Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wspomnie pgr-u czar....... az sobie przypomnialem kiedy pierwszy raz pasalem krowy,konie, a nawet kozy w pgr-rze, to chyba 89 r juz byl, na boze narodzenie 30 mlecznych przed sniadaniem sie doilo, czesto obrowy byl wczorajszy i we 2 trzeba bylo z bankami ganiac, potem kozy wydoic, krowy na pastwisko ,cieleta na padok i sniadanie, a po obiedzie od nowa polska juz nie ludowa..

jeszcze niedawno dyrektor dzwonil co chwile zebym przyszedl do roboty bo nie mial kto-ale zdrowie juz nie pozwala. ciekawe gdy stary dyrektor pojdzie na emeryture,co sie stanie z 100 krow i 230 ha ziemi ? ile chlopaki pociagna biznes..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

wspomnie pgr-u czar....... az sobie przypomnialem kiedy pierwszy raz pasalem krowy,konie, a nawet kozy w pgr-rze, to chyba 89 r juz byl, na boze narodzenie 30 mlecznych przed sniadaniem sie doilo, czesto obrowy byl wczorajszy i we 2 trzeba bylo z bankami ganiac, potem kozy wydoic, krowy na pastwisko ,cieleta na padok i sniadanie, a po obiedzie od nowa polska juz nie ludowa..

to chyba praktyki miałeś w wieku 19 lat?

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

Zapomniałeś dodać że jak wracałeś z pastwiska to śnieg był po pas.   :P  xD

Opublikowano
44 minuty temu, galan99 napisał:

To będą nowi wyborcy na następne wybory jak dobrze przeliczą to tak 1 milion ludzi się znajdzie a to będzie jakieś 3 procenta poparcia ci co teraz robią blokady dróg wypadną wejdą nowi wiec koło toczy się dalej .

1 mln to byłoby 3% przy 100% frekwencji.  Ten jeden mln ludzi z czego/kogo sie znajdzie bo nie załapałem?

Opublikowano

niemcy-ci dobrzy z nrd a potem tez z rfn byli ,a nawet nawet austryjacy-przyjezdzali na wymiany uczniowskie,a mysmy do nich jezdzili potem takze do szwajcarii...

pierwsze praktyki mialem w II klasie technikum ,na poczatek szklarnia i ogrod potem stajnia i obora, sam nie wiem jak mi sie udalo nie byc w chlewnii..

wtedy juz prawdziwe zimy sie skonczyly choc nieraz sie zdarzalo ze jalowki czy konie sie pasly na sniegu..

Opublikowano

Co to za PGR był? Jakaś nędza. Tu u mnie w okolicy były dwa PGRy i działały niemal doskonale jako kombinat. W sumie miały coś ok 1200szt krów mlecznych i h... wie ile opasów. Jak zalanczali dojarnie to 3km dalej było sprężarki słychać. 

Opublikowano

on nie byl-on jest nadal.

to malopolska to i areal maly choc niedaleko jest instytut zootechniki i ma ponad 1000 ha ale to po radziwilach i potockich im zostalo.. u nas srednia gospodarstwa co kolo 3,2 ha😜, wiec 230 to jest cos.

Opublikowano

wirus szaleje a sezon chorobowy jeszcze na dobre się nie rozpoczął, będzie źle, bardzo źle, za około dwa tygodnie w polsce będzie pół tysiąca zgonów dziennie; na narodowym przygotowują szpital na 500 miejsc - tyle to będzie potrzebne na ... ...jeden dzień

rząd światowy próbuje nas zmusić do utrzymywania dystansu minimum 2 metry, nietrudno policzyć, że przy takim rozproszeniu część ludzi spadnie z krawędzi ziemi; i o to im chodzi, nie dajcie się omamić :) 

Opublikowano

Ja pier... Butlę, zanim wzięła, należało przynajmniej zlać 70% roztworem spirytu i pozostawić na minimum 30 sekund. Rękawiczki są środkiem dodatkowym dla miejsc gdzie taki myk jest nie do zrobienia czyli miejsca publiczne...

