Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mickiewicz pochodzil z narodu wybranego a konopnicka byla lesbijka-taka ironia losu -😂co many ???

zyjemy w zglobalizowanym swiecie i co na to poradzimy- kola historii szybko nie da sie zatrzymac,nawet..swirus tylko je troche obalil.

i jeszcze jedno- ktos kto mieszka w polsce c  nie powinien sie wypowiadac o gospodarce... kto z was z okna widzi kominy fabryczne ?? kolo kogo jezdza autobusy pracownicze ??

kosmetyki,meble,buty, czesci samochodowe,okna, drzwi - polska to potega przemyslowa na skale europejska debile pamietajcie o tym.........

Opublikowano

Jacuś autobus pracowniczy to widziałem jak byłem mały. Wszystko co się dało zostało rozpieprzone. Ale skąd Ty masz takie informacje o Konopnickiej 🤔 ?

17 minut temu, Ywa napisał:

Wzruszyłam się, ten jego spokój.

Wszystko to bardziej przypomina coś w stylu: 'wróg twojego wroga jest twoim przyjacielem'

Aż chyba nabije oglądalność Stonodze. Chusteczki są potrzebne :) ?

Opublikowano

Mało mnie to obchodzi co powiada @Ulman Polska przed wstąpieniem do Unii miała swoje marki AGD , tak samo wyroby czekoladowe znane w świecie ale od roku 1991 od Wałęsy wszystko rozwalono sprzedano tak samo przetwórnie przecie sam Minister Ardanowski powiadał sprzedano Polskie przetwórnie teraz prędko tego nie odbuduję . Zachodnie przetwórnie dyktują cenę w Polsce taką jaką im się podoba . 

Całą ta Unia a szczególnie Niemiec nie pozwoli by Polska stawiała na własne przetwórnie Fabryki w Polsce mają być montownie i zachodnie przetwórnie maja mieć zbyt na tym polega cała zagrywka Unii .

Zdania nigdy nie zmienię co do wyzysku Unii wobec Polski i wschodnich Krajów .

Jak to Polityk powiadał po co w Polsce skoro jest w Niemczech .

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

"Many, orężny hufiec niechaj wstaje tylko to nie są czasy mordobicia a kunsztu mądrości. Możesz wziąć wieśniaka i nauczyć go taktyki. Wystarczy cierpliwość. W końcu zaskoczy a najwyżej da mu się zadanie mniej wymagające. Rzecz w tym aby potrafić szkolić. Każdy idiota potrafi machać łapami. Nie każdy człowiek potrafi myśleć.

Oręż w czasie pokoju jest inny i nauczmy się wreszcie z niego korzystać zamiast obarczać własnym lenistwem zarówno duchy przeszłości jak i wszystkich wokół.

Co do strategii i taktyki to jeszcze trzeba mieć nie tylko wiedzę  że  nie wspomnę o pewnej predyspozycji ale horyzontalne wyprzedzające myślenie. Kiedyś pewien pałkownik dał nam zadanie rozpracować taktyczną obronę batalionu. Wszyscy narysowali na mapach  obronę a ja dodałem jeszcze strzałkę natarcia w myśl zasady - Najlepszą obroną jest atak - dostałem najlepszą ocenę. Niestety atakowałem siły NATO a dzisiaj mamy odwrotnie - takie czasy.

Opublikowano

ze wszystkich krajów postkomunistycznych polska ma najmiejszy udział kapitału zagranicznego w  tworzeniu pkb , ale chodziło o słowa posłanki PO  która uważa żę skoro miej wpłacamy do budzetu unni niż pobieramy to powinismy zgadzac sie na wszystko , zresztą i tak sie zgadzamy tylko troche szabelką pomachamy , problem jest taki żę te okna , meble i agd to są stanowiska pracy słabo opłacane , ostatnio czytałem że nawet te całe AGD  produkowane w polsce to jest mysl techniczna i zespoły badawcze poza granicami naszymi ,  jesli tylko ukraina poprawi swoje nastawienie to te meble i agd ucieknie tam w polsce jest brak pracownika pracować za najnizszą krajową 

• Like 1
Opublikowano

Unii na tym zależy żeby w ich montowniach jak w Polsce była tania siła robocza jak tylko zechcą więcej by zapłacić za pracownika to zaraz zwiną montownie do innego kraju co będzie taniej . 

• Like 2
Opublikowano

Strategia - many - i taktyka to pojęcia o odmiennym zasięgu. Taktyki na określonym poziomie należy wyuczyć każdą jednostkę. Zdziebko zbyt ogólnie przyjąłeś zagadnienie skoro to jednak najniższy poziom sztuki.

Opublikowano

Ostatnia szansa w Grudniu jak dalej zawetuje to pa pa pa nie będzie kasy dla Polski . Co to będzie jak by tak wyszło plan B . To jak filmie Pancerni bunkru B rozbić .

Kraje Unii podzielą pieniądze poza nami? Europosłowie z Niemiec i Czech zdradzają plan B

Europosłowie z Niemiec i Czech na łamach Faktu przestrzegają rząd Mateusza Morawieckiego, że miliardy z unijnego Funduszu Odbudowy mogą zostać rozdzielone poza plecami Polski i Węgier, jeśli zawetują one budżet na kolejne lata. W ten sposób Polska straci 23 mld euro na pomoc dla gospodarki po pandemii. - Węgry i Polska muszą zrozumieć, że cierpliwość pozostałych dwudziestu pięciu krajów się skończyła - mówi Faktowi Moritz Körner, eurodeputowany z Niemiec.

