Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to już nieaktualne. Ktoś, kogoś nacisnął i wszelkie ograniczenia przy budowie "Baltic Pipe" mają zostać złagodzone. Terminy są najważniejsze, bo jak się spóźnią to przepadnie kasa z Unii.

Opublikowano (edytowane)

@mirro ja już od dawna mam swoje prywatne zdanie na ten temat i nie prognozy mi potrzebne a rzetelne rzeczywiste dane z dzisiaj tzn ilu na prawdę jest zarażonych i ilu już przeszło cov nawet o tym nie wiedząc lub tego nie zgłaszając bo lepiej przechorować sobie po cichu niż trafić w ten bajzel na publiczny widok statystyk i całej reszty. Jest technicznie do zbadania, przynajmniej to drugie a ja nadal nie widzę danych testów przesiewowych o których pisałem chyba jeszcze w lutym

wprowadzenie powszechnego obowiązku maseczek u nas w przestrzeni publicznej od następnego czwartku wskazywało by na co najmniej 15-o do 25-o procentowego udziału zarażonych w populacji zakładając słusznść 2,5 krotnej statystycznej zakażności jednego chorego i poniżej śmiert....
albo dalej nie będę pisał bo to jak na razie zbyt daleko idące przypuszczenia wynikające z braku rzetelnej informacji i wszelkich przesłanek iż oficjalna jest niewiarygodna albo wręcz podana w sposób nie do jednoznacznego zrozumienia
https://warszawa.onet.pl/koronawirus-warszawa-rozbieznosci-w-liczbach-zgonow-sanepid-odpowiada-trzaskowskiemu/vff12es
jedyne co z tej informacji wynika to to że pani Joanna Narożniak jest dobrze obkuta w nazwach urzędowych druczków i niczym więcej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent za dużo myślisz przy tym wybieraniu fasoli ,uważaj bo to może być groźne dla organizmu  ale z drugiej strony siedzisz i cały czas fasolka ... Chopie jo ci współczuja 

Opublikowano (edytowane)

ja tobie bardziej jeśli sądzisz że myślenie jest bolesne albo wymaga specjalnego wysiłku
a fasoli w Wielki Czwartek nie przebieram zwłaszcza po południu.
kolejny raz oskarżam Cię o to że boisz się ludzi myślących a w Twoim interesie nie napiszę dlaczego. obawy te bezpodstawne bo to rozum stworzył etykę i wbrew sobie nigdy nie postępuje
no chyba że atakowany

do potencjalnych innych "kontestatorów" samodzielnych wniosków u kogokolwiek
albo merytoryczne kontrargumenty albo mnie ignorujcie af daje taką możliwość bo nie na temat i wyjazd personalny zawsze spotka się z moją równie ostrą ripostą.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A może ta statystyka jest prawdziwa: https://covid19stats.live/   w tym Poland  https://covid19stats.live/coronavirus/statistics/poland

a stronka stworzona przez: https://www.o2.pl/artykul/koronawirus-strone-odwiedza-dziennie-25-mln-osob-stoi-za-nia-nastolatek-6497612379195009a

Powstaje nowy trend? Jako że najnowsze naukowe badania udowadniają, iż bieganie i jazda na rowerze są szkodliwe!!!!!https://www.o2.pl/artykul/koronawirus-biegacze-i-rowerzysci-bardziej-narazeni-zobacz-symulacje-6497936008902785a To już seniorzy nie będą mogli biegać w maratonach.

Ja podziękuję za symulacje zgonów, nienormalni?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

ja już od dawna mam swoje prywatne zdanie na ten temat i nie prognozy mi potrzebne a rzetelne rzeczywiste dane z dzisiaj

A na to, to nie licz. Te prognozy są bardziej wiarygodne niż dane rządowe. Jak się będzie próbowało dopasować zachorowalność do dat i wydarzeń będących przed nami, to żadne dane nie będą wiarygodne, 

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

ja tobie bardziej jeśli sądzisz że myślenie jest bolesne albo wymaga specjalnego wysiłku
a fasoli w Wielki Czwartek nie przebieram zwłaszcza po południu.
kolejny raz oskarżam Cię o to że boisz się ludzi myślących a w Twoim interesie nie napiszę dlaczego. obawy te bezpodstawne bo to rozum stworzył etykę i wbrew sobie nigdy nie postępuje
no chyba że atakowany

do potencjalnych innych "kontestatorów" samodzielnych wniosków u kogokolwiek
albo merytoryczne kontrargumenty albo mnie ignorujcie af daje taką możliwość bo nie na temat i wyjazd personalny zawsze spotka się z moją równie ostrą ripostą.

Przecież nie chodzi mi że bolesne 😏 To taki żart miał być , a już dobra 

Ale taki filozof wszytko bierze od razu serio

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

A na to, to nie licz. Te prognozy są bardziej wiarygodne niż dane rządowe. Jak się będzie próbowało dopasować zachorowalność do dat i wydarzeń będących przed nami, to żadne dane nie będą wiarygodne, 

co mnie prognozy wszak to tylko prognozy mnie interesują rzetelne dane już realne a przecież co szczersi na planecie wręcz się przyznają że takowymi nie dysponują na tyle precyzyjnymi aby do modelowania w miarę wiarygodnych prognoz wystarczyły.
powiadasz - mam nie liczyć ?
a no właśnie i nie liczę stąd ... 
z resztą widać to we wcześniejszym moich postach.

