Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, yacenty napisał:

ktoś ci krzywdę zrobił że tak po nich jedziesz? mam 2 kolegów w okolicy co jada na programach procamu i miło się ogląda ich pola. często do nich dzwonie po wskazówki

krzywde?  mi nie.  Tylko jezeli jest to portal rolniczy to powinno sie glosno mowic takie rzeczy a nie chwalic jaka to dobra firma. Jezeli jakas firma ta czy inna wciska nawoz srodek, ktory tylko wg ich mniemania dziala i dziala cuda naciagajac w ten sposob rolnika to jak mam to zachwalac? do wysokich plonow naprawde nie potrzeba wapna orcal, bactim sloma czy innych rozkladaczy slomy, mocznika z inhibitorem czy innych cudow.  a niestety z rolnictwem robi sie tak jak z rynkiem suplementow. z kazdej strony reklama i co chwila nowy wynalazek ktory dziala cuda i podnosi plony przynajmniej o tone w gore! a biedny rolnik slucha, kupuje a potem placze jak to jest ciezko. chociaz plus taki ze za dobre zakupy tych bzdetow procam czasem da jakas wycieczke czy bonusik:d

Edytowane przez masa24
literowka
  • Like 3
Opublikowano
11 minut temu, masa24 napisał:

na bank zasluga wynalazkow firmy pro cam

Ktoś cie skrzywidził wciskając ci chemię i teraz mierzysz wszystkich jedna miarą 😆

Dla twojej wiadomości z środków które procam ma na wyłączność Caramba, proleafmax, profoska (kiedyś) nasiona rzepaku tak to właśnie zbudowało plon, ale ty jesteś ciemna masa i nie znasz podstawowej różnicy w budowie roślin systemu korzeniowego. 

Przykro mi skoro jesteś na tyle głupi że dajesz się naciągać. Współpracuje ponad 5lat normalne rozmowy co do ochrony, pyta się jak chce to zrobić, albo on mi proponuję i pyta się jak to widzę. Kupuj dalej chemię po okolicznych składach rolnych zyjac w świadomości że nie jesteś jechany. 

@JanKrzysztof

To jest średnia z działek danej odmiany nigdy nie miałem z całości rzepaku ponad 5t, najwyżej było 4,98 z całości. Rzepak nie lubi zlewnych ciężkich gleb bo na wioskę się dusi, tak samo nie lubi nadmiaru wody, mniej boi się mrozu czy suszy. Zbóża, pszenżyto mi wypala 4t, a rzepak 3t tam łapie w suszy przed 2 lat. 

Opublikowano

ale co tobie mam udowadniac czy komu ? wiem jakie mam plony, wiem co stosuje i wiem ile mi zostaje w kieszeni opierajac sie na wapnie sypkim, saletrze i dobrej ochronie fungi a nie orcalach magicalach i  innych bzdetach dla naiwnych

1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Ktoś cie skrzywidził wciskając ci chemię i teraz mierzysz wszystkich jedna miarą 😆

Dla twojej wiadomości z środków które procam ma na wyłączność Caramba, proleafmax, profoska (kiedyś) nasiona rzepaku tak to właśnie zbudowało plon, ale ty jesteś ciemna masa i nie znasz podstawowej różnicy w budowie roślin systemu korzeniowego. 

Przykro mi skoro jesteś na tyle głupi że dajesz się naciągać. Współpracuje ponad 5lat normalne rozmowy co do ochrony, pyta się jak chce to zrobić, albo on mi proponuję i pyta się jak to widzę. Kupuj dalej chemię po okolicznych składach rolnych zyjac w świadomości że nie jesteś jechany. 

@JanKrzysztof

To jest średnia z działek danej odmiany nigdy nie miałem z całości rzepaku ponad 5t, najwyżej było 4,98 z całości. Rzepak nie lubi zlewnych ciężkich gleb bo na wioskę się dusi, tak samo nie lubi nadmiaru wody, mniej boi się mrozu czy suszy. Zbóża, pszenżyto mi wypala 4t, a rzepak 3t tam łapie w suszy przed 2 lat. 

