Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Dlatego pisałem że na ściernie po żniwach żeby zwalczyć dobrze chwasty trzeba stosować  na 1 ha 6 lub 7 litry + zakwaszona woda .

2 litry 1.5kg siarczan amonu 110l wody. 7 litry to lepiej talerzować 2 razy. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

2 litry 1.5kg siarczan amonu 110l wody. 7 litry to lepiej talerzować 2 razy. 

Pierwsze objawy działania środka, czyli żółknięcie i więdnięcie, są widoczne po upływie 7-10 dni od zabiegu. Całkowite zamieranie roślin następuje po około 3 tygodniach. Wysoka temperatura i wilgotność powietrza oraz silne nasłonecznienie przyspieszają działanie środka.

Chwasty wrażliwe np.:

- w dawce 2 l/ha (chwasty w fazie dosiewki) np.: chwastnica jednostronna, gwiazdnica pospolita, jasnota różowa, komosa

biała, pokrzywa zwyczajna, tasznik pospolity, żółtlica drobnokwiatowa.

- w dawce 3-5 l/ha np.: bodziszek drobny, bratek polny, jasnota purpurowa, mak polny, maruna

bezwonna, miotła zbożowa, ostróżeczka polna, perz właściwy, przetacznik polny, przymiotno

kanadyjskie, przytulia czepna, rdest powojowy, samosiewy rzepaku, starzec zwyczajny,

stokłosa miękka, szarłat szorstki, tobołki polne, wiechlina roczna.

- w dawce 5-6,25 l/ha np.: bylica pospolita, czyściec błotny, krwawnik pospolity, mlecz polny,

mniszek pospolity, szczaw polny, szczaw zwyczajny.

Opublikowano

Panowie pomocy. Dzisiaj byłem uprawiać pod pszenicę ozima... I w jednym miejscu. Plac 10x15 mam perz.. Niestety roundup nie pomógł lub ojciec źle dopryskal I zostało koło. W sobotę chce siać pszenicę, a tam po agregacie korzenie perzu jak diabli. Macie jakąś metodę żeby się pozbyć perzu w pszenicy? 

Opublikowano
6 godzin temu, bizonbs napisał:

Panowie pomocy. Dzisiaj byłem uprawiać pod pszenicę ozima... I w jednym miejscu. Plac 10x15 mam perz.. Niestety roundup nie pomógł lub ojciec źle dopryskal I zostało koło. W sobotę chce siać pszenicę, a tam po agregacie korzenie perzu jak diabli. Macie jakąś metodę żeby się pozbyć perzu w pszenicy? 

Jest metoda kultywator i brony ściągnąć na kupę i wywieźć.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w zeszłym roku w niedzielę przyjechał koleś na kontrolę z drugiej strony Polski. Łaził po polach robił zdjęcia liczył obsadę roślin. Pytam się go po co liczy obsadę na rzepaku? Powiedział że to kontrola w związku z płatnością suszowa, a to już był wrzesień i nowe zasiewy. Więc czasem te ich kontrolę nijak się mają do rzeczywistości. Chyba że pokiełbasił pola i myślał że to poplon😋

Edytowane przez piotrols
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, bizonbs napisał:

Ja zakupiłem atributa też mam perz.jesienia prysne od dwuliściennych a wiosną PERZ będę atakować

Opublikowano

Pasuje mi wykonać zabieg odchwaszczania po 25 października czyli równo miesiąc po zasiewie pszenicy. Jak myślicie bedzie to skuteczne? Obecnie widać mikroskopijne chwasty bo po zasiewie dowaliło deszczu co nie miara a teraz ma być pogoda. Wiem że późno ale wcześniej nie dam rady. Obecnie Patras siedzi w ziemi ( tydzien po siewach). Na dniach wyjdzie bo już nie wiele brakuje. Gleba fajnie spulchniona ale presja chwastów będzie...

Screenshot_20201002-092349_Gallery.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Pasuje mi wykonać zabieg odchwaszczania po 25 października czyli równo miesiąc po zasiewie pszenicy. Jak myślicie bedzie to skuteczne? Obecnie widać mikroskopijne chwasty bo po zasiewie dowaliło deszczu co nie miara a teraz ma być pogoda. Wiem że późno ale wcześniej nie dam rady. Obecnie Patras siedzi w ziemi ( tydzien po siewach). Na dniach wyjdzie bo już nie wiele brakuje. Gleba fajnie spulchniona ale presja chwastów będzie...

Screenshot_20201002-092349_Gallery.jpg

Zależy czym i jakie będą wtedy warunki.

