Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teściu kupił JD 8100 i stwierdził że jest nie wiele silniejszy od jego wspaniałej 1634, dopóki nie wezwał  do pomiaru mocy w JD oo okazało sie że piękny JD 8100 ma 140 km. według pomiarów,  zamiast 200. I znowu czar prysnął z Ursusa. 

Zresztą były robione testy i też wychodziło około 130 km. 

W tym temacie tylko  fanatycy Ursusa będą wpierać że Polska 16 ma 155 ale  kucyków zabidzonych. 

Opublikowano

A nie myślałeś o Zts 16245. Jd fakt jest wygodny, d*pa się szybko przyzwyczaja ale remonty tylko w serwisach a starsze maszyny bez elektroniki jeszcze sam coś zrobisz. Kumpel ma np.  6930 i fakt jeździ się tym mega ale po 3 tys mth nagle zabrakło biegu A oraz B, myśleli że niby tylko linka jakaś się urwała a coś się niestety w skrzyni posypało i kilkanaście tysięcy remont im serwis powiedział to stwierdził że bez tych biegów można jeździć no i tak jeździ. Tyle co ja mogę dodać. Ilu ludzi tyle będzie opinii. 

Opublikowano

To za remont skrzyni biegów w u1222  kapitalny remont  czesci +robota to 4.5-5-tys...wcześniej biegi wyskakiwały i efekt końcowy się skrzynia zakleszczyła..

wiec kilkanascie tys  za remont w Jd to nie tak strasznie

Opublikowano

No to masz kapitalke a tu tylko 2 biegi 😀 a zresztą każdy jeździ tym czym chce. W każdym może się coś zepsuć czy nowy czy stary, czy to polskie czy zachodnie, normalna sprawa to jest tylko maszyna. Mi nagle ostatnio w 8011 brakło sprzęgła... Wkurwiony bo już myślę że trzeba rozjeżdżać maszynę ale patrzę przez okienko śrubka regulacyjna się urwała, przez okienko wymiana i jedzie dalej 😀 

Opublikowano
15 godzin temu, jaco512 napisał:

Do Ursusa są tak samo droższe części za stówke niewiele kupisz, powiedz ile może kosztować głowica, synchronizator do skrzyni

np. głupia pompa wody ostatnio wymieniałem kupiłem za 130 zł znajomy do Fenda zapłacił ponad 350... to samo tarcz sprzegłowa 90zł w landinim ponad 200 i porównaj sama dostepnosc czesci... a w JD co kupisz za 1000zł ?? bo sama regeneracja turbiny kosztuje wiecej niz nowa w Ursusie... Kazdy woli co innego ja wole jechac do pobliskiego sklepu po czesc i kupic od ręki za niewiekie pieniadze jak cos sie popsuje, jak ty wolisz czekac za czesciami do swojego JD i płacic gruba kase albo jezdzic po serwisach to juz twój temat...

8 godzin temu, hubertb napisał:

A remont skrzyni w zetorze niby jest tani ? głupie 7211 =3tys z małym ogonkiem. 

Zobacz sobie Filmik Perqinsa ile zapłacił za remont skrzyni w JD 6810 wtedy sie wypowiadaj... za cene remontu skrzyni niedługo by całego ursusa Kupił a wy porównujecie cene Napraw... Macie wogle pojecie o czym piszecie??

• Like 1
Opublikowano

Po pierwsze to nie mam JD na podwórku, po drugie to odpowiedz na pytanie a nie wykręcasz się od odpowiedzi ,tak ciężko powiedzieć jak tania jest głowica do Ursusa którą "dostaniesz w każdym sklepie"? Sprawdźcie sobie galerie @katator z Ursusa przesiadł się właśnie na JD.. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jaco512 napisał:

Po pierwsze to nie mam JD na podwórku, po drugie to odpowiedz na pytanie a nie wykręcasz się od odpowiedzi ,tak ciężko powiedzieć jak tania jest głowica do Ursusa którą "dostaniesz w każdym sklepie"? Sprawdźcie sobie galerie @katator z Ursusa przesiadł się właśnie na JD.. 

człowieku a co mnie głowica interesuje jak wymienia ja jeden użytkownik na 500 mam 4 ciagniki w tym jeden juz 30 lat i nigdy w zadnym głowicy nie wymieniałem ... patrz na rzeczy które częściej podlegają wymianie jak głowica to po pierwsze a po drugie skoro nie masz JD to przestań się wypowiadać o rzeczach o których nie masz pojęcia.

