Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Są przesłanki za powtórką cenowo roku 2011?

O czarnej mówi się 3zł minimum?

Są tylko niektórym musi bardziej opłacać kupić się surowiec w takiej cenie, niż zapłacić kary umowne. 

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Zmowa istnieje bo nie ma tzw. cenny minimalnej ustalonej przez np. giełdę. W niektórych krajach istnieje jakiś podmiot państwowy zapewniający ceny na poziomie rynkowym mówiąc w prost zarabia minimalnie. Skupuje mała cześć rynku regulując w ten sposób cenę. W Francji popularne są targowiska i dzięki nim masz regulację ceny. We Włoszech takim tradycyjnym regulatorem są restauracje. U nas żadne z tych rozwiązań się nie sprawdza.  

Przy plantacjach towarowych to tak nie działa. Nie działa także w przypadku zawirowań związanych z plonowaniem. Przy odbiorcach korporacyjnych tzw potentatach posiadających zakłady tak w Polsce jak na Węgrzech, Ukrainie, Turcji to tylko dobre życzenia. Centralę i tak wali że polski producent nie zarobi, bo liczy się wynik zakładu. Tu oczami świeci dyrektor i to pod warunkiem że jest Polakiem. Resztę to wali zgodnie z hasłem że "rolnik ma być j**any'.

Opublikowano
15 minut temu, hubertb napisał:

Chyba miało być oligarchizm.

Faktycznie nie ma wolnego rynku i nigdy go nigdzie nie będzie. 

dzięki, literówka, poprawiłem

czasami wolny rynek i normalne humanitarne relacje społeczne się zdarzają; po potężnych kataklizmach czy wojnach kiedy potrzeby egzystencjalne są priorytetem a nie istnieje jeszcze zorganizowana machina państwowej biurokracji i wszelkich innych "-kracji" ale taki stan szybko jest niszczony przez poklask znajdujące propozycję cwaniaczków którzy wmówią że wiedzą lepiej jak powinno być i w końcu ich rosnąca przewaga doprowadza do kolejnego kataklizmu. jesteśmy tylko w jakimś z punktów kolejnego z cykli które były i będą i jedyne to ewolucja przyspiesza i te cykle również.
Nawet jestem ciekaw na ile ozdrowieńcza będzie ta epidemijka bo wielkim kataklizmem to tego nazwać nie można ale co nieco namiesza i może choć trochę opamiętania... co na prawdę ważne.

Opublikowano

Nie ma negocjacji. Możesz sobie postać przed szlabanem na bramie. 🤣 

Przed chwilą, dysydent napisał:

jedyna skuteczna broń na potentata to samemu być jednym z nich

A tu już szybciej możesz stracić życie, bo na zawał.😂

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mirro napisał:

Nie ma negocjacji. Możesz sobie postać przed szlabanem na bramie. 🤣 

A tu już szybciej możesz stracić życie, bo na zawał.😂

ten kto zbyt się przejmuje "rolą" nigdy potentatem nie będzie bo nerwowość w działaniu zdradza zamiary zanim dojdzie do tego zawału.
Właśnie tylko tacy co kpią sobie z własnego i innych zawałów na chłodno są w stanie zapanować i nad własnymi emocjami i wykorzystać emocje innych potrafią przejąć główne węzły przepływu. tylko na tym poziomie to i bankowość i politykę trzeba mieć jeśli nie pod kontrolą to pod wnikliwą obserwacją.
Np w rolnictwie w Polsce trzeba obserwować pozycję Ukrainy i relacje Ukraina - ue i Ukraina Chiny i na razie najlepiej robiła to Rosja.
Czy chiński tranzyt po LHSie jest przejawem jednak i takiej trzeźwej oceny sytuacji naszych władz to tylko wtedy bym chciał wiedzieć gdybym miał aspiracje na potentata. Coś jednak może być na rzeczy bo w tym temacie relatywnie cicho i jak dla mnie to dobrze

Jaki potencjał niesie ten tranzyt to niestety się obawiam że wiedzą to tylko z "Europejczyków" Amerykanie i to dobrze nie wróży ani temu tranzytowi ani przyszłości wszystkich bo raczej Polska z obecnymi rządami nie potrafi instrumentalnie rozegrać Rosji w tej układance i kolejny raz .... albo nie chcę być złym prorokiem