Opublikowano

Załóżmy że bedę szukał dziewczyny w wieku 30 lat czy będę miał szansę na dziewicę?

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Ostatnia szansa w Grudniu jak dalej zawetuje to pa pa pa nie będzie kasy dla Polski . Co to będzie jak by tak wyszło plan B . To jak filmie Pancerni bunkru B rozbić .

Kraje Unii podzielą pieniądze poza nami? Europosłowie z Niemiec i Czech zdradzają plan B

Europosłowie z Niemiec i Czech na łamach Faktu przestrzegają rząd Mateusza Morawieckiego, że miliardy z unijnego Funduszu Odbudowy mogą zostać rozdzielone poza plecami Polski i Węgier, jeśli zawetują one budżet na kolejne lata. W ten sposób Polska straci 23 mld euro na pomoc dla gospodarki po pandemii. - Węgry i Polska muszą zrozumieć, że cierpliwość pozostałych dwudziestu pięciu krajów się skończyła - mówi Faktowi Moritz Körner, eurodeputowany z Niemiec.

Polska zgodzi się na praworządność, to i tak straci. Nie zgodzi się, straci. W zasadzie wszystko jedno w takim razie, czy poprzemy budżet czy nie. Należało by zapytać unii, co rozumie pod pojęciem praworządność.

• Like 2
Opublikowano

To było wszystko dobrze praworządność była zachowana wobec obywatela .

Czemu szanowna Unia nie upomni się Polak za mało zarabia tu nie ma problemu bo to jest w interesie Unii by mało zarabiać bo montownie muszą zarabiać .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

Załóżmy że bedę szukał dziewczyny w wieku 30 lat czy będę miał szansę na dziewicę?

szansa jest tylko skoro do tej pory nikt jej nie puknął to znaczy żę coś z nią nie tak , wiec w tym wieku dziewistwo to raczej nie zaleta a wada .             no i nauka z USA od lewastwa 

Edytowane przez jarecki
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Zachodnie przetwórnie dyktują cenę w Polsce taką jaką im się podoba . 

A które to dyktują? Bo raczej to odbiorcy zachodni dyktują tą cenę. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś debil Polak, co wyprodukuje to taniej niż najtaniej, ale taki los.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

@Ulman teraz jest 2 mld zł na rok. Najlepsze jest to że Budka nie mówi jak finansować TVP i PR

Za to rząd wie jak to zrobić. Walnie dotację a tamci wykażą zysk za rok i przyznaja sobie nagrody.

• Haha 1
Opublikowano

@dsbh ale dla czego ja mam płacić abonament skoro prawie wcale nie oglądam tego czegoś. Ciekawe czy jest jakiś sposób oprócz wyjebania telewizora aby nie płacić abonamentu? Niech porobią jakieś dekodery czy coś i kto będzie chciał mieć państwową to będzie płacił a kto nie będzie miał to nie.  Po co dokładać do nierentownego przedsiębiorstwa, no chyba, że np. można się chwalić jak to przyspieszyła działalność sądu po reformie https://wiadomosci.wp.pl/wyrok-ws-danuty-holeckiej-zapadl-w-15-minut-kulisy-sprawy-6580022059506592a

Opublikowano (edytowane)

@mirro nie cytuj wcześniejszego posta bo bana zarobisz :) Widzisz Niemcy, Anglia, Czechy i.t.d. sobie poradziły z tą kwestią a taka Polska nie może. Dawno można było przyjąć jeden z modeli finansowania mediów i po problemie. Jest tylko jeden szczegół, tamte państwa dają coś w zamian a u nas się wszystko koduje i trzeba płacić dodatkowo. Poprzedni prezes TVP Braun rozważał model abonamentowy w wersji niemieckiej, tyle tylko że Niemcy nadają swoje kanały odkodowane na całą Europę. O tym nic nie wspomniał. Narażę się teraz co niektórym ale to nic. Na obecnego prezesa TVP, nie patrzę przez pryzmat polityki ale przez to co robi dla firmy i za tą kasę co otrzymał trochę ją rozwinął. Zmiana jakości nadawania czy nowy kanał TVP Dokument. Minusy to wyścig na oglądalność i nie przepadam zbytnio za serialami historycznymi.

@thor1984 był sposób do niedawna.

Edytowane przez dsbh
ortografia
Opublikowano

jakim sposobem cie zlapali ??rowerzystow nie lapia a zetorem to trudno przekroczyc. ze sporej gorki mamy tablice informacyjna z predkoscia-musze kiedys na luzie zjechac bo wiecej niz 23 to jeszcze nie wyciaglem.

polska wschodnia to stan umyslu i temu nie ma i nie bedzie tam przemyslu-kiedys wypowiadal sie dyrektor samasz-u , kultura techniczna w bialostockim lezy , ludzi trudno nauczyc pracy bardziej skomplikowanej niz operowanie widlami....

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

jakim sposobem cie zlapali ??rowerzystow nie lapia a zetorem to trudno przekroczyc. ze sporej gorki mamy tablice informacyjna z predkoscia-musze kiedys na luzie zjechac bo wiecej niz 23 to jeszcze nie wyciaglem.

a tak się cienia przestraszyłem.... i poszło...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v