Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, johniy861 napisał:

@sumek666 może faktycznie kabina całkiem nowego projektu nie jest ale można zamówić z podłokietnikiem, elektrozaworami, komputer w słupku, ledy w dachu... czyli jakby lekko erka

teraz patrz.

model 6610 

4F2A6998-1024x683.jpg

tutaj w 6m masz te samą kabinę tylko inny dach

2_r2c019390_large_large_bfbfd13d3f36a765

tuatj masz kabinę 6r- inne drzwi i brak tych ogromnych słupków z tyłu. 

7663_2621758178147.jpg

Opublikowano

Ja widzę Damian, że nie ma mądrzejszego od Ciebie. Pogratulować takich negocjacji. Ja wogóle nie wiedziałem, że można negocjować ceny maszyn, a tak na serio to nie miej rolników za idiotów.

Opublikowano (edytowane)

Pomimo iż jestem młody ale to co Damian pisze to jest prawda. Wystarczy przejrzeć na oczy. Swojego ojczulka posłucham, czy kogokolwiek innego starszej daty nie mającego świadomości to krew sie gotuję. Zobaczą wymalowany ciagnik i jaka to okazja, tylko 5 tys mtg nic tylko kupować :D Tak samo z nowymi maszynami, powciskaja kity ze niżej zejsc sie nie da itp itd. Z resztą daleko nie trzeba szukać, wystarczy poczytać forum :D A tak btw, @sumek666 awans? Jakiś czerwono fioletowy nick masz 

Edytowane przez krzysio22
Opublikowano
16 godzin temu, Andzej23 napisał:

Ja widzę Damian, że nie ma mądrzejszego od Ciebie. Pogratulować takich negocjacji. Ja wogóle nie wiedziałem, że można negocjować ceny maszyn, a tak na serio to nie miej rolników za idiotów.

Po co te uszczypliwości?

Mówię to co wiem i czego doświadczyłem, a skoro ty nie wiedziałeś że tak jest to przynajmniej nie ironizuj i nie drwij ze mnie, zwłaszcza że w przeciągu kilku wpisów kilka osób już potwierdziło to co piszę.

Opublikowano

Po pierwsze jeśli ktoś kupuje ciągniki tej mocy, bądź większe to wydaje mi się, że jak ktoś robi takie głupoty to raczej skrajność. Po drugie większe gospodarstwa kiedy decydują się na zakup maszyn to nie mają 1,5 roku czasu na negocjacje tak jak Ty. I teraz coś na moim przykładzie: jak kupowałem 7290r powiedziałem im swoją cenę za którą go kupię, a była to cena równa cenie new Hollanda tej samej mocy. Była to cena której wiedziałem, że nie mogą zrobić. Trwało to tydzień czasu i po czwarej ich próbie negocjacji (dwa ostatnie spotkania były negocjowane z jd Polska) zeszli do mojej ceny.

Opublikowano

Wyposażenie niby podobne, ale np. Nawigacja new Holland a John deere to inna bajka. Po new Holland slalom a po jd zasiane jak od linijki. I sam komfort dużo lepszy, siedzenia oba średniego wypasu ale jd bije tym na głowę. Od ceny która była niby ostateczna, zeszli jeszcze 40 tys. A skąd Ty jesteś, że pytasz u jakiego dealera? Oni mają rejonizację.

Opublikowano
3 godziny temu, Andzej23 napisał:

Po pierwsze jeśli ktoś kupuje ciągniki tej mocy, bądź większe to wydaje mi się, że jak ktoś robi takie głupoty to raczej skrajność. Po drugie większe gospodarstwa kiedy decydują się na zakup maszyn to nie mają 1,5 roku czasu na negocjacje tak jak Ty. I teraz coś na moim przykładzie: jak kupowałem 7290r powiedziałem im swoją cenę za którą go kupię, a była to cena równa cenie new Hollanda tej samej mocy. Była to cena której wiedziałem, że nie mogą zrobić. Trwało to tydzień czasu i po czwarej ich próbie negocjacji (dwa ostatnie spotkania były negocjowane z jd Polska) zeszli do mojej ceny.