Polski rynek jest zbyt płytki jak na potencjał rolnictwa regionu i nie tędy droga
co najwyżej niszowe takie coś jak post wyżej ale trzeba mieć dobry model biznesowy bo na raz zbyt wielu wpadło na ten pomysł i będzie ciasno. warunek - niestety ale i tu trzeba z góry założyć do dążenia do pozycji potentata. i ten kto trafniej rozpocznie ten szybciej... resztę wyprzedzi w wyścigu i ją zdominuje stając się usługodawcą.
Handel internetowy to nie tylko sztuka oferty ale i logistyki. w zasadzie to tylko logistyki bo towar w subiektywnej ocenie klienta ma być bliżej niż obecnie np w supermarkecie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Np w rolnictwie w Polsce trzeba obserwować pozycję Ukrainy i relacje Ukraina - ue i Ukraina Chiny i na razie najlepiej robiła to Rosja.

Pozycja Ukrainy została zbudowana przez ostatnie lata. To nie są relacje Unia - Ukraina tylko firma w Niemczech - jej filia, partner na Ukrainie. Dla tych co myślą że jest to przepływ pomiędzy Państwami proponowałbym przyjrzeć się bliżej. Oficjalne kontyngenty to ściema dla ludu aby myśleli że naciskając swoje rządy mogą to jakoś zablokować.  

Opublikowano (edytowane)

ale też i tracą (Chiny) wizerunkowo przed resztą świata a to co zamierzają zrobić w Hong Kongu to już może wywrócić na zawsze obecne relacje polityczno gospodarcze.
Tylko na sankcjach wobec Rosji to chyba najgorzej wyszli najżaliwsi sankcjonariusze :P

Unia to Niemcy i nic już bez rozpadu unii nie da się na to poradzić a Niemcy doskonale sobie zdają sprawę że ten Polak co się Prusem nazwał miał rację że gdy się wyeksploatuje pd Europy to najlepsze interesy pozostają na jej wschodzie.
Wiemy to wiemy i tylko nie wiemy czy jankesi na tyle namieszają w Polsce aby utrudnić Niemcom tranzyty czy Polacy uznają że bez Niemców Europa niewiele znaczy w świecie współczesnym i o to jankesom przecież chodzi.
Po raz pierwszy od bardzo dawna nawet Rosja ma wspólny interes z zachodem Europy aby ukrócić ... przyspieszyć upadek amerykańskiej dominacji na planecie.
I nie wiem czy będziemy czarnym baranem czy rozgrywającym lisem w tym stadzie.
Przeciętny Rosjanin jest bardziej antygermański niż przeciętny Ukrainiec. tylko weź tu przekonaj tych na górze u nas że to na budowie cywilizacji na wschód od Europy można zarobić bo zachodnia jej część już zbudowana i zmierza bardziej w kierunku skansenu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Czyli jednak faszysci w tle. No i jak tu lubić tą nację!? 

Oj - Niemiec to tak mi się napisało bo właśnie oglądałem graty na jakimś niemieckim portalu. 😂 Poza tym @Jarecki kiedyś tu zarzucał mi dostęp do niejawnych raportów, więc staram się pisać ogólnie, choć pewne sprawy mimo że nie są klauzulowe to jednak rozgłosu nie lubią. Chodzi o mechanizm. 

13 minut temu, hubertb napisał:

Chiny rosną w tej chwili na kupca żywności wysokiej jakości więc i dla nas może tu być kawałek do ugryzienia. 

Daj Boże żeby tylko zajęli się wyżywieniem własnego Narodu.

10 minut temu, dysydent napisał:

Unia to Niemcy i nic już bez rozpadu unii nie da się na to poradzić a Niemcy doskonale sobie zdają sprawę że ten Polak co się Prusem nazwał miał rację że gdy się wyeksploatuje pd Europy to najlepsze interesy pozostają na jej wschodzie.

Problem w tym ile w Niemcu jest Prusaka. Bo z Niemcami to my zawsze raczej dobrze żyliśmy.

