Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ogarek napisał:

PSL wniósł projekt aby nadal był obniżony wiek dla rolników o 5 lat do 2022 r... tak jak zawsze to czynił a PiS to odrzucił i tyle faktów panie.... 😋 

Ale widać głupi chłop lubi tyrać i nie potrafi tego pojąć... 🤣🤣🤣🤣🤣

PSL razem z PO przegłosowali projekt likwidujący wcześniejsze przechodzenie na emeryturę i podniesienie wieku emerytalnego do 67 lat  sam Władek to firmował 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Psl z po przedłużyli to o kolejne 5 lat jak zawsze do 2017 r....a  Pis za swoich rządów już nie przedłużył tego przywileju dla rolników choć psl i nie  tylko on wnioskował i wnosił taka ustawę... Żebyś nie wiem jak lgal to to jest fakt i łatwo to sprawdzić bo takie są fakty..... Kto sprawował władze w 2017 r i kto miał większość? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

PiS proponuje "wygaszenie możliwości przechodzenia na tzw. wcześniejszą emeryturę rolniczą (po osiągnięciu 55 lat przez kobietę i 60 lat przez mężczyznę) na zasadach dotychczasowych" - czytamy w uzasadnieniu do projektu ustawy, której celem było obniżenie wieku emerytalnego. W czwartek sejmowa Komisja Polityki Społecznej i Rodziny pozytywnie zaopiniowała prezydencki projekt ustawy . To oznacza, że rolnicy będą pracować do 60/65 lat, czyli tak jak ma być w systemie podstawowym.

- PiS oszukało polską wieś. Walcząc o głosy rolników, obiecywało im obniżenie wieku emerytalnego. Dziś okazuje się, że nie tylko obniżki nie będzie, ale mieszkańcy wsi będą pracować aż o 5 lat dłużej

Opublikowano

w sumie to dobrze ze duda wygra. zawsze to jakas normalnosc

Opublikowano

To właśnie prawdomówność i fakty w wykonaniu pisbolszewikow... 😋

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A to zalanie kilku ulic to też wina Trzaskowskiego?

to zależy jak na to spojrzeć , na cały system  odprowadzania wody w dużych miastach  a tu akurat stolicy pewne rzeczy da sie regulować jak przy 20 mm na metr zalewa ulice to coś nie chalo , rozumiem mogą być małe lokalne podtopienia w tunelach . według metorologów opad w stolicy który zalał ulice wynosił 20 mm na metr kwadratowy .              no ale to wina NIEMCÓW ZNOWU 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

@Denewr to co wrzucasz jest tak głupie, że szok. Myślisz, że wyborcom Bosaka spodoba się, że pisowska propaganda sugeruje, że są faszystami i z tej radości zagłosują na Dudę?

patrząc na durnoty, które wklejasz można ci jedynie dziękować. ty i pisowscy propagandyści swoja głupota możecie zrazić więcej wyborców Boaska do Dudy. A to jest bardzo słuszny cel. Bo jeśli nawet nie zagłosują na Trzaskowskiego to przynajmniej zostaną w domu. Brawo ty tak trzymaj.

Prawdziwy Narodowiec walczący o Polską  tożsamość nigdy nie zagłosuje na Dudę-Obłudę - nie licuje to z honorem i prawdą oczywistą.

Opublikowano
20 minut temu, jarecki napisał:

to zależy jak na to spojrzeć , na cały system  odprowadzania wody w dużych miastach  a tu akurat stolicy pewne rzeczy da sie regulować jak przy 20 mm na metr zalewa ulice to coś nie chalo , rozumiem mogą być małe lokalne podtopienia w tunelach . według metorologów opad w stolicy który zalał ulice wynosił 20 mm na metr kwadratowy .              no ale to wina NIEMCÓW ZNOWU 

W tv mówili coś o 40mm i to w ok pół godziny.  Tyle wody nie ma prawa na raz spłynąć. Tragicznie głupie było pokazywanie jak to jest strasznie w warszawie na przykładzie samochodów które co prawda powoli ale przejeżdżały płynnie przez kałuże.  Po 2 godzinach zostało tylko kilka bajor ale tego już tvpis nie pokazało

Opublikowano

Co nas branżę rolniczą obchodzi  zaściankowa bezproduktywna W-arszawka. Byłem dzisiaj na swojej łące - 4 hektary zalane wodą POziomem po żołędzie. Czy ktoś z tego nierządu interesuje się nami producentami POdstawowych potrzeb czyli żywności. Co POrabia ten udający wielce zatroskanego  naszymi POtrzebami mynyster rolnictwa? Grozi nam nowa pandemia tym razem fetoru i chmary komarów  a ONY ciągle walczą o jeszcze lepsze koryta.

Opublikowano
28 minut temu, ogarek napisał:

To właśnie prawdomówność i fakty w wykonaniu pisbolszewikow... 😋

Ten poseł nie startuje na prezydenta,natomiast Trzaskowski którego popierasz okłamał cię dwa razy w jednym wystąpieniu.Głosował przeciwko obniżeniu wieku emerytalnego ale nie chciał się przyznać, mówił że cztery lata temu nie był posłem ,dlatego nie mógł głosować przeciwko obniżeniu wieku emerytalnego,i tu Trzaskowski ŁGAŁ.

