Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nie, nie. z mojej strony już po durnej dyskusji. ale czy to inny poziom niż dotychczas tutaj? no nie wiem...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, DTaras napisał:

z tą fotowoltaiką się wstrzymajcie i zadajcie audytorom pytanie: a co jak godzinowo jest nadmiar energii w sieci? Po mojemu to trzeba dobie zmagazynować po swojemu co kosztuje, wyłączyć niezamortyzowaną instalację co kosztuje, dopłacić za możliwość oddania do sieci co też kosztuje. Przybywa tego hak mrówków tak,że lokalne szczyty będą wymuszały kosztowne działania. Moim skromnym zdaniem dobrze jest mieć magazyn tylko, że izera nie przewiduje takiego wykorzystania akumulatora a na ZE nieda się zarobić na akumulator.,......... Polska zainteresowana koreańskim czołgiem - repolonizacja po uju fest.

Nie chodzę za modą więc nie jestem zainteresowana ;mam nadzieję, ze solary na wodę uwzględnią.Firmy oferujące fotowoltaikę są świeże patrząc na datę i kapitał. Ta firma na wstępie zaznaczyła swą osobowość PL, ciekawe.. po 6 latach inwestycja ma się zwrócić, trwałość 25lat. Tu pisze http://www.rpsolar.pl/kontakt/ "Może zdarzyć się sytuacja, że wytworzonej energii będzie zbyt mało  lub zbyt dużo w stosunku do całego zapotrzebowania. W przypadku nadmiaru, przekazany on zostaje do sieci energetycznej, a następnie 80% energii zostaje odebrana, kiedy zapotrzebowanie na prąd wzrośnie. Ma to związek z systemem upustów dla osób, które wytwarzają energię na własny użytek." 

Za to ciekawi mnie zdecydowanie: https://www.muratorplus.pl/technika/fasady/pierwsza-inwestycja-z-zastosowaniem-ogniw-fotowoltaicznych-z-perowskitu-juz-w-tym-roku-w-polsce-aa-hcyN-diVZ-yBmb.html  "Ogniwa perowskitowe w przeciwieństwie do krzemowych mogą być elastyczne, częściowo transparentne i bardzo lekkie. Można dostosować kształt, kolor i wymiary modułów do konkretnego zapotrzebowania i zainstalować je na każdej dostępnej powierzchni budynku. Są też tańsze w produkcji.
Metodę pozyskiwania perowskitowych modułów fotowoltaicznych z zastosowaniem druku atramentowego opracowała Polka, Olga Malinkiewicz ... są elastyczne, supercienkie, lekkie i przezroczyste. Ogniwa perowskitowe zachowują wysoką wydajność w produkcji energii, nawet jeśli promienie słońca nie padają na nie pod optymalnym kątem. Dają możliwość pokrywania całych fasad, łącznie z oknami. "

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

wiesz romus[kurna z odwyku wrociles czy co] jaka jest roznica miedzy tvp za po-psl a kurwizja- jak by ci to wytlumaczyc zebys zrozumial-taka jak miedzy wrzuceniem 6 ton wegla do kotlowni a 6 godzinami wrzucania wegla na przodku-widzisz subtelna roznice ??

ja widzę za jedne płaca a za drugie ktoś napierdala bo domu ma nieocieplonego 

56 minut temu, jacus napisał:

sam kiedys chodowalem na niewielka skale zwierzeta futerkowe-nutrie,zreszta  mieso tez maja dobre, tyle ze to byla etyczna hodowla a nie taka jaka pokazuje od lat na nagraniach.

inna sprawa to to ze teraz przeniosa hodowle w rejony gdzie nawet tak ulomnej kontroli jak u nas nie ma...

zapominacie o tym ze w tej ustawie ma byc znowu zakaz uboju rytualnego.

tego to nic nie przebije- kurna jaja jak balony  onein rzadzi

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/byly-posel-pis-w-pge-dystrybucja-lucjan-cichosz-o-pracy-dowiedzial-sie-od-onetu/nflp1vt,79cfc278

co roku słyszę o zakazie i co ??   poważnie najgłośniej lobowała to peło pamiętasz nagranie komisji ?? 

