Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgodnie z art. 18 ust. 4 ustawy z dnia 15 lutego 2015 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, płatność bezpośrednia do działki rolnej będącej własnością Skarbu Państwa, a od 2020 roku również państwowej osoby prawnej, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządowej osoby prawnej, przysługuje rolnikowi, który, na 31 maja danego roku, ma do tej działki tytuł prawny.”

22 minuty temu, masa24 napisał:

A jesteś pewien ze nikt na ta działkę dopłaty nie złożył ? Przy działkach z kowr jedt zasada ze składa ten co ma tytuł prawny na dzień 15 maja

tu chyba mógłbyś złożyć pod warunkiem ze nikt inny tego nie zrobil

Aleś namącił😂 

Jak może złożyć na podstawie umowy z 5 czerwca skoro, jak sam piszesz, do 15 maja trzeba mieć tytuł prawny. Maj jest przed czerwcem, chyba wiesz o tym?🤭             Liczy się data podpisania umowy, a nie kiedy obsiał, czy odbył się przetarg😋

Edytowane przez Winnetou
Opublikowano (edytowane)

Składam wniosek o dopłaty dopiero teraz. Mam jedną sztukę bydła zakupioną tydzień temu, zakup jest już wprowadzony do systemu Agencji. Bydło urodzone 10 maja tego roku. Mogę go zgłosić do dodatkowej płatności do bydła? Czy tylko bydło zakupione do 15 maja?

Edytowane przez ONA77
Opublikowano
1 godzinę temu, ONA77 napisał:

Składam wniosek o dopłaty dopiero teraz. Mam jedną sztukę bydła zakupioną tydzień temu, zakup jest już wprowadzony do systemu Agencji. Bydło urodzone 10 maja tego roku. Mogę go zgłosić do dodatkowej płatności do bydła? Czy tylko bydło zakupione do 15 maja?

15 maja musiales miec ja w stadzie zeby pisac na doplate

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, aderus napisał:

15 maja musiales miec ja w stadzie zeby pisac na doplate

Sztukę zgłosiłam właśnie do dopłat. Według wytycznych nie wynika że to ja mam mieć ta sztukę w stadzie przed 15 maja, wynika że ma się urodzić przed 15 maja i na dzień złożenia wniosku ma być u mnie w stadzie, wraz z dopełnionymi formalnościami  w systemie.

Ponadto system do składania wniosków "zbiera" mi również ta sztukę.

W wyjaśnieniach na stronie ARiMR jest:

PŁATNOŚĆ DO BYDŁA

Płatność przysługuje do zwierząt gatunku bydło domowe (Bos taurus), na terenie całego kraju, niezależnie od płci (samce lub samice) i kierunku produkcji, które:

• w dniu 15 maja roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie tej płatności, nie przekroczą wieku 24 miesięcy,
  • będą w posiadaniu rolnika przez okres 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie tej płatności.

Płatność przysługuje do zwierząt, w odniesieniu do których:

• do dnia złożenia wniosku o przyznanie tych płatności dokonano zgłoszeń wymaganych na podstawie przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt;
  • najpóźniej od dnia złożenia wniosku o przyznanie tych płatności są spełnione wymagania w zakresie identyfikacji określone w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.

(...)

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

Robię sobie wniosek jak co roku , praktycznie tylko uprawy zmieniam. Zapisałem sobie kopie wypełnionego wniosku i ją wczytuję tylko, że za każdym razem na jednej działce zgłasza mi błąd nie zgłoszonej uprawy , zmieniam co trzeba błędny znikają i daje wyślij , ale tu znowu wyświetla ostrzeżenie o tych błędach . Wniosek na podsumowaniu wygląda dobrze , wysyłać mimo ostrzeżenie czy co z tym fantem zrobić. Dodam, że ta działka dość skomplikowana jest , ale nigdy nie było problemu , a i EFA jest tam zgłoszona . 

Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał:

Robię sobie wniosek jak co roku , praktycznie tylko uprawy zmieniam. Zapisałem sobie kopie wypełnionego wniosku i ją wczytuję tylko, że za każdym razem na jednej działce zgłasza mi błąd nie zgłoszonej uprawy , zmieniam co trzeba błędny znikają i daje wyślij , ale tu znowu wyświetla ostrzeżenie o tych błędach . Wniosek na podsumowaniu wygląda dobrze , wysyłać mimo ostrzeżenie czy co z tym fantem zrobić. Dodam, że ta działka dość skomplikowana jest , ale nigdy nie było problemu , a i EFA jest tam zgłoszona . 