Opublikowano
17 minut temu, Mecha napisał:

Zależy czym i jakie będą wtedy warunki.

Czym to nie wiem. Zastanawiam się. Coś ktoś poleci na późne odchwaszczanie? Zakładam że za te 3 tygodnie chwaściki będą mieć dość dużą fazę rozwojową bo wilgoci pod dostatkiem... a co do warunków czas pokaże ale jak patrze wstępnie to w dzień 14 15 stopni a w nocy 6-8 wiec jak bedzie te 5 w nocy minimum to wjadę. Jak poniżej trzeba będzie czekać do wiosny

Opublikowano

Zobacz pontos + Legato 500sc. Ja chce tym opryskać teraz jesienią. W sobotę będę siać więc byle by była pogoda za te 3 - 4 tygodnie jak pokażą się pierwsze siejki chwastu i do dzieła. 

4 godziny temu, Mostowiak napisał:

Ja zakupiłem atributa też mam perz.jesienia prysne od dwuliściennych a wiosną PERZ będę atakować

Czym będziesz na jesień pryskać?? 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, luki08 napisał:

jaką obsade proponowalibyscie dla arkadi sianej w monokulturze  na 4 kl w terminie optymalnym? zalecają 360-390

W zeszłym roku 28 września siałem 170kg na hektar kwalifikatem. W tym roku swoim ziarnem ,coś po 20 września 160kg. 

Mam pole po kukurydzy na kiszonkę, raczej dosyć czyste, zobaczę jak skoszę. Zastanawiam się nad siewem pszenicy bezorkowo. Do dyspozycji agregat talerzowy i siewnik niestety redlicowy. Wilgoci w ziemi teraz nie brakuje.

Chciałbym to zrobić jak najgłębiej samym agregatem (Grano shark talerzowy) pod to npk. Później siew grano z siewnikiem na redlicach. Siew nieco gęstszy 180-190kg na ha.

Robił ktoś tak? Siewnik nie będzie się zapychał resztkami badyli? 

Edytowane przez Papkin
Opublikowano

W zeszłym roku też siałem około 150kg kwalifikatem tylko że mtz był 37g a w tym roku swoje ziarno mam o 10 g cięższe więc automatycznie więcej wysieje. Chodzi mi o konkretną obsadę na m2, ile wy siejecie? w zaleceniach 360-390 szt na m2

Opublikowano

ile teraz posiać juliusa na ciężkiej glinie. pln-zach wlkp wiec termin optymalny jest do 5.10. Zalecają do 300-320 ziaren na metr tylko u mnie zawsze jest cos za rzadko i później muszę na wiosnę bujać saletrą po 250-300kg żeby jeszcze rozkrzewiła się a z tego co poczytałem to najlepiej jak na jesien się rozkrzewi. Plony zbieram po około 8t/ha ale może mógłbym coś więcej nazbierać lub podobnie ale bez mojego strasu wiosennego :D wysiać 350ziaren? stosuje ktoś jakiś azot na jesien pod korzeń na ciężkich glebach?

Opublikowano

Azot na jesieni nie ma sensu za bardzo bo jest słabo przyswajalny i będzie dopiero na wiosnę potrzebny żeby był efekt. Ja dałem fosfor. 

Ogólnie dałem 200kg polifoski krzem (https://polifoska.pl/nawozy/produkt/1-nawozy-polifoska/20-polifoska-krzem) i 100kg Super Fos Dar (https://nawozy.eu/nawozy/wieloskladnikowe/super-fos-dar-40-superfosfat-wzbogacony.html?gclid=CjwKCAjwn9v7BRBqEiwAbq1Ey6b2XnP4gX05mdA3eIz5aBpkpo0Yxa6kC_do_LE3rwcxm6tyTSgjGxoCS18QAvD_BwE). 

Przystawiałem się zeby polifoska zastąpić saletrzakiem i tarnogranem ale na polifosce się nigdy nie zawiodłem, ponadto ma w sobie też inne minerały więc uznałem, że jest bardziej wartościowa. Później na 3 liść może prysne jeszcze fosdarem i na wiosnę dopiero z azotem będę lecieć. 

Opublikowano

Witam. Mam pytanie jaka normę wysiewy przyjąć w pszenicy Emil oraz Bilanz , centrum Polski więc termin już delikatnie opóźniony , myślałem nad 320 szt na metr ale czy to nie za mało ?

Czy przyjąć 350 ?

Stanowisko po rzepaku, ziemia od 3/4 

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v