Widzisz w jakiej hipokryzji żyjesz

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, many12 napisał:

Co nas branżę rolniczą obchodzi  zaściankowa bezproduktywna W-arszawka. Byłem dzisiaj na swojej łące - 4 hektary zalane wodą POziomem po żołędzie. Czy ktoś z tego nierządu interesuje się nami producentami POdstawowych potrzeb czyli żywności. Co POrabia ten udający wielce zatroskanego  naszymi POtrzebami mynyster rolnictwa? Grozi nam nowa pandemia tym razem fetoru i chmary komarów  a ONY ciągle walczą o jeszcze lepsze koryta.

No ale TVPis twierdzi że parę bajor które po kilku godzinach spłynęły to dramat narodowy. Premier zwołuje jakiś sztab by przyPISać sobie zasługi za to że samo spłynęło ale zalane pola zniszczone uprawy można olać bo nie obwini się o to PO. Lud łyka taką ciemnotę jak małpa kit i ma igrzyska. Dziwi mnie na tym forum ze np. marecek wkleja kretynizmy jakby nie był rolnikiem i nie  wiedział jaka jest potęga natury

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Sean napisał:

Najpierw niech odpowiedzą czemu sami nie załatwili wyrównanych dopłat, a potem niech się zapytają czemu PiS niezałatwił.

Co zwolennicy PiSu? zwolennicy PiSu nie mogą patrzeć na księży, na biorących jakieś wsparcie publiczne? wy to robicie, nie sprowadzaj tylko do kwestii prowadzenia rozmów na tym forum, bo to najmniejszy problem

Zobacz jakie stawki dopłat są wypłacane w poszczególnych państwach. Zobacz kto negocjował przystąpienie Polski do UE. Potem wyciągnij wnioski. Pomogę Ci większość krajów, które dołączyły w XXI w, ma podobne stawki. Nie wiem jak PO i PiS to miało wynegocjować dopłaty równe z zachodnimi tylko dla Polski. Myślisz że Łotysze, Litwini, Czesi i inne kraje, które dołączyły z Polską nie chcą równych dopłat? Różnica jest taka że PIS Was kupuje tą obietnicą. PiS myśli że pomacha szabelką w UE i coś ugra. Śmiechu warte. Zamiast zawiązać sojusz i próbować wspólnie wynegocjować wyrównanie to atakuje każdego. 

Pisaliście o 500+ jakoby miało wpływ na dzietność w Polsce. Nie miało. Nawet PiS to przyznał. To że 500+ nie będzie miało wpływu na dzietność było wiadomo już przez wprowadzeniem. Osobiście przeraża mnie że istnieją rodziny w których jest dwójka rodziców i żaden nie ma stałej pracy. Bezrobocia nie było. Każdy mógł znaleźć prace nad w słabo rozwiniętym regionie, Mimo to Ci ludzie nie pracowali i wyciągali ręce po zasiłki. Dla mnie Ci ludzi nie są odpowiednimi wzorami do naśladowania. 

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

O i znowu za Dudą trzeba być 

Bo gdzieś mam płacić podatek za przegłądanie af

https://www.money.pl/gospodarka/wybory-2020-prezydent-andrzej-duda-przeciwko-podatkowi-od-smartfonow-6527065660655233a.html

Powiedz mi jak to się dzieje że Duda wszystko podpisuje jak leci a nagle przed wyborami chcą wprowadzić nowy podatek. Łaskawie prezydent to będzie wetował. Śmiech na sali. To są chyba te szachy 4D kaczyńskiego. 

2 godziny temu, jarecki napisał:

dzietność polek troche wzrosła a za spadek ogolnej liczby urodzeń odpowiada bieda , brak pracy i perspektyw co skłoniło setki tys. młodych ludzi do emigracji .         za czasów obecnych gdy rządzi PIS ten współczynnik dzietnosci wzrasta  https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:POL:ITA:SWE&hl=pl&dl=pl

Tu masz dobrze opisany efekt 500+  https://rekinfinansow.pl/efekty-500-plus/

Idąc tokiem Twojego rozumowania bogata Szwajcaria powinna mieć jedną z najwyższych dzietności. Jest całkiem odwrotnie. Na dzietność wpływa niezależność kobiet, możliwość robienia karier przez kobiety, szeroki dostęp do antykoncepcji. Widać korelacje pomiędzy bogatym społeczeństwem i niską dzietnością. Biedne kraje mają dużą dzietność np. cały afryka. 

