Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile czasu potrzebują fungicydy (Kier450sc)żeby dobrze się wchłonąć? Chciałbym zacząć t2 koło południa bo około 15 zapowiadają deszcz i nie wiem czy jest sens pryskac czy czekać dalej na lepsze warunki 🤔

Opublikowano
7 minut temu, kamil255 napisał:

Ile czasu potrzebują fungicydy (Kier450sc)żeby dobrze się wchłonąć? Chciałbym zacząć t2 koło południa bo około 15 zapowiadają deszcz i nie wiem czy jest sens pryskac czy czekać dalej na lepsze warunki 🤔

Małe szanse aby nie zmyło. Przy triazolach to nawet 6 godzin trzeba aby się wchłonęło.

Opublikowano
22 godziny temu, ravoj napisał:

Wyczyniec ma już wiechy, widziałem u niektórych, miotła jeszcze nie ma, więc myślę  że to może być miotła bo kłosi się później niż wyczyniec, o ile można to nazwać kłoszeniem, bardziej wyrzucaniem wiechy. . 

po przecięciu na pół wygląda mi to na wiechlinę. Czy Axsial w tej fazie kłoszenia to ruszy? czy pieniądze wywalone w błoto?

Opublikowano
4 godziny temu, msjaro napisał:

Ja tez dałem N3 na podflagowy, jeśli ktoś twierdzi, że przez to wyjdzie pasza, to gratuluję :)

No właśnie ja jeszcze nie dałem trzeciej dawki i kolega tomek90 może mieć rację czy nie koniecznie że już za późno i paszowka będzie. Przenica zaczyna się klosic

Opublikowano (edytowane)

Musialo być totalnie sucho ,a w tym roku tak nie jest

W zeszłym roku pszenice bardziej dobiły upały niz brak wody

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

jak nie jest? jak mam -40l deszczu względem zeszlego roku. 128l w tym roku.

W zeszłym roku zrobiłem zabieg - w czerwcu spadło 15l deszczu i pozamiatało wszystko. 
W tym roku testuję wariant na 2x N i poszło 50 i 100kg (druga dawka w RSM)

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

Musialo być totalnie sucho ,a w tym roku tak nie jest

W zeszłym roku pszenice bardziej dobiły upały niz brak wody

Jest nieporównywalnie  względem ubiegłego roku. Jest bardzo sucho. W ubiegłym roku pszenica nie więdła w połowie czerwca w tych miejscach, w których obecnie pszenżyto nie wytrzymuje. A mamy ciągle bardzo niskie temperatury.

Dziś miało padać i stanęło na miało.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jest nieporównywalnie  względem ubiegłego roku. Jest bardzo sucho. W ubiegłym roku pszenica nie więdła w połowie czerwca w tych miejscach, w których obecnie pszenżyto nie wytrzymuje. A mamy ciągle bardzo niskie temperatury.

Dziś miało padać i stanęło na miało.

Do maja było sucho owszem, zależy od miejsca, ale maj jest przekropny (słabiej, mocniej ale pada), pierwsza połowa czerwca u mnie zapowiadają też deszcze, nawet większe niż maj... także deszcz jest, ale pszenice niektóre dobiła susza zimowa i pozimowa (brak deszczu, śniegu) i duże dawki azotu "na raz". Antywylegacze, grzybówki, herbicydy nie miały w tym większego udziału (zresztą tak jak co roku, owszem zdarzają się przypadki zbyt stężonego oprysku jeszcze na nadszarpnięte już rośliny innymi czynnikami).

Opublikowano

1maj 4mm

2maj 2mm

5maj4mm

6maj 12mm

11maj 3,5mm

14maj 5,5mm

24 maj 11mm.

Lepiej niż w jednym opadzie ale szału nie ma.

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

U mnie tak, marzec i kwiecień zrobiły robote

image.png

jaka ładna tabelka z opadami 😍

a poważnie to mi by się nie chciało, chyba że to pełna automatyka (dla mnie i tak strata tym razem pinindzy na takie ustrojstwo)... 

u mnie to kwiecień dał popalić i styczeń/luty ;)

• Root Admin
Opublikowano
WiesiekTraktorzysta napisał:

jaka ładna tabelka z opadami 😍 a poważnie to mi by się nie chciało, chyba że to pełna automatyka (dla mnie i tak strata tym razem pinindzy na takie ustrojstwo)...  u mnie to kwiecień dał popalić i styczeń/luty 

jeden lubi córkę a drugi teściowa. full automat

Opublikowano

Jeszcze nie miałem problemu z hondia ,parametry też łapie w trudnym roku,u mnie prawie  połowa tej odmiany, a sieje zawsze 3 odmiany i to nie jest kilka ha

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

jak nie jest? jak mam -40l deszczu względem zeszlego roku. 128l w tym roku.

