Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozostaje tylko jedno pytanie. Co to za pogrzmocone zwyczaje, że w czasie kampanii wyborczej to nie kandydaci walczą o elektorat, a elektorat walczy o kandydata. To ma być to święto demokracji? Toż wszelkie zasady zdrowego rozsądku zostały tu pogrzebane.
"Wywalczcie mi prezydenturę, to pozwolę wam pławić się w moim blasku" - ot cały sens tego cyrku.

Opublikowano

Teraz w banku mało kto będzie trzymał kasę .

Dramat oszczędzających. Z każdego 1 tys. zł zarobią mniej niż 6 zł .

Niskie oprocentowanie lokat i obligacji to nowa rzeczywistość oszczędzających w Polsce. Trzeba przywyknąć do sytuacji, w której aktywa te nie potrafią ochronić kapitału przed inflacją. Gdyby wziąć pod uwagę cały zgromadzony kapitał w bankach przez osoby fizyczne (na lokatach, rachunkach bieżących i oszczędnościowych), to w praktyce każdy statystyczny tysiąc trzymany dałby mniej niż 6 złotych odsetek w skali roku - wylicza Bartosz Turek, analityk HRE Investments.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Trzeba przywyknąć do sytuacji, w której aktywa te nie potrafią ochronić kapitału przed inflacją.

O jejku, jejku.lanie2.gifdzises.gif

Opublikowano

Inflacja dobija oszczędzających

W efekcie szacunki HRE Investments sugerują, że dziś zakładając przeciętną lokatę na tysiąc złotych możemy liczyć na 5-6 zł odsetek w skali roku. Zaparkowanie pieniędzy na rachunku bankowym, a nie lokacie da oczywiście jeszcze gorsze efekty – przeciętnie zarabiamy na nich obecnie 2-4 zł . To oczywiście za mało, aby pokonać inflację. Ta została oszacowana przez GUS w kwietniu na 3,4 proc. w skali roku. Jeszcze w marcu mieliśmy do czynienia z 4,6-proc. wzrostem cen.

"Pamiętajmy, że niższy kwietniowy wstępny odczyt inflacji to zasługa przede wszystkim tańszych paliw. I choć kierowców może to cieszyć, to niestety nie wiemy jak długo stan ten będzie trwać. Już dziś powszechna jest za to obawa o skutki niskich opadów. Te mogą doprowadzić do wyższych cen warzyw i owoców, które uderzą w kieszenie wszystkich obywateli i mają szanse podbić inflację.

Opublikowano

Przecie cały czas rolnicy krzyczą że nie ma opłacalności , tak jak Agro Unia za bezcen wszystka produkcja to teraz wszystko spadnie na rolnika pomimo ze nic nie ma z tym wspólnego ale sklepy zarobią .

Opublikowano
32 minuty temu, mirro napisał:

Pozostaje tylko jedno pytanie. Co to za pogrzmocone zwyczaje, że w czasie kampanii wyborczej to nie kandydaci walczą o elektorat, a elektorat walczy o kandydata. To ma być to święto demokracji? Toż wszelkie zasady zdrowego rozsądku zostały tu pogrzebane.

Jak  byś  nie wiedział  to  na sukces  kandydata   pracuje   cała  masa ludzi   zarówno  członkowie  danej  partii  jak  i  sympatycy.  Po zwycięskich  wyborach  jesienią  2019  roku  Prezes  rozesłał  list  z  podziękowaniami  do  wszystkich  członków  jak  i sympatyków  :).  

Opublikowano

A ja nie dostałem . No i dlaczego prezesina dziękował ?

Opublikowano

Czym zdziwiłem ? Widzisz przeciwnika dla Dudy ?

Opublikowano
16 minut temu, Pafnucy napisał:

A ja nie dostałem . No i dlaczego prezesina dziękował ?

Bardzo  brzydko  tutaj  na  Pana Prezesa  piszesz  to  i  nie dostałeś.

Opublikowano

To może twój Pan . Dla mnie to stary , uparty cap . Oderwany już jakiś czas od rzeczywistości . Samoizolacja papę mu potargała .

1 minutę temu, Denwer napisał:

Bardzo  brzydko  tutaj  na  Pana Prezesa  piszesz  to  i  nie dostałeś.

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Nie ma takiego przeciwnika Kidawkę tylko po to wystawili aby wystawić jak Lewica wystawiła Ogórek .

Ta...Ona miała być jak Ogórek i stety/niestety jak Ogórek skończy, z tym, że w tvp to etatu raczej nie dostanie, choć kto wie, kto wie...

Opublikowano
12 minut temu, Pafnucy napisał:

To może twój Pan . Dla mnie to stary , uparty cap . Oderwany już jakiś czas od rzeczywistości . Samoizolacja papę mu potargała .

Mój  Pan  to  jest  w Niebie.  A  Pan Prezes   to wybitny  strateg  :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v