Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, DTaras napisał:

Ursus - dziwnie się zachowujesz. Wolności wyboru bronisz tajemnicą spowiedzi i strachem przed światem. Facet docieka istoty i ani trochę nie odbiera Ci praw. Podając tych trzech nie ujawniasz ostatecznej decyzji. A wszystko z powodu lakonicznych dwóch stwierdzeń. Ulman zestawił szybko kandydatów i powstał ciekawy problem braku trzech podobnych a do tego owo oderwanie Pana Dudy od PiS. Mnie najbardziej zaciekawiło: poco te nerwy?

Podejrzewam, że chlapnąłeś głupotę i nie chcesz się przyznać...

A kto powiedział że mają być idealnie podobni , w kilku najważniejszych dla mnie punktach wybieram .Nie głupote,wasz kolega dysydent też się zasłania tajemnicą i co on może bo jest "lepszy" , A z drugiej strony po co mam pisać kiedy dla was wszyscy prawicowi kandydaci to zło najgorsze . tylko bym się naraził na niepotrzebny hejt 

Opublikowano

Ty. Jeszcze raz jaśniej - chodzi o tezę nie o wybór. Dysydent to pewno do wyborów nie pójdzie przyjacielu.

Którzy to prawicowi? Niby Bosak ale prezentuje się jak rozmyty jakiś.

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

PIS a wybory prezydenta to coś innego? Cała propaganda PIS na Dudę który  grzecznie wykonuje ich rozkazy i to ma być coś innego? 

Popierający PIS widzą tylko że coś dostali i kasa bierze się znikąd. Dziś pytałem skąd 100 mld na tarcze skoro ciągle budżet był na minusie , rezerw nie było a w budzecie na razie dziura na 30 mld Pln. Skąd to 70 mld się wzięło?

Właśnie  odbierając im tyle kasy ile się da  minimalizujesz ryzyko że dadzą kolejne menelowe + by kupić głosy. Trzeba od nich brać i się nie żałować bo oni się nas też nie żałują.

Łupami sa stanowiska ? Legitymizujesz nepotyzm etatyzm biurokrację? Typowe lewicowe podejście prawicowca z PIS. Jak było k**estwo za PO czy SLD to i nam wolno bo oni tak robili ? Dulszczyzna w krystalicznej postaci.

Z tego co mi wiadomo to PO tylko głosy kupowało z PSl gadając potem brednie że przez 500 plus patologia  dzieci narobi Biedroń SLD nOWA JAK SŁSZAŁEM JEGO MAMUSIĘ CO CZYTAŁ JEGO WYSTĄPIENIE TO ŚMIEM TWIERDZIĆ ŻE TO SOSTRA sENYSZYN

7 godzin temu, nie napisał:

trzaskowski pokazał program,... no kawałek programu :D 

koleś na 5 dni przed wyborami nawet nie przedstawił swojego programu wyborczego; to nic.....

koleś ma 30% poparcia!!!............... nie musi mieć programu?

jak nazwać tych co go popierają? co ich przyciąga do kandydata? 

nienawiść, pogarda i nienawiść do pis i zwolenników pis

upadek człowieka rozumnego

jAK tRZASKOWSKI WYGRA TO pOLSKA BĘDZIE JEDNYM WIELKIM SZAMBEM

Opublikowano

Prawicowi jak Duda i PIS?   Bbbuuucchhaaachaaaaaa !!! Ostatnio nawet mieli jakiś spęd na którym debatowali nad wyrównaniem płacy dla kobiet  - postulat absolutnie lewicowy  na miarę SLD i Ikonowicza. 

Hejt może by ci groził ze strony wyznawców PIS , bo jak można rozważać kogokolwiek oprócz Dudy?

Opublikowano

Staszek - Skoro krainę zamieszkuje naród to wytłumacz mi: jak? Były głosy, że patologia zacznie się mnożyć zarówno jako zjawisko jak i dosłownie. I mnoży się. Armageddon nie nastąpił jednak zjawisko jest. Bo co powiedzieć, gdy starzy zajmują się pracą dorywczą i matka ośmiorga dzieci na osiemnaste urodziny każdego funduje rodzeństwo? Młoda nie lepsza bo na własną osiemnastkę zaskoczyła. I kufa jak zaczyna w malinkach przychodzić możesz gadać że jej kupisz plastry tylko dziewucho idź do lekarza, gadasz ze starymi i nic. Wreszcie poszła - stwierdził 16 tydzień. Skończy zawodówkę? Uj tam skończy. To takie tam z życia...

