Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taaaaa tylko że gośc jasno stawia sprawę, że on jako pochodzący z Alzacji rozumie opór Polaków. Alzacja nie jest ani niemiecka ani do końca francuska. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, pafnucy napisał:

napisałeś   jeszcze polska nie zginęła puki my żyjemy.    nie prawda? tak samo jak starzec.

Napisać   a  cytować  to   spora  różnica.

A   co  do   śpiewu  😎😎

Zdarza się śpiewanie ...póki my żyjemy... W rękopisie Wybickiego oraz w ustawowo zatwierdzonym tekście Hymnu jest forma ...kiedy my żyjemy... i tylko ona jest oryginalna i obowiązująca[27]. Jerzy Bralczyk uważa jednak, że trochę dziwne jest połączenie czasownika dokonanego („zginęła”, „umarła”) z niedokonanym („żyjemy”) przez „kiedy”. Normalne byłoby „żyje, kiedy my żyjemy”. A jeszcze bardziej „żyje, póki my żyjemy”. Jeśli „nie zginęła”, mniej niezręczne i bardziej jednoznaczne jest „póki” (...). „Póki” w hymnie nie razi. Wolę je w każdym razie od banalnego, mniej gramatycznie i znaczeniowo dopasowanego „kiedy[28]. W jednym z wywiadów doprecyzowuje: Tutaj „kiedy” było z początku raczej tożsame z „jeśli”: jeśli my żyjemy nadal, to Polska nie zginęła. Natomiast w naszych czasach to „kiedy” brzmi nieco dziwnie i niezręcznie. Znacznie bardziej pasowałoby mi tutaj: „…skoro my żyjemy”[29].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Polski#Popełniane_błędy

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

taaa. zmieńta i hymn pod prezesa.

ty nawet nie póki , tylko puki wtedy napisałeś. :D

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Ale jebitna menora.. Palą chanukowe światła. Jak dla mnie to dobrze, że na ulicy a nie w czyimś domu czy urzędzie. Ot takie święto jak nasz 11 listopada z tym, że jakby Jerozolima cośtam powinna znaczyć dla niektórych tu, gorliwszych ode mnie.

otóż właśnie ulica powinna  być wyznaniowo neutralna
choć  nie wiem co to tam te hanuki i czy to jaka tylko oprawa typowo folklorystyczna czy element jakowegoś rytuału?
Jeśli element rytuału to jak najbardziej miejsce takowych w wydzielonych świątyniach czy terenach prywatnych a nie publicznych współfinansowanych przez ogół zwłaszcza w epoce narastających wojen wyznaniowych

jeszcze nam tylko brakuje tych minaretów i drących japy muezinów zwłaszcza do kompletu z kościelnymi krzykawkami elektrycznymi co i tak sobie co niektórzy plebanowie ponaczepiali i wygrywają setkami decybeli na szczęście w większości przypadków tylko raz góra trzy razy na dobę...
harmider i wzajemne przekrzykiwanie tylko wyniknie z zachęcania do celebrowania każdy swego gusła w przestrzeni publicznej a kwestia czasu tylko aby i bijatyki czyje bóstwo prawdziwe.
Państwo powinno uciszać przestrzeń publiczną w tej kwestii a nie ostentacyjnie manifestować swoją jednostronność wyznaniową bo - co prawda - Polska jest jeszcze krajem względnie jednowyznaniowym ale kwestią czasu gdy będzie się to coraz bardziej zmieniać czy to się komu podoba czy nie to następne pokolenia i tak będą skazane na współistnienie rożnych światopoglądów i gdyby tak upubliczniać wszelkie święta rytuały i inne... to co dzień akieś procesje, hanuki czy hariramy by płynność ruchu ulicznego blokowały

Opublikowano
10 minut temu, pafnucy napisał:

taaa. zmieńta i hymn pod prezesa.

ty nawet nie póki , tylko puki wtedy napisałeś. :D

skoro  profesor  bralczyk   pisze  że  można  śpiewać  póki  to  można  i  tobie  oborowy  pozostaje  tylko   bul  większy  niż  mój  😎

Opublikowano

oj Denwet Denwer toż ja tak z życzliwości żebyś pamiętał ja się śpiewa i pisze po polsku....

Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał:

Krowy dawali 4 tys litry rocznie .

Kto tam pracował .

https://www.facebook.com/135740496492474/videos/301432274561682

jak na te czasy to bardzo duzo,srednia byla kolo 3 tys litrow a z 4-5 takich krowek mozna bylo spokojnie sie utrzymac...ile dzisiaj takich 10 tys trzeba miec zeby wyzyc ??

