Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka tragedia bezmyślność młodego człowieka brawura cwaniactwo .

Nie żyje 19-latek. Chłopak zginął w wyniku wypadku drogowego, jaki wydarzył się w miejscowości Siedliszcze w województwie lubelskim 9 czerwca, około południa. Auto wypadło z drogi i uderzyło w busa. Jak donosi radiozet.pl, samochodem podróżowali maturzyści. Kierowca zginął na miejscu, troje pozostałych pasażerów trafiło z licznymi obrażeniami do szpitala.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DTaras napisał:

galan - co pomogło? Komu? Pincet z mojego budżetu jest przeznaczone dla potomności. Żebym nie zapier od rana do nocy co i nieraz tu widać to bym guzik miał tak teraz jak i przedtem....

jak pomogło ano stopa bezrobocia spadła .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, szmergiel napisał:

kiedy zrozumiecie ze w polsce socjal jest maly i nikt nikomu nic nie daje.jest tylko 500 na dzieci a niektorym tak to boli ze szczekaja od 2 lat na maxa.chba tylko nieudacznikom zyciowym tak to przezkadza te 500zl jakby to miljony byly.porazka i zenada

Rodzina z piątką dzieci lekką ręką wyciąga z mopsu 3000-4000pln miesięcznie, oprócz 500+. Oczywiście oboje rodziców nie pracuje, bo po co.

Opublikowano
20 minut temu, jacek1296 napisał:

Rodzina z piątką dzieci lekką ręką wyciąga z mopsu 3000-4000pln miesięcznie, oprócz 500+. Oczywiście oboje rodziców nie pracuje, bo po co.

ja pier**le ale patol z ciebie  morze z 5 dzieci mają jeszcze we dwoje pracować ??  widzę ze do ciebie na 7 ludzi ta kasa to szczyt marzeń dla mnie to mało na jedną osobę 🙄 

Opublikowano

a znam taką co syna byłemu zostawiła potem dójkę zostawiła w domu dziecka i pewnie by kolejne zostawiła w domu dziecka, teraz ma co najmniej z 3-kę

dopłaty robią swoje

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, racyl napisał:

a znam taką co syna byłemu zostawiła potem dójkę zostawiła w domu dziecka i pewnie by kolejne zostawiła w domu dziecka, teraz ma co najmniej z 3-kę

dopłaty robią swoje

patologia była zawsze i będzie tego nie zmienisz niezależnie od opcji politycznej jaką rządzi. zawsze się znajdą tacy co przez pomyłkę się urodzili. była komuna i też tacy byli.w 90 latach jak było dużo gorzej niż teraz takie przypadki były. świat składa się z różnych ludzi.z jednymi możesz bez umowy bańkę zarobić a inny nawet na to żeby go skopać nie zasługuje bo się człowiek spoci.ps.przypomnial mi się cytat z filmu jak Tyszkiewicz do dziewczynki małej tak mówiła.hsha

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
37 minut temu, szmergiel napisał:

wychowaj 5 dzieci .i idź jeszcze do roboty. człowieku bezmyślny to ta kobieta by nawet oka nie zmruzyla

Gdzie ja napisałem, że matka ma jeszcze iść do roboty. Opisałem tylko sytuację i ile można wyjąć kasy za nic nierobienie. Ten co zmajstrował te maluchy powinien za***rdalać od rana do wieczora , a nie wyciągać łapę po kasę. Bezmyślny to jesteś ty, akceptując taką sytuację. Uważalem cię za mądrzejszego.

Wynurzeń romana to już w ogóle szkoda komentować.

