Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Taaaaa . Już nie bądź taki skromny . 

2 minuty temu, ogarek napisał:

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁 

Ale z Pafnucym chiba... 😋

Opublikowano

hubertuss nie wiesz o czym gadasz, zamiast jednego 225 trzeba by wysłać przynajmniej 4 samoloty. To nie jest tak jak tobie się wydaje i nie włożysz ładunku w każdą dziurę. 

Tomek pasjonujesz się lotnictwem? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Tak teraz jest wzięcie. Propaganda ma swoją cenę.

To ile  kosztowało  zrobienie  z  szatniarza    profesora

Edytowane przez Generał
Opublikowano

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁 

Ale z Pafnucym chiba... 😋

No dobra "charcie" - to POwoadasz, że z żadnych junijnych projektów nie korzystasz masz sporo tych morgów. Niestety gospodarstwo po rodzicach otrzymałem już POdzielone miedzy liczne rodzeństwo i  z konieczności  bo nikt nie chciał zostać na wsi a szkoda było ojców dorobku. ...............POwiem Ci  jedno, że ta junia też mi nie do końca leży z prostego wniosku - w tej Brukseli jest za dużo chałatów. ale jak znaleźliśmy się wśród drapieżników to trzeba walczyć o swoją POzycję w otoczeniu, Krótko reasumując wchodzę po kolei w wszystkie projekta tej bolszewickiej Junii................ POwiem Ci więcej POsadziłem prawie cztery ha junijnego lasku j awansowałem siebie na gajowego i wciąż doję tą bestję bo taka jest POtrzeba chwili - ....chwilo trwaj bo czas i kawaleria idą dalej.

Opublikowano (edytowane)

Swoje gospodarstwo znacząco powiększyłem przed wejściem do UE... Przejolem 15 ha piachu po rodzicach 4,8 przeliczeniowego.... Obecnie z synem mamy razem 90 ha... Syna jest 35 ha a konkretnie to synowej.... 😋 Więc tym pieskiem co lata za  swoim ogonkiem tu na forum to wiesz kto jest.. 😎

Wiem, wiem to wszystko winni pejsaci .. 😁😁😁😁

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
18 minut temu, hubertb napisał:

hubertuss nie wiesz o czym gadasz, zamiast jednego 225 trzeba by wysłać przynajmniej 4 samoloty. To nie jest tak jak tobie się wydaje i nie włożysz ładunku w każdą dziurę. 

Tomek pasjonujesz się lotnictwem? 

Tak, w sumie od niedawna zacząłem się tym tematem bardziej interesować.

24 minuty temu, hubertuss napisał:

Tak teraz jest wzięcie. Propaganda ma swoją cenę. A nie tylko polski rząd chce pokazać jak walczy z wirusem.

Wiadomo że trochę tej propagandy będzie, ale tu bardziej chodzi o terminy bo większość cargo mają nawet na dwa miesiące do przodu loty zaklepane. 

Opublikowano

Zwykle duże i bardzo duże gospodarstwa nie zaczynały od 0 a od już nie małej ilości ziemi. Nawet gdyby przyjąć że dokupujesz raz do roku 5ha to do obszarnictwa dochodzisz 10lat. A gdzie tu do ponad 200 hektarowych. 

Generalnie są potrzebne i małe i duże gospodarstwa ważne żeby sobie nie wchodzić w paradę. 

Syna jest 35 ha a konkretnie to synowej....

Zapisałeś obcej babie hektary? 

Opublikowano
1 minutę temu, ogarek napisał:

Swoje gospodarstwo znacząco powiększyłem przed wejściem do UE... Przejolem 15 ha piachu po rodzicach 4,8 przeliczeniowego.... Obecnie z synem mamy razem 90 ha... Syna jest 35 ha a konkretnie to synowej.... 😋 Więc tym pieskiem co lata za  swoim ogonkiem tu na forum to wiesz kto jest.. 😎

Napisałeś  wcześniej, że nie korzystasz z tego co dają a wiem z życia, że bez zewnętrznej POmocy przy narzuconych nam barierach  celnych i ograniczonych rynkach zbytu w dzisiejszych czasach rolnik musi zrobić szereg akrobacji włącznie z bieganiem w kółko za swoim ogonkiem żeby wyjść na swoje - więc dystans do tego co piszą i anaway.

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Kurla.... Nie głupi z ciebie chłop a nie raz trza jak dziecku tłumaczyć... Nie ja zapisałem tylko jej rodzice zapisali... 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, hubertb napisał:

Prędzej bogato syna ożenił . :D

No proszę . Zgadłem . Widzisz ogarek jak ja ciebie rozumiem . ;)

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

No nie ożenił jak narazie... I precyzyjnie mówiąc to przyszła synowa.... 😎

4 minuty temu, many12 napisał:

Napisałeś  wcześniej, że nie korzystasz z tego co dają a wiem z życia, że bez zewnętrznej POmocy przy narzuconych nam barierach  celnych i ograniczonych rynkach zbytu w dzisiejszych czasach rolnik musi zrobić szereg akrobacji włącznie z bieganiem w kółko za swoim ogonkiem żeby wyjść na swoje - więc dystans do tego co piszą i anaway.

Tylko dopłaty i tyle... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

To drobny szczegół . Reszta się zgadza .

Tylko że w sumie skoro tak , to czemu te ha do wspólnych liczysz ? Znowu ta twoja zawiła matematyka ? 🤔

Opublikowano
12 minut temu, tomek222 napisał:

Wiadomo że trochę tej propagandy będzie, ale tu bardziej chodzi o terminy bo większość cargo mają nawet na dwa miesiące do przodu loty zaklepane. 

Fedex lata i robi takie trasy. Nawet amunicje potrafią dostarczyć na miejsce.

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

… tyle ile  marksidtowskiego

Po  Polsku   proszę 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Tylko że w sumie skoro tak , to czemu te ha do wspólnych liczysz ? Znowu ta twoja zawiła matematyka ? 🤔

Bo  soją   obsiał  😂🤣

Opublikowano

Czyli dokupiłeś 40 ha, przyjmując że rządzisz 25lat to rok w rok rozwijałeś się o 1,6ha. To nawet niezły wynik biorąc pod uwagę że czasy też lekkie nie były. Dziś rolnicy produkują efektywniej a i tak na rynku jest głód ziemi. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

A jak mam liczyc skoro to co moje to będzie syna.... 

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Fedex lata i robi takie trasy. Nawet amunicje potrafią dostarczyć na miejsce.

Robi trasy ale tu jest duży gabaryt, to co przyleciało do nas ustanowiło rekord objętościowy dla 225, pozostawiono nawet cześć ładunku w chinach. 

• Like 1
Opublikowano

Dobra . Spoko . Spore gospodarstwo w sumie .

1 minutę temu, ogarek napisał:

A jak mam liczyc skoro to co moje to będzie syna.... 

Opublikowano

Głód ziemi spowodowany jest też durnymi programami które wymuszają udowadnianie komuś że gospodarstwo rośnie w siłę. Tak więc zamiast zarabiać więcej na tym co sie produkuje, idzie sie w stronę brania kolejnych hektarów, bo coś trza robić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v