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, bezbarwny napisał:

Absolutnie nie zdziwił mnie fakt, iż pan Ferdynand, poklask u Ciebie  wzbudza. Podobnie jak on, honorowy jesteś i podobnie jak on, o moralnościach kilku.  I nawet nie wnikam, czy to obłudy owoce, czy efekt wpajania „faktów” łopatą

Co tu ma honor do rzeczy? Twoje argumenty są śmieszne wręcz żenujące. Pis pluje na UE ale kasę z niej bierze. Duda nazywa UE wyimaginowaną wspólnotą ale jak jest kampania to forsę z UE obiecuje i za nią inwestycje. Ba nawet w USa wysterował na tle między innymi flagi unijnej.

Na forum jest cała masa przeciwników UE być może i ty też. Ale po dopłaty wnioski wszyscy składają i nikt choć z dzień spóźnić się nie che. Podobnie jest z kasą z innych programów.

Jakoś nie słyszałem by za po ludzie rezygnowali z Kamyszowego, zasiłku dla opiekunów niepełnosprawnych tylko dlatego, że byli zwolennikami pisu a to po i psl je wprowadziły. Więc daruj se argumenty ad persona. Bo jak już pisałem to nie pis daje ze swojej kasy a z naszej. Na którą wszyscy obecnie pracujący czy kiedyś pracujący się składaliśmy.

9 godzin temu, nie napisał:

trzaskowski pokazał program,... no kawałek programu :D 

koleś na 5 dni przed wyborami nawet nie przedstawił swojego programu wyborczego; to nic.....

koleś ma 30% poparcia!!!............... nie musi mieć programu?

jak nazwać tych co go popierają? co ich przyciąga do kandydata? 

nienawiść, pogarda i nienawiść do pis i zwolenników pis

upadek człowieka rozumnego

Może człowieku rozumny się zdecyduj jak to jest. Raz w pisie mówicie, ze Trzaskowski nie potrzebnie obiecuje bo jako prezydent nic nie może. A potem mówicie, że nie ma programu. Zdecydujcie się w końcu. Ja wiem, ze dla was ludzi rozumnych trzeba wymienić od myślnika. Bo jak Trzaskowski czy inni kandydaci mówią jakimi prezydentami chcieli by być to wy ludzie rozumni nie rozumiecie. Dla większości zwolenników nie tylko Trzaskowskiego ale i innych kandydatów wystarczy słuchanie tego co mówią i już jest wyobrażenie co do kandydata. A dla was ludzi rozumnych trzeba od myślnika i to najlepiej na kilkanaście stron. Wtedy zrozumiecie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Staszek - Skoro krainę zamieszkuje naród to wytłumacz mi: jak? Były głosy, że patologia zacznie się mnożyć zarówno jako zjawisko jak i dosłownie. I mnoży się. Armageddon nie nastąpił jednak zjawisko jest. Bo co powiedzieć, gdy starzy zajmują się pracą dorywczą i matka ośmiorga dzieci na osiemnaste urodziny każdego funduje rodzeństwo? Młoda nie lepsza bo na własną osiemnastkę zaskoczyła. I kufa jak zaczyna w malinkach przychodzić możesz gadać że jej kupisz plastry tylko dziewucho idź do lekarza, gadasz ze starymi i nic. Wreszcie poszła - stwierdził 16 tydzień. Skończy zawodówkę? Uj tam skończy. To takie tam z życia...

nO I ILE MASZ TAKICH PRZYPADKÓW ZAWSZE TAK BYŁO SŁABY PRZYKŁAD NO ALE WYZNAWCY KODU TO WIDZĄ BO SĄ ZASIELEPIENI NIENAWIŚCIĄ DO pis tak zaufali po że choćby truciznę imdawali to by pili mówiąć że pyszne jeszcze im dziękując mówili że ludzie nie bęą do roboty chcodzić a jest odwrotnie bo wreszcie pracodawcy zaczęli uczciwie placic

Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

Dlaczego ma nie wyciągać. Kiedyś pracował opłacał składki i podatki to mu się należy. Z drugiej strony pis nie oferuje tego ze swoich partyjnych pieniędzy tylko z naszych pieniędzy.

Dlaczego warto na innych glosować? A choćby dlatego, że będzie coś w rodzaju bezpiecznika.

12 godzin temu, Ulman napisał:

Czemu Pań Ferdynand ma nie korzystać skoro za to płaci?  Co ma do tego honor i czemu uważasz że  relatywizuje moralnie?