Opublikowano (edytowane)

akceptuje ze jak jest 5 dzieci i nie jest to patologia to nalezy sie jskas pomoc.dzieci to nasza przyszłość. jeżeli masz 1 lub 2 dzieci to wiesz ile to pracy i kasy a jak 5 to co?nie należy wszystkich wkładać do jednego worka. nie ma idealnych rozwiązań. zawsze patologia będzie i była. zagazowac się tego nieda choć było by to najlepsze dla reszty społeczeństwa ale się nie da i jakoś trzeba koło tego bydla zyc.napisze ci jeszcze raz .w porównaniu do zachodu u nas jest mały Social a te 500 to bardzo dobra pomoc na dzieci.

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szmergiel napisał:

w niemczech,francji,belgii,i angli jest mniej zasilkow co widac doskonale jak sie pchaja do nas na darmoche a uciekaja z francji i angli.wg.ciebie tak wlasnie jest.

hubertuus jestes tak glupi ze myslisz ze ktos uwierzy w twoje brednie?

Ja nie ale ty tak. Oczywiście kwoty nie są tak duże w Polsce jak na zachodzie. Ale wielu przedsiębiorczych umiejących korzystać z socjalu umie uzbierać przyzwoitą sumkę. 500 plus to już spora kwota przy większej liczbie dzieci. Do tego kobieta może się zwolnić z pracy i iść na zasiłek na początku dla bezrobotnych potem do opieki bo bezrobotna z większą ilością dzieci. Jak chłopu się nie chce to może zrobić to samo i pracować na czarno jak zechce. Taki przypadek zna moja ciotka.  Dodatkowo jak przyjdzie zima można napisać do opieki podanie o jakieś pieniądze na węgiel lub kurtkę. Jak ktoś ma w rodzinie dziadka lub babcię w bardziej sędziwym wieku i komuś się nie chce pracować to idzie i składa podanie o zasiłek dla opiekuna osoby starszej. Bo niby nie może pracować i się musi opiekować. I tu też znam przypadek gdzie chłop pobiera spokojnie pracuje na czarno. Do tego masz rożne mieszkania socjalne. Krus w wielu wypadkach to też dobry socjal. Bo ludzie nie mając z ziemią nic wspólnego opłacają go i idą sobie do roboty lub jadą za granicę. Do tego masz zasiłek przedemerytalny gdzie ludzie nie chcąc pracować lub pracują na czarno po pół roku są zwalniani gdzie niby redukcja etatów a że 60 plus to składają na niego papiery i robią na czarno jak jest robota lub wcale. DO tego masz Kosiniakowe i jeszcze pewnie się znajdzie kilka innych zasiłków i świadczeń. 

Wiec sam chyba rozumiesz kto z nas dwóch brednie pisze i że to jesteś ty.

1 godzinę temu, szmergiel napisał:

wychowaj 5 dzieci .i idź jeszcze do roboty. człowieku bezmyślny to ta kobieta by nawet oka nie zmruzyla

Moja babcia wychowała czwórkę i to za komuny. Oboje z dziadkiem pracowali. I jak się okazuje dzieci wyrosły na porządnych ludzi. Jednak jak już ustaliliśmy piszesz brednie i nie masz pojęcia o świecie.

21 minut temu, szmergiel napisał:

akceptuje ze jak jest 5 dzieci i nie jest to patologia to nalezy sie jskas pomoc.dzieci to nasza przyszłość. jeżeli masz 1 lub 2 dzieci to wiesz ile to pracy i kasy a jak 5 to co?nie należy wszystkich wkładać do jednego worka. nie ma idealnych rozwiązań. zawsze patologia będzie i była. zagazowac się tego nieda choć było by to najlepsze dla reszty społeczeństwa ale się nie da i jakoś trzeba koło tego bydla zyc.napisze ci jeszcze raz .w porównaniu do zachodu u nas jest mały Social a te 500 to bardzo dobra pomoc na dzieci.

