są zwolennicy aborcji "na żądanie" bez medycznych wskazań i tu nie ma dyskusji że należy takim decyzjom przeciwdziałać no ale sztywny zakaz aborcji jest i tak nie do wyegzekwowania we wszystkich przypadkach tak że bardziej przypomina pobożne życzenie niż prawo.

trzecim aspektem jest zalożenie że demokracja z czasem zostanie zdominowana przez większość która instynkt rodzicielski zatraciła i leży to w jej naturze genetycznej bo zablokowano mechanizm samooczyszczenia populacji z tej dewiacji , czyli i tak wcześniej czy później sytuacja zostanie odwrócona w przeciwną krajność
z resztą znane są przykłady społeczeństw "reglamentowania" dzietności

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nauka kościoła nie dopuszcza aborcji żadnej. Przypominam, że tabletki antykoncepcyjne stawia na równi z wczesnoporonnymi a spuszczenie zużytej gumki w kiblu to grzech. Kościół toleruje jeno Watykańską ruletkę. Jaka jest różnica w traumie aborcji a po urodzeniu martwego dziecka? Ogromna. Sąsiadka urodziła martwe dziecko ze trzy lata temu - jeszcze ma depresję. Moja żona roniła i wychodziła w ciągu kilku miesięcy. Z wyrzutami sumienia ludzie radzą sobie szybciej.

Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

Albowiem tak celowany strzał jak i aborcjię dokonuje człowiek chrzczony a nawet i bierzmowany.

Ale pewnie ateista.:lol:

7 minut temu, dysydent napisał:

Kwestia aborcji nie powinna być ujmowana w przepisy prawa świeckiego bo leży po za sadystyczną granicą wymuszenia czysto etycznych zachowań jednych nad drugimi ale sadyzm leży u podstaw wszystkich religii wyrosłych z judaizmu bo czyż administracyjny zakaz aborcji nie jest motywowany religijnie?

No i w pizdu, judeo-chrześcijańskie wartości na których zbudowaliśmy naszą państwowość.:lol:

Opublikowano

Dysydent - na żądanie czy z kaprysu? W sytuacji dramatycznej "na żądanie" może utrzymać właściwy stan psychiczny dla spełnienia instynktu macierzyńskiego. Kaprys to domena jednostek nieprzystosowanych...

Opublikowano

Amerykańscy naukowcy znaleźli pierwsze gniazdo "morderczych" szerszeni

Amerykańskim naukowcom udało się dotrzeć do pierwszego gniazda niebezpiecznych szerszeni azjatyckich. Owady, które pojawiły się w USA są niebezpieczne przede wszystkim dla pszczół, ale ich użądlenie może doprowadzić również do śmierci człowieka.

Zaraz będzie Europa zmagać się z szerszeniem Amerykanie podzielą się tym owadem .

Jak ze stonką ziemniaczaną .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

No i w pizdu, judeo-chrześcijańskie wartości na których zbudowaliśmy naszą państwowość.

ależ sadyzm religijny wystawiono na najbardziej widocznym miejscu - ołtarzu ofiarnym
czy kto pyta... czy istnieje w religii coś takiego jak empatia wobec ofiary? no to jak nazwać motywację która ten rytuał zrodziła

12 minut temu, DTaras napisał:

Dysydent - na żądanie czy z kaprysu? W sytuacji dramatycznej "na żądanie" może utrzymać właściwy stan psychiczny dla spełnienia instynktu macierzyńskiego. Kaprys to domena jednostek nieprzystosowanych...

w momencie próby i tak owe nieprzystosowane jednostki giną zatem należy skoncentrować się na wykształceniu owego przystosowania zanim jeszcze nie jest za późno i tutaj jak najbardziej choćby i religii rola, etyki; w wychowaniu i oznaczaniu co jest uznawane za dobro a co za zło z całą resztą argumentów - dlaczego?

Samobójstwo jest uznawane za grzech no i czy kto odważy się zapisać w prawie cywilnym karę za takowy?a przecież zakaz aborcji blisko tego stoi a śmiem zarzucić ścisłemu zakazowi aborcji zwiększenie statystyki samobójstw.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ołtarz ofiarny to raczej Stary Testament. Potem przestało to sie podobać, albo ilośc składanych ofiar przerosła składających i mamy Nowy Testament gdzie ofiarę miał złożyć jeden. Poświęcenie dla zbawienia wielu, albo poświęcenie oddanie życia za innego człowieka jest do dziś uważane za akt najwyższej wagi i najbardziej cenny,

Empatia dla ofiary? Tu raczej wymagało się od ofiary zrozumienia że powinna się poświęcić.

