Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ulman napisał:

Mogłbyś to rozwnąć?  

coraz wiekszy udział w pkb ma rynek usług szeroko rozumiany , w tym rynku usług swój udział ma np fryzjerstwo ,basen lodziarnie i restauracje dzieki   np 500 plus rodzina może czescie skorzystać z tych usług . dalej rynek korepetycji itd . jak nauczyciel dorobi to stać go na wyjazd np  wekendowy gdzie znowu ktoś musi go obsłużyć czy w hotelu czy  restauracji                              wartosc rynku korepetycji to 4 mld zł.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

jest taki zlepek dwu słów - redystrybucja nadprodukcji
to jest właśnie owo nowe wyzwanie na współczesne czasy i tylko najtrudniejszym jest zbilansowanie relacji aby nie przekroczyć poziomem redystrybucji owej nadwyżki nadprodukcyjnej. Czy i które rządy to opanowały to testem będą zawirowania po covidowe i @galan99 obstawia okres dwuletni na trwanie tego testu, ja nie wiem ale w łeb biorą i postfeudalne pomysły monarchistow no i koministyczne lewicowych ekstremistów. Czy mamy rząd usadowiony w optimum? chyba nie bo najwartościowsi nadal wyjeżdżają a beneficjenci socjalu wychwalają ten rząd pod niebiosa.
no ale to tylko moje zdanie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

jak nauczyciel dorobi to stać go na wyjazd n

Niedługo przejdziemy na nauczanie domowe i wtedy rynek usług pedagogicznych będzie dużo większy. Oczywiście będzie to dotyczyć tych co będą chcieli aby ich dzieci liznęły trochę wiedzy. Ale wtedy nie będzie strajków nauczycieli.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Żeby komuś żyło się lepiej to musi komuś być gorzej tak to działa .

Tylko czemu ten któremu jest lepiej bo dobrze pracuje musi pracować na lenia bo ten ma gorzej?

5 minut temu, jarecki napisał:

oczywiscie .

To czemu popierasz socjal, biurokracje i wysokie podatki?

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Niedługo przejdziemy na nauczanie domowe i wtedy rynek usług pedagogicznych będzie dużo większy. Oczywiście będzie to dotyczyć tych co będą chcieli aby ich dzieci liznęły trochę wiedzy. Ale wtedy nie będzie strajków nauczycieli.

odnosze wrażenie ze Twoja żona pracuje jako nauczycielka .                                  apropo socjalu  miej wiecej wydatki na ten cel V1-301309904.jpg

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

To kiedy będzie nauczanie zdalne bo mnie to bardzo interesuje coś więcej wiesz na ten temat .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

odnosze wrażenie ze Twoja żona pracuje jako nauczycielka . 

A ja odnoszę wrażenie że nie. Choć czasami obydwoje stajemy na uszach aby ogarnąć (w kwestii nabywania wiedzy) nasze dzieciaki.

Opublikowano

dobra
moje z wieku szkolnego powyrastane a wnuków nie mam tak że temat nie dla mnie a muszę na jutro podczepić wycinarkę aby świtakiem z rosą
fajnie się z Wami gadało ale na dzisiaj ... na ra :)

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Kapitalizm i Socjalizm to są dwie gospodarki w których są dwa światy ten lepszy i gorszy ale dla kogo ?

Socjalizm to naród .

Kapitalizm to taki twór kilku osób co chcą wyzyskać naród .

Za komuny był socjalizm i nikt się narodem nie przejmował. Socjalizm to jest dla naiwnych co myślą, ze to naród. A różnica jest taka, ze w kapitalizmie jeśli masz pomysł i wiesz jak lub jesteś pracowity to możesz się dorobić. W socjalizmie możesz się drobić jak jesteś w jednej słusznej partii i powyższe cechy wcale się nie liczą. Dlatego pis jest za socjalizmem. Bo dla nich nie liczy się pomysł, pracowitość tylko kolesiostwo.

3 godziny temu, jarecki napisał:

chyba od czasu zamachu w USA  tylko wyspecjalizowane firmy mogą rozsiewać saletre na polach , chyba rolnik saletry amonowej tam  jej nie kupi  [ wybuch w oklachoma ]               chyba nie dawno i w polsce były pogło0ski o jej ograniczenie w formie obecnie sprzedawanej .

Ale @mirro pisał o Bejrucie. A on nie leży w USA. Co mają zakazy w OSA do saletry w Libanie?

38 minut temu, witejus napisał:

tam gdzie Hitler wysyłał

Ty normalny jesteś? Ja wiem, ze dla wyborcy pisu ustrój totalitarny to sen i marzenie. Ale gdybyś choć poczytał wspomnienia ludzi co tam byli i co tam się działo to tych bzdur byś tu nie pisał. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Bo dla nich nie liczy się pomysł, pracowitość tylko kolesiostwo.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Ty normalny jesteś? Ja wiem, ze dla wyborcy pisu ustrój totalitarny to sen i marzenie. Ale gdybyś choć poczytał wspomnienia ludzi co tam byli i co tam się działo to tych bzdur byś tu nie pisał. 

a ty doczytałeś czego i skąd ten wpis tyczył ynteligencie

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Wiec po co poruszać temat socjalizm i kapitalizm wypowiedz jest jedno znaczna czy PO i PiS to jest to samo z jednym że PiS dało  ludziom 500 + a Po nic .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Wiec po co poruszać temat socjalizm i kapitalizm wypowiedz jest jedno znaczna czy PO i PiS to jest to samo z jednym że PiS dało  ludziom 500 + a Po nic .

coś podobnie jak to że rząd sam się wyżywi

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nie tylko 500+

Bo i mniejszy pit

Zwolnienie z pit dla młodych 

Pomoce klęskowe dla rolników

Tańsze ubezpieczenie rolne 

Itd.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v