Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Pamiętasz polskie pgr po upadku komuny. tam wszyscy kradli. podobnie jak u ruskich. Kradł dyrektor, kradł traktorzysta. To nie miało prawa działać. U nas ludzie od komuny nauczeni, ze państwowe to niczyje i można kraść. A u prywaciarza to porządek bo właściciel swego pilnuje.

Po pierwsze to już 30 lat po upadku komuny to i ludzi coraz mniej pamiętających tamte czasy , po drugie dziś w państwowej firmie też nie łatwo kraść, ja mieszkam  w jednym z największych  zagłębi energetycznych i myślisz że dziś ludzie kradną na kopalni czy elektrowni ? Kiedyś tak ,można było kupić  różności ,na warsztatach to całe maszyny robili i w częściach wnoszono , brygadzista czy sztygar nawet nie chciał tego widzieć bo też dole dostawał. Ale to już dawno minęło  

Dziś ochrona to firma zewnętrzna ,i na bramce zapomnij że coś zdziałasz

Opublikowano

Obecnej sytuacji zwykły robotnik nic nie ukradnie z zakładu tylko mogą uskubać pracownika jak teraz obniżyć mu pobory o połowę lub wysłać na urlop bezpłatny najgorszym sytuacji zwolnić .

Państwowe spółki to jest raj dla prezesów i tak dalej zarabiają wujki ciocie i tak cała rodzina Polityków teraz tak działa rabunek a pobory są bardzo wysokie .

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie najwięcej prezesi i cała świta ,Ale w pge szeregowy pracownik też nędznie nie zarabia 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
6 godzin temu, Denwer napisał:

@Ulman nie jest przedsiębiorcą tylko pracownikiem także jego ten protest nie dotyczył 

Jako wyborca PISu jesteś przenikliwy niczym prezes z Suskim razem wzieci

5 godzin temu, hubertuss napisał:

Jak przeciętny wyborca pisu tutaj nie masz nic do napisania poza obelgami i zarzutami bez pokrycia. Kto jest nieudacznikiem? Popatrz na Dudę. Kto jest oszustem? popatrz na Szumowskiego i jego brata. Twój agresywny wpis pełen wyzwisk pokazuje twoją frustrację i kulturę osobista. Popatrz na wpis zwolenników pisu gdzie co rusz ktoś kogoś wyzywa. I popatrz na wpisy przeciwników na ogół dość kulturalne i spokojne. Skąd u was taka agresja? Jak pokazują gdzieś jakieś spotkanie pisu i coś nie tak to też widać zaciśnięte pięści i słychać wyzwiska.

No jak może komunistów popierać jak pisem gardzi?

Widać u ciebie jak u przeciętnego wyborcy pisu silna tęsknotę za prl em. Popierasz jak piszesz komunistów i nawet zachód nazywasz podobnie jak oni. U nich był zgniły zachód u ciebie jest zjebany. Dlaczego ty taki agresywny i sfrustrowany jesteś? Dlatego, że miała być dobra zmiana a jest kolesiostwo, kumoterstwo, złodziejstwo i tak dalej?

Ciemny lud reaguje agresją bo nie ma pojęcia jak uzasadnić swoje racje. Coś im wmówili  w TVPis a oni to łyknęli jak małpa kit ale gdy chcesz dopytać o szczegóły to brak konkretu i wtedy  zaczynają się  nerwy  i wyzwiska. Z drugiej strony cały ten ciemny lud jest nieustannie  urzymywany w atmosferze napięcia i agresji przez propagandę . Musi tak być bo czym więcej emocji tym mniej myslenia a o to właśnie chodzi.

3 godziny temu, piotreku1 napisał:

Ciemnota widzi że za PISu jest taniej jak za PO wiec PIS jest dobry. Niestety nie widzi że podatki za PIS są większe jak za PO bo tego ciemnocie nie mówią.

2 godziny temu, Denwer napisał:

Kiepska to firma co przy małym pierdnięciu pada. 

Oczywiście każdy powinien być przygotowany na `zamkniecie biznesu na 2 miesiące i płacenie wszelkich zobowiązań bo tak twierdzi PISowski lud znany z dogłębnej wiedzy ekonomicznej.

Opublikowano (edytowane)

Chlapnął bzdurę to przeprasza. Pisowi udziela się ostatnio silnie tak zwana arogancja władzy. Nauczyciele na prawdę nie mają lekko ucząc przez internet. Jest chaos i zamieszanie. Minister uważa ich za nierobów i goni do roboty na pole. Studentów jeszcze wzorem prl u powinien zagnać do łapania stonki. Która teraz pewnie zrzuca Merkel z samolotów Luftwaffe.