Opublikowano

ywa - to co Ci napisali to są założenia z dwiema niewiadomymi: 1. to taka, czy sieć przyjmie tę energię; 2. ile jej weźmie. To nie jest składzik. To, co rzekomo odbierasz to prąd funkiel nówka z węglowej elektrowni. Dlatego przy tym systemie gazówki są potrzebne. Pytanie: z jakiego kierunku gaz.

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

no nieźle. zrozumiałem że PAN Prezes nie lubi obdzierania ze skóry i działa. 

Pan Prezes to może i lubi obdzieranie. Ale kot Pana Prezesa może to odczuwać całkiem inaczej. Szczególnie jak jego panu zalecą owijanie się kocim futrem ze względu na reumatyzm. 😂 Normalnie wyczuwam tu koci lobbing.

Opublikowano
9 godzin temu, pafnucy napisał:

no nieźle. zrozumiałem że PAN Prezes nie lubi obdzierania ze skóry i działa. 

Chyba ma do tego prawo co 

9 godzin temu, pafnucy napisał:

kuźwa @Denwerjak z tym zakazem? Prezes jest za , czy przeciw??

Za 

Opublikowano

Nic a co ma być 3 lata temu też był za i nic z tego nie wyszło. 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, soltys48 napisał:

Jak nic? Skoro sam wielki guru jest za tym

3  lata  temu  też  tył  za  i  co  z tego wynikło  a  no  nic.  

Zresztą   ja  mam na to  wy*ebane  mało  mnie  to  obchodzi.

119063690_4282100888528315_3940502880379

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Tematy wrzucane do opinii publicznej/międzynarodowej i debaty na ten temat pokazują, że gorzej w tej Polsce już chyba być nie może: ścieki, świry co jeszcze...durne programy tv ukazujące ludzi bez 5 klepki, - a my mamy się z tego śmiać. Żenujący obraz Polski fundują nam rządzący. Stolica Polski= ścieki-to fakt? Wstyd za rządzących, że taki obraz naszej stolicy nam przedstawiają nie poczuwając się do odpowiedzialności a szukając kozła ofiarnego-prostactwo do kwadratu. Dekonstrukcja.

Opublikowano

niedziela-poniedzialek lalo w malopolsce i na slasku- nie chcialo mi sie robic zdjec wisly kolo domu- wygladala niewiele lepiej niz ta za warszawa.

posplywaly wszelkie scieki z rowow i rzeczek.ludzie korzystajac z pogody wypuszczali szamba, spokojnie mozna sie kapac i prac bez uzycia detergentow 🤣.

pytalem juz marecka czy wiecej sciekow wypuszczaja do wisly czy smieci sprowadzono z zagranicy-nawet z afryki i australii- i spalono w tamtym roku, ale jakos jego mocodawcy nie moga policzyc.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

To już do prezesa

Ale poco 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, witejus napisał:

ja nie jestem przeciwny ,przyzna się ktoś jeszcze?

. zwierząt futerkowych chowu
ja też
 @jarecki jeżeli zamordyzm rozumiesz jako dura lex sed lex? nnno to bardziej do przełknięcia niż autorytaryzm w rządach chociaż grozi skutkiem ubocznym który Lem opisał w wyprawie piątej "Cyberiady" i jak tak pomyśleć to nawet bardzo podejrzane czy niejaki Trurl obecnie nie przebywa w ... Brukseli? :P jeśli tak lub kto podobny to unia nie ma szans się ostać tylko trzeba później nie zapomnieć w kosmos to/ych i owo/ych powyrzucać
BTW można ocenić ile warta tzw "sztuczna inteligencja" bo automat czytający jest nie do zniesienia w odbiorze ale lepszej interpretacji tego fragmentu  dzieła Mistrza - mimo usilnych poszukiwań - nie znalazłem. Niecałe dziesięć minut  od linkowanego momentu

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v