Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te 212 mld już mają czy jeszcze się drukuje? Szumne finansowanie przedsiębiorstw jest ciekawie (dla rządu) napisane. Nie mniej. Państwo ma zamówić - niekoniecznie u polskich przedsiębiorców ale na naszym rynku za 30 mld, dać przedsiębiorcom jakieś 74 mld a bankom na narzędzia 70 mld czyli te 30 mld pewnie uszczupli bankowe 70.. W każdym razie cały ten program jest jak zwykle źle policzony bo zapomnieli o utracie wartości pieniądza ( jeżeli nie zapomnieli to będzie miał globalnie wartość jak w 2009 roku) i mam wrażenie, że liczy na konsumpcję czyli robi z kraju pgr.

mirro - masz coś w swoich chłodniach na R744? Kurczę od tego roku wywalili R404 i mam kłopot z zamówieniem. Teoretycznie mogę sobie kupić "nówkę-używkę" ale niewiem...

Opublikowano

"Przewóz żywności koleją z Polski do Chin przez Białoruś, Rosję i Kazachstan to najszybsza i najbardziej efektywna trasa lądowa i dlatego zależało nam na tym, aby Grupa PKP Cargo uruchomiła to połączenie" - powiedział cytowany w komunikacie Czesław Warsewicz, prezes kolejowej spółki.

Dodano, że transport żywności może się zaczynać w dowolnym miejscu w Polsce dzięki sieci terminali Grupy PKP Cargo. Ładunki będą przewożone do Małaszewicz - bramy kolejowej na Nowym Jedwabnym Szlaku. Stamtąd bezpośrednimi pociągami żywność trafi do Chin.

PKP Cargo podkreśla, że spółce udało się rozwiązać problem tranzytu przez Rosję. Moskwa utrzymuje bowiem embargo na polską żywność, ale zgodziła się na kontrolowany przewóz do Państwa Środka przez swoje terytorium. Podczas przejazdu pociągu przez Rosję, na kontenery z żywnością będą zakładane plomby rosyjskiego systemu satelitarnego Glonass, które pozwalają tamtejszym organom nadzoru sanitarnego kontrolować tranzyt.

PKP Cargo zastrzega, że w początkowej fazie projektu, ze względu na brak dostępnych kontenerów chłodni, będzie możliwy transport produktów, które nie wymagają chłodzenia i nie są wrażliwe na zmiany temperatury.

dobry rząd potrafi i chyba ruskie widzą, że lepiej z nami nie zadzierać :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, nie napisał:

"Przewóz żywności koleją z Polski do Chin przez Białoruś, Rosję i Kazachstan to najszybsza i najbardziej efektywna trasa lądowa i dlatego zależało nam na tym, aby Grupa PKP Cargo uruchomiła to połączenie" - powiedział cytowany w komunikacie Czesław Warsewicz, prezes kolejowej spółki.

Dodano, że transport żywności może się zaczynać w dowolnym miejscu w Polsce dzięki sieci terminali Grupy PKP Cargo. Ładunki będą przewożone do Małaszewicz - bramy kolejowej na Nowym Jedwabnym Szlaku. Stamtąd bezpośrednimi pociągami żywność trafi do Chin.

PKP Cargo podkreśla, że spółce udało się rozwiązać problem tranzytu przez Rosję. Moskwa utrzymuje bowiem embargo na polską żywność, ale zgodziła się na kontrolowany przewóz do Państwa Środka przez swoje terytorium. Podczas przejazdu pociągu przez Rosję, na kontenery z żywnością będą zakładane plomby rosyjskiego systemu satelitarnego Glonass, które pozwalają tamtejszym organom nadzoru sanitarnego kontrolować tranzyt.

PKP Cargo zastrzega, że w początkowej fazie projektu, ze względu na brak dostępnych kontenerów chłodni, będzie możliwy transport produktów, które nie wymagają chłodzenia i nie są wrażliwe na zmiany temperatury.

dobry rząd potrafi i chyba ruskie widzą, że lepiej z nami nie zadzierać :)

Pewnie prezesa PKP Cargo się przestraszyli i zgodzili się na przejazd wagonów.:lol:

Jak sobie zrobili system na ciężarówki, to czemu nie na wagony? Tym bardziej że i tak inicjatywa była po stronie Chińskiej. Spraw ma już prawie rok. Sukces zawsze można sobie przypisać.:lol:

https://tlp.org.pl/wkrotce-rosja-zezwoli-na-tranzyt-zakazanych-towarow-do-panstw-trzecich/

PKP  nie ma kontenerów chłodni ani izotemy. To se ryż i pszenicę mogą ładować. Za to z kontenerami mrożniami morskimi nie ma problemu i to jest tem plus.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

gienerał Kolego Ty mój . Tak tylko z ciekawości . Dostałeś już jakieś punkty ostrzeżeń za zaśmiecanie forum , albo chodź za prowokowanie do kłótni ? Tylko pytam .

Opublikowano
33 minuty temu, Pafnucy napisał:

gienerał Kolego Ty mój . Tak tylko z ciekawości . Dostałeś już jakieś punkty ostrzeżeń za zaśmiecanie forum , albo chodź za prowokowanie do kłótni ? Tylko pytam .

A w którym miejscu Generał do kłótni prowokuje? Tak z ciekawości pytam? 
co do zaśmiecania...są geniusze, którzy w około 60 dni, blisko 1400 postów na tym forum spłodzić potrafią, a większość, niczym ten Twój, powyższy, treściwa w treści

Opublikowano
22 minuty temu, bezbarwny napisał:

A w którym miejscu Generał do kłótni prowokuje? Tak z ciekawości pytam? 
co do zaśmiecania...są geniusze, którzy w około 60 dni, blisko 1400 postów na tym forum spłodzić potrafią, a większość, niczym ten Twój, powyższy, treściwa w treści

Aż sprawdziłem kogo masz na myśli .

Ty , a widziałeś jaki % lajków na to przypada ? Weź tak spróbuj i pomyśl czemu ty tak rady nie dasz ?? :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v