Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, galan99 napisał:

Co do Disco polo - to nikt nie lubi ale jak leci nuta to wszyscy śpiewają i znają jak to jest .

https://wiadomosci.onet.pl/slask/posel-po-wspoltworzyl-przeboj-utwor-podbija-legendarna-liste-billboard/ke69j6c

Michał Gramatyka to poseł Koalicji Obywatelskiej ze Śląska, który w wolnym czasie zajmuje się muzyką. Od ponad 20 lat gra i śpiewa w zespole Perły i Łotry, który należy do czołówki zespołów wykonujących utwory szantowe. Z politykiem skontaktował się francuski DJ, który usłyszał nagrany przez śląską grupę utwór "My Mother Told Me", który powstał zainspirowany ludową, skandynawską pieśnią. 

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
7 minut temu, Ywa napisał:

No nie wiem, ten Twój to oszczędny singiel. A to zależy czy pracuje/ma ambicje finansowe czy na garnuszku. 700zł to mój brat w jeden dzień wyrzuci np. na jakąś część w samochodzie. Zarabiając gdzieś 7tys ciągle mu brakuje na samochód, nieustannie coś psuje i naprawia. Auto na pierwszym miejscu.

Przyjęłem średnia krajową. Jeden wyda 5 tys drugi 300 zl.niech brat zmieni auto ja tyle w niego wkłada. 

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

"Przydacz w rozmowie z PAP poinformował, że szef MSZ Zbigniew Rau "odwołał zaplanowane wcześniej na wtorek 29 września spotkanie z ambasador Mosbacher i przełożył je na inny termin". Potwierdził jednocześnie, że amerykańska ambasador została zaproszona przez niego na spotkanie do MSZ w czwartek, 1 października. Jak zaznaczył, takie spotkanie się odbyło. MSZ uznało, że "jest pilna potrzeba wyjaśnienia stanowisk w kontekście ostatnich wypowiedzi ambasador".  Przydacz ocenił, że niektóry wypowiedzi ambasador Mosbacher "mogą negatywnie oddziaływać na bardzo dobre relacje i współpracę dwustronną z USA". - czyżby pokazali focha ciotce z ameryki?

"Panią Namiestnik", to mogą cmoknąć. Już Pan Duda zorganizował kiedyś konferencję gdzie partnerem była dla niego Pani Ambasador, to teraz należy spijać owoce lizania dupska. 😂

Opublikowano
9 minut temu, Ywa napisał:

No nie wiem, ten Twój to oszczędny singiel. A to zależy czy pracuje/ma ambicje finansowe czy na garnuszku. 700zł to mój brat w jeden dzień wyrzuci np. na jakąś część w samochodzie. Zarabiając gdzieś 7tys ciągle mu brakuje na samochód, nieustannie coś psuje i naprawia. Auto na pierwszym miejscu.

To hujowe takie życie jak auto na pierwszym miejscu. U mnie na pierwszym miejscu to dziecko,  żona, dom, rodzina. Auto to mało ważna rzecz. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, cinek1808 napisał:

Przyjęłem średnia krajową. Jeden wyda 5 tys drugi 300 zl.niech brat zmieni auto ja tyle w niego wkłada. 

Nie da rady, choć z pewnością to co włożył i wkłada przekroczyło wartość.

Opublikowano
35 minut temu, Denwer napisał:

Mnie  nie zdradził  bo  ja  doskonale  wiedziałem  o  jego  poglądach  na temat  uboju  rytualnego  (rok  2014).

Uważaj bo jeszcze nieznane są poglądy Prezesa w kwestii szczania pod wiatr. To dopiero może być zasadzka.😂

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

To hujowe takie życie jak auto na pierwszym miejscu. U mnie na pierwszym miejscu to dziecko,  żona, dom, rodzina. Auto to mało ważna rzecz. 

Takie życie singla haha

Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Bo drukują na potęgę. Firmy będą upadać, bo są tak obciążone podatkami że lepiej jechać u Niemca robić. 

4 minuty temu, leszek1000 napisał:

Gospodarka się nie obroni zbyt dużo socjalu. Takie 500plus i już na rok 40 miliardów 

gospodarka troche inaczej działa , druga rzecz to rynek usług np . nie pojedziesz do niemiec sie ostrzyc  bo tam kosztuje 25 euro .      kolejna rzecz te 500 plus lepiej wspierają gospodarke niż dopłaty bezposrednie , znaczy  budżet panstwa wiecej zyska poprzez spadek np . bezrobocia itp .

