Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, hubertb napisał:

hubertuss opisywałem właśnie działalność bieżącą. Kredytu drogi racylu udzieli każdy kto oszacuje kapitał wart miliony, a samochody producent obniży marże i sprzeda najwyżej słupki na koniec roku nie będą się zgadzać i premii dla zarządu nie będzie. W dużych fabrykach praktycznie nie ma już "panów mietków" mało wymagające proste czynności wykonują roboty bo są po prostu tanie. 

te twoje fabryki warte miliony to i tak nie są w  polskich rękach więc co ma do tego polak jak kto inny będzie o tym decydował czy zwijać interes i przenieśc do swojego kraju aby ratować w nim miejsca pracy

myślałem że mówimy o polskich przedsiębiorcach a nie wielkich fabrykach co są zależne od firm macierzystych za granicą

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Komorowski też miał mieć jak w banku. Nie twierdzę, ze Duda nie będzie na drugą. Ale naprawdę nic nie wiadomo. Kamysz może pokonać Kidawę i w drugiej turze Dudę. Już do Kidawy mało mu brakuje. A jeśli wybory zostaną odłożone na jesień to naprawdę może być różnie.

Opublikowano

To jest polska fabryka, nie duża a sam sprzęt to jakieś 15 mln. Gościu jedno dobre centrum obróbcze to jest grubo ponad milion do tego dolicz narzędzia. Jeden nóż tokarski = tysiąc złotych. Ty patrzysz przez pryzmat produkcji rolniczej gdzie sprzęt jest tani i pracuje 20lat, tutaj tak nie ma to inne reguły gry. 

Opublikowano
29 minut temu, Sean napisał:

A jakby tak dali po 1000 zł każdemu kto się nie boi i pójdzie zagłosować? :P jestem wręcz pewien że od razu nikomu by wirus nie przeszkadzał.   :D

Daj spokój. Ja choćbym miała wejściówkę zapłacić, to pójdę!

Opublikowano

to już nie ma nic po środku w polskiej gospodarce tylko  fabryki części samochodowych i rolnictwo 🤣

A gdzie typowo polska gałąź usług i handlu

Opublikowano

U mnie jest w powiecie już 16 przypadków.

Tylko to centrum jest na kredyt albo w leasing. I produkuje rzeczy o których ludzie nie koniecznie będą myśleć w pierwszym momencie po ustąpieniu wirusa. Może sie okazać że co drugie jest nie potrzebne.

Opublikowano

koledze się wydaje że pracodawcy, banki mają full kasy i chętnie się z pracownikami podzielą

nie martw się u nas około 10 zdarza się na dobę w powiecie lubelskim 😄

Opublikowano
28 minut temu, hubertb napisał:

Dali by 100zł i chętnych by nie brakowało. 

Już Wałęsa dawał po 100 milionów temu co na niego zagłosuje i ch*j z tego mu wyszło 

Opublikowano (edytowane)

Produkujemy nie tylko dla automotiv a  maszyny spłaciły się już dawno. Dlaczego typowo Polską gałęzią jest handel ? Usługi najwyżej spadną marże.

Edytowane przez hubertb
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertb napisał:

To jest polska fabryka, nie duża a sam sprzęt to jakieś 15 mln. Gościu jedno dobre centrum obróbcze to jest grubo ponad milion do tego dolicz narzędzia. Jeden nóż tokarski = tysiąc złotych. Ty patrzysz przez pryzmat produkcji rolniczej gdzie sprzęt jest tani i pracuje 20lat, tutaj tak nie ma to inne reguły gry. 

twoje gadanie to jak Ardanowskiego że Polska jest dużym producentem żywności i jej w polsce nie zabraknie a jednocześnie rząd pozamykał targowiska.

zapomniał dodać że u nas mamy nadprodukcje i jak  wszystko zostanie to  będzie duża podaż i nie będzie zysku dla producentów i ograniczą produkcje

ot taki opiekun polskiego rolnictwa 😂

7 minut temu, hubertb napisał:

Produkujemy nie tylko dla automotiv a  maszyny spłaciły się już dawno. Dlaczego typowo Polską gałęzią jest handel ? Usługi najwyżej spadną marże.

no tak zapomniałem większość polaków nie może żyć bez portugalskiej biedronki  😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

No tak jak po kolei zbijam twoje argumenty to zacząłeś kombinować od d*py strony. 

O to jakaś ekonomia ciekawa zamiast szukać rynku zbytu obniżać produkcje, z działu handlowego firmy wyleciał byś na zbity pysk. 

Szczerze nienawidzę robić zakupów w biedronce, żywność kupujemy zwykle na targu lub w sklepach regionalnych. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

co Ty Hubert zbijasz ? wystarczy popatrzeć na drogi ile jest na nich nowych samochodów żeby się przekonać czy ta branża sobie poradzi

Ja od początku nie brałem pod uwagę tych fabryk, chodzi mi o firmy kilkunastoosobowe typowo polskie a nie molochy

żadna nowa ekonomia, od nas muszą wyroby rolnicze wyjechać mo mamy tego aż nadto żeby tobie i mi się opłacało produkować

Opublikowano

U mnie nie pracuje więcej niż 25 ludzi. 

Racyl fabryki mają stałe moce przerobowe, z pewną dozą rezerwy oczywiście. Od tego jest dział handlowy, prezes i zarząd żeby wyrób sprzedać i pozyskać nowego klienta. 

Sprzedaż rolna obostrzona jest jeszcze terminem i tutaj jest trudniej. Jeśli tylko nie będzie bezsensownego importu żywności z zagranicy sprzedasz i jeszcze zarobisz. 

Opublikowano (edytowane)

Jak rozciągnie się w czasie to wszyscy zarażeni mają szansę na leczenie ale młodzi głupcy nie chcą przestrzegać zakazów tylko łażą nie daleko mnie było takich 2 młodych teraz są pod tlenem stan nie ciekawy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Brakuje inspiratorów towarzysze, wybory muszom być przesunięte. To co się dzieje to jest masakra jakaś. Gdzie som Timmermansy i Verhowstadty, Donald zainfekowany w izolacji ... jak żyć?

Opublikowano

Szumowski chyba sobie zdaje sprawę ile nasza służba zdrowia może wytrzymać. Jeżeli zwiększy się liczba zachorowań to klapa na całego.

@hubertb Kinecta było kupić dzieciakom i sobie też. Tylko uważaj na żyrandol. Znajomy musiał kupić nowy :).

Opublikowano
3 minuty temu, tracker napisał:

Brakuje inspiratorów towarzysze, wybory muszom być przesunięte. To co się dzieje to jest masakra jakaś. Gdzie som Timmermansy i Verhowstadty, Donald zainfekowany w izolacji ... jak żyć?

Zmienić pracę i wziąć kredyt