Więc na początku tygodnia sądziłeś że nie zejdą do ceny którą sobie życzysz, a na koniec tyg. już miałeś tą cenę na umowie?

Ok super, czyli się da i jednak nie zdrożało od soboty o 5%?

Tylko nie rozumiem dlaczego postanowiłeś sobie podrwić z tego że próbuję otworzyć oczy ludziom którzy łapią się na te żałosne chwyty marketingowe.

Opublikowano
29 minut temu, sumek666 napisał:

Rejonizacja jest dla tych którzy w nią uwierzą. 

To zależy, u mnie w valtrze też była rejonizacja, do czasu aż sprzedali jedną sztukę nie na swój teren, jak zaczęli się przebijać cenami o taki sam ciągnik to po roku i kilkunastu sprzedanych sztukach nie na swoim terenie był zgrzyt na linii krajowej i mają teraz zakaz odgórny, nawet dla klientów którzy mają od nich ciągniki i chcieliby kolejny, jedyną opcją jest rejestracja na dilera i kupno jako używany ale wtedy o fabrycznym finansowaniu możesz zapomnieć

Opublikowano

Ja go kupowałem we wrześniu. Do sumek, to dlaczego konkurencja (dalszy dealer) jak powiedziałem, że jeśli nie zejdą z ceny to biorę gdzie indziej, to powiedzieli, że nie i już. Mieli powiedziane jaką miałem ofertę i zrezygnowali i zostali nie na poziomie 5 tys więcej, tylko 30 tys. Nie wiem czy napisałem zrozumiale, ale spróbujcie się domyśleć.

To nie próbuj otwierać, na nich zarobią, a ja czy Ty kupimy taniej. To może być opcja na kartę przetargową.

Opublikowano
Dnia 18.01.2020 o 11:47, piotr89 napisał:

Ciągnik będzie pracować na raczej lżejszych ziemiach (Dolny Śląsk okolice Wrocławia ) a szerokość agregatu jeszcze nie ustalona ( 3 albo 4 metry). bo mamy małe kawałki 2-3 ha, i będzie to maszyna zawieszana typu Köckerling Trio lub Horsch Terrano.  Do Valtry  i Duetz fahr nie mam serwisu koło siebie dlatego nie biorę jej pod uwagę.

Maszyna czterometrowa, to raczej ciągana. Jeśli ciągana, to nie na małe kawałki. Poza tym, przy uprawie na głębokość 25-30 cm, 250 KM, to trochę mało przy tej szerokości może być. 
Do trzymetrowego, 200-210 KM z powodzeniem wystarczy. 
Reasumując, ciągnikiem 200-210 koni do tego  kultywator i siewnik 3m zawieszane, jeden operator, i spokojnie jesienią 150 ha da się obrobić. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Andzej23 napisał:

Ja go kupowałem we wrześniu. Do sumek, to dlaczego konkurencja (dalszy dealer) jak powiedziałem, że jeśli nie zejdą z ceny to biorę gdzie indziej, to powiedzieli, że nie i już. Mieli powiedziane jaką miałem ofertę i zrezygnowali i zostali nie na poziomie 5 tys więcej, tylko 30 tys. Nie wiem czy napisałem zrozumiale, ale spróbujcie się domyśleć.

To nie próbuj otwierać, na nich zarobią, a ja czy Ty kupimy taniej. To może być opcja na kartę przetargową.

Nie zrozumiałem. 

Szukając ciągnika  obdzwoniłem całą zachodnią Polskę i żaden nie widziałem problemu żeby mi sprzedać ciągnik. Później pytałem mojego najbliższego dilera i ze skulonymi uszami przyznał rację.