Zamiast nauczycieli minister powinien się zastanowić jak zmobilizować do pracy masy nierobów żyjących z pisowskiego socjalu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jeszcze trochę i zobaczymy kto będzie w ogóle  chciał się zajmować produkcją czegokolwiek.Wieś upada nie ma młodych następców i nie ma komu pracować ani pracowników ani młodych rolników.Będziemy zdani kupować wszystko od Chinoli,  itd.U nich nie brakuje ludzi i chęci do takich prac.Za to Europa, Stany Zjednoczone i reszta rozwiniętych krajów odchodzi od rolnictwa.Tylko to co maszynowo są się zrobić to będzie produkowane.Reszta się nie opłaci ręczna robota .

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Teraz trzeba przepraszać jak wcześniej wspominałem że nauczyciele nie są do zbierania truskawek .

https://www.sadownictwo.com.pl/minister-rolnictwa-przeprasza-na?fbclid=IwAR3WtnC2Anl4tDbmUQ4PoLot9g3sDWfJSmKXgLQ82KlqDQC8jBdSZIsetyc

Teraz mgr. przed nazwiskiem nie pozwala pracować na roli .

Pan Minister nie przeprasza. Pan Minister tylko twierdzi że nikogo nie obraził, Gdyby nie wstawka że " nic nie robią" to faktycznie wypowiedź mogłaby być zachętą. Widocznie  Pan Premier "podciągnął mu popręg" i gościu próbuje wytłumaczyć że źle go zrozumiano. A ja myślę że zrozumiano go dobrze i powiedział to co chciał powiedzieć. Dlatego pozostanę przy swojej opinii iż Pan Minister to ( z całym szacunkiem) oszołom.

Opublikowano

Nie po to się uczyli kończyli studia by teraz zbierać truskawki tak powiadają nauczyciele .

Nie podoba się rolnictwo rzucić nie musowo siedzieć na roli i grzebać w gnoju można inaczej pracować .

Opublikowano (edytowane)

akurat konflikt polityk vs nsuczyciele bardzo mi się podoba bo żrą się między sobą odpady społeczne.
Jeśli kto nie potrafi zarządzać efektywnie na własnym biznesie a ma parcie na władzę to idzie do polityki a jeśli kto nie jest wystarczająco dobry w jakiejś profesji a ma ambicje przy niej pozostać to idzie uczyć innych czego sam w praktyce robić nie potrafił.
Poprosiłem raz dyplomowanego nauczyciela informatyki aby mi choćby i odpłatnie sterowniki do kamery na sortownik napisał to nawymyślał tyle problemów że musiałem pisać sobie sam i już teraz kolejnych belfrów od elektroniki nie śmiem nawet prosić aby mi sterowanie układu wykonwczego zaprojektowali bo z góry wiem że nic z tego nie będzie i prędzej mi jaki pasjonat samouk to zrobi z gimnazjum niż dyplomowany magister przez takiego samego uczony.
Widać z daleka wartość i polityków w zarządzaniu i naukowców w modernizacji gospodarki polskiej tak że i polityków i nauczycieli polskich większość widział bym w truskawkach bo do gnoju od Niemców kupiliśmy już sobie mechaniczne ładowacze do których naprawy bym nie polecał dopuszczać polskich "entelegentów" dyplomowanych bo jeszcze i to spieprzą.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Nie po to się uczyli kończyli studia by teraz zbierać truskawki tak powiadają nauczyciele .

I dobrze powiadają.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ale tylko z ich punktu widzenia
bo z mojego większość z nich nawet do truskawek się nie nadaje bo się będą opier..alać tak samo jak w nauczaniu etatowym w pozbawionym elementów selekcji państwowym szkolnictwie.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Jeszcze trochę i zobaczymy kto będzie w ogóle  chciał się zajmować produkcją czegokolwiek.Wieś upada nie ma młodych następców i nie ma komu pracować ani pracowników ani młodych rolników.Będziemy zdani kupować wszystko od Chinoli,  itd.U nich nie brakuje ludzi i chęci do takich prac.Za to Europa, Stany Zjednoczone i reszta rozwiniętych krajów odchodzi od rolnictwa.Tylko to co maszynowo są się zrobić to będzie produkowane.Reszta się nie opłaci ręczna robota .

Właśnie przez takie podejście wieś się wyludnia. No ale jak ci się nie opłaca to nie rób. Na twoje miejsce znajdzie się ktoś inny  kto zrobi to samo w większej skali, z rozmachem i otwartą głową.  Na wsi musi się wiele zmienić głównie w strukturze. Nikt nie ma prawa przeżyć z 7 ha zbóż czy kilku arów truskawek. Albo musi się rozwinąć  albo sprzedać.  

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

ale tylko z ich punktu widzenia

Z mojego też. Choć bardziej dotyczy to spraw fito-sanitarnych niż czynności organoleptycznych.

Opublikowano

@Ulman dopóki będą dopłaty obszarowe to na wsi tzw hektarowców będzie od cholery i przez takich nie ma szans na rozwój gospodarstwa. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał:

Nikt nie ma prawa przeżyć z 7 ha zbóż czy kilku arów truskawek. Albo musi się rozwinąć  albo sprzedać.  