8 godzin temu, jarecki napisał:

a tymczasem biedronka wprowadza stałą cene na marchewke 3,99 zł / za kg  w opakowaniu 1 kg .

worek 3 kg ziemniakow -5.99 . inne warzywa i owoce drozsze niz w lokalnych sklepach, orzechy wloskie 0,5 kg nie luskane 16 zl 🙃

2 godziny temu, Denwer napisał:

oj  ciężkie  to  były  czasy    chyba  najgorszy  okres  w  historii  Polski od  1945  roku 

debil czy idiota ?? polglowek czy bezmozg ??? na pewno eunuch jak jego pan i wladca.

wczoraj kibole w poblizu domu prezesa krzyczeli-kaczynski pedale spotkamy sie w kryminale- ma sie cieszyc czy bac ,tak sie zastanawiam ??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jacus napisał:

worek 3 kg ziemniakow -5.99 . inne warzywa i owoce drozsze niz w lokalnych sklepach, orzechy wloskie 0,5 kg nie luskane 16 zl 

były niskie ceny w sieciówkach to krzyk że dumpingowe
teraz też krzyk?

a niech podnoszą, najwyżej pomarańcze i banany będą tylko od wielkiego święta kupowane w Polsce, rodzime frukta kupi się od swoich bezpośrednio
kiedyś już tak było i "jakoś tam było"

swoją drogą to pieniądza już sporo jest w obrocie i dla statystycznego konsumenta marchewki czy podobnych kupno dwu czy trzech kilo miesięcznie ... cena tych produktów nie jest progiem bo nawet z minimum socjalnego wydatków na te produkty nikt nie odczuje gdyby i po dysze była.
Chleb tam mają w cenach porównywalnych do lokalnych sklepów a nawet niższych
z resztą i my marchewkę "na kila" sprzedajemy po dwa zl w detalu jako producent... i biorą tyle samo co rok dwa temu kiedy tej brakowało bo susza była. I tak zostało na polu ponad cztery tony niezebranej bo ponad próg popytu to i darmo by nie rozdał.
Miałem dzisiaj to zaorać ale pociapało śniegiem i by się mazało, ma być ciepło w tym tyg i którego innego dnia...
Detal nadprodukcji nie zauważa zbytnio w cenach towarów nieprzetworzonych lokalnych zwłaszcza o niskim poziomie spożycia a przyklad tejże marchewki.
o, na kamerze widzę że dalej ten śnieg pada
może i trzeba bylo zaorać dzisiaj?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ale czort z uprawą, pole niezaorane to do tego jeszcze zdepczą na twardo a na przyszły rok wiosną lepiej mieć orkę z głowy

tam plagą są chomiki i pewnie już i tak niewiele tej uprawy zostało bo z całego pola populacja tą resztką teraz musi się podzielić.
W bialy dzień slychac na tej resztce plantacji tylko chrupanie od spodu
jeszcze w życiu tyle nie widziałem chomikow co tam
no trzeba zaorać jak najszybciej bo jeszcze jakie ekooszołomy tam rezerwat zrobią :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Opłata targowa 2021. Tyle rolnik i inny sprzedawca zapłaci za handlowanie swoimi produktami .

Sprzedaż na targowisku to jedna z dróg bezpośredniego dotarcia do klienta. Wielu rolników sprzedaje w ten sposób swoje warzywa, owoce, jajka itd. Niektóre rady gmin i miast z województwa kujawsko-pomorskiego przyjęły już stawki opłaty targowej, które będą obowiązywały od 1 stycznia 2021 roku.

https://pomorska.pl/oplata-targowa-2021-tyle-rolnik-i-inny-sprzedawca-zaplaci-za-handlowanie-swoimi-produktami/ar/c8-15340242?fbclid=IwAR3Mf2e-TH4MS_dBB7da91-ORJSdWU946GL47jE_U2PrO1OR7uFczTpZgAA

Kasę zedrą z koko się tylko da DA SIĘ DA .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Taaaaa tylko że gośc jasno stawia sprawę, że on jako pochodzący z Alzacji rozumie opór Polaków. Alzacja nie jest ani niemiecka ani do końca francuska. 

Alzacja ma zasoby naturalne ? Gdyby tak ogłosiła niepodległość, jakby na to Unia zareagowała ?

