Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś tu w galerii jest zdjęcie @Pafnucy pod nim oferta pracy przy zbiorze. Jeśli dniówka wychodziła by 200zł na rękę to po 20 dniach pracy masz 4 tysie to nie jest zła wypłata mimo tego chętnych brak. 

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

@Denver

Ty Typowa pisowska dzicz tak sama jak z PO. socjal dla nierobów  siejąc pszeniczkę w monokulturze 😁

Jak to Duda mówił jak prezydent nic nie zrobił da rolników to nie powinien jeździć do spały na dożynki

Jak  nie znasz  innego  języka  dyskusji  poza  obrażaniem  to  się  niema  co  dziwić  że nikt  u   niekulturalnej osoby   robić  nie chce  😎  Możesz  zaorać  te  badyle  i  zasiać  pszeniczkę  w  monokulturze  i  social  wziąć  jak dają  bo  z tego  co  wiem to  do badyli  taki  sam social  jak  do  pszenicy 😎

Opublikowano

@DTaras bo teraz to i 9zł solbetoski

byle prosty był ten białoruski bo na klej go składać to trzeba będzie dużo go walić jak krzywy

kiedyś solbet był nie foliowany /tańszy to te wymiary odbiegały trochę i gęstość też

Opublikowano

@Denver  PIS miało  ludziom na wsi pomagać, zwłaszcza sadownikom i co z tego wyszło ? Pis liczy na to jak co roku że mróż załatwi sady i problem sie rozwiąże

Gdzie te przetwórnie

Opublikowano

racyl - paletka zafoliowana co do milimetra każdy bok i jeszcze kątowniki masz na złom. Fachury z bloczków zadowolone jak pytałem. Wymiary mają zmienione troszkę. Nie jest to zdrowa sytuacja ale typowa.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

zaorać - Denwer? Koszty założenia plantacji? Kumasz coś takiego? Dlaczego zaraz ostateczne rozwiązania. Z firmami i tarczą lepiej nie jest Panowie.

Umnie  w gminie były  setki  ha  truskawki  i  zostały  zaorane    sam  miałem   ok 1ha   też  zaorałem   teraz  mam  malinę  i  na brak  ludzi  do zrywania  nie narzekam   zresztą  na zbyt   też  bo  wzeszłym roku  taniej  jak  20zł/kg  nie sprzedawałem   z małymi  wyjątkami dla  biednych  ludzi  dla  nich była  promocja  po 12-16zł/kg

Opublikowano

Racyl wczesniej  czy puzniej pracownicy ze wschodu pojadą dalej na niemcy  , a rolnicy plantatorzy czy sadownicy bedą musieli  wziąć to pod uwage ,nawet ubiegły rok już pokazał w niemczech brak polaków do pracy w rolnictwie , nawet gdyby nie koronawirus  to tych pracowników by brakło .

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

racyl - paletka zafoliowana co do milimetra każdy bok i jeszcze kątowniki masz na złom. Fachury z bloczków zadowolone jak pytałem. Wymiary mają zmienione troszkę. Nie jest to zdrowa sytuacja ale typowa.

to tylko brać jak tańszy i jak jeszcze palety bez zwrotne bez kaucji to tym bardziej że nie trzeba ich odwozić

ja mam kupione na garaż solbetu 600-tki jak jeszcze był po 7,40zł. w tym roku się doczekają zużycia 😁

Opublikowano

Denwer - naprawdę jesteś nienormalny. Dla biednych ludzi... @Mirro kiedyś marchewki pozwolił. I co, powiedz, dała ta zniżka? Czystsze masz sumienie? Dżizas....

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Umnie  w gminie były  setki  ha  truskawki  i  zostały  zaorane    sam  miałem   ok 1ha   też  zaorałem   teraz  mam  malinę  i  na brak  ludzi  do zrywania  nie narzekam   zresztą  na zbyt   też  bo  wzeszłym roku  taniej  jak  20zł/kg  nie sprzedawałem   z małymi  wyjątkami dla  biednych  ludzi  dla  nich była  promocja  po 12-16zł/kg

20zł /kg ? na wsi ? 🤣😂 Ty się dobrze czujesz ?

U nas trochę na skup reszta na targ to 5-6zł pojemniczek 0,5kg

Opublikowano

na skupie było coś ponad 6zł a później spadała.

dokładnie potem na skupie była i 4zł/kg

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Denwer - naprawdę jesteś nienormalny. Dla biednych ludzi... @Mirro kiedyś marchewki pozwolił. I co, powiedz, dała ta zniżka? Czystsze masz sumienie? Dżizas....

No dla biednych  mam taniej  dla  bogatych drożej 

2 minuty temu, racyl napisał:

20zł /kg ? na wsi ? 🤣😂 Ty się dobrze czujesz ?

U nas trochę na skup reszta na targ to 5-6zł pojemniczek 0,5kg

A jam pojemniki  250gram  i  5zł  za pojemnik   to masz 20zł/kg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v