drogi kolego , jestes rolnikem ze stazem a pytasz handlarza lub bierzesz pod uwage sugestie jak on widzi to co masz robic na swoim polu ? no to niestety wspolczuje i pozdrawiam

co do waszych plonow na 5 klasach. Widzieliscie kiedys na zywo 5 klase ? czy tylko znacie z opowiesci?  5 klasa to bardzo czesto jest zywy piach. sypki zywy piach nadajacy sie do piaskownicy a nie uprawy. Przy suchym lecie jesieni rzepak czy zboze ginie na tym w oczach.  mozna na tym osiagnac plon z odrobina szczescia ale daruj sobie opowiastki o 5 t rzepaku z ha

Opublikowano (edytowane)

Tak bo świat idzie do przodu i mimo że sledze różne nowinki to nie jestem w stanie pojąć wszystkiego, dlatego wymieniam opinie z osobą która przechodzi szkolenia i zajmuje doradzaniem chemia w rolnictwie zawodowo. On był na wódce u mnie, ja byłem u jego i chcesz mówić o wciskaniu czegoś? 

Mając jedynie życie to pole, zero hobby innego to możesz siedzieć i tłuc internet i literaturę rolnicza nałogowo, nie stać mnie na to co można to można ale bez przesady 

😆

15 minut temu, yacenty napisał:

jak nie potrafisz tego stosować. to nie stosuj albo naukowo udowodnij że to bzdety. mój dziadek używał tylko saletry i też żył.

Jacek chłop z Mazur gdzie nie brakuje wilgoci mówi o nie rozpuszczaniu się saletrosanu, nie potrafi wyjaśnić dlaczego to o czym tu rozmawiać. Widget span

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na zadbanej 5 klasie z dobrym podglebiem najlepsza kasa jest z buraka i rzepaku.

Taka gleba nie jest V klasą, klasyfikacja robili niestety ludzie ja mam trochę II KL. ,bardzo mocna glina i plony mam tam gorsze niz na IV KL.

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Tak bo świat idzie do przodu i mimo że sledze różne nowinki to nie jestem w stanie pojąć wszystkiego, dlatego wymieniam opinie z osobą która przechodzi szkolenia i zajmuje doradzaniem chemia w rolnictwie zawodowo. On był na wódce u mnie, ja byłem u jego i chcesz mówić o wciskaniu czegoś? 

Mając jedynie życie to pole, zero hobby innego to możesz siedzieć i tłuc internet i literaturę rolnicza nałogowo 😆

Jacek chłop z Mazur gdzie nie brakuje wilgoci mówi o nie rozpuszczaniu się saletrosanu, nie potrafi wyjaśnić dlaczego to o czym tu rozmawiać. 

zaprosil cie na wodke bo tylko prowizji z ciebie przytulil ze nie szkoda mu wydac 20 zl na flache i pare zl na kielbase.

Mowie o slabszym rozpuszczaniu saletrosanu od saletry i wolniejszym dzialaniu w porownaniu do saletry. Jak ktos tu zauwazyl formy saletrzanej w saletrosanie jest jedynie 7 %. nie zauwazam po zastosowaniu saletrosanu jakiegos szybkiego czy mocnego odbudowywania rozety w rzepaku a juz start pszenicy po saletrze owszem. wg ciebie wilgoci nie brakuje. w tym roku bylo ok i wstrzelilem sie z dawkami saletry w zbozach przed samymi opadami. Rok temu ludzie druga dawke saletry na rzepak dawali pod koniec kwietnia bo nie bylo zadnego opadu od marca do konca kwietnia wiec o jakiej wilgoci tu mowimy ??

Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

Taka gleba nie jest V klasą, klasyfikacja robili niestety ludzie ja mam trochę II KL. ,bardzo mocna glina i plony mam tam gorsze niz na IV KL.

Dobrze gadasz

• Root Admin
Opublikowano

2 minuty temu, masa24 napisał:

zaprosil cie na wodke bo tylko prowizji z ciebie przytulil ze nie szkoda mu wydac 20 zl na flache i pare zl na kielbase.