Opublikowano

no i doszliśmy z Dysydentem jak zrozumiałem do porozumienia. Jednostki odrębne nie pozostaną w odrębności i możliwość i należy podać. Z powodu ich małej liczebności choćby. Reszta ma zostać ukształtowana w solidnych ramach, ramach które gwarantują przetrwanie. Kształcenie to dostęp do każdej wiedzy. Prawo kierowane przez ślepą babę nigdy nie opowie się po żadnej ze stron zatem nie może być branżowo szczegółowe...

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Prawo kierowane przez ślepą babę nigdy nie opowie się po żadnej ze stron zatem nie może być branżowo szczegółowe...

Baba może jest i ślepa ale głucha to raczej nie. Więc w tej kwestii tez liczyłbym na chwilowe wahnięcia. 

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

no i doszliśmy z Dysydentem jak zrozumiałem do porozumienia. Jednostki odrębne nie pozostaną w odrębności i możliwość i należy podać. Z powodu ich małej liczebności choćby. Reszta ma zostać ukształtowana w solidnych ramach, ramach które gwarantują przetrwanie. Kształcenie to dostęp do każdej wiedzy. Prawo kierowane przez ślepą babę nigdy nie opowie się po żadnej ze stron zatem nie może być branżowo szczegółowe...

no szczena mi opadła bo tak esencjonalnie napisać... ująć nie potrafię. Przynajmniej dzisiaj gdy mam na głowie doczesne - jak wykopać kartofle po niedzieli w trzy dni zanim nie popada gdy kopania jest na dziesięć?

pewnie muszę improwizować no i właśnie tylko w improwizacji nadzieja bo ścisłe prawo najczęściej zawodzi w stale zmieniającym się otoczeniu którego nigdy do końca nie uda się przewidzieć

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

jak wykopać kartofle po niedzieli w trzy dni zanim nie popada gdy kopania jest na dziesięć?

Pożyczę Ci kombajn dwu rzędowy, szybciej pójdzie.

Opublikowano (edytowane)

a masz gdzieś blisko Werbkowic bo właśnie deszcz na piątek ... czyli by cztery dni wychodziły pogody ale właśnie jutro zobaczę czy tam kto blisko nie ma. nawet z usługą.
Jeszcze na kolejny tydzień sucho obiecują ale nadzieja na sprawdzalność prognoz długoterminowych to marna nadzieja...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

kop kop z czego bedziemy kielbase robic 😜,  sasiad ma jeszcze w ogrodku ze 2 ary, chyba wcale nie bedzie kopal, gdy bede mial wolna chwile to myje kopaczke i garazuje,niech kopaczka kopie.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

Jeszcze na kolejny tydzień sucho obiecują ale nadzieja na sprawdzalność prognoz długoterminowych to marna nadzieja...

U mnie w marchewce na razie kaczki dzikie pływają, więc tez liczę na jakieś pogody, choćby ze dwa tygodnie żeby wykopać przed mrozami.

Opublikowano (edytowane)

oj wybieraliśmy marchew z dolinki gdzie woda stała i praktycznie wszystka w tej dolince zegniła
marchew mniej boi się przymrozków jak kartofle bo te co na wierzchu tyłki powystawiały jak przemarzną do minus 2 to po wykopaniu zmieszane bajzel zrobią w przechowalni jak pogniją, marchew kopałem po mrozie minus sześć i dobrze się przechowywała

n niby do polowy listopada przynajmniej mrozow nie obiecują

kota mi podrzucili i na razie mam rozrywkę bo fajny i wdzięczny za przygarnięcie
Przypomniało mi się , wczoraj czytałem tylko niech znajdę
A'propos zaostrzonych przepisów alimentacyjnych a teraz antyaborcyjnych jak pewien kot się tak przejął sankcjami że...
zaraz poszukam... o mam
tak się kocur przejął że z alimentów się nie .... :P
https://lelum.pl/kotka-010420-js-rodzila-co-miesiac/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

U mnie glina, więc jak zamarznie to nie ma sensu kopać bo więcej bryły niż marchwi w zbiorniku. Ja pożyczyłem znajomym sadzarkę i forownice aktywna do ziemniaków , i juz do starej technologii nie wrócą. Zaformowane rządki i nic nie wystaje, czyli zielenienie też odpada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v