Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc  w jakiej kolejności zmieszać następujące środki. Może ktoś już ma doświadczenie z taką mieszaniną.

Duett star , Mondatak 450 EC ( prochloraz), Medax Max,  starczan siedmiowodny, Oraz Intermag Zboża ,może mocznik jeszcze  Mocznik.

Dziękuję.

Opublikowano
12 godzin temu, kamil255 napisał:

Ja bym jechał, nie wiadomo kiedy będzie kolejny deszcz. U mnie spadło wczoraj prawie 14mm i sam dzisiaj dorzucę jeszcze na pszenice jakieś 20kg N

To idź daj na mszę 5 razy tyle co zawsze u mnie 0,4 mm , masakra jest na polu , jęczmień jakoś sobie daje radę i powoli zaczyna być widać rządki a buraki leżą w popiele i bryłach i wschody będą bardzo nierówne , na pszenicę w sobotę poszło N2 bo szumnie nadawali opady ale jak zawsze moją okolicę ominęło.

Opublikowano

Panowie pytanie tak na przyszłość, co myślicie o takim rozwiązaniu żeby jechać z mocznikiem i siarczanem magnezu na liść podflagowy a na lisc flagowy zrobić zabieg t2 bo wiadomo ze mocznik dolistnie do wrota dla chorób

Opublikowano
33 minuty temu, stan07 napisał:

Proszę o pomoc  w jakiej kolejności zmieszać następujące środki. Może ktoś już ma doświadczenie z taką mieszaniną.

Duett star , Mondatak 450 EC ( prochloraz), Medax Max,  starczan siedmiowodny, Oraz Intermag Zboża ,może mocznik jeszcze  Mocznik.

Dziękuję.

Daję pierw siarczan, mocznik, mikro,  a reszta wg. formulacji.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Miran napisał:

Ciągle mróz w tych rejonach nawet T1 nie ma kiedy zrobić.

ja to samo, ani skrócić ani fungi. Ale w od czwartku do niedzieli ma być +4 w nocy, to chyba wskoczę z trineksepakiem w okienko a później za kilka dni pójdzie prochloraz resztą chemii. 

37 minut temu, dzikiWschód napisał:

Panowie pytanie tak na przyszłość, co myślicie o takim rozwiązaniu żeby jechać z mocznikiem i siarczanem magnezu na liść podflagowy a na lisc flagowy zrobić zabieg t2 bo wiadomo ze mocznik dolistnie do wrota dla chorób

Taka legenda ponoć, ale  jeszcze jej nie poparłem a nieraz mocznik dolistnie poszedł jak nie było innego wyjścia. Teraz też idzie raz w tygodniu bo RSM rozlane w sobotę, deszcz poszedł bokiem i azotu brak. Dobrze że zimno, to czeka i nie spyla w kosmos. 

Pytanie z innej beczki, bo szukam na  forum i nie niewiele jest, wręcz prawie nie ma.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z ciągnikami LOVOL albo ARBOS? Złożyłem wniosek na zakup jednego albo drugiego (dzięki @masa24 ), Na  Internetach na stronach wschodnich je chwalą, ciągają nimi co się da, cena w moim zasięgu tylko pogadać nie ma z kim, a każdy dealer zachwala, aż mu pała stoi. 

Nie to że moja C-360 zła, bo jak to się mówi "Laleczka" ale ten hałas i prędkość już mnie męczą. 

IMG_20191019_144001_copy_1040x780.jpg

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

ja to samo, ani skrócić ani fungi. Ale w od czwartku do niedzieli ma być +4 w nocy, to chyba wskoczę z trineksepakiem w okienko a później za kilka dni pójdzie prochloraz resztą chemii. 

Tylko niestety raczej będzie dość silny wiatr. A może nie ?

Opublikowano

okienko pogodowe może u Ciebie będzie ale u mnie do przyszłego poniedziałku zapowiadają przymrozki co drugi dzień a codziennie wiatry w porywach do 70km/h. Pszenica siana 15 października dziś na najbardziej wybujalej kepie znalazłem kolanko 0.5mm także do zabiegu skracania i t1 jeszcze dobry tydzień

Opublikowano

Wieczorem ustaje, nawet teraz cisza, więc to nie problem dla fungi.  Tylko trineksepak potrzebuje światła więc trzeba psiukać z rana to się zobaczy,. Myślę że da się ogarnąć 

Opublikowano
1 godzinę temu, stan07 napisał:

Dziękuję.