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, leszek1000 napisał:

Gospodarka się nie obroni zbyt dużo socjalu. Takie 500plus i już na rok 40 miliardów 

pierniczysz jak pijany,gdzie ty masz duzo socjalu? jedz do innych krajow. durnote powtarzaja ludzie co wiedza sie konczy na obrzadku u siebue w podworku.

47 minut temu, Denwer napisał:

Mnie  nie zdradził  bo  ja  doskonale  wiedziałem  o  jego  poglądach  na temat  uboju  rytualnego  (rok  2014).   I  napiszę  ci  po raz  ostatni  ja  nie głosuje  na Kaczyńskiego  tylko  na  Prawo  i  Sprawiedliwość a jak  wiesz  wielu  ludzi  sprzeciwiło  się  tam   narzuconej przez  Kaczyńskiego   dyscyplinie  głosowania.   Gdzieś  mieli  stanowiska  i  przywileje   stanęli  po stronie  ludzi. Na  dzień  dzisiejszy   moje  poparcie  w  ewentualnych  wyborach  PiS  ma.  A  co  będzie  za  3  lata   czas  pokaże. Bardziej  od  tej  piątki  dla  zwierząt  która  może  przynieść  mi  ok 30 -40 tyś  złoty  straty  martwi  mnie  to  że  wywalają  Najlepszego  Ministra  Rolnictwa   a  wstawiają  na to stanowisko  jakąś  miernotę  nie mającą  pojęcia  co  to  rolnictwo.

120748594_3413438792011863_1032851521176

cos dla starego kawalera ulmana co caly czas pier**li ze pis to zdrajcy. ciekawe  jak tych by nazwal?

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
48 minut temu, Denwer napisał:

A  co  będzie  za  3  lata   czas  pokaże. Bardziej  od  tej  piątki  dla  zwierząt  która  może  przynieść  mi  ok 30 -40 tyś  złoty  straty  martwi  mnie  to  że  wywalają  Najlepszego  Ministra  Rolnictwa   a  wstawiają  na to stanowisko  jakąś  miernotę  nie mającą  pojęcia  co  to  rolnictwo.

Musisz zmienić priorytety. Jeśli zarobisz Ty, to starczy też na każdego ministra. Natomiast żaden minister nie zapewni Ci dochodu, więc nie rozczulaj sie nad nimi.

Opublikowano (edytowane)

Hahahahahaha, mało zajęć masz prosty człowiecze?

Socjal tworzy patologię i czym go więcej tym gorzej. PIS to lewactwo ktore wmówiło ciemnocie że razem z nią są prawicą. Wiem że socjal pochwalasz bo za 500 to ze 4 razy swoje T25 zatankujesz Umiesz wytłumaczyć jak to jest  że jako prawicowiec masz lewackie poglądy? Nieświadomość? Choroba? Ciemnota? Jak nazwać opozycje w PE ? Tak samo jak PIS  - PAJACE.  To wszystko są gołodupce na dorobku  złej UE.

Doszedłeś już   czy jestem  żydem, komunistą  i starym kawalerem czy jeszcze nie?  Nie wiem skąd takie domysły ale może masz jakąś obsesje i chciałbyś żebym był jak prezes? Taka projekcja wzorca na inną osobę

Jak pedalić to po maksie  https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/nieoficjalnie-szefem-gabinetu-kaczyńskiego-będzie-26-latek/ar-BB19Ev4N?ocid=msedgdhp

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Szansa na zastąpienie tradycyjnej hodowli mięsa? Polski twórca sztucznego mięsa: proces jest coraz tańszy i szybszy

- Naszym pomysłem było, by w bardziej przystępny i interesujący zarazem sposób zaprezentować koncepcję sztucznego mięsa. Mogliśmy wyprodukować zwykłe, mielone mięso o standardowym wyglądzie, ale postawiliśmy na efekt "wow" i w ten sposób powstało mięso bez cierpienia zwierząt, zbudowane na szkielecie liścia szpinaku - opowiedział nam biolog molekularny i szef laboratorium biologicznego Centrum Nauki Kopernik Stanisław Łoboziak.

Stanisław Łoboziak, biolog molekularny, szef laboratorium biologicznego Centrum Nauki Kopernik: Zorganizowaliśmy Festiwal Przemiany o przyszłości jedzenia i podjęliśmy się zadania wyhodowania "sztucznego", a raczej "czystego" mięsa w Centrum Nauki Kopernik. Naszym pomysłem było, by w bardziej przystępny i interesujący zarazem sposób zaprezentować koncepcję sztucznego mięsa. Mogliśmy wyprodukować zwykłe, mielone mięso o standardowym wyglądzie, ale postawiliśmy na efekt "wow" i w ten sposób powstało mięso bez cierpienia zwierząt, zbudowane na szkielecie liścia szpinaku. Najpierw zaprezentowaliśmy je światu, pokazując, na jakim poziomie stoi obecnie technologia uzyskiwania takiego mięsa, a następnie... skonsumowaliśmy je oczywiście.