W zeszłym roku zrobiłem zabieg - w czerwcu spadło 15l deszczu i pozamiatało wszystko. 
W tym roku testuję wariant na 2x N i poszło 50 i 100kg (druga dawka w RSM)

U mnie 140 mm w tym roku nie jest żle ,ale za  tydzień by musialo padać,

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, yacenty napisał:

a gestość? a ile deszczu?

bo u mnie przy 350l deszczu n3 w postaci 34kg N tylko zasuszyło nasionko i gestośc była 68, a białko 18 i co z tego? jak szło na pasze bo gestości nie bylo

Nie pszenica ale inne zboże.
Fajnie wyglada ale plon i tak pewnie bedzie słaby bo już mozno zredukowane kłosy 

Gluten 38, L.O 390, wyrównanie 85%, Gęstośc 81.5.

Opady :

Styczeń 2018 - 35mm
Luty 2018 - 30mm
Marzec 2018 - 23mm
Kwiecień 2018 - 42mm
Maj 2018 - 47mm
Czerwiec 2018 - 45mm
Lipiec 2018 - 115mm
Sierpień 2018 - 58mm
Wrzesień 2018 - 113mm
Październik 2018 - 38mm
Listopad 2018 - 10mm
Grudzień 2018 - 83mm

Suma 639mm

Styczeń 2019 - 85mm
Luty 2019 - 17mm
Marzec 2019 - 27mm
Kwiecień 2019 - 33mm
Maj 2019 - 131mm
Czerwiec 2019 - 32mm
Lipiec 2019 - 19mm
Sierpień 2019 - 89mm
Wrzesień 2019 - 44mm
Październik 2019 - 31mm
Listopad 2019 - 60mm
Grudzień 2019 - 55mm

Suma 623mm 

W tym roku : 

Styczeń 2020 - 35mm
Luty 2020 - 61mm
Marzec 2020 - 26mm
Kwiecień 2020 - 14mm
Maj 2020 - 80mm

III dawkę podałem na podflagowy wieczorem i w nocy spadło 5mm, teraz jest flaga i dzisiaj spadło 20mm więc azot jest dobrze wpłukany w system korzeniowy i roślina teraz go dobrze pobierze i myślę że parametry będą ok.

Edytowane przez kamilc017
  • Root Admin
Opublikowano

no widzsz - ja w zeszłym sezonie miałem opad 401, a w poprzednim 365l, czyli troszke więcej jak pół tego co u was :P
Przy 600l opadu to bym płakał przy każdym plonie poniżej 7.5tony, a dziś ciesze sie jak nie wiem jak przekraczam 6

Opublikowano

No niestety klimat się zmienia i opady też, ale ten rok jest podobny do tamtego względem opadów. Ja od dwóch lat jak wziąłem się za "gospodarzenie" na tych swoich 16ha to z plonem niżej jak 8t pszenicy nie zeszłem, w tym roku dodatkowo wleciał jęczmień oz. zoabczymy co on pokaże ale trochę za rzadki mi się wydaje, to samo pszenica. 

Opublikowano

W 2019 było 415 mm ,7 ton dała pszenica ,w 2018 -403 mm ,było 6,5 tony z parematrami na styku lub lekko brakło

Opublikowano
10 godzin temu, masa24 napisał:

Niby czemu ma mieć pasze ??

bardzo dobra decyzja , tez dałem wcześniej niż flagowy

9 godzin temu, msjaro napisał:

Ja tez dałem N3 na podflagowy, jeśli ktoś twierdzi, że przez to wyjdzie pasza, to gratuluję :)

Nie wiem znajdźcie sobie jego post to tam będzie odpowiedz. Odkąd stosuje rsm, ostatni azot mam w fazie początek strzelania w źdźbło i nie miałem ani tony paszy także tego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v