Opublikowano

Nie dostaniesz realnych danych, ponieważ system ich zbierania jest zjebany u podstaw. Zawęzili go do szpitali jednoimiennych a w pozostałych jak się uda wykryć to można to uznać za szczęśliwy traf. Jeżeli nie zdiagnozowano wcześniej Covid u gościa co zmarł w innym szpitalu, to i tak nikt go nie wpisze choćby faktycznie zmarł przez wirusa.

Opublikowano (edytowane)

nieco zboczę z wątku ale wyczytałem że Niemcy wprowadzają kwarantannę dla przybyszy spoza ich granicy 
Można w Polsce przejść kwarantannę i wprost z niej pojechać do niemiec z polskim orzeczeniem zdrowego a tam trafić na ... kwarantannę dwutygodniową
to się nazywa unijne zaufanie
ot takie spostrzeżenie sytuacyjne ale -sądzę - ciekawe
linka nie szukam b więcej mi to sprawi wysiłku jak wymyślenie takiego wniosku ;) gdzieś ta link w necie i se sami... :P 

34 minuty temu, Ywa napisał:

w Chinach był nakaz poruszania się samochodem z otwartymi oknami szybami bez względu na natężenie ruchu na jezdni
co jeden to większy "ekspert" od zaleceń i porad przeciwwirusowych w tym wielu nawet ma władzę 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ale jaja (sorry że nie na temat)
przyszedł mi sms z kodem aktywacyjnym na Tik Toka a nigdy nawet nie wchodziłem na ten portal
teraz myślę jak namierzyć cwaniaczka kto mój numer podał w formularzu rejestracyjnym?

Opublikowano

Myślenie nie jest dla ludzi jednozadaniowych. Rozkazów się nie kwestionuje. A bieganie na forum biegaczy to nie sport tylko tak jak @mirro zaznaczył nałóg chyba nawet szkodliwy bardziej niż paczka fajek dziennie. 

Opublikowano (edytowane)

podrzucę pomysł na parę memów jak ma wyglądać święcenie pokarmów pojutrze i już widzę te koszyczki w maseczkach czy jajka lub kiełbaski albo księdza z myjką ciśnieniową na wodę święconą co by do wszystkich rzadko rozstawionych doleciała

słucham sobie muzyki z własnych zbiorów i niemal na chybił trafił jako trzeci utwór na pliście foobara wyskoczyło mi to
ile to lat temu ten Francuz...?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wyprzedziliśmy Czechy w liczbie chorych. Na kwarantannie przebywa ok.180 tys osób. Przebadanych została połowa i mamy ponad 5500 chorych. Czyli możemy przekroczyć liczbę 10 tys. chorych. Tylko w jakim tempie ?

Opublikowano

codziennie umiera ponad 1000 osob, dzien w dzien swiatek piatek i niedziela.....

budowlancy remontuja urzad gminy i wirus sie nie ima, a biedni urzednicy musza w domach siedziec, sprzedawca w sklepie spozywczym sie nie zarazi a ten w odziezowym jak najbardziej.

dysydent moze ten pan sie pozyczyl twojego numeru ???

Pan Tik-Tok - Joe Monster

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roman4321 napisał:

czas myśleć o powrotach do pracy, co na to politycy?

przypomnę jeszcze raz post Romana
Wróblewski miesza z błotem m.in i tego pana tak gdzieś w 2/3 materiału. Miesza z błotem szczekaczki po ulicach, helikoptery w tym te nad lasami i idiotów/ofermy którzy "nie mają licencji" na cokolwiek 
nawet na numer do Tik Toka powiadasz? :P 

ile to tarcz trzeba aby ich ciężar rycerza zadusił?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No ale po jaką cholerę myć teraz ten samochód? przypomnę tylko mamy siedzieć na d*pie w domu i nigdzie nie wychodzić. Nagle co niektórym przeszkadza ubrudzony samochód lub pies musi wyjść 4 razy na dzień. 

Opublikowano

tylko zmniejsza ryzyko a nie zabezpiecza siedzenie na d*pie wiec bez spiny a brudny samochód tez może wirusa roznosić bo wkońcu z marketu jechał, chore przepisy by pogłębić zastój, zastój w gospodarce groźniejszy od samego wirusa, jak masz szczęście to ze sklepu przyniesie albo z pracy i mozna by tak do zimy siedzieć zadekowany w domu😂 czas zmienić przegrzane głowy, jak by tera poszedł taki marsz jak na 11 listopada to co by powiedzieli?

Opublikowano

a tak na wszelki wypadek wykop sobie dolek w ogrodzie bo na cmentarz tez nie wolno isc... najwiecej ludzi umiera w domach wiec i to nie jest bezpieczne...

99 % osob przejdzie chorobe bez zadnych konsekwencji, ponad 70 % nawet nie wie ze bylo lub jest zarazone.

dziwny jest ten swiat -przez medialna paranoje zatrzymal sie w posadach w sporej czesci swiata

najwiekszym paradoksem tej choroby jest to ze pare lat tych ktorych dzisiaj uratujemy przed malo prawdopodobna  smiercia bedziemy musieli poddac biernej lub czynnej eutanazji z powodu braku pieniedzy na leczenia i opieka nad nimi .spowodowanym kryzysem gospodarczym wywolanym ta epidemia. gospodarka,system opieki zdrowotnej i spolecznje sie zawali a skutkiem tego bedzie jeszce wieksza liczba smierci niz ta spowodowana wirusem.