Mowie o slabszym rozpuszczaniu saletrosanu od saletry i wolniejszym dzialaniu w porownaniu do saletry. Jak ktos tu zauwazyl formy saletrzanej w saletrosanie jest jedynie 7 %. nie zauwazam po zastosowaniu saletrosanu jakiegos szybkiego czy mocnego odbudowywania rozety w rzepaku a juz start pszenicy po saletrze owszem. wg ciebie wilgoci nie brakuje. w tym roku bylo ok i wstrzelilem sie z dawkami saletry w zbozach przed samymi opadami. Rok temu ludzie druga dawke saletry na rzepak dawali pod koniec kwietnia bo nie bylo zadnego opadu od marca do konca kwietnia wiec o jakiej wilgoci tu mowimy ??

to znaczy ze azotu jest mniej w saletrosanie?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, miwigos napisał:

Całe pole piachu, na części są kłosy z ziarnem, a na części uschnięte. Jak pod piachem jest piach to rzadko kiedy urośnie, a jak jest glina to coś tam sie ukosi. Bez postępu hodowlanego nie byłoby buraka na V klasie, nieważne jakiej.

9 minut temu, masa24 napisał:

Ja Ci napiszę dlaczego wiecznie narzekasz na Saletrosan. Bo jesteś przemądrzały dziad, który nie umie pola odkwasić i później walisz końskie dawki azotu i piszesz, że tak trzeba. Mój ojciec tyle azotu co Ty zużywał w półtora roku, a w dobrym roku zbierał ponad 7 ton pszenicy.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

20zl to nawet na piwo nie wyjdę 🤭

TO SIĘ LEJE RSM JAK Sucho, albo jeszcze wolniej działający mocznik tylko zaraz za pierwszą dawka , do tego wszystkiego właśnie się kłania termin stosowania. 

5 minut temu, king12 napisał:

Dobrze gadasz

Źle gada piach to piach, tu chodzi o podglebie jak @JanKrzysztof wspomniał 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

krzywde?  mi nie.  Tylko jezeli jest to portal rolniczy to powinno sie glosno mowic takie rzeczy a nie chwalic jaka to dobra firma. Jezeli jakas firma ta czy inna wciska nawoz srodek, ktory tylko wg ich mniemania dziala i dziala cuda naciagajac w ten sposob rolnika to jak mam to zachwalac? do wysokich plonow naprawde nie potrzeba wapna orcal, bactim sloma czy innych rozkladaczy slomy, mocznika z inhibitorem czy innych cudow.  a niestety z rolnictwem robi sie tak jak z rynkiem suplementow. z kazdej strony reklama i co chwila nowy wynalazek ktory dziala cuda i podnosi plony przynajmniej o tone w gore! a biedny rolnik slucha, kupuje a potem placze jak to jest ciezko. chociaz plus taki ze za dobre zakupy tych bzdetow procam czasem da jakas wycieczke czy bonusik:d

Jak to powiedział jeden z przedstawicieli tej firmy po paru głębszych, co z tego że wy to stosujecie skoro to jest 1/100000000 tego co jest w ziemi. Uregulujcie ph, składniki w glebie, azot na słome, dajcie obornika i dopiero będzie życie w glebie.

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

nie wiem , probujesz ze mnie debila zrobic bo powiedzialem ze powinno sie pietnowac rolnicze wynalazki a tobie to nie po nosie bo jako wlasciciel forum nie mozesz powiedziec zlego slowa o wiekszosci firm czy srodkow?   

nie to znaczy ze w saletrosanie mniej jest szybkodzialajacej formy azotu a w saletrze wiecej

1 minutę temu, Mich9 napisał:

Jak to powiedział jeden z przedstawicieli tej firmy po paru głębszych, co z tego że wy to stosujecie skoro to jest 1/100000000 tego co jest w ziemi. Uregulujcie ph, składniki w glebie, azot na słome, dajcie obornika i dopiero będzie życie w glebie.

ty to wiesz , ja to wiem ale jak widze wiekszosc woli nadal wierzyc w cuda

2 minuty temu, Tomek90 napisał:

20zl to nawet na piwo nie wyjdę 🤭

TO SIĘ LEJE RSM JAK Sucho, albo jeszcze wolniej działający mocznik tylko zaraz za pierwszą dawka , do tego wszystkiego właśnie się kłania termin stosowania. 