Odpowiedzialny rząd powinien robić wiele by patologii zapobiegać. Pisanie bzdur jak twoje, ze patologia jest zawsze i nic nie da się z tym zrobić jest bez sensu. Bo to bzdury. Pisanie, ze się nie da tylko świadczy o tym jak bardzo jesteś oderwany od realu. Oczywiście, ze się da. Tylko sęk w tym, że to wyborcy. I rządowi jest to nie na rękę. Więc w tym wypadku rząd ma w d przyszłość tych dzieci bo liczą się jedynie głosy rodziców.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

tak.tak. ja nie mam pojęcia o świecie.

patologiczne sytuacje które odpisałeś że ktoś pracuje na czarno i pobiera zasiłek są najbardziej naganne ale są w całym świecie.

a jeżeli uważasz że z zasiłków i jakiejs zapomogi na węgiel będziesz godnie żył to rzuć robotę i żyj z zasiłków. wątpię czy kupisz sobie dobry samochód i dom zbudujesz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szmergiel napisał:

tak.tak. ja nie mam pojęcia o świecie.

patologiczne sytuacje które odpisałeś że ktoś pracuje na czarno i pobiera zasiłek są najbardziej naganne ale są w całym świecie.

a jeżeli uważasz że z zasiłków i jakiejs zapomogi na węgiel będziesz godnie żył to rzuć robotę i żyj z zasiłków. wątpię czy kupisz sobie dobry samochód i dom zbudujesz.

Definicja godnego życia różnie wygląda dla różnych osób. Dla jednego to będzie ochłap dla drugiego konkretny szmal. To, że na świeci jest patologia to normalne i to żadne tłumaczenie. Odpowiedzialny rząd powinien z tym walczyć. I programy pomocowe konstruować tak by trafiały do adresatów w przypadku 500 plus do dzieci a nie do rodziców, którym nie zawsze chce się pracować. Tylko jest jeden problem dzieci nie głosują a rodzice tak. 

Takimi przypadkami jak wyżej mogę sypać jak z rękawa. W mniejszych miastach wielu kombinuje. Mój kumpel robotę w gminie rzucił. 4 ha ziemi. Na czarno zakład stolarski. 10 ha wzięte w dzierżawę na gębę. Oficjalnie mało rolny. 3 dzieci po 500 plus opieka społeczna bo małorolny i nie wyżywi dzieciaczków z tych 4 ha.  Bo i koleżanka moja a jego żona nie pracuje. Oczywiście legalnie bo na czarno już tak. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

człowieku co ty bredzisz.nie pojmujesz że niema złotego środka .jak taki mądry jesteś to jak sobie wyobrażasz żeby była pomoc do dzieci?ja ci powiem tyle że odkąd jest 500 to widać że już nie lex a do szkoły obtargane dzieciaki i nikt nie komentuje że niema na książki i potrzebne rzeczy do szkoły. jak ja byłem młody to ciągle się oglądało reportaże jaka bieda i że ludzie mają problemy z głupimi książkami  nawet

• Thanks 1
Opublikowano
Jak to jest,że oni w tej niczego pozytywnego nie są w stanie sami wymyśleć?Żadnej pracy koncepcyjnej, wysiłku intelektualnego. Do krytykowania i jątrzenia to mają zmysł. Do pracy dla dobra wspólnego już nie.Nawet hasła wyborcze kopiują

EaD0xHGWoAEJwRF?format=jpg&name=medium

Opublikowano

To jest prawdziwa demokracja tak jest we Francji i innych krajach pokojowo się obchodzą w kraju to krzyczą konstytucja i brak demokracji jak by zebrali kilka pał była by demokracja .

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:
Jak to jest,że oni w tej niczego pozytywnego nie są w stanie sami wymyśleć?Żadnej pracy koncepcyjnej, wysiłku intelektualnego. Do krytykowania i jątrzenia to mają zmysł. Do pracy dla dobra wspólnego już nie.Nawet hasła wyborcze kopiują

EaD0xHGWoAEJwRF?format=jpg&name=medium

A co się tobie stało dzisiaj że na celowniku PO?? Dobrze się czujesz ,może zmierz ciśnienie i gorączke 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v