Zgodnie z kanonami : mocznik( jeśli naprawdę konieczny),siarczan siedmiowodny, medax max (minimum 2/3 ilości całej cieczy w momencie dodawania- najlepiej w ciepłej wodzie rozmieszany wkrętarka z mieszadłem we wiaderku-1kg medax na 12-15l ze względu na oziębienie cieczy po moczniku) duettstar, mondatak, intermag zboża,

• Like 1
Opublikowano

Zależy na której  pogodzie ale tu nie ma żadnego okienka dziś w nocy przymrozek  ze środy na czwartek nie ma a póżniej znowu piątek sobota  no i przez  dwa dni ma wiać  mało łba ma nie urwać Zamojszczyzna  bliżej Buga.😄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No ja mam do Buga kilometr, to już bliżej  chyba nikogo nie ma. 

2 godziny temu, MateuszImiołek napisał:

Nawóz wysiany na dobrze wilgotna glebę. Opadu w formie deszczu nie było, lecz śnieg posypał delikatnie ;)

Właśnie byłem sprawdzić i granula już dobrze nawilgnięta, wydaje mi się że do jutra powinno już jej nie być. 

IMG_20200414_193613_HHT.jpg

granula jak granula, ona zniknie, ale te dwuliścienne zostaną. Więcej agrofagów jak pszenicy na tym zdjęciu. (to nie złośliwość, fakt tylko) 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

Bobry będą bliżej

Ja też jeszcze bez fungi i skracania. Pszenica słaba po mimo 180N

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
13 minut temu, ravoj napisał:

No ja mam do Buga kilometr, to już bliżej  chyba nikogo nie ma. 

granula jak granula, ona zniknie, ale te dwuliścienne zostaną. Więcej agrofagów jak pszenicy na tym zdjęciu. (to nie złośliwość, fakt tylko) 

a na tym Bug-u idzie połapać  większe ryby??

Opublikowano
4 minuty temu, ravoj napisał:

Największą jaką jadłem była Tołpyga, która ważyła ok. 40 kg 

4 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Nie bardzo szoszony na harapy wszystko wyłapali😄

ooo, nie myślałem że jest tak źle, to w innym kierunku się wybiorę w tym roku

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Taka legenda ponoć, ale  jeszcze jej nie poparłem a nieraz mocznik dolistnie poszedł jak nie było innego wyjścia. Teraz też idzie raz w tygodniu bo RSM rozlane w sobotę, deszcz poszedł bokiem i azotu brak. Dobrze że zimno, to czeka i nie spyla w kosmos. 

Pytanie z innej beczki, bo szukam na  forum i nie niewiele jest, wręcz prawie nie ma.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z ciągnikami LOVOL albo ARBOS? Złożyłem wniosek na zakup jednego albo drugiego (dzięki @masa24 ), Na  Internetach na stronach wschodnich je chwalą, ciągają nimi co się da, cena w moim zasięgu tylko pogadać nie ma z kim, a każdy dealer zachwala, aż mu pała stoi. 

Nie to że moja C-360 zła, bo jak to się mówi "Laleczka" ale ten hałas i prędkość już mnie męczą. 

IMG_20191019_144001_copy_1040x780.jpg

Na który model Arbosa polujesz,?

Opublikowano

Z racji na kiepska zawartość fosforu i potasu w glebie która uzytkuje raptem 2/3lata mam takie może śmieszne ale niedające spokoju pytanie choć może to będzie recepta na jakies tam dostarczenie tego potasu. 

Nw czy to nie głupota ale czy jest Opcja by rozpuścić sol potasowa w wodzie i podać ja dolistnie zamiast (siarczanu potasu i innych odżywek mających raptem pare g potasu) to wszystko razem z siarczanem magnezu moczni mikro oraz t1 jeśli wypadnie pogoda lepsza bo jednak aż tak sucho jak u was jeszcze niema p (Wczoraj cus popadało dziś trochę śniegu z deszczem). 

I czy wgl chlorek potasu dolistnie to dobry pomysł p? Ciekawość :)

Opublikowano

Witam , wczoraj wieczorem posiałem saletry 200kg/ha pod swoją pszenice ponieważ w poniedziałek trochę spadło deszczu, moje pytanie brzmi czy w czwartek mogę jechać z T1 i skracaniem ? Oczywiście ak pogoda dopisze ma być ciepło ale niby wietrznie . Przepraszam za tak proste pytania ale jestem dosyć świeży w tych tematach ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v