Źle gada piach to piach, tu chodzi o podglebie jak @JanKrzysztof wspomniał 

a to rsm jest cudownym srodkiem ktory przemiesci sie do korzenia bez opadu ? ciekawe rzeczy mowisz

4 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Ja Ci napiszę dlaczego wiecznie narzekasz na Saletrosan. Bo jesteś przemądrzały dziad, który nie umie pola odkwasić i później walisz końskie dawki azotu i piszesz, że tak trzeba. Mój ojciec tyle azotu co Ty zużywał w półtora roku, a w dobrym roku zbierał ponad 7 ton pszenicy.

ojciec zbieral a ty jak teraz gospodarzysz? jakie plony masz i ile azotu stosujesz ?  nie wiem co ma twoj ojciec do tego, powiedz na swoim przykladzie

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

nie wiem , probujesz ze mnie debila zrobic bo powiedzialem ze powinno sie pietnowac rolnicze wynalazki a tobie to nie po nosie bo jako wlasciciel forum nie mozesz powiedziec zlego slowa o wiekszosci firm czy srodkow?   

nie to znaczy ze w saletrosanie mniej jest szybkodzialajacej formy azotu a w saletrze wiecej

ale masz głowe na karku to czytasz etykiete i wiesz czego się spodziewać.

w pewnych warunkach saletra jest lepsza, w innych saletrosan, jeszcze w innych saletrzak. Grunt to wiedzieć który nawóz kiedy stosować.

Sam stosuje rózne twoim zdaniem cuda, efekty widać, ale im lepiej masz utrzymaną glebę tym mniej ich potrzebujesz. Ale znajdz mi takich którzy mają dobrze utrzymana glebe.

Nie każdy produkt jest dla każdego, a poza tym jak ktoś jest najmądrzejszy na świecie to on zwyczajnie nie potrzebuje żadnych produktów. Aby posiać 250kg starej pszenicy i jakoś to bedzie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, masa24 napisał:

a to rsm jest cudownym srodkiem ktory przemiesci sie do korzenia bez opadu ? ciekawe rzeczy mowisz

ojciec zbieral a ty jak teraz gospodarzysz? jakie plony masz i ile azotu stosujesz ?  nie wiem co ma twoj ojciec do tego, powiedz na swoim przykladzie

Średnia pszenicy z lat 2018-2019, 5,9 tony, ziemia 3b-5, przy czym na 5 resztki słomy leciały z tyłu kombajnu, kłosy puste. Opadów na tyle mało, że wg IUNG nawet do buraka przysługiwało suszowe.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Saletrosan jest spoko jak sypiemy go gdzieś w połowie lutego, wtedy spokojnie forma amonowa się przekształci. W tym roku cały azot na rzepaku był wylany przed 1 marca, 190 kg saletrosanu 15 lutego i 250 l rsm 32 chyba pod koniec lutego, średnia wyszła na odmianach liniowych 4080 kg, pictor na płatka, tiofonat, jesienią ccc+tebu, także co z tego, że dacie dużo azotu. Ale w związku z suszą rzepak w maju aż kipiał bo dopiero forma amonowa zaczęła działać i nabrał piękne ziarno, nie sztuką jest nawalić kosztów tylko z sensem nakosić. Jeżeli dajemy na kłos w pszenicy saletrosan to musimy go sypać szybciej na liść podflagowy i liczyć na pożądne opady, saletra według mnie jest lepsza. Pod względem szybkości działania bo można ją sypać wtedy kiedy ruszy wegetacja.

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Średnia pszenicy z lat 2018-2019, 5,9 tony, ziemia 3b-5, przy czym na 5 resztki słomy leciały z tyłu kombajnu, kłosy puste. Opadów na tyle mało, że wg IUNG nawet do buraka przysługiwało suszowe.

Co z tego, że kłosy puste u mnie na ciężkiej ziemi glinach też w tym roku były puste kłosy średnia 25-30 ziarniaków z powodu nadmiernych opadów w czerwcu, a dokładnie w okresie kwitnienia pszenicy, ziarna się nie pozapylały

Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem może załapiesz, nikt kto stosuje rsm nie twierdzi takiej herezji która stwierdziłeś 😆 może jeszcze przez liście?? 

4 minuty temu, Mich9 napisał:

Saletrosan jest spoko jak sypiemy go gdzieś w połowie lutego, wtedy spokojnie forma amonowa się przekształci. W tym roku cały azot na rzepaku był wylany przed 1 marca, 190 kg saletrosanu 15 lutego i 250 l rsm 32 chyba pod koniec lutego, średnia wyszła na odmianach liniowych 4080 kg, pictor na płatka, tiofonat, jesienią ccc+tebu, także co z tego, że dacie dużo azotu. Ale w związku z suszą rzepak w maju aż kipiał bo dopiero forma amonowa zaczęła działać i nabrał piękne ziarno, nie sztuką jest nawalić kosztów tylko z sensem nakosić.