Edytowane przez Elvis1090
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jaco512 napisał:

To w takim razie Ty masz jakieś pojecie skoro tak samo nie masz JD i świata nie widzisz poza Ursusem i dalej nie napiszesz ceny

widzisz i tu jest taka ruznica ze ja miałem JD 6200 i wiem ile kosztuje np. Turbina do niego czy remont pompy paliwa

a nie mam go już bo one wcale nie są tak super bezawaryjne jak mówią legendy.

Edytowane przez Elvis1090
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, hubertb napisał:

Moc nie ma aż takiego znaczenia, raczej ciężar, opony sposób blokowania mechanizmu, jego uślizg to ma większe znaczenie. 

To dociąż ciągnik, załóż mu super oponki dobrej firmy itp., a jak masz mało mocy to Ci zdechnie, co w ursusie jest proste. Miałem ursusa, wiem co mówię.

Opublikowano

Panie żeby ta dyskusja miała jakiś sens to moc=moment x obroty co za tym idzie jeśli używasz zwykle niższej mocy niż maksymalna a jakiej to zależy od momentu dostępnego na danych obrotach. Ursus ma dość mało przełożeń ciężko nim ruszyć, blokady nie zapinają się automatycznie, podnośnik nie dociąża tak szybko jak ehr itp. Dlatego przegrywa z nowocześniejszą maszyną.  

Opublikowano
17 godzin temu, samtech84 napisał:

Oczywiście bzdura. Chyba, że do zajechanej 16 porównujesz.

Oczywiście że bzdura, bo JD 6630 ma większy uciąg niż zdrowa po kapitalce 16-stka.

12 godzin temu, tomek73 napisał:

Teściu kupił JD 8100 i stwierdził że jest nie wiele silniejszy od jego wspaniałej 1634, dopóki nie wezwał  do pomiaru mocy w JD oo okazało sie że piękny JD 8100 ma 140 km. według pomiarów,  zamiast 200. I znowu czar prysnął z Ursusa. 

Zresztą były robione testy i też wychodziło około 130 km. 

W tym temacie tylko  fanatycy Ursusa będą wpierać że Polska 16 ma 155 ale  kucyków zabidzonych. 

A co się stało z tymi koniami JD 8100?

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Ceny części do ciągników są mocno zawyżane przez pośredników, większość użytkowników nie wie gdzie szukać zamienników itp. 

Dobrze mówisz. Mam Jcb 3cx 1990rok , tylne ramię obrót na listwie, w serwisie cena tej listwy 8tys netto a zamiennik 1800 brutto i nie odbiega niczym od tej z serwisu. A żeby nie było jeszcze tą nową zawiozłem do firmy w okolicy która robi swidry do biogazowni i mi zrobiło jeszcze jedną za 1300zl. Tak samo mi robili półosie do starej koparko ładowarki BARALDI bo w Polsce nie było dostępnych do tej włoskiej maszyny części i to mnie kosztowało po 1100zl sztuka. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

A co się stało z tymi koniami JD 8100?

Taki kupili. pompę  wtryskową robił w serwis, pompiarz założył Chińskie sekcje. Kupili nową pompę za 16 tyś i dalej to samo, żadnej poprawy, z powrotem zawołali do pomiaru mocy i wstawili czipa i teraz daje rady, ale doszli do 200 km i koniec, nie  da rady więcej. Elektryka skopana, dlatego poprzedni właściciel  go sprzedał po remoncie silnika, też miał go dość. 

• Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, hubertb napisał:

Panie żeby ta dyskusja miała jakiś sens to moc=moment x obroty co za tym idzie jeśli używasz zwykle niższej mocy niż maksymalna a jakiej to zależy od momentu dostępnego na danych obrotach. Ursus ma dość mało przełożeń ciężko nim ruszyć, blokady nie zapinają się automatycznie, podnośnik nie dociąża tak szybko jak ehr itp. Dlatego przegrywa z nowocześniejszą maszyną.  

Ktory ehr ma dociążanie?

Opublikowano
Dnia 31.03.2020 o 20:23, tomek73 napisał:

Taki kupili. pompę  wtryskową robił w serwis, pompiarz założył Chińskie sekcje. Kupili nową pompę za 16 tyś i dalej to samo, żadnej poprawy, z powrotem zawołali do pomiaru mocy i wstawili czipa i teraz daje rady, ale doszli do 200 km i koniec, nie  da rady więcej. Elektryka skopana, dlatego poprzedni właściciel  go sprzedał po remoncie silnika, też miał go dość. 

to ile tys moto H miał Jd jak poprzedni właściciel robił kapitalke..i był problemy z elektryką 12-15tys  h ?