Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A nie żałuj. Daj ludziom dołożyć do tego interesu.:lol:

Mirrrroslaw czy jak ci tam nie żałuję a niech dokłada. 😁

2 minuty temu, mirro napisał:

No popatrz, ja nie biorę i zbyt mam chyba najlepszy.:lol:

Tylko ryba nie bierze. 🤑

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

To chociaż w opozycji miejsce dla nich widzisz?

No dobra jak już czytasz to nie daje mi spokoju jak technicznie wyglądać będzie to losowanie😝?? Koszyk z kopertami i wyciągniesz jedną9_9

wskaż mi jakiś sens w tej odpowiedzi i udowodnienia  czemu miała służyć
i cóż można sensownego odpowiedzieć na sugerujące pytanie jakoby miejsce durni było tylko w opozycji?
za bardzo mądrego się uważasz jako bezkrytyczny zwolennik jedynie słusznej władzy?; też potrafię odpowiedzieć równie jadowitym sugestywnym pytaniem i przyjemne to było?
Masz mnie za wroga świętości co do których nie wolno nawet dyskusji podejmować i stajesz protekcjonalnie z pozycji wyższości nazywając antpisiorkiem każdego kto potrafi samodzielnie myśleć i nawet ta zdrobniałość jest nieprzypadkowa bo zionie z niej pogardą.
zdajesz sobie sprawę ile siedzi w tobie podłości i jakim nieszczęściem dla podwładnych była by takich jak ty władza? na szczęście potrafisz do siebie cwaniakowaniem zrazić wystarczająco wielu abyś w demokratycznych warunkach nie miał szans na żadną władzę.

wątpię czy zrozumiałeś przekaz  i nadawaj dalej ale nie wykręcaj się tym razem że to był żart bo - uwierz - nie masz pojęcia o żartach bo w twoich jest tyle toksyczności i nietolerancji że nie masz szans na równoprawną dyskusję z kimkolwiek kogo uznasz za .../.
nikogo nie jesteś w stanie przekonać własną retoryką nawet do prawd bezsprzecznych.

ostrzegałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

nikogo nie jesteś w stanie przekonać własną retoryką nawet do prawd bezsprzecznych.

Ale do prawd objawionych - bezsprzecznie.:lol:

• Haha 1
Opublikowano

@dysydent mogłeś darować. Tak w ogóle to nie dosyć że nie było kandydatów to teraz PO robi nie omal wrzutkę. Wygląda to pokracznie, procentów urosło ale tak po ludzku to raczej wyrachowane zachowanie o które oskarżają PiS. Tak więc pchają dalej wózek na flaku. Ciekawe ile jeszcze strony zapewnią nam błazenady. 

Opublikowano

A to znowu mi się skojarzyło z pewną odprawą, gdzie pokusiłem się o takie podsumowanie a zjeby dostałem dużo później, kiedy gościu chciał zapunktować i użył tego w stosunku do swojego przełożonego. Tylko że tamten od razu zajarzył i wskazał właściwe miejsce. 

Opublikowano (edytowane)

a któż odmawia wyrachowania opozycji?
no ale i ta druga "strona mocy" też nie lepsza i ja akurat nie widzę w tej kwestii między nimi różnicy

na razie wysz... wychodzi na moje bo jednak zrezygnowano z tych kretyńskich wyborów co były nie były i to akurat zasługuje na moje uznanie tylko nie wiem dla kogo większe ? czy opozycji czy władzy tak że sprawiedliwie rozłożę go po równo.
jest jakaś nadzieja bo po obu stronach nie do końca sami kretyni.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@dysydentO jakim uznaniu mówisz? Toż obowiązkiem władzy, jest przeprowadzić wybory i to przy jak najmniejszej ilości ofiar. Ale obowiązek przeprowadzenia wyborów nie zwalnia z obowiązku używania rozsądku. Jeżeli wchodzi w to czynnik taki jak epidemia to jednak rozsądek powinien wziąć górę nad wiarą że można.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

opryskałem fasolę na jednym polu trochę za wysoką dawką herbicydu co groźny jak mocno poleje i właśnie leje no i teraz by pasowało zwalić winę w razie mi fasolę przypali, tylko nie wiem czy na PiS czy na Tuska? :D

w takich kategoriach jest prowadzona obecna kampania tylko w niej uczestnicy dylematu wyboru winowajcy nie mają i po obu stronach słyszę zarzuty że cov to wina oponentów politycznych przede wszystkim a obiektywnie to dopiero w drugim zdaniu no i "wyznafcy" jednej czy drugiej opcji kłapią to samo za swoimi idolami po podobnych jak to forach.