Odpowiedź na dwa posty.

To że opłacał składki i mu się należy ,to się zgodzę ale jego postępowanie, można pod hipokryzję podciągnąć.

Odnośnie bezpiecznika, żeby ten bezpiecznik nie okazał się wycelowanym pistoletem.

12 godzin temu, Ulman napisał:

Pewnie wybierałeś miedzy Morawieckim, Kaczyńskim i Dudą a że tylko on kandyduje to nie masz wyjścia. Nie ściemniaj że PISowiec rozważa jakieś alternatywy

Mógłby ktoś inny zastąpić obecnych kandydatów, nie tylko w Pisie ? W Lewicy Zandberg na przykład a dalej ?

10 godzin temu, DTaras napisał:

Bosak to żaden bezpiecznik...

Przynajmniej nie związany z 2 głównymi partiami. Hołownia według mnie skręca w stronę PO.

10 godzin temu, Ulman napisał:

Łupami sa stanowiska ? Legitymizujesz nepotyzm etatyzm biurokrację? Typowe lewicowe podejście prawicowca z PIS. Jak było k**estwo za PO czy SLD to i nam wolno bo oni tak robili ? Dulszczyzna w krystalicznej postaci.

Sądzisz że kolejna partia po tej u władzy będzie postępować inaczej ? praca swoim ludziom, słyszałeś to hasło.

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

nie było socjalu nie było autostrad nie było nic było gorzej wiec jak mi to wyjaśnisz ?? 300 mld prywatyzacja 300mld ofe 300mld długu w sumie a dostałeś coś w zamian ??

Właśnie o to mi chodzi. Wiedza czerpana typowo z TVP. PO przesunęła pieniądze z OFE do ZUS. Czyli według Ciebie ukradli. PIS robi dokładnie to samo przesuwa pieniądze ofe do ZUS i bierzę za tą transakcję kasuję 15%. Ale to PIS jest cacy a PO złe. Obydwie partie ukradły pieniądze Polaków.

Cytat

poprosze na jutro tyś worków i tyś big bagów  🤣

Podaj adres może być na PW. Spokojnie jestem tyle w stanie załatwić. 

Każdy ma inną wizję Państwa. Wyborcy partii socjalnych czyli między innymi PIS chcą dotacji, dofinansować wsparcia z każdej strony. Wiążę się to  z podniesieniem podatków dla wszystkich a dotujemy wybrane grupy, które najgłośniej krzyczą. Pierwsze analizy 500+ pokazywały że żeby komuś dać 500 zł najpierw trzeba zabrać 600 zł komuś. Urzędnicy papierkologia, przelewy wszystko kosztuje. Można było zwiększyć ulgę na dzieci, zmniejszyć składki na ZUS dla rodzin z dziećmi. Wiele było pomysłów. Tylko wtedy ludzie by nie widzieli że to PIS im dał. Duda na wiecach wyborczych nie mógł by mówić że to On i PIS dał 500+. 

Podam Ci przykład jak dotacje wyglądają w rolnictwie. Jest dofinansowanie na wapno. W wymaganiach pisze wyraźnie że transport wapna nie może być dofinansowany. 

Pierwsze oszustwo firmy wliczają transport do ceny wapna. Drugie oszustko niektóre firmy wliczają nawet rozwiezienie wapna. Ludzie nawet nie negocjują stawek za wapna bo i tak państwo im to odda. I tak płynie strumień pieniędzy z budżetu. Skutkiem tego są podwyżki podatków. 

A teraz mój przykład. Stawki na mój rejon wapna dolomitowego to od 65(lokalne firmy) do 85(duże firmy: agrolok itp) zł tona. Sam mogę wykupić wapno bezpośrednio w kopalni za 30zł/tona. Lokalna firma transportowa chce 500 zł za transport. Wychodzi 3,5 zł/km . Więc mamy 26* 30=780 plus transport 500zł = 1280zł vs 65*26=1690. I tu się rodzi patologia bo po co mam wszystko sam załatwiać  i się męczyć jak i tak państwo mi to zrekompensuję. 

Zamiast rolnicy sami dbać o swój warsztat pracy jakim jest gleba to potrzebują dotacji. 

