Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, szymonidas9 napisał:

Kurcze drogie... też liczylem na tansza a dobra t1 ta mieszanina, a tu klops.. Capallo w nowej cenie wychodzi ok 135 zl/l wiec twoja cena  jest mozliwa chyba ze starych zapasow

Znalazłem za 1249 zł brutto 10 l w sklepdlaroślin.pl

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał:

170zł litr netto, w tym wypadku mieszanina fenpropidyny, prochlorazu i propikonazolu, wcale nie wychodzi tak różowo, moja mieszanka wyszła 170zł na hektar. 

Niby powinno ładnie pozamiatać wszystkie problemy T1, ale z drugiej strony za te pieniądze można kupić 1.6-1.7l capalo, czy dołożyć 20zł więcej i mieć Input w dawce 1l.
Tak czy siak, na T1 mam 3 różne kombinacje.

czy powinno być protiokonazolu

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

170zł litr netto, w tym wypadku mieszanina fenpropidyny, prochlorazu i protiokonazolu, wcale nie wychodzi tak różowo, moja mieszanka wyszła 170zł na hektar. 

Niby powinno ładnie pozamiatać wszystkie problemy T1, ale z drugiej strony za te pieniądze można kupić 1.6-1.7l capalo, czy dołożyć 20zł więcej i mieć Input w dawce 1l.
Tak czy siak, na T1 mam 3 różne kombinacje.

Możesz się podzielić jakie

Opublikowano

Od takich co niechętnie mówią cenę to w ogóle nie kupuje. Łaski nie robi. Z

Niedawno dowiedziałem się o sklep dla roślin.pl od @Zetor-7340

za chwilę jadę do ampol-merol żeby mi wycenili, a później dzwonię do procamu. 

Jak ustalę ceny to dam znać.

Celuję w Capalo(1,5-1,6) +Medax Max (0,5) i dodatkowo 1,0 CCC na żyto.

Opublikowano

zamawiałem w skleprolnika.pl jeżeli robisz małe zakupy nie licz na dobre ceny w sklepach lub hurtowniach, kupuj w internecie. Jeśli kupujesz dużo np. 15-30tys to możesz dyskutować o cenach ale to nie temat cen tylko ochrony i nawożenia.

Opublikowano

Sens jest taki że nikt nie sprzeda Ci 2l CCC w cenie jak przy 20l, odnośnie CCC chcialem dokrzewić tylko jak dobrze kojarzę to średnia dobowa chyba musi oscylować w granicy 10C?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście masz rację. Duże opakowania wychodzą taniej. Tu nie ma o czym dyskutować. Problem w tym, że jak zaproponujesz sąsiadowi to powie, że na pewno chcesz go oszukać. 

Co do CCC to jak czytałem to w nocy nie może być mniej jak 5°C żeby działał. 

Edytowane przez sumek666
Literówka
  • Thanks 1
Opublikowano

Duett Star 500zł/5l

Faxer 360/5l

Pszenica -40zl na 640brutto.

Jest fajnie😕

Opublikowano

Panowie, może ktoś podpowie. Na T2 planuję chlorotalonil + azoksystrobina. Czy takie proporcje substancji aktywnych będą w miarę okej? Chlorotalonil 500g + azoksystrobina 125g? @Agrest Dobra cena jak za Faxer. W tym roku na T1 pójdzie u mnie Faxer w mieszaninie, to nieco drożej wyszedł.

Opublikowano (edytowane)

została mi do zasiania saletra na jednym polu, i mam problem ponieważ ciągle wieje i czy jak rozsieje to jest możliwość aby zwiało nawóz na sąsiednie pola?

Edytowane przez przemek1234
  • Haha 1
Opublikowano
46 minut temu, przemek1234 napisał:

została mi do zasiania saletra na jednym polu, i mam problem ponieważ ciągle wieje i czy jak rozsieje to jest możliwość aby zwiało nawóz na sąsiednie pola?

Jasne że zwieje . Sąsiad się tylko ucieszy . :ph34r:

Opublikowano
3 godziny temu, pawelski napisał:

Zakupiłem capalo po 1115 netto 10 l.

Zamówione Ampol Merol

1200 brutto za 10 litrów 

630 zł brutto za 5 litrów 

Medax Max 500 zł za 3 kg

W Procamie 1178 zł brutto za 10 l Capalo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v