• Haha 1
Opublikowano

z niemcami jest taka rzecz żę są niewystarczający żywnosciowo  , wiec muszą  importować . natomiast co do programu ,, od pola do stołu '' to za szybko chcieli by sie dorobić nie kwestjonuje zasadnosci tych działań ale ten towar u rolnika jest dwukrotnie droższy niż normalnie z fabryki  .              a słyszeliscie że merkiel odmówiła wziecia udziału w spotkaniu G7  w USA ?  I spotkanie przełożono .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

a słyszeliscie że merkiel odmówiła wziecia udziału w spotkaniu G7  w USA ?  I spotkanie przełożono .

A to nasz Pan Prezydent nie mógł zaproponować bezpiecznego spotkania na terenie RP? Przecież Minister Szumowski mógłby wydać rekomendację o bezpieczeństwie epidemiologicznym.😂

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Bo z Niemcami to my zawsze raczej dobrze żyliśmy.

że tak powiem - z cholery dobrze
Mamy wspólną jednolitą krainę geograficzną która zawsze będzie kością niezgody nawet gdyby dwa święte anioły ją współdzieliły to się będą przepychać

Opublikowano

No jak nie? A to przyjęliśmy Boga Cesarza .A to judeo-chrześcijańskie korzenie nam dostarczyli, za co obecnie panujący im dziękują. A to braci zakonnych sobie zaprosiliśmy, co to mieli większe problemy z odejściem niż przyjściem.😂

Opublikowano
3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Hiperinflacja sie mareckowi marzy to tiaktoi by se kupił. 

Tobie się marzy hiperinflacja. Ja tylko bym chciał godziwych cen za produkty rolne i likwidacji wszelakich dopłat. Tak aby rolnik zarabiał na tym co produkuje a nie płakał jak to dopłaty w grudniu powinien dostać 

3 godziny temu, mirro napisał:

"Do k**wy nędzy o czym i do kogo ten facet gada".

Do rolników ciebie to nie dotyczy więc nie bardzo rozumiesz 

Opublikowano

jestes bardzo prostym czlowiekiem .nie rozumiesz nawet takiej prostej zaleznosci ze twoje zyczenie spowodowaloby duzy wzrost cen dla konsumentow a co za tym idzie ogromny import i calkowity upadek rodzimego rolnicwa. to taki sam poziom myslenia jak krzyczenie zeby wprowadzic cla na import.nawesz szkoda popatrzec na takie delikwenta bo za malo rozumny jest zeby zrozumial jak malo wie o swiecie

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Denwer napisał:

Do rolników ciebie to nie dotyczy więc nie bardzo rozumiesz 

no tyleś zyskał że i ja sobie posłucham o czym tam tłumaczy ten Minister bo zignorowałem i przewinąłem wcześniej (sorry @mirro )
no ciekaw jestem o czym Wy tu tak.. i teraz to już muszę zobaczyć chociaż jakdotychczas to niewiele z gadania ministrów wynikało no to przewijałem :D

3 godziny temu, mirro napisał:

"Do k**wy nędzy o czym i do kogo ten facet gada".

no jak do kogo?
do Kosiniaka w ramach kampanii wyborczej a cała reszta to zwykłe banały jakie na taką okazję .... oj w tym to Prezydent mistrzem że godzinę przegada a niczego nie powie co by 99% słuchaczy zapamiętało na dłużej niż 5 minut
ot taka wyborczo okazjonalna przemowa z której kolejny raz nic nie wyniknie bo Kosiniak i tak małe ma szanse na prezydenturę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 minut temu, szmergiel napisał:

jestes bardzo prostym czlowiekiem .nie rozumiesz nawet takiej prostej zaleznosci ze twoje zyczenie spowodowaloby duzy wzrost cen dla konsumentow a co za tym idzie ogromny import i calkowity upadek rodzimego rolnicwa. to taki sam poziom myslenia jak krzyczenie zeby wprowadzic cla na import.nawesz szkoda popatrzec na takie delikwenta bo za malo rozumny jest zeby zrozumial jak malo wie o swiecie

90 % rolników chce likwidacji dopłat i godziwych cen. Tylko nieroby patrzące na dopłaty są temu przeciwni. Bo by nic nie dostali

Opublikowano

Niech przywrócą ceny jak były przed Balcerkiem będzie bardzo dobrze , co to jest 960 zł do 1 ha jak cena 0,50 gr bywa nieraz za uprawę .

To w Polsce od razu by się zmniejszyło o połowę o połowę rolników .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v