Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja narzekać nie mogę. To drugi najlepszy finansowo rok po 2011, choć ogólnie słabych lat nie miałem. Jednak uwzględniając spadek wartości pieniądza to trochę słabszy. Wówczas za ziemię płaciłem około 35000, w tym roku 73000. Maszyny też mocno podrożały. Niemniej życzyłbym sobie zdrowia przede wszystkim i dochodów jak w minionym roku choć wiem że to już nie możliwe.

Opublikowano
Agrest napisał:

25 minut temu, masa24 napisał:

to jest wlasnie af. Obsada tragiczna, robactwo myszy krety jaszczurki i wrony.  zachwaszczone cale. ale 7 t sypala:D

pszenica na 7 t to jest juz bardzo ladna pszenica i dobry plon. Taka pszenica wyglada i nie ma tam miejsca na braki w obsadzie a tymbardziej zachwaszczona plantacje

Akurat ja nie należę do bajkopisarzy. Potrafię przyznać się do błędów jak i rzetelnie podać unformację.

Chyba nieuważnie czytałeś.  Pszenżyto 7t a potencjał na 10t. Możesz galerię obejrzeć. Nic mu nie brakło po za dobrym t3.

Pszenica nie wiem czy wyjdzie 5t.

I na pszenicę od samych wschodów się żaliłem pod każdym z moich zdjęć. 2 ha przesiewałem w listopadzie i d*pa z tego kawałka. Tu wyszło mi max 3,2do 3,5t. 

Każdy kawałek w monokulturze był tragiczny. Natomiast ta sama odmiana i agrotechnika na stanowisku po agreście i porzeczce plon 8t i diametralnie inny wygląd .

Pole po pszenicy w tym roku obsiałem pszenżytem. W tej chwili 25% jest przekopane przez krety. Poprawka na chwasty będzie obowiązkowa.Ten rok jest niebywały w ich ilość. U znajomego po rzepaku to jest 1 kopiec na 2-4m²

3.5 t to faktycznie bardzo słabo. To nie wiem czy nakłady się zwróciły. U mnie rzadka euforia na której było tylko T1 dała 5-5.5 t. Ale dopiero się uczę i mnóstwo błędów popełniłem. Ten rok na początku wszystko gniło ale teraz trochę nabrało koloru. jeżeli tylko uda się wjechać wcześnie z azotem w pole powinno być dobrze.

Opublikowano
masa24 napisał:

to jest wlasnie af. Obsada tragiczna, robactwo myszy krety jaszczurki i wrony.  zachwaszczone cale. ale 7 t sypala:D masa miałeś w tym roku plagę myszy na polach? Ty zawsze wiesz więcej o gospodarstwie niż sam właściciel. Mi myszy zjadły ponad 100 hektarów ( gdzie tu mój błąd) zamiast sypać średnio te 6 - 6,5t to sypało średnio 3. Czyli 200000 zł poszło się je..ć. Po żniwach na najbardziej zniszczonych polach musiałem jechać najpierw top down na 30cm, potem pług dłutowy na 45cm, a potem orka. Teraz w żadnej uprawie nie mam ani jednego gniazda na polu ( narazie). Zaraz usłyszę, że brak ekonomii, ale jak patrzę na sąsiednie pola to na niektórych już nie ma 10 do 15% zasiewów. Rolnicy z opolskiego czy dolnośląskiego wiedzą o czym pisze.

Opublikowano

No nic nie poradzę ze jestem najmądrzejszy . Tak już mam , nie moja wina. Skoro w twojej okolicy są takie problemy z myszami poprostu zaniedbałeś sprawę . Ja o takich problemach nie słyszałem. A u ciebie skoro coś takiego było problem zapewne narastał stopniowo, wiec nie szukałeś rozwiązania w pore

• Confused 1
Opublikowano

Ja wstawiałem zdjęcia jak wyglada koje zboże z siewu 400-450 roślin na metrze z terminu optymalnego. Posladu tam nie widać . Tak jak mówiłem będę miał pH 6,5 to zasieje rzadziej z mniejsza ilością azotu . Na 4 klasie po latach prób sprawdza się siew gęstszy. Po drugie siewy po 300 roślin to mysi być ziemia idealnie uprawniona, jednolita . Jakoś nie wyobrażam sobie siewu takiego na ciężkiej glinie która nie jest uprawniona w pył prawie . 

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano

Panowie co będzie lepsze na T1 w pszenicy monokultura Aviator xpro w dawce 1l/ha (protiokonazol +biksafen ) czy może unix 0,5kg/ha + protiokonazol 125g/ha czy moze jeszcze coś macie innego lepszego w podobnych pieniądzach ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

To teraz możesz zobaczyć film "Moje gospodarstwo przechodzi kryzys" fil dostępny u tych samych youtuberów

Pszenicy to po 11 ton kosili i chwalili się na lewo i prawo. Takie niestety jest gospodarstwo w jednym roku uda się pszenica w drugim rzepak a w trzecim ziemniaki. U mnie na pszenicy brakowało 2 tony, jęczmieniu tone ale rzepak sypał tonę więcej w porównaniu do poprzednich lat. 

Opublikowano
22 minuty temu, mich18 napisał:

Panowie co będzie lepsze na T1 w pszenicy monokultura Aviator xpro w dawce 1l/ha (protiokonazol +biksafen ) czy może unix 0,5kg/ha + protiokonazol 125g/ha czy moze jeszcze coś macie innego lepszego w podobnych pieniądzach ? 