najgorzej jeśli kto obiektywnie prawdę powie że nic nie mogą w kwestii epidemii ani jedni ani drudzy bo jedni zdewastowali służbę zdrowia a drudzy nie potrafili jej naprawić pogrążając w jeszcze większym chaosie i na takie coś co teraz była kompletnie nieprzygotowana co pośrednio wiąże się z możliwością i wyborów przeprowadzania w czasie epidemii bo kluczową rolę tu odgrywa właśnie bezpieczeństwo zdrowotne.
Niewydolny system pokazuje swoje ułomności w sytuacjach kryzysowych i rzeczywiśce przy obecnych możliwościach całego systemu jakiekolwiek wybory niosą za sobą ryzyko ale nie tyle epidemiologiczne co polityczne bo na pewno będą jakieś konsekwencje i w tej materii bo a to ktoś udowodni że się zarazil głosując a to w komisji wyborczej a jeszcze kto weźmie i przez to zemrze no i będzie paliwo dla następnych kampanii wyborczych na wiele lat i kampanii a nikt nie jest w stanie przewidzieć komu się przez to dostanie bardziej.
Konstytucja może funkcjonować tylko wtedy kiedy system działa a system właśnie.... no właśnie - jeszcze działa czy już nie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zwal na donka chyba już przywykł xD 

Dlaczego mamy skomplikowane prawo w Polsce? Bo to kraj w którym każdy próbuje prawo ominąć. Tak samo jest z całym systemem. To co sprawdza się na całym świecie w Polsce kompletnie nie działa. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Konstytucja może funkcjonować tylko wtedy kiedy system działa a system właśnie.... no właśnie - jeszcze działa czy już nie?

Konstytucja będzie funkcjonować tylko wtedy kiedy wszyscy będą jej przestrzegać. Jednak przy konieczności wprowadzania zmian w samej Konstytucji potrzebne jest pełne zaufanie wszystkich sił społecznych iż wprowadzający je, przy tej okazji, nie robi reszty w bambuko i nie wciśnie tam np zapisu o własnej nieusuwalności. 

Druga sprawa to trójpodział władzy. Obecnie wmówiono Narodowi że w ramach tego trójpodziału ( i że taki jest zamysł jego twórców) wszystkie elementy mają ze sobą współpracować. Otóż to wierutne kłamstwo, ponieważ wszyscy mają patrzeć sobie wzajemnie na ręce i taka ich rola. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, hubertb napisał:

Zwal na donka chyba już przywykł xD 

Dlaczego mamy skomplikowane prawo w Polsce? Bo to kraj w którym każdy próbuje prawo ominąć. Tak samo jest z całym systemem. To co sprawdza się na całym świecie w Polsce kompletnie nie działa. 

wina jest moja ale w Polsce to nie ja muszę ponieść konsekwencje bo jak mi ta fasola przepadnie to ten który zrobił bezbłędnie będzie się musiał plonem ze mną podzielić pół na pół bo przecież jak może być taka nierówność żeby jeden miał za dużo a drugi nic.

to jest problem naszego systemu - mentalność.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

to jest problem naszego systemu - mentalność.

I tu mentalność jednego szeregowego posła doprowadziła do cichej zmiany ustroju z demokracji na dyktaturę parlamentarną.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Nie normalny dla ludzi bo nie mogli jechać zagranicę tak swobodnie ale dla gospodarki rolnej był idealny ale zachód nie miał zbytu wiesz o tym dusili się z towarem , ziemia na zachodzie była nie obsiewana nawet 10 % a to dużo teraz nas zapychają wszystkie kraje w schodnie ich towarem a nasz gdzie sprzedać i jest coraz gorzej .

