Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Belissę siałem wcześnie, bo we wrześniu i aż 450 sztuk na metrze. Wschody równe, obecnie stoi w 99 procentach , kłos na kłosie, obsada idealna. Rok temu dała 8+

Opublikowano

170 azotu, teraz Panowie uważajcie-zero skracania 😀😀Sam jestem zdziwiony. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WiesławZetor napisał:

Belissę siałem wcześnie, bo we wrześniu i aż 450 sztuk na metrze. Wschody równe, obecnie stoi w 99 procentach , kłos na kłosie, obsada idealna. Rok temu dała 8+

450 szt. we wrześniu?? Ja siałem 350szt w październiku, jest rzadsza ale waga prawdę pokaże (chyba). Zastanawiam sie nad 250szt.

Opublikowano

Belissa wymaga dużej obsady, sprawdzić można na stronie HR Smolice. Katalogowo ma ok. 88 cm

Opublikowano
13 godzin temu, WiesławZetor napisał:

Panie zetor mógłbyś nam pokazać, Belissę oczywiście 😊

Opublikowano (edytowane)

na ilości jakie są potrzebne jednego z makroelementów żadna zaprawa nie wystarczy nawet do drugiego liścia aby zasoleniem nie ograniczyła wschodów no chyba żeby otoczkować pszenicę do wielkości granul rzędu centymetra średnicy z wypełniaczem który jest tylko wolno rozpuszczalnym nośnikiem.
Na wschody ziarno zapas ma mieć w sobie czyli powinno być dobrze wykształcone a reszta na dalej ma być w glebie.
Jakiekolwiek zalecenia rzekomej skuteczności zapraw o składzie NPK są zwykłym marketingowym oszustwem. Bardzo trudno jet osiągnąć jakikolwiek efekt dolistnego nawożenia tymi składnikami gdy relatywnie dużo pojedyncza wyrośnięta roślina wchłonie tak że nawet rzadko kiedy osiąga się efekt interwencyjny takim nawożeniem nawet krótkotrwały a co do piero kilka mikrogramów na nasionku w zaprawie.
Pewnym sposobem zaprawienia makro jest siew dorzędowy nawozów specjalnymi siewnikami i to jest jak najbardziej wysoce skuteczne i - jak to mówią - tędy droga :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Stosujecie Bactim Słoma? Chciałbym spróbować w tym roku na kawałku pola. 

205 zł brutto 5 litrów, zalecana dawka to 2 litry. 

Warto czy pić na wodę? A może jakieś inne polepszacze na rozkład resztek? 

W tym roku 💯 procent słomy idzie przez sieczkarnie.

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

na ilości jakie są potrzebne jednego z makroelementów żadna zaprawa nie wystarczy nawet do drugiego liścia aby zasoleniem nie ograniczyła wschodów no chyba żeby otoczkować pszenicę do wielkości granul rzędu centymetra średnicy z wypełniaczem który jest tylko wolno rozpuszczalnym nośnikiem.
Na wschody ziarno zapas ma mieć w sobie czyli powinno być dobrze wykształcone a reszta na dalej ma być w glebie.
Jakiekolwiek zalecenia rzekomej skuteczności zapraw o składzie NPK są zwykłym marketingowym oszustwem. Bardzo trudno jet osiągnąć jakikolwiek efekt dolistnego nawożenia tymi składnikami gdy relatywnie dużo pojedyncza wyrośnięta roślina wchłonie tak że nawet rzadko kiedy osiąga się efekt interwencyjny takim nawożeniem nawet krótkotrwały a co do piero kilka mikrogramów na nasionku w zaprawie.
Pewnym sposobem zaprawienia makro jest siew dorzędowy nawozów specjalnymi siewnikami i to jest jak najbardziej wysoce skuteczne i - jak to mówią - tędy droga :)

Słyszałem o dodaniu stricte fosforu do zaprawy aby polepszyć krzewistość pszenicy. Nie NPK tylko samo P

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, isentor napisał:

Słyszałem o dodaniu stricte fosforu do zaprawy aby polepszyć krzewistość pszenicy. Nie NPK tylko samo P

a ja pisałem o P jako jednym z makroelementów których efektywne ilości dla odżywienia roślin idą w dziesiątki kilogramow na ha przez okres wegetacji gdy najwięcej jest go suchej masie właśnie nasion bo do jednego procenta czyli w 100kg nasion pszenicy może być 1kg czystego P (nie pięciotlenku a samego fosforu bo w przeliczenie na pięciotlenek to rząd kilku kilogramów) zatem ile trzeba by dodać do nasion aby znacząco podnieść te proporcje? ile popiołu można uzyskać z pelnego spalenia 100kg pszenicy i w tym ok połowa to związki fosforu  już nawet zakładając że z jakiegoś powodu niedożywione nasiona zawierają tylko połowę to i tak czystego fosforu trzeba co najmniej pól kilo w zaprawie wprowadzić aby zniwelować niedostatek tylko w czystej postaci po pierwsze fosfor nie występuje a w związkach przyswajalnych i jest najczęściej solą lub jeszcze mniej zawierającym czystego - chelatem w której tylko ułamek masy ten pierwiastek zawiera. Trzeba by kilka kilo dać samego nawozu zawierającego jedynie fosfor na sto kilo pszenicy aby to miało istotny wpływ na dożywienie młodych roślin. Po drugie to nie zawsze panują idealne warunki wschodów i to często niedostatek wody jest ograniczeniem dla obsady roślin zaraz po wschodach
Na tyle co wiem o biochemii roślin a z praktyki też jak można nieumiejętnym zaprawianiem nasion plantacji też zaszkodzić to bez kilkuletnich testów takie doprawiane którymkolwiek z makro uznaję za więcej ryzykowne niż pożyteczne bo i podnosi zasolenie w bezpośrednim sąsiedztwie ziarna co w suchych okresach po siewie może zadecydować słabszymi wschodami i wtedy to nie ma się co krzewić.
no ale testujcie, testujcie
ja tam wolę na polu o znanym niedoborze czy nieprzyswajalności fosforu dać przedsiewnie do azotowych woreczek superfosfatu potrójnego lub fosforanu amonu w warstwę kilkucentymetrowej uprawy przedsiewnej ponad dawki pod pług  a efekt na pewno będzie taki sam lub lepszy.
Idealnie mieć siewnik z możliwością dorzędowego podsiewu nawozow no ale...

o i znow mi dużo wyszło

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

oczywiście to jest moje własne zdanie i donasienne nawozy w pewnych przypadkach sam stosuję ale pod kątem mikro no i mogę czegoś nie znać z nowych wynalazków czy metod uzupełniania tą drogą i makro, no właściwie znam bo otoczkowanie np nasion buraków lub warzyw jest jedną z nich ale czy w zbożach podobną efektywność da się osiągnąć?
no nie mam praktycznego potwierdzenia. Póki co sama matematyka każe być mi umiarkowanym pesymistą
jedno co wynioslem z tych ywagacji to zwrócenie mi uwagi że fosor stymuluje krzewienie a w ziarnach pszenicy jarej jest go znacząco mniej niż w ozimej a jare z natury słabiej się krzewią czyli "coś w tym jest :)
 że wywołam @mich18 w edycji tego posta to znalazłem kilka minut które tę serię wpisów wywołały a wedycji aby nowych już postów na ten temat nie mnożyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@dysydent

Jest taki kanał na YT który mogę z czystym sumieniem polecić - Hektar wiedzy. Gość tam opowiada na prawdę rzeczowo i konkretnie. Nie jest to ytbowy vloger czy inna popierdółka jak kula, joker czy kto tam nie występuje i jak on nie uprawia. Cezary Wincenciak który prowadzi program według mnie opowiada o wszystkim bardzo przejrzyście i między innymi mówił o tym fosforze w zaprawianiu

Edytowane przez isentor
Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Są jakieś skuteczne zaprawy  na choroby poduszkowe? Znalazłem Latitude 125 FS, ale czy to nie jest już wycofane?

Siltiofam (Latitude), jak również fluchinkonazol (Galmano, Jokey) zabezpieczał przed zgorzelą podstawy źdźbła. Na łamliwość raczej to nie działało, ani na fuzaryjną zgorzel, więc nie zastępowało T1. Dodatkowo i tak trzeba było zaprawiać standardową zaprawą przeciwko śnieciom, głowniom, zgorzeli siewek, pleśni śniegowej...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v