Opublikowano

Okazuje się, ze propagandowy zakup masek z chin to robota służb specjalnych. Maski warte po 2 zł sztuka zakupiono po 2 dolary.Pisowcy sobie z dziobków spijali. Pinokio dziękował Adrianowi. Akurat przechodził z tragarzami gdy Antonow wylądował. A tu proszę prawda i kulisy zakupu zupełnie inne.

Opublikowano

Ta cała pandemia to robota służb specjalnych i nie tylko tych Polskich. Czekam na książkę pewnego dziennikarza śledczego tylko, że po tym co słucham na różnych niezależnych kanałach to aż mi włosy stają dęba i trochę się cykam tego co mogę wyczytać z tej książki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

to aż mi włosy stają dęba i trochę się cykam tego co mogę wyczytać z tej książki. 

Wyczytasz tyle, co z raportu Macierewicza Antoniego.😂

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Okazuje się, ze propagandowy zakup masek z chin to robota służb specjalnych. Maski warte po 2 zł sztuka zakupiono po 2 dolary.Pisowcy sobie z dziobków spijali. Pinokio dziękował Adrianowi. Akurat przechodził z tragarzami gdy Antonow wylądował. A tu proszę prawda i kulisy zakupu zupełnie inne.

Ale jak to? Przecież ogłoszono sukces że nasze służby dyplomatyczne wychujały z tymi maseczkami wszystkich łącznie z Mosadem i Francuzami.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

A Ty nie na strajku? Po O PRAWORZĄDNOŚCI JAKOŚ ZAPOMNIAŁA JAK PRZYSZŁO GŁOSOWAĆ NAD 5 kACZYŃSKIEGO...........

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

A Ty nie na strajku? Po O PRAWORZĄDNOŚCI JAKOŚ ZAPOMNIAŁA JAK PRZYSZŁO GŁOSOWAĆ NAD 5 kACZYŃSKIEGO...........

Wczoraj po moim mieście jeździła parada. Popatrzyłem się uśmiechnąłem i poszedłem dalej do swojej roboty. Ludzie na nich psioczą, że innym przeszkadzają. A mi się po prostu siać chciało. Protestuje to się przy urnach a nie na ulicy. Bo teraz to wszystko zależy od humoru Kaczyńskiego. Bo on nie ma nic do stracenia. W sejmie posiedzi do 74 roku życia. Potem jak zechce też raczej się dostanie nawet jak będzie w opozycji. A głąby co mu uwierzyli i na pis głosowali stracą dużo. Spadek pogłowia bydła wołowego to również mniejszy popyt na zboża, na pasze. A więc ich ceny też spadną. Ceny mleka tez niskie. Wieprzowinę wykończył asf. Perspektywy rolnictwa są zachwycające. Jak będą ceny zbóż spadac oddam swoje 13 ha w dzierżawę i to oleje. Wezmę dopłaty i mam to gdzieś. Niech się ci martwią co gospodarstwa rozwijają i w to inwestują.

2 godziny temu, mirro napisał:

Wyczytasz tyle, co z raportu Macierewicza Antoniego.😂

Ale jak to? Przecież ogłoszono sukces że nasze służby dyplomatyczne wychujały z tymi maseczkami wszystkich łącznie z Mosadem i Francuzami.😂

Oj tam oj tam nie czepiajmy się szczegółów dyplomatyczne, specjalne komuś się pewnie nie chcący pomyliło. Przecież to Pinokio z Adrianem załatwili amerykańcom z przed nosa wydrapali. A, że za kulisami pomagał były współpracownik WSI to też szczegół. Jak się pali koło d to i WSI dobre.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

O rzesz k**wa jego posłuchać .

A widzisz? Proroctwo spełniło się szybciej niż Pan Wałęsa myślał.😂

3 minuty temu, hubertuss napisał:

amerykańcom z przed nosa wydrapali

Tylko że tam podobno "amerykanie współpracowali z naszymi', czyli pewnie pośredniczyli.😂Zaraz okaże się że nasi chcieli wychujać amerykanów i im nie zapłacić. A żeby nie było wielkiego dymu to KGHM kazali wystąpić jako płatnik.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v