Opublikowano

dsbh - związany z innymi. Gdzie to ten Giertych teraz? Problem tkwi w przecenianiu roli prezydenta. Trzaskowskiemu trzeba przyznać jedno: w tym programie napisał to co może prezydent - pytać się i domagać jedynie. Jednocześnie jest to dokładnie to czego niema obecny. Na tym polega bezpiecznik - sejm przestanie miotać bublami. Czy Hołownia skręca w stronę PO? Prędzej nadinterpretujesz jego liberalny stosunek do świata i bezpieczne oddzielenie wiary w tym kościoła katolickiego od Państwa.

Opublikowano
27 minut temu, dsbh napisał:

Odpowiedź na dwa posty.

To że opłacał składki i mu się należy ,to się zgodzę ale jego postępowanie, można pod hipokryzję podciągnąć.

Odnośnie bezpiecznika, żeby ten bezpiecznik nie okazał się wycelowanym pistoletem.

Taka sama hipokryzja albo gorsza w wykonaniu pisu jest wobec UE i jej pieniędzy. gdzie pis i prezydent plują na UE a potem forsę biorą i liczą na więcej. Taka sama hipokryzja jest wsród rolników przeciwników UE, którzy biorą dopłaty i inne programy pomowce. Taka sama hipokryzja jak u tych wyborców pisu co za poprzedniego rządu brali Kosiniakowe i inne wprowadzone przez tamten rząd.

Co do bezpiecznika czy tam pistoletu. Nie ma co się bać. prezydent ma małą realna władzę w kraju. Za to może hamować zapędy pis co do łamania prawa i konstytucji. Mało tego może być dla UE gwarantem praworządności. A przypomnę te miliony Euro, którymi tak mami pis. Wcale nie są pewne i mają być powiązane z praworządnością.

Opublikowano

28.06.2020  wszyscy  głosujemy  na Prezydenta  Andrzeja Dudę  

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Za to może hamować zapędy pis co do łamania prawa i konstytucji.

Albowiem PiS udało się wmówić Narodowi, że jak będzie Sejm, Senat i Prezydent ( nie mówiąc o sądach) pod jednym znakiem, to będzie się wszystko kręciło jak należy. Otóż nie będzie ponieważ zadaniem każdego z wymienionych jest patrzeć pozostałym na ręce. Buble prawne to norma, nawet zdziwiłbym się gdyby stworzyli coś rozsądnego, ale wiedzą że przepchną bo tak trzeba. A najgorsze jest to że po każdym takim numerze z uśmiechem na ustach pytają " i co nam zrobicie"?

32 minuty temu, Denwer napisał:

To ilu już Was się zebrało?😂

Opublikowano
38 minut temu, Denwer napisał:

Tylko pamiętajcie nie na tych niemieckich kartach. Drukowanych przez niemiecką firmę. Bo na nich cała zgnilizna zachodu przyniesiona zostać może. Niech każdy z was weźmie z domu własna kartkę najlepiej w kratkę i na niej postawi krzyżyk na Andrzeju.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kibix napisał:

Można było zwiększyć ulgę na dzieci, zmniejszyć składki na ZUS dla rodzin z dziećmi. Wiele było pomysłów.

nie można było .to był pomysł PO za czasów ich rzadów który dałby przywilej jednej z grup , tak przynajmiej wtedy stwierdził premier .

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Tylko pamiętajcie nie na tych niemieckich kartach. Drukowanych przez niemiecką firmę. Bo na nich cała zgnilizna zachodu przyniesiona zostać może. Niech każdy z was weźmie z domu własna kartkę najlepiej w kratkę i na niej postawi krzyżyk na Andrzeju.

watpie żeby niemiec miał coś wspólnego poza wydaniem dyspozyzyji o drukowaniu ,                        trzeba pisać dziś  bo jutro kwarantanna w temacie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

W wyborach prezydenckich roku pańskiego 2020 prawdziwy Polak udowodni czego jest wart po 30 latach nauki wodzenia za nos.

Głosujemy na bezpartyjnych, aby partyjniakom w tyłkach się nie poprzewracało!

Opublikowano (edytowane)

Można zagłosować na Hołownię w pierwszej turze. Ale niestety małe ma szansę na druga turę. Myślę, że w drugiej turze miał by większe szanse na pokonanie Dudy niż Trzaskowski.

Duda obiecuje przeciętny zarobek 2 tys Euro za 5 lat. Widać już przemęczenie kampanią.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Antypisowcy!!!. 28.06.2020 zostańci w domu , nie dotykaj kart ,jak radził nie jaki Grodzki Marszałek senatu 

Lepiej nie ryzykujcie !!!

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v