Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mirro napisał:

Przepraszam że tak zapytam. A według jakich procedur ma się odbywać ta opieka przedszpitalna? Według Covidowych czy może według zwykłych? Bo na razie lekarze z POZ działali według zwykłych, czyli chcemy pozbyć się lekarzy POZ albo całych ośrodków zdrowia we wsiach?

Czym ma jeżdzić lekarz i jak ma wyglądac dezynfekcja pojazdu po wizycie u pacjenta Covidowego? 

,,Na konferencji wspólnie z ministrem Niedzielskim wystąpiła konsultant krajowa w dziedzinie medycyny rodzinnej prof. Agnieszka Mastalerz-Migas. - Zakażenie koronawirusem u większości pacjentów przebiega w sposób dosyć łagodny, umiarkowany, wymagający tylko izolacji domowej, niewymagający hospitalizacji. To jest właściwie 85-90 proc. pacjentów, którzy powinni pozostać w opiece domowej, w opiece lekarza POZ - powiedziała.

Zachęcała do poddawania się testom na koronawirusa. Zapewniała, że po uzyskaniu dodatniego wyniku testu i rozpoczęcia izolacji każdy pacjent jest pod opieką swojego lekarza rodzinnego. - Lekarz, pielęgniarka, powinni zapewnić opiekę zarówno w zakresie teleopieki, ale również opieki osobistej. W praktyce wygląda to w ten sposób, że po diagnozie powinna być wykonana teleporada, gdzie lekarz rozmawia z pacjentem o jego stanie zdrowia, ustalane jest miejsce izolacji i jest dokonywana wstępna ocena stanu zdrowia pacjenta. Gdy cokolwiek wzbudza wątpliwości lekarza, pacjent może,a często powinien być zaproszony na wizytę osobistą do przychodni. Na wizytę osobistą nawet w trakcie izolacji ma prawo się udać. Jest rozporządzenie ministra zdrowia od jesieni ubiegłego roku, które pozwala pacjentowi na udanie się na wizytę do placówki opieki ambulatoryjnej w sytuacji, kiedy wymaga wizyty lekarskiej. Zadaniem personelu jest zabezpieczenie tej wizyty, żeby ona była bezpieczna dla innych pacjentów przychodni - zaznaczyła. Dodała, że w przypadku pacjentów obłożnie chorych możliwa jest wizyta domowa."

Dwa lata myśleli i wymyślili. Szkoda tylko nadmiarowych zgonów.

Edytowane przez 3grosze
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy napisał:

wiesz co? człowiek sporo nie widzi, do póki jego podobna sytuacja nie dosięgnie. 

Jakby ten świrus był taki zjadliwy jak go media z politykami kreują to w każdej wsi powinno być już kilkanaście trupów na srowida a ja tego nie widzę. 🤨

3 godziny temu, many13 napisał:

Śmieszne ale prawdziwe. 

Opublikowano
47 minut temu, grzesiekxy napisał:

kto  moze wstawiac wypowiedzi idiotki-chyba tylko inny idiota....gdy widze ta  debilna babe to mam odruch wymiotny. 

gdyby to wytlumaczyc ludziom ograniczonym umyslowa jak szury- jedzac warzywa wychodowane na oborniku jemu gowna 

11 minut temu, PRIMO napisał:

Jakby ten świrus był taki zjadliwy jak go media z politykami kreują to w każdej wsi powinno być już kilkanaście trupów na srowida a ja tego nie widzę. 🤨

Śmieszne ale prawdziwe. 

a ilu jest u was we wsi ludzi ?? kto sie chwali tym publicznie, w ciagu ostatnich 2 tygodni -dwie starsze kobiety,  gdybym nie rozmawial z synem jednej a zona nie widziala gdy druga biora karetka covidowa to tez bym nie wiedzial.

Opublikowano

Jeszcze nie kończycie kuźwa pół polski eksperci covid a w szpitalach brak kadry .Wy się tu marnujecie jak tak się znacie to świat wyleczycie w krótkim czasie najwyższy poziom wiedzy i fanatyzmu - Gdyby hitlerowcy byli takimi fanatykami to jeszcze dziś siedzieli by pod Stalingradem 

Opublikowano
25 minut temu, RU68 napisał:

Jeszcze nie kończycie kuźwa

W tym temacie najlepsze jest to , że w kólko leci  to samo xDB|

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, RU68 napisał:

Mielecie jak stare baby na jarmarku

Dobre porównanie , ta dyskusja jest czysto rozrywkowa , a jak juz widzę słówko "szur" to uśmiech murowany :D

Edytowane przez V12
Opublikowano

Owszem można być zwolennikiem przeciwnikiem ale nie trzeba za to prawie ginąc - konflikt  PO i PIS przy was to przedszkole .A ten szur to tak często  jak u tamtych Tusk czy Prezes  -już pisałem paranoja i tu i tam to trzeba leczyć przymusowo i to na łeb  

Opublikowano (edytowane)

, tak jak mówie dla mnie tutaj to czysta luźna dyskusja 

ale 

coż nie zamierzam nigdy sprawdzać czy wystapią  u mnie skutki uboczne po rzeczonym a że nie jestem jeszcze taki stary to w założeniu jest na nie sporo czasu  ,

wiec jest to sprawa osobiscie bardzo ważna 

Edytowane przez V12
Opublikowano
12 godzin temu, grzesiekxy napisał:

Ciekawe co nasi biskupi na to ?

Ciekawe ile ONY rozniosą tej zarazy czyniąc posługę od chatki do chatki bo datki na pokerowe wydatki być muszą?