Masz informację gdzie można kupić Aviatora ? Obawiam się , że był za dobry na polski rynek i nie będzie dostępny .

Opublikowano
5 minut temu, fezoi napisał:

Masz informację gdzie można kupić Aviatora ? Obawiam się , że był za dobry na polski rynek i nie będzie dostępny .

Na razie nie jest dostępny ale słyszałem info że będzie  dostępny bliżej sezonu zobaczymy 

Opublikowano

czyli na te myszy głębosz skuteczny jest ? ja mam problem na jednym polu , nawalilem trutki i w raz nory są , specjalnie tam zasialem 1.5 raza gęściej , bo w tamtym roku mi tak przerzedziły że może było że 30 roślin na metrze

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

z masa 24 zgadzam się co do rzadkiego siewu. Nie rozumiem tego fenomenu. zasiać 130kg a na wiosnę sraczka bo rzadkie i co tu zrobić

Zasiej tyle w optymalnym lub lekko wczesnym terminie, to nie będziesz miał sraczki. No chyba że masz zbanione pH i zawartości podstawowych makro, to siej i 250kg. Trzeba wiedzieć co się robi i na jakim polu

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Akurat ja nie należę do bajkopisarzy. Potrafię przyznać się do błędów jak i rzetelnie podać unformację.

Chyba nieuważnie czytałeś.  Pszenżyto 7t a potencjał na 10t. Możesz galerię obejrzeć. Nic mu nie brakło po za dobrym t3.

I na pszenicę od samych wschodów się żaliłem pod każdym z moich zdjęć. 2 ha przesiewałem w listopadzie i d*pa z tego kawałka. Tu wyszło mi max 3,2do 3,5t. 

Każdy kawałek w monokulturze był tragiczny. Natomiast ta sama odmiana i agrotechnika na stanowisku po agreście i porzeczce plon 8t i diametralnie inny wygląd .

Pole po pszenicy w tym roku obsiałem pszenżytem. W tej chwili 25% jest przekopane przez krety. Poprawka na chwasty będzie obowiązkowa.Ten rok jest niebywały w ich ilość. U znajomego po rzepaku to jest 1 kopiec na 2-4m²

Krety u mnie na bezorce, myszy też nie wiedziałem co to aż raz na pszenicy po pszenżycie bezorkowo place mi powyjadaly, ślimaki zjadają rzepaki od między u sąsiadów, bobry od rowor u mnie, a po łąkach drutowce jest tego ustrojstwa. 

Gęste pszenicę nie mają parametrów chyba że ostro szpikowane chemia. 

Opublikowano
lukasz222 napisał:

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

z masa 24 zgadzam się co do rzadkiego siewu. Nie rozumiem tego fenomenu. zasiać 130kg a na wiosnę sraczka bo rzadkie i co tu zrobić

Zasiej tyle w optymalnym lub lekko wczesnym terminie, to nie będziesz miał sraczki. No chyba że masz zbanione pH i zawartości podstawowych makro, to siej i 250kg. Trzeba wiedzieć co się robi i na jakim polu

mam zasiana coś ok 210 kg i jest w sam raz. a była siana w ostatniej dekadzie września. pH badane i nie jest kwas.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Agrest napisał:

Skąd wy macie krety , u nas jedynie miejscami na łące  tej wyżej położonej

Ja zasiałem 250 szt . i jest gęsto bo 3-4 rozkrzewienia ,w tym raczej jeszcze zejdę z obsadą, zobaczymy jak będzie wyglądała pszenica w lipcu

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

pierdzielenie o Szopenie. myszy są albo ich nie ma. od wieków orzemy na głęboko i od 2 lat nie możemy sobie poradzić z myszami. sąsiedzi od horscha i kockerlinga którzy ryja jeszcze głębiej też mają myszy tylko może troszeczkę mniej. jest plaga i tyle

• Like 1
Opublikowano

Znajdź u mnie bezorkę.

Słabe zdjęcie, dziś zrobiłem jak z sadu wracałem. Tu po rzepaku, siał chyba w połowie października

20210102_104939.jpg

Opublikowano
18 minut temu, FarmerDyzio napisał:

mam zasiana coś ok 210 kg i jest w sam raz. a była siana w ostatniej dekadzie września. pH badane i nie jest kwas.

A co to znaczy "w sam raz"? Jaka jest konkretnie obsada?

Myszy to problem w tym roku nawet dla ludzi co bezorki w życiu nie stosowali, także argument z tyłka wyjęty, byle tylko pokazać, że moja racja  jest mojsza..

• Like 1
Opublikowano

Ten kto nie ma problemu z myszami nie zrozumie tego U kogo one pustoszą pola.

Tak samo większość nie zrozumie co to plaga chrabąszcza majowego, co może zrobić pędrak w glebie. 

Wielu nie wierzy że wieczorem w maju lepiej nie wychodzić z domu bo można oczy i zęby stracić. Lata tego miliony. Kupa hałasu jak o blachę uderzają. W ciągniku siedzi się i odczucie jakby ktoś kamieniami w kabinę rzucał. 

Kolejna plaga to leń ogrodowy. Niby w jakimś stopniu zapyla kwiaty, ale larwa to drutowiec...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v