Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

Idac w ten zawód , osobnik powinien wiedzieć na co sie pisze . 

Ci tak do tego podchodzą służą najkrócej, Idziesz za dniem, liczy sie zespół. No i uczysz się. Uczysz się oswajać strach. 

Opublikowano

Mirro 

Ja tam sie znam , słuzby nie miałem . 

jedynie co z tej branży lubie , ale to trochę pre historia , to technologie silników z 2ws szczegolnie lotniczych , mogłbym filmy  godzinami ogladać 

o tych gwiazdówkach i V-kach . to była jak ja to nazywam nie zmacona moc , dziesiatki litów pojemności , żadanych norm spalin , brak elektoniki , no i ten dzwiek echhh cos pieknego . 

Choć z punktu pilota tak pieknie nie było awarynośc była tego raczej spora...

Opublikowano

Tyy całą swą wiedzę czerpiesz z internetu? Poco ma czytać? Widzę...

V12 napisał:

Mirro 

Ja tam sie znam , słuzby nie miałem . 

jedynie co z tej branży lubie , ale to trochę pre historia , to technologie silników z 2ws szczegolnie lotniczych , mogłbym filmy  godzinami ogladać 

o tych gwiazdówkach i V-kach . to była jak ja to nazywam nie zmacona moc , dziesiatki litów pojemności , żadanych norm spalin , brak elektoniki , no i ten dzwiek echhh cos pieknego . 

Choć z punktu pilota tak pieknie nie było awarynośc była tego raczej spora...

Wciąż lotnicze paliwo zawiera tetraetyloołów 😁

Opublikowano (edytowane)

Tak ale , jak weszły turbowałowe i turboodrzutowe i odrzutowe to jakos dla mnie jak , no nie ma co ogladać :) ich praca to tylko  szum i gwizd 

Fakt nowoczesne , wydajne skomplikowane i bezawaryje 

silniki tłokowe w lotnictwie umarły ze wzgedu na swoje wady nie do przeskoczenia 

tłokowe z 2ws czy to lotnicze , czołgowe , przemyslowe , sam rozruch , przegazówki , echh bajka , ja to jestem pasjonat... pojemnosci i full mechaniki , bez elektroniki , lub jak najmniej i bez żadnej ekologii , czysta moc zamieniajaca ogień w obroty :)

Edytowane przez V12
Opublikowano

Nic nie umarło samoloty są większe to i walka o wydajność przybrała na sile. Jeszcze sprawność. Zauważ,na czym latają akrobaci, ale Ci prawdziwi. Śmigła wszędzie nie zastąpisz bo przestawienie kąta natarcia łopat i płynna i szybka reakcja na przepustnicę jest niezastąpiona...

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Nic nie umarło samoloty są większe to i walka o wydajność przybrała na sile. Jeszcze sprawność. Zauważ,na czym latają akrobaci, ale Ci prawdziwi. Śmigła wszędzie nie zastąpisz bo przestawienie kąta natarcia łopat i płynna i szybka reakcja na przepustnicę jest niezastąpiona...

Smigła to jeszcze były , w latach 50-60 ale napedzały je turbo wałowe . 

O własnie jestes w temacie to jakimi mocami latają własnie pofesjonalisci na pokazach ?? Ile to ma cylindów , w jakim układzie , ?? Silniki pewnie juz nowczesne na wtryskach z ECU 

Mi to chodzi o klimat z lat 40 liczyła sie pojemnośc czesto kilku rzedowa gwiazda doładowana kompresorem  , jak zobaczyłem na wystawie zniszczony silnik bmw 801 (2000km i 14 garów ) , to jakoś tak tłoczek i korba z cieżarówek i ciagników zrobiła się " mała " 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DTaras napisał:

sześciu bokserowych cylindravh. Taki Extra czy Zlin to około 300 koni. Do dnia dzisiejszego są i gaźniki.

No jednak , to nie gwiazda , choc pojemnosc juz spoko , plus za gaźnik , sentyment do reakcji gaźnikowców z japan moto pozostanie :) 

v6 to Ty masz 2.7 hdi , ja zaczynałem od r6 w e30 ,

no jednak 6 w lotnictwie już takiego "szau" nie robi :) przynajmniej akustycznie i wizualnie , bo moc jaką powinna mieć na pewno ma 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Mam agregat prądotwórczy na silniku MANa V12. To jest dopiero dopiero dźwięk.😂. Ale w kombajnie do marchewki siedzi power pack Johna Deere gdzie szóstka rzędowa ma ponad 12litrów pojemności.

Opublikowano

Szóstki rzędowe takich pojemności to byle pincet konny ciągnik siodłowy. W 2S1 była modernizacja na SW 680. Swego czasu było kilku zdziwionych chłopa co do miejsca odnalezienia takiego sprzętu...

Polska Wola-Henshel H12 zupełnie inaczej pracuje w agregacie prądotwórczym a inaczej w lokomotywie. Widziałem też wyciszonego W46 ale tam to głównie ruski brak kultury. W BWP był zdaje się ni to V ni to bokser. On tam miał z 15 litrów i dwa położenia dawki dla amatora. Trzeba było z dwa lata praktyki aby tym płynnie operować. Ten wyglądał jak przerobiony lotniczy.