26111917_2086593118236156_5667037453160166045_n.jpg

Opublikowano

Sam jestem po stronie przeciwników przymusu szczepień na covid ale jak czytam niektóre posty to jednak poziom głupoty i niedojebania niektórych jest wyższy po tej stronie. No chyba że Ci najgłupsi są podstawieni żeby ośmieszyć przeciwników 🤔

• Like 1
Opublikowano
many13 napisał:

12 godzin temu, grzesiekxy napisał:

Ciekawe co nasi biskupi na to ?

Ciekawe ile ONY rozniosą tej zarazy czyniąc posługę od chatki do chatki bo datki na pokerowe wydatki być muszą?

u nas zdalne..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, V12 napisał:

, tak jak mówie dla mnie tutaj to czysta luźna dyskusja 

ale 

coż nie zamierzam nigdy sprawdzać czy wystapią  u mnie skutki uboczne po rzeczonym a że nie jestem jeszcze taki stary to w założeniu jest na nie sporo czasu  ,

wiec jest to sprawa osobiscie bardzo ważna 

Jeśli chodzi o temat zatrudnienia na dzień dzisiejszy w Niderlandach np. szwagier nie 💉- akurat należy do kadry kierowniczej i decyduje kogo zwalniać na co dzień, a u siostry szefostwo wypowiedziało się również oficjalnie w kwestii 💉 oznajmiając, że  jest to indywidualna dobrowolność i nie wymagają tego od pracowników, zatem pracuje również bez maski.

U drugiej siostry i brata również w firmie nie wymagają💉 

Zatem nie jesteśmy 💉 i bardzo z tego zadowoleni 😉

57 minut temu, DTaras napisał:

u nas zdalne..

u nas nie ma w ogóle, msza tylko;

1 godzinę temu, many13 napisał:

świętości się czepiasz?

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
mirro napisał:

14 minut temu, 3grosze napisał:

Minister Adam Niedzielski powiedział z kolei, że pacjentom zakażonym koronawirusem należy się opieka w okresie przedszpitalnym. - I to jest odpowiedzialność lekarzy rodzinnych, żeby tę opiekę zapewnić tym pacjentom, którzy są zapisani do nich na listę - podkreślił.

Przepraszam że tak zapytam. A według jakich procedur ma się odbywać ta opieka przedszpitalna? Według Covidowych czy może według zwykłych? Bo na razie lekarze z POZ działali według zwykłych, czyli chcemy pozbyć się lekarzy POZ albo całych ośrodków zdrowia we wsiach?

17 minut temu, 3grosze napisał:

Każda z odmów, każde nieuzasadnione nieudzielenie pomocy i opieki pacjentowi to naruszenie praw pacjenta, co wiąże się oczywiście z odpowiednimi trybami i przepisami dotyczącymi sankcji - mówił szef resortu zdrowia. Przekazał, że odpowiednie wytyczne zostały rozesłane do lekarzy rodzinnych i przed świętami opublikowane w komunikacie."

Czym ma jeżdzić lekarz i jak ma wyglądac dezynfekcja pojazdu po wizycie u pacjenta Covidowego? 

Nnno nie do końca bo wtedy zaraz po powrocie do domu ze służby na OIOM z ramienia WOT musiałbym ozonować furę. Wejście na oddział jest w ubraniu podwójnym praca przy każdym pacjencie to zmiana rękawiczek i wierzchniego trzeciego okrycia. Wyjście do śluzy to zdjęcie gumowca. Jeżeli ktoś się obklejał to w śluzie walczy z taśmami i pierwszym ubraniem. Drugie ubranie zmienia na własne w szatni. Biorąc to pod uwagę, lekarz może pojechać w ubraniu roboczym czystym, oblec się w kombinezon, przy pacjencie pracować w trzech warstwach. Wrócić do auta rozbierając się na klatce lub sieni i dezynfekując. Jest to do ogarnięcia. Te pakowanie nieboszczyków w podwójne worki jest na tej samej zasadzie czyli ograniczania kontaktu z zawartością oddziałów co nie oznacza że nie można delikwenta rozpakowywać...

Ywa napisał:

u nas nie ma w ogóle, msza tylko;

No to to samo - zdalne.

many13 napisał:

Równości wobec prawa się domagam.

17951699_827121844102084_178407956415910358_n.jpg

A domagaj się ale zostaw cudze sumienia w spokoju.

Opublikowano
4 godziny temu, many13 napisał:

Głupie to ...

Bo nikt nikogo nie zmusza do przyjmowania księdza a tym bardziej dawania kasy .... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Bardzo dobrze Syberyjski Tygrys nawija - trzeba być obiektywnym.. Widać, że nosi w kalesonach jaja a nie jak ten Biden - pampersy. Wszyscy wiemy dlaczego imperialisty zneutralizowały demokrację w Libii, Iraku czy Syrii o Afganistanie nie wspomnę. Rozdupczyły w latkach dziewięćdziesiątych  Bałkany żeby tam utworzyć swoje Bazy. Przecież złoża ropy naftowej ciągną się szelfem śródziemnomorskim obok Syrii aż po Cypr.

28378999_1222542831215242_8523290260796393901_n[1].jpg

• Like 2
Opublikowano
Sąd Rejonowy w Szczecinie uznał ekspedientkę za winną wykroczenia odmowy sprzedaży towarów bez uzasadnionej przyczyny. Kobieta nie chciała obsłużyć klienta bez maseczki.

Do zdarzenia doszło w jednym ze sklepów sieci Lidl w Szczecinie. Tam nie obsłużono klienta, bo nie miał maseczki.

Nie to że maski nie chronią to jeszcze nie legalne. 

• Like 1