Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

ale że co wygięty fallus czy że czarny stojący? Ostatnio w modzie BLM więc wszystko możliwe...

A tak poważanie to mogą być początki czerni zbóż. A że wyższy to nic nie znaczy. Pewnie inna odmiana zmieszana z kwalifikatorem w firmie nasiennej. Ewentualnie zwierzęta przeniosły jakieś z pól obok i jeszcze zdążyło się dojrzeć. Podejrzewam wróble bo te paskudy potrafią młócić jak żadne inne.

Chodzi o czarne kłosy. Być może to czerń. Ale to jest chyba inna odmiana niż ta zdrowa, inaczej kłos wyglada. Siany kwalifikat

Opublikowano
4 godziny temu, witek356 napisał:

Piszcie jak wam planowała Euforia. Ona miała być taka super 

Tyle co w zeszłym nie da ale ponad 10 napewno troszkę za zielona na tej działce bo bym ciał. Na poprzedniej sypnęła między 9 a 10 ton. Pełna paletowka pronara i ciutek z ha.  Ta jest lepsza zobaczymy i będzie na Wadze także dokładnie bede wiedział 

Opublikowano (edytowane)

Miał Ktoś markizę albo mewę? Jak wyszły? Chciałbym którąś z nich zasiać na 4a,4b i 5, (łódzkie,powiat Pajęczno) nie wiem która lepsza,ziarno na kurniki

Edytowane przez grzegorzw1971
Opublikowano
alfa napisał:

4 godziny temu, witek356 napisał:

Piszcie jak wam planowała Euforia. Ona miała być taka super 

Tyle co w zeszłym nie da ale ponad 10 napewno troszkę za zielona na tej działce bo bym ciał. Na poprzedniej sypnęła między 9 a 10 ton. Pełna paletowka pronara i ciutek z ha.  Ta jest lepsza zobaczymy i będzie na Wadze także dokładnie bede wiedział 

Jaka klasa gleby ochrona. Plon super.

Opublikowano
34 minuty temu, witek356 napisał:

Jaka klasa gleby ochrona. Plon super.

Klasa 3 całe pole. Ochrona t1 capallo T2 T3 Kier tylko że widać że zieleńsza po tym kierze to takie doświadczenie było ale bardzo zadowolony jestem z tej ochrony. Pszenica na 80 tonach obornika i 50 tys gnojowicy na ha. Obsada w granicach 800 wyszła 

Opublikowano

Pszenica Reform na klasie 3a, po facelii i gryce na poplon, 2x grzyb, 150kg N dała 6,5t/ha, każde wiaderko zważone.

Opublikowano
23 godziny temu, zetorr6441 napisał:

U mnie euforia z 5 ha 44 0 28kg.

Bi >13, gluten 31-32. 

Kl 3-4, ph 6-6.6, 180n w 4 dawkach +organiczne. 3x grzyb. 

Kwiecień 6l, od maja wody do oporu 

Ustała ?, polecasz ?

Opublikowano

@ThePerkins Euforia a jak będzie sucho w następnym roku to jak będzie płacz bo się nie sprawdziła .

Po wiedz na temat tej Euforii jakie ma wymagania bo sąsiad miał własnie w tym roku ale sypał pryskał to co sam obliczyłem to 3,5 tys władował w nią 9 ton na pewno ma ale teraz cena pszenicy jak będzie po 700 zł brutto .

Tylko jak będzie po 9 ton bo jak się nie u da i oda tylko 6 ton to lipa na całego z nakładem na tą odmianę .

Opublikowano

500 kg poli 6 . 

saletra 700 kg .

Kali 150 kg .

odchwaszczanie 2 razy jesień i wiosna .

Ochrona grzybowa 4 razy , Najwyższa półka + odzywki 3 razy na jesieni raz i 2 na wiosnę koszt 400 zł w 3 dawkach .

Wapno + agrotechnika  ziemi paliwo na 400 zł na 1 ha .

Opublikowano

Tak stosuje ale i ma ziemię wywraca do za siewu kilka razy zanim zasieje nie ma ziemi zbitej tylko jak w donice .

Ale co ja będę dyskutował na ten temat ja tak nie stosuję to co widzę to napisałem .

Opublikowano
55 minut temu, galan99 napisał:

@ThePerkins Euforia a jak będzie sucho w następnym roku to jak będzie płacz bo się nie sprawdziła .

Po wiedz na temat tej Euforii jakie ma wymagania bo sąsiad miał własnie w tym roku ale sypał pryskał to co sam obliczyłem to 3,5 tys władował w nią 9 ton na pewno ma ale teraz cena pszenicy jak będzie po 700 zł brutto .

Tylko jak będzie po 9 ton bo jak się nie u da i oda tylko 6 ton to lipa na całego z nakładem na tą odmianę .

Ja z euforii jestem średnio zadowolony, to samo pole obok suebie posiane Belissa i euforia, takie samo nawożenie ochrona, Belissa wypadła lepiej

Ostroga w tym roku piękna, ziarno ciężkie i grube jak groch 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ostroga jak groch bo dostała wody do oporu Belissa mi się tez sprawdziła .

@Ursus932 jak nie tajemnica to zapodaj co pode Belisse stosowałeś nawożenie i ochronna .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja do 3 lat sieje Arkadie w 2018 ,2019 pomimo suszy oddała 6 ton na 4i5 klasie a w tym roku 7,9t/ha więc jestem z niej zadowolony i słomy też jest dużo a dla mnie tez jest to ważne

Opublikowano

Za 3 tygodnie to dzień juz będzie krótki. Mogą być do południa mgły, a i wieczorem wcześie rosa, tak że może się okazać, że w ciągu tygodnia będzie 2 dni pogodne, a w ciągu doby 3-4 godziny pogody. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Ja bym to zlecił komuś. Więcej na tym zyskasz.  Przez 3 tygodnie to może się dużo wydarzyć. Ile tego masz ?

5 ha jarej tylko. Zlece to. Boje się o to no i wole to szybciej zrobic bo szkoda. 

45 minut temu, sylwek23111 napisał:

Za 3 tygodnie to dzień juz będzie krótki. Mogą być do południa mgły, a i wieczorem wcześie rosa, tak że może się okazać, że w ciągu tygodnia będzie 2 dni pogodne, a w ciągu doby 3-4 godziny pogody. 

No to wezmę kogoś niech to zrobi.

Opublikowano

2 godziny temu, galan99 napisał:

Dokładnie ostroga jak groch bo dostała wody do oporu Belissa mi się tez sprawdziła .

@Ursus932 jak nie tajemnica to zapodaj co pode Belisse stosowałeś nawożenie i ochronna .

Żadna tajemnica😉Jesień tylko obornik , expert met 

Wiosna 125 kg kizeryt, azot około 450 kg saketry w trzech dawkach, poprawka na dwuliscienne tribenuron, T1 fenpropidyna +propikonazol +prochloraz, T2 azoksystrobina +propikonazol +cyprokonazol T3 tebukonazol 

Do dwóch pierwszych zabiegów fungi dodatkowo siarczan magnezu i Maximus amino mikro

2 godziny temu, galan99 napisał:

Żadna tajemnica😉Jesień tylko obornik , expert met 

Wiosna 125 kg kizeryt, azot około 450 kg saketry w trzech dawkach, poprawka na dwuliscienne tribenuron, T1 fenpropidyna +propikonazol +prochloraz, T2 azoksystrobina +propikonazol +cyprokonazol T3 tebukonazol 

Do dwóch pierwszych zabiegów fungi dodatkowo siarczan magnezu i Maximus amino mikro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v