Nawet i końcem marca dobry wszystko zależy od pogody. Kiedyś jak Stosowałem granule to rzepaku zostało 2 bagsy, dałem na drugą dawkę w pszenicy arkadia obok saletra i różnica wzrokową była i od tego momentu stosuje siarkę. Poza tym ostatnie lata pszenica zawsze konsumpcja białko 13-15.

14 minut temu, Kubawww napisał:

Modlic sie jak ziomek kaczora da nam azot od 15 :P

A może śnieg będzie jeszcze w lutym 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano

z białkiem ostatnio nie miałem problemu, w przeciągu 3-4 lat miałem białko wysoko, jedynie gęstości brakowało w poprzednich 2 latach bo susza, w tym roku mam wszystkie parametry w konsumpcji

Opublikowano

@masa24Co się martwisz kto co stosuje i za ile, nie ma co sie upierać, dla jednego dobra ruda dla drugiego czarna😎 Każdy zna swoje pole i myślę że jak tu wszyscy piszemy każdy  ma inne doświadczenia. Ja stosowałem różne nawozy dla porównania  ale jeszcze nie wszystkie, nadal sie uczę. Ale wiem już  jedno badania ziemi ph i pogoda jak wspomniał Yacenty tu jest klucz. Mnie tam cuda nowinki nie przeszkadzają jak ktoś  chce niech sobie stosuje, jak bedzie lipa z pogoda nic nie pomoże żaden nawóz czy witaminka.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Koledze raczej nie chodzi o azot sam w sobie tylko o szybkość i efekt. Tutaj muszę przyznać rację że po saletrze pszenica inaczej startuje i czas na rozpuszczanie jest lepszy. Jeżeli ktoś ma dokrzewione zboża jesienią i dużo wilgoci wiosna to zarówno saletrosan jak i mocznik będą dobre. Jeżeli chodzi o rzepak to chyba wszystkim zależy aby po zimie ruszył pełną parą a w lubelskim był siany w różnym terminie jak i różnych warunkach. U mnie na rzepak pójdzie siarczan magnezu saletra mocznik i saletra. A na zboża będzie przemiennie mocznik i saletra.

Na jesieni kupiłem cudowny specyfik z firmy pro cam saletra delta 5 l za 90 zł zastosowałem na rzepak , czy coś jemu pomogło  🤔 nie wiem, ale im na pewno. Nowości są fajne ale czasem lepiej isc już przetartymi szlakami. 

Oczywiście nie zmienia to faktu że rzetelne  zabiegi zrobione przez rolników na tym forum mogą pomóc innym w zwiększeniu produkcji przy obniżeniu nakładu.

• Like 2
Opublikowano

Panowie widzę już świąteczny klimat jak przy tradycyjnym polskim stole, gdy po paru głębszych wujkowie zaczynają się kłócić i każdy ma swą rację XD 

Prawda jest taka, że Polska bonitacyjnie i klimatycznie jest różnie ukształtowana i czasami ciężko odnosić się do innych na forum i ich nawożenia czy ogólnie agrotechniki. 

Odnośnie kłótni o klasę V czy też III. Nie prawdą jest, że  V klasa to wyłącznie piach. W internecie można znaleźć prace naukowe na temat klas bonitacyjnych i ich rodzajów że względu na podglebie czy też skalę macierzysta. Na moim przykładzie mam pola 3 klasy gdzie jest to lekka ziemia z fajnym pH jak i bardzo ciężkie gliniaste o słabszym pH. 5 klasy podobnie i piachy i zlewne gliniaste.  

Fragment opracowania odnosnie 5 klasy:

"Do klasy V zalicza się: lżejsze gleby brunatne, płowe i bielicowe, płytkie czarnoziemy i czarne ziemie wytworzone z piasków słabogliniastych całkowitych lub podścielonych piaskiem luźnym, gleby torfowe bardzo płytkie, gleby murszowe, mady bardzo lekkie, płytkie i suche oraz mady ciężkie silnie oglejone, rędziny bardzo płytkie wytworzone z twardych wapieni."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v