Wrzuć treść błędu

Opublikowano

Wysłałem wniosek.  Nie zauważyłem że aplikacja scaliła mi dwie sąsiadujące działki z pszenicą ozimą w jedną działkę JPO ale nie scaliła działek podrzędnych i wyszło coś takiego:              

A     JPO                                 3,00 ha                        działka 1                               1,00 ha

działka 2                               2,00 ha

A1   pszenica ozima              1,00 ha                        działka 1                               1,00 ha

A2   pszenica ozima              2,00 ha                        działka 2                               2,00 ha

Powinno być tak:

A1   pszenica ozima               3,00 ha                        działka 1                                1,00 ha

działka 2                                2,00 ha

Będzie to stanowiło jakiś problem?                                                                                                                                                          

Opublikowano (edytowane)

A w czym problem i skąd wiesz, że tak powinno być?

Chciałeś jedną podrzędną to trza było obrysować obie działki w jedną

Edytowane przez Winnetou
Opublikowano

Nieprawda. Łączy tak jak obrysujesz. Samo łączy tylko do JPO. Masz możliwość wskazywać kolejne geometrie w aplikacji przy kopiowaniu np.MKO. Ale tak jak zrobiłeś też jest dobrze. Nie ma to żadnego znaczenia.Sam  mam podrzędne tuzy obok siebie. Jak mi się podoba tak robię.Pozdro;)

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli na wersji papierowej mam MKO 0.80 ha a na wersji elektronicznej 0.00 ha to co zrobić? Wyrysowałem uprawę opisałem w rozbieżnościach ale wyświetla się bład.

Tak zostawić?

Opublikowano

Jaką uprawę wybrać dla wyki jarej i owsa na zielonkę? Mieszanka strączkowo-zbożowa?

Drugie pytanie, jak wyłączyć teren spod upraw,np gdy zamierzam rozbudować budynek gospodarczy a do tej pory był sad. Pomniejszyć sad o tę powierzchnię?

Opublikowano

Mam ziemniaki na powierzchni 1,16 ha. Mam umowę na sprzedaż ziemniaków skrobiowych w której podana jest powierzchnia 1,10 ha. We wniosku całość podałem do płatności skrobiowej czyli 1,16. Będą się czepiać? Poprawiać umowę czy 6 arów podać jako ziemniaki jadalne?

Opublikowano
alvaroalvaro78 napisał:

Jak masz możliwość to popraw umowę jak nie to na tej działce musisz zrobić dwie te same uprawy przy czym jedna będzie tylko jpo (6arów)a druga jpo+płatność do skrobiowych (1.1ha)

Chyba mniej zamieszania będzie z podziałem działki niż zmianą umowy. Tym bardziej, że jutro ostatni dzień.

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Czy po wysłaniu wniosku można jeszcze będzie usuwać lub dodawać pojedyncze działki bez wycofywania całego wniosku? Jeśli tak to przez jaki czas i jak to się robi? 

Zmiany do wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich (z wyłączeniem płatności związanych do zwierząt) i płatności niezwiązanej do tytoniu można składać do dnia 30 czerwca 2020 r.

celu złożenia zmiany do wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2020”. Aplikacja umożliwi edycje danych wysłanego już wniosku do ARiMR

50 minut temu, Andrzejcypis napisał:

Złożyłem wniosek o doplaty w kwietniu i przez pomyłkę dodałem nie swoją działkę. Da się to jakoś wycofać czy będą problemy?

Da się

Opublikowano
47 minut temu, Winnetou napisał:

Zmiany do wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich (z wyłączeniem płatności związanych do zwierząt) i płatności niezwiązanej do tytoniu można składać do dnia 30 czerwca 2020 r.

celu złożenia zmiany do wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2020”. Aplikacja umożliwi edycje danych wysłanego już wniosku do ARiMR

Da się

Zrobiłem tak jak napisałeś. Usunąłem ta nie moja działkę i wysłałem wniosek. Teraz w wysłanych mam ten wniosek z kwietnia i dzisiejszy. Jak teraz jest liczone bydło od daty kwietniowej czy od dzisiaj. Chodzi o to czy muszę teraz przez miesiąc od Dziś trzymać bydło czy liczy się data od tego poprzedniego wniosku