Kto ci takich głupot naopowiadał że 10% ziemi było na zachodzie obsiewane? Podaj jakieś źródło tych rewelacji o ile potrafisz.

Nie masz gdzie sprzedać bo żyjesz mentalnie w komunie. Popatrz ile my żarcia eksportujemy.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

To  powiedz  jakie podatki  podniósł  PiS 

Każdy  rozsądnie  myślący   ma  zapas   gotówki  choć  na  kwartał  a nie  z dnia na dzień   by  się  nachapać 

Podatek, bankowy, opłata emisyjna, podatek od najbogatszych , podniesiona kwota wolna....

Pieniądz który nie jest w obrocie jest nieefektywny bo nie pracuje. Nikt normalnie myslący nie będzie trzymał dużych środków na koncie po to żeby po prostu lezały.

Opublikowano (edytowane)

@mirronie znam przypadku i nie wiem bo ostatnio nawet neta nie miałem czasu...

@Ulman w Polsce większość pieniądz postrzega jeszcze takim jakim był zanim jankesi odpięli go od złota. Nawet wspomnienie genezy denominacji większości niczego nie nauczyło.
Pieniądz to fikcja  służąca doraźnie do przeliczania przepływu towarów i przesunięć własnościowych kapitału który to kapitał jest dopiero wartością.
Dla większości pieniądz jest wartością samą w sobie i niejeden zapewne sobie pomyśli że ja tu durnoty wypisuję twierdząc że pieniądz bez obrotu czy to towarowego czy kapitałowego to bezwartościowy i wręcz szkodliwy śmieć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Popatrz ile my żarcia eksportujemy

Szkopuł w tym ile importujemy :/ 

Pieniądz nie musi leżeć na koncie żebyś miał dostęp do dużych środków szybko. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Pieniądz który nie jest w obrocie jest nieefektywny bo nie pracuje. Nikt normalnie myslący nie będzie trzymał dużych środków na koncie po to żeby po prostu lezały.

Prezes NBP trzyma na paletach w magazynie i mówi że tak ma być.

Opublikowano

To instytucja polityczna która nie prowadzi biznesu

6 minut temu, hubertb napisał:

Szkopuł w tym ile importujemy :/ 

Pieniądz nie musi leżeć na koncie żebyś miał dostęp do dużych środków szybko. 

Mamy nadwyżke eksportową w bilansie handlu art. żywnościowymi więc jednak można tylko nie wszyscy umiom. Najlepiej siedzieć i wspominać komunę.

https://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystrybucja/106/polski_eksport_zywnosci_moze_w_tym_roku_zwiekszyc_wartosc_o_niemal_7_proc_video,20559.html

Opublikowano
54 minuty temu, dysydent napisał:

wskaż mi jakiś sens w tej odpowiedzi i udowodnienia  czemu miała służyć
i cóż można sensownego odpowiedzieć na sugerujące pytanie jakoby miejsce durni było tylko w opozycji?
za bardzo mądrego się uważasz jako bezkrytyczny zwolennik jedynie słusznej władzy?; też potrafię odpowiedzieć równie jadowitym sugestywnym pytaniem i przyjemne to było?
Masz mnie za wroga świętości co do których nie wolno nawet dyskusji podejmować i stajesz protekcjonalnie z pozycji wyższości nazywając antpisiorkiem każdego kto potrafi samodzielnie myśleć i nawet ta zdrobniałość jest nieprzypadkowa bo zionie z niej pogardą.

Pisiory ,pisuar ,ciemny lód, pisowski bolszewik itd . wymieniać dalej ? Kto to pisze chyba twoi koledzy ,wtedy to jest wszystko ok, czemu ich nie potępiasz ??nie wiem czy antypisiorek nie jest zbyt łagodne określenie 

Ale dobra przepraszam publicznie Pana @dysydentA za nazwanie go antypisiorkiem 

Opublikowano

Dysydent nie jest anty . Człowiek trzeźwo patrzy na świat .

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

czy antypisiorek nie jest zbyt łagodne określenie 

Ależ skąd. A za jakiś czas będzie w dobrym tonie posiadać taki wpis w CV,:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v