Opublikowano

Socjal i 500 to k**estwo. Produkujące tabuny  bezrobotnych chorych przez to ludzi .To się nie sprawdza nigdzie rozdawanie pieniędzy. Ale świetnie brzmi. Osoby ambitne i pracowite za swoje starania są karane podatkami aby legatom było lepiej. Gospodarka z taką kulą u nogi nie ruszy

Opublikowano

Gospodarka ruszy i to szybko bo wykończą Polskie rolnictwo a mało brakuje już , teraz podniosą podatek od działów specjalnych 10 % to nie mało . Opalanie szklarni węglem zabronione a to najtańsze ogrzewanie było tak było a teraz to nie wiadomo czym zostaje Gaz .

Zastąpi tą lukę zachodnie braże i będzie się opłacać a my jako pozbawieni własnego będziemy pracować za miskę ryżu .

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

Socjal i 500 to k**estwo. Produkujące tabuny  bezrobotnych chorych przez to ludzi .To się nie sprawdza nigdzie rozdawanie pieniędzy. Ale świetnie brzmi. Osoby ambitne i pracowite za swoje starania są karane podatkami aby legatom było lepiej. Gospodarka z taką kulą u nogi nie ruszy

No a w Chinach socjalu prawie nie ma i są obawy że po Covid staną się pierwsza gospodarką świata

Opublikowano

no masz racje zyje z tego 500 i mam na wino .brawo czlowieku. taki madry jestes a nie potrafisz odpowiedziec czemy nazywasz pis zdrajcami a opozycje nie skoro przyklad masz wklejony wyzej. dyktatura kaczyskiego ci nie odpowiada ale chiny i calkowity brak poszanowania praw czlowieka juz tak. idiota i tyle

• Like 1
Opublikowano

Nie. Temu że pracują i mają wydajność. Mit o dolarze można miedzy bajki włożyć. 

Opublikowano (edytowane)

jestes tak glupi ze nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. poczytaj i poogladaj w jakich warunkach tam ludzie pracuja i za jakie wynagrodzenie. nawet baran to pojmie jak zobaczy cyfry

aha.glupi ulmanie za takie wpisy jak ty robisz w tych ulubionych chinach zostalbys rozstrzelany za obraze wladzy. powinienes wiedziec ze tam sie to stosuje nagminnie za przeciwstawinie wladzy . tutaj robisz co chcesz i to swiadvczy jakim jestes idiota dajac taki kraj za wzor. baran i frustrat z ciebie

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano

Ile zarabia Chińczyk?

Zarobki Chińczyków w ostatnich latach znacznie wzrosły. Przyjmuje się, że jest to wzrost na poziomie 10% rocznie. Jeszcze rok temu przeciętny Chińczyk dostawał wynagrodzenie w wysokości przeszło 2000 juanów, co w przeliczeniu na złotówki daje około 1200 zł. Nie jest to oczywiście więcej niż otrzymuje obecnie Polak z najniższą pensją, jednak biorąc pod uwagę to, jak szybko wzrastają wynagrodzenia Chińczyków, można spodziewać się, że za kilka lat mogą być one wyższe niż w naszym kraju. To oczywiście jedynie przypuszczenia, ponieważ gospodarka Chin w ostatnim czasie nieco zwolniła, w dodatku dochodzi do tego konflikt handlowy między USA a Państwem Środka.

Tylko są regiony w Chinach pomijane zapomniane że są taka tam bieda ale nie o tym jest ich bardzo dużo rok do pracy nie brakuje nie tak jak u nas że za godzinę zaraz będą chcieli 40 zł a wydajność lepiej nie mówić .

Opublikowano (edytowane)

Mam pełno znajomych co jadą za granice pracować czy dorabiać. Teraz bardzo popularna jest Dania. 3 tygodnie ciężkiej pracy i 6 tyś w kieszeni. 

Dwóch  do Niemca za fermie krów. 

Wszystkie lenie pod most. 

Od pomagania są fundacje i inne stowarzyszenia. Z resztą tyle socialu rozdają ale i tak jest bieda. 

Bo nie da się ochronić przed biedą. Była jest i będzie. Przyjdą mrozy to kilku zamarznie w starej szopie. 

Bo taki człowiek nie wyciąga ręki po kasę. Tylko cwani lenie który ciągną z budżetu ile się da. 

Zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 1300 zł? Rządzący mają pracować nad podwyżką świadczenia

Edytowane przez leszek1000
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v