Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko że ten obrotowy podatek  pogrąży wiele gospodarstw .

Jakie są podatki w rolnictwie w Niemczech .

fulltext872 104.pdf 

Spośród przychodów z działalności rolniczej tylko przychody uzyskiwane z działów specjalnych produkcji rolnej są obciążone podatkiem dochodowym.

W POLSCE .

SZKLARNIE I FERMY .

Przepisy podatkowe faworyzują jedną grupę zawodową kosztem innych - Przemysław Apostolski, prawnik z Kancelarii Bogdan Chudoba Adwokaci Doradcy Podatkowi

Obowiązujące obecnie przepisy regulujące opodatkowanie rolników, na czele z zasadniczym zwolnieniem z podatku dochodowego przychodów z działalności rolniczej, wydają się anachroniczne. Charakter działalności rolniczej nie stanowi wystarczającego uzasadnienia dla generalnego zwolnienia z podatków dochodowych przychodów uzyskiwanych z tej działalności. Zwolnienie to jawi się jako nieuzasadnione uprzywilejowanie danej grupy społecznej i ma charakter arbitralny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ulman napisał:

Ale to nie są podatki tylko daniny i opłaty. 

no niektórzy to nawet by fundacjami dobroczynnymi nazwali
dla mnie wszystko co obowiązkowe to jedno i to samo - haracz - nie ważne czy przez bandziora mafijnego czy państwo czy kogokolwiek innego jest wymuszany siłą.
Jest pewna granica dobrowolnego uznania progu te .... sumy wszystkich haraczy powyżej której nie chce się nikomu działać twórczo i popada społeczeństwo w stan apatii.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

Oddajcie tedy, co jest cesarskiego, cesarzowi, a co jest Boskiego, Bogu”
(Mt 22,21)

Potraktuj to jako "przykazanie" mówiące o rozdziale Państwa i Kościoła.😂

Opublikowano

nie no , ja widze pozytywme działanie podatków , nawet i tojtoj w stolicy po 700 tys za sztuke , a poważnie  toalety publiczne są też potrzebne .nawet ubezpieczenie zdrowotne nie pokrywa kosztów leczenia polaków , tak samo zus ,krus ,           trzeba być niewidomym żeby nie zauważyć postepu cywilizyjnego w infrastrukturze itp . ładne ulice czy rynki głowne miast to inwestycje dzieki podatkom to pozwala np .na przyjazd turystów i dzieki nim koło sie nakreca .

Opublikowano

Oczywiście, bo przyjedzie jeszcze więcej turystów.😂

26 minut temu, galan99 napisał:

Obowiązujące obecnie przepisy regulujące opodatkowanie rolników, na czele z zasadniczym zwolnieniem z podatku dochodowego przychodów z działalności rolniczej, wydają się anachroniczne. Charakter działalności rolniczej nie stanowi wystarczającego uzasadnienia dla generalnego zwolnienia z podatków dochodowych przychodów uzyskiwanych z tej działalności. Zwolnienie to jawi się jako nieuzasadnione uprzywilejowanie danej grupy społecznej i ma charakter arbitralny.

Dawno twierdzę że powinien być dochodowy w rolnictwie, wtedy zmiany strukturalne poszły by szybciej i przy okazji na baniaki rządzących spadłby wielki betonowy kloc. Ciekawe czy po tym zabiegu znalazłaby się partia określająca się jako rolnicza albo chłopska. 😂

Opublikowano

Będzie jeszcze tak że trzeba będzie łożyć podatki na kościół pod rygorem wiezienia bo odpowiednia ustawa będzie zobowiązywać do tego i państwo swoją drogą będzie ciągać podatki . Zawsze było tak od powstania Państwa Polskie był kościół i król czyli Państwo szli razem i tak jest dalej .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Zawsze było tak od powstania Państwa Polskie był kościół i król czyli Państwo szli razem i tak jest dalej .

To trochę bardziej skomplikowane i obawiam się że nie wszystkim mogłoby się obecnie spodobać.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

będą pobierać haracz bo do czegoś będzie trzeba przynależeć

To najkrótsza droga do końca wyznaniowości. Potem już tylko szybka konwersja na partię.

Opublikowano

Co łączy, a co dzieli katolików i zielonoświątkowców?

zielonoświątkowy rosą w siłę ale też członkowie łożą składki .

W tygodniu Modlitw o Zjednoczenie Chrześcijan uświadomiliśmy sobie, że my, katolicy, nie jesteśmy jedynym wyznaniem chrześcijańskim w Polsce, ani w Raciborzu. Obok na nas są inni wyznawcy Chrystusa, ewangelicy i niemała grupa zielonoświątkowców. Nie mamy pełnej jedności z nimi, ale więcej nas łączy niż dzieli. Spotkałem się z obecnym pastorem Kościoła zielonoświątkowego w Raciborzu, prezbiterem Piotrem Grześkiem.

https://www.nowiny.pl/lifestyle/135942-co-laczy-a-co-dzieli-katolikow-i-zielonoswiatkowcow.html

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, galan99 napisał:

Jeśli nie kościół to inne związki wyznaniowe będą pobierać haracz bo do czegoś będzie trzeba przynależeć bo zmuszą nie ma próżności .

W niemczech   masz  podatek  na kościół

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
galan99 napisał:

Co łączy, a co dzieli katolików i zielonoświątkowców?

zielonoświątkowy rosą w siłę ale też członkowie łożą składki .

W tygodniu Modlitw o Zjednoczenie Chrześcijan uświadomiliśmy sobie, że my, katolicy, nie jesteśmy jedynym wyznaniem chrześcijańskim w Polsce, ani w Raciborzu. Obok na nas są inni wyznawcy Chrystusa, ewangelicy i niemała grupa zielonoświątkowców. Nie mamy pełnej jedności z nimi, ale więcej nas łączy niż dzieli. Spotkałem się z obecnym pastorem Kościoła zielonoświątkowego w Raciborzu, prezbiterem Piotrem Grześkiem.

https://www.nowiny.pl/lifestyle/135942-co-laczy-a-co-dzieli-katolikow-i-zielonoswiatkowcow.html

Ale tylko wiara Katolicka jest prawdziwa która ma ciągłość z Chrystusem i apostołami. Protestanci dołączyli się bo cośtam.

Opublikowano

O tobie też. Musisz to powstrzymać denwer, w tobie nadzieja. 

Nie chcecie polskiej żywności, to mrożonki z Ukrainy będziecie jeść. 

Denwer wiem że lubisz paróweczki. 15 lat w Niemieckich chłodniach, czekały na ciebie. 

Trzeba całe społeczeństwo obudzić i obalić ten rząd 😄

Opublikowano
12 minut temu, leszek1000 napisał:

O tobie też. Musisz to powstrzymać denwer, w tobie nadzieja. 

O mnie  nie  ja  likwiduje  hodowlę  także  mnie  to  lotto  

12 minut temu, leszek1000 napisał:

Denwer wiem że lubisz paróweczki

G*wno  wiesz  nie  lubię  parówek  ani  innych  kiełbas.

13 minut temu, leszek1000 napisał:

Trzeba całe społeczeństwo obudzić i obalić ten rząd

Ta  jasne  żeby  idiota  korwin  rządził  z tenczowymi 

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Chyba kupujesz polskie produkty.

Zagraniczne   lepsze   😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v