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Głupotybpiszesz najlepiej do obozu by ś ich posłał przedwszystjim musi być praca za godne pieniądze co uczynił Duda wprowadzając 500 zobacz jak pensje przez to wzrosły nawet w Biedronce potrafią teraz dobrze płacić

To niech Duda wprowadzi pensje minimalną 2 tys euro. Jakby zdelegalizował ubóstwo to już w ogóle by było super. Jesteśmy krajem na dorobku. U nas się stawia montownie zachodnich koncernów bo jest tania siła robocza. Całe działy wysoko opłacane zostają za granicą. Leżymy pod względem innowacji. Politycy zrobili sobie z funduszów rozwojowych/ innowacyjnych źródło dochodów. Sam Szumowski z Narodowe Centrum Badań i Rozwoju dostał parę milionów. PiS doszedł do władzy jak na świecie panowała hossa. Teraz mamy kryzys. Cała kasa przejedzona. Nie mamy żadnej rezerwy na wypadek drugiej fali koronowirusa. A politycy jeszcze większy socjal obiecują

Opublikowano

a to szambo z podkarpacia co obecnie plynie po tych powodziach to tez do wisly czy gdzie indziej ???

wczesniej plynelo z podhala teraz z podkarpacia - ciekawe czy kc pzpr-pis robil  juz badania wody we wisle ??? czy szambo narodowe rozni sie od liberalnego ??

czy w kamerach kurwizji odcien sciekow z narodowo slusznych regionow jest bialo -czerwony ??? czy teczowy jak z wajsiawki ???

many wrocil z kuracji-jeszcze gotow na czaskoskiego zaglosowac😛

Opublikowano
12 minut temu, Alamo napisał:

Ten poseł nie startuje na prezydenta,natomiast Trzaskowski którego popierasz okłamał cię dwa razy w jednym wystąpieniu.Głosował przeciwko obniżeniu wieku emerytalnego ale nie chciał się przyznać, mówił że cztery lata temu nie był posłem ,dlatego nie mógł głosować przeciwko obniżeniu wieku emerytalnego,i tu Trzaskowski ŁGAŁ.

Widzisz w jakiej hipokryzji żyjesz

Tu Trzaskowski nie ma nic do rzeczy. Bosak pokazał że Bielan na potrzeby propagandy i dalszego ogłupiania i okłamywania elektoratu PIS  łże jak bura suka. Tak się właśnie na co dzień manipuluje ciemnymi masami

Opublikowano

Trzaskowski mówił że nie głosował za podwyzszeniem wieku... 4 lata wstecz... I to jest prawda bo była głosowana ustawa o obniżeniu wieku a nie o podwyższeniu.. Wiec znowu taka mała manipulacja Pis bolszewi... 🤮

Opublikowano
16 minut temu, kibix napisał:

Zobacz jakie stawki dopłat są wypłacane w poszczególnych państwach. Zobacz kto negocjował przystąpienie Polski do UE. Potem wyciągnij wnioski. Pomogę Ci większość krajów, które dołączyły w XXI w, ma podobne stawki. Nie wiem jak PO i PiS to miało wynegocjować dopłaty równe z zachodnimi tylko dla Polski. Myślisz że Łotysze, Litwini, Czesi i inne kraje, które dołączyły z Polską nie chcą równych dopłat? Różnica jest taka że PIS Was kupuje tą obietnicą. PiS myśli że pomacha szabelką w UE i coś ugra. Śmiechu warte. Zamiast zawiązać sojusz i próbować wspólnie wynegocjować wyrównanie to atakuje każdego. 

Warunki przystąpienia naszej branży rolnej do nijakiej Junjii Jewropejskiej negonjował nijaki mynyster rolnictwa z nacji PSL-owców Kalinowski zwany................. Startując w 2004 roku z 50% pułapem dopłat bezpośrednich w stosunku do finansów farmerów zachodniej ewropy mielismy przez trzy latka mieć więcej o 5%. Od roku 2007 do 2012 dopłaty bezpośrednie miał co roku wzrastać 0 10% by w 2012 osiągnąć stawki  dopłat rolników zachodniej Europy............................ Kto nas wykiwał?  A może spytam inaczej ..Kto został wykiwany i na jakiej zasadzie?....Nie trzeba odpowiadać .......  My polskie chłopy kiwani jesteśmy cały czas przez wiadomą nację................Czy odkryłem Amerykę?

Opublikowano

chlopaki za duzo kurwizji  ogladaja i skutki widac- dzien zaczynaja jazda z kondonem,, choc dzisaj bylo troche nietypowo, komentatorzy cos mieli zly dzien,czyzby wyczuwali koniec dojnej zmiany ?? jeden nawet zaczal na adriana i prezesa narzekac a inni nie protestowali..

dali nam pis-owksiego nieudacznika na stanowisko komisarza gminy-nie udalo mu sie do sejmu,samorzadu to go partia wsparla paroma groszami,ciekawe co sie bedzie dzialo, oficjalnie pisiorkow w radzie ze 3 na 15,  sporo urzednikow jeszcze od czasow naczelnika z pzpr..

many-jak po wczasach ?? czemu w powszechnym spisie rolnym podales ze zbierasz 3 tony z hektara ?? niemiec mial 6 wiec i doplaty ma 2 razy wieksze, proste jak budowa cepa.... od wrzesnia nastepny powszechny spis- nastepna perspektywa, zobaczymy co z wyrownaniem doplat ..

Opublikowano

jacus - przecież wszystkie miasta mają zasuwy burzowe i każde rozcieńczone gówno zgodnie z prawem ciążenia i kierunkiem zlewni trafi do Bałtyku. To o co dalej ta dyskusja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v