Opublikowano (edytowane)

WIELKA BRYTANIA: Lek na COVID-19 zarejestrowany .

Wielka Brytania jest pierwszym krajem na świecie, który zatwierdził lek antywirusowy przeciw COVID-19. To preparat firmy Merck.

Lek o nazwie molnupiravir może być podawany osobom powyżej 18. roku życia, u których test potwierdził obecność koronawirusa i które mają co najmniej jeden czynnik ryzyka rozwoju ciężkiego przebiegu choroby.

Preparat jest obecnie w trakcie procesu zatwierdzania przez organy regulacyjne w USA, Unii Europejskiej i w innych krajach. Według lekarzy tabletka, która redukuje objawy i przyspiesza powrót do zdrowia, może być szczególnie istotna w przypadku ludzi, którzy nie reagują dobrze na szczepienia.

https://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/118416/wielka-brytania-lek-na-covid-19-zarejestrowany.html?fbclid=IwAR21Y0OXtJLawKVdmDJ1myGrH9XBW4WKIFgEHU2FNMjQYt_YiAtnmUi1cZg

Polska zakontraktowała leki na COVID-19. Czeka na zatwierdzenie przez EMA

Na konferencji prasowej szef rządu poinformował, że trwają rozmowy na temat jak najszybszego nabycia leku na COVID-19.

– Coraz częściej mówi się o lekarstwach na COVID-19. To dobre wiadomości, które spływają ze świata, niemniej jednak niestety jeszcze póki co Europejska Agencja Lekowa nie zatwierdziła ostatecznie leków proponowanych przez firmy, które już wyprodukowały te leki. Mam nadzieję, że nastąpi to lada dzień, lada tydzień. Polska zakontraktowała te leki, które jeszcze nie są w obiegu i które mam nadzieję, że też uratują znaczną liczbę istnień ludzkich – powiedział.

EMA jest w 90% finansowana przez koncerny farmaceutyczne więc zatwierdzenie szpryc, tabletek czy k**wa czopków na COVIT 19 to będzie jedynie formalność .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Galan, dlaczego leki na covid są oki, a szczepionka to zło?

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

Bo już potwierdzono ich skutecznoś a szczepionki nie i taka jest właśnie różnica. 

Opublikowano (edytowane)

ja prdl. właśnie się dowiedziałem, że znajoma o której wspominałem, ze pod respiratorem    , zmarła....

On że wrócił... wspomnę tylko że w jednym domu. seniorzy szczepieni i nic.

a by to......

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pafnucy napisał:

Nie powiedziałem że są OK tylko że są a co to jest h*j wie za przeproszeniem .

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby, ludzie stoją i tekst „Jedną kanapkę jedliśmy, z jednego kubka piliśmy, lody na lizy, a jabłka na gryzy były. Latem kurz w rzece zmyliśmy, zimą przemarznięci z gilem do brody, z górek zjeżdżaliśmy, całe dnie po dworze lataliśmy. Nie było probiotyków w kapsułkach, była butelka kefiru kiszona kapusta, nie było mleka zdrowszego niż to ciepłe, spracowanymi rękami dojone. KÄpiel W rzece bezpieczna była, woda pita prosto ze źródła nikomu nie szkodziła. Warzywa z ogródków kradliśmy owoce z sadów w bluzki kryliśmy, wszystko niemyte zjadaliśmy. Poziomki, jagody, maliny- wtedy też osikane przez lisy były, ale nikogo nie brzydziły, nikogo nie otruły.”

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

Bo już potwierdzono ich skutecznoś 

Ja nie widzę zadnej róznicy , każda nowość potrzebuje czasu , aby obnażyc wady i zalety 

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Nie powiedziałem że są OK tylko że są a co to jest h*j wie za przeproszeniem .

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby, ludzie stoją i tekst „Jedną kanapkę jedliśmy, z jednego kubka piliśmy, lody na lizy, a jabłka na gryzy były. Latem kurz w rzece zmyliśmy, zimą przemarznięci z gilem do brody, z górek zjeżdżaliśmy, całe dnie po dworze lataliśmy. Nie było probiotyków w kapsułkach, była butelka kefiru kiszona kapusta, nie było mleka zdrowszego niż to ciepłe, spracowanymi rękami dojone. KÄpiel W rzece bezpieczna była, woda pita prosto ze źródła nikomu nie szkodziła. Warzywa z ogródków kradliśmy owoce z sadów w bluzki kryliśmy, wszystko niemyte zjadaliśmy. Poziomki, jagody, maliny- wtedy też osikane przez lisy były, ale nikogo nie brzydziły, nikogo nie otruły.”

Tak było , i ludzie zdrowe byli  a teraz k**wa , tu bakterie tam wirusy 🙆‍♂️

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Tak było , i ludzie zdrowe byli  a teraz k**wa , tu bakterie tam wirusy 🙆‍♂️

Poczytaj na cmentarzu w jakim wieku umierali

Widzisz tylko tych co przeżyli