To już się dzieje. Gdyby nie dopłaty, poszłoby dużo szybciej.

Sorry Primo nie odświeżyłem strony i nie widziałem Twojego wpisu,

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Nie prawda z 1 ha truskawki powinno się wyżyć już w dostatku tak samo jak z innych upraw warzywniczych .

Tylko jest ogromna nadprodukcja na zachodzie bo maszynowe zbiory są i zapychają nasz rynek i żebyś miał i 5 ha truskawki to cię pokonają Hiszpania czy Meksyk cenowo .

UNIA STAWIA TERAZ NA MAŁE GOSPODARSTWA BĘDĄ TAKIE DOTOWAĆ DUŻE MOLOCHY MAJĄ SIĘ SAME UTRZYMAĆ  .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mirro napisał:

Z mojego też. Choć bardziej dotyczy to spraw fito-sanitarnych niż czynności organoleptycznych.

fitosanitarnych w zawężeniu do rolnictwa czy ogólnie w tym i epidemiologii na ten przykład?
Jakie są szanse że polska nauka poważnie traktuje wyścig do szczepionki na cov? Ja obstawiam na to że większość tzw "oficjalnej polskiej nauki" czeka na coś np z niemieckich lub amerykańskich laboratoriów sami udając tylko żecoś robią wypełniając dzienniki obecności w tzw "pracy" i licząc ilość publikacji z poziomem zawartości merytoryki porównywanym z przemowami naszego Prezydenta

temat jest wstydliwy bo zostaliśmy za światem w kwestiach naukowych daleko z tyłu a kwestiach gospodarczo naukowych nie istniejemy od praktycznie zawsze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
56 minut temu, Ulman napisał:

Ciemny lud reaguje agresją bo nie ma pojęcia jak uzasadnić swoje racje. Coś im wmówili  w TVPis a oni to łyknęli jak małpa kit ale gdy chcesz dopytać o szczegóły to brak konkretu i wtedy  zaczynają się  nerwy  i wyzwiska. Z drugiej strony cały ten ciemny lud jest nieustannie  urzymywany w atmosferze napięcia i agresji przez propagandę . Musi tak być bo czym więcej emocji tym mniej myslenia a o to właśnie chodzi

Tak dokładnie masz rację ,ładnie żeś opisał  tylko pomyliłeś adresy ,fakt że tutaj ludzią puszczają nerwy i rzucają inwektywami ,ale to co się dzieje  na manifestacjach antypisowskich woła o pomste i niby uważaj się za "lepszych" czytaj myślących ,tam ciemnego ludu i chołoty nie brakuje , bo inaczej tej agresji nie da się nazwać ,zachowują się znacznie gorzej jak bydło

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

fitosanitarnych w zawężeniu do rolnictwa czy ogólnie w tym i epidemiologii na ten przykład

Problem jest taki że w tym roku, nie ma co robić łapanki na pracowników z przypadku, Jeżeli w sezonie przetwórczym spory zakład zostanie zamknięty jako ognisko zarazy, to przynajmniej te trzy tygodnie będzie stał. Te trzy tygodnie to prawie 1000 ton towaru zakontraktowanego u rolników. Nie odebrany, czyli ma szansę zostać na polu. 

Ja jednak byłbym za tym aby dość ostrożnie podchodzić do kwestii pomocy, tym bardziej że testowanie pracowników ni z bata strzelił.

Opublikowano (edytowane)

ale to już zgoła inny temat i tutaj właśnie naukowcy dupeńki dali po całości bo jakoś nie ma skutecznych metod weryfikacji pracowników zanim który nie zachoruje .... objawowo i nikt nie ma sensownego pomysłu na to aby ten problem bodaj zminimalizować.
Wszyscy "walczą" z epidemią dyskutując z innymi "walczącymi" a praktyczne i skuteczne rozwiązania gdzie?

rozdawanie darmowych pieniędzy za zmarnowany towar ma być taką walką?
no to nie wiem co jest bardziej chore; czy brygada nosicieli koronavirusa czy pomysłodawcy takich metod radzenia sobie z epidemią?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

ale to już zgoła inny temat

No tak, tylko że to temat który tak koło 20 czerwca zacznie być na tyle blisko, że nic już nie da się zrobić poza uruchomieniem mrożenia.

6 minut temu, galan99 napisał:

Tylko są przymiarki by dawać odszkodowania rolnikom za nie sprzedany towar podczas korony jeśli będą straty kto skorzysta na tym elita polityczna .

To jest kolejny temat do przewalenia kasy i to z uśmiechem na ustach.

7 minut temu, dysydent napisał:

no to nie wiem co jest bardziej chore; czy brygada nosicieli koronavirusa czy pomysłodawcy takich metod radzenia sobie z epidemią?

Wszyscy mają na to wyjebane, bo jakoś to będzie, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v