Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

Stosuje ktoś siarczan magnezu posypowo jako uzupełnienie siarki do rsmu? Ile wtedy w pszenicy trzeba dać? 100kg wystarczy?

Agrii robi taki nawóz dal mag +zn chyba 800 zł kosztuje według mnie to lepiej sypac

Opublikowano (edytowane)

W sobotę wysiałem korn kali po 170 i więcej siarki ani mg nie sypie. 

Dziwne bo pszenica wysiana w pojemniku na stół wigilijny rośnie w tym roku tak samo licho jak w polu.

Edytowane przez