1 godzinę temu, dysydent napisał:

bo - co prawda - Polska jest jeszcze krajem względnie jednowyznaniowym ale kwestią czasu gdy będzie się to coraz bardziej zmieniać czy to się komu podoba czy nie to następne pokolenia i tak będą skazane na współistnienie rożnych światopoglądów i gdyby tak upubliczniać wszelkie święta rytuały i inne... to co dzień akieś procesje, hanuki czy hariramy by płynność ruchu ulicznego blokowały

W kwestii wyznaniowej najgorsi są fanatycy, którzy potrafią podburzyć ludzi przeciwko sobie. No i społeczeństwo podatne jest jednak na manipulacje. Chociaż patrząc na politykę jest podobnie. Może jednak społeczeństwo lubi być manipulowanym.

Opublikowano
13 minut temu, dsbh napisał:

Alzacja ma zasoby naturalne ? Gdyby tak ogłosiła niepodległość, jakby na to Unia zareagowała ?

Prędzej w grę wchodzi autonomia. 

Opublikowano

Dysydent - napisałem lepiej a nie, że się mnie to podoba. Podobnie jak krzyż w Urzędzie. Ulicami chodzą i procesje. Daję na to miejsce tak samo jak lampionom. Ot co... Była kiedyś dyskusja jak to sobie Niemiec na trawniku maszt ze flagą wystawił ale zaraz obok dał Polska. Gotowali się jedni i drudzy. Wjechałem uchachany z tekstem: O co się kłócicie? Facet sobie tylko na tyczkach kolorowych szmat naczepiał. No i towarzystwo społem wpieniło się na mnie. Taka to wyolbrzymiająca ludzi natura...

Opublikowano
Dnia 13.12.2020 o 08:11, henio2 napisał:

Ty tu nie gwiazdorz tylko weź najcięższe ą cegła na podwórko i wslnoj się w łeb pisałeś że rolnicy popierają protesty kobiet czy li dążą do samozagłady ale taki idiota tego nie rozumie https://www.agrofoto.pl/fakty/strajk-kobiet-o-hodowli-zwierzat-co-proponuja-rolnikom,102177.html

Następnym razem pomyślał byś

Ja zawsze myślę ty niestety nie. Ja rozumiem, ze z tą cegłą to z autopsji radzisz. Ale patrząc na skutki jakie to wywołuje u ciebie nie będę powtarzał. Pisałem, ze rolnicy przyłączali się do protestów kobiet. I były to fakty powszechnie znane i pokazywane w mediach. Było to zanim pis zdecydował o zamrożeniu czy tam odsunięciu od procedowania 5 dla zwierząt. Kobiety i rolnicy mieli sprzeczne interesy ale pis ich jednoczył i protest przeciwko pisowi.

Niestety masz problem ze zrozumieniem czytanego tekstu i to nie pozwala ci dyskutować merytorycznie bo nie rozumiesz co się pisze. A jedyne co ci przyświeca to chęć obrażenia kogoś głupimi inwektywami. Nie potrafisz odpowiedzieć w temacie i piszesz bzdury, które sam zmyślisz. Jak ci pisałem, ze w latach 90 tych Fendt był drogim ciągnikiem nie osiągalnym dla większości polskiego rolnika. To ty w przypływie swego geniuszu pewnie po okładaniu się cegłą na podwórku. Odpisałeś, ze ja twierdzę, że od orki Fendtem będzie lepszy plon. Czy tam zapytałeś czy będzie lepszy. Ale o plonie wcześniej ja nic nie pisałem.

Tak więc nie wyzywaj mnie od idiotów bo osoba tak słaba jak ty nie jest w stanie mnie obrazić. A jedynie wzbudza politowanie.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Dysydent - napisałem lepiej a nie, że się mnie to podoba. Podobnie jak krzyż w Urzędzie. Ulicami chodzą i procesje. Daję na to miejsce tak samo jak lampionom. Ot co...

Bo przestrzeń jest publiczna, dopóki jest publiczna. Miejsca starczy dla wszystkich. Oczywiście zaraz zaczną sie wrzaski że ktoś ma za mało, ale też nigdy nie wrzeszczy że sam ma za dużo. A do urzędu to ma iść ze sprawą a nie na różaniec.  

Opublikowano

wczoraj zdechl mi chomik-dydydent moze bys jakiegos podeslal ?? mysmy swoje wykonczyli gdzies w latach 70-zimne pieski to sie nazywalo, jeszcze pamietam z dziecinstwa nory wykopane.

w alzacji to chyba wegiel bedzie gdzies gleboko-kiedys tam polacy z zaboru pruskiego jechali wydobywac gdy byl plytko

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Odpisałeś, ze ja twierdzę, że od orki Fendtem będzie lepszy plon.

I ja się z tym zgadzam w 100%, Zaorane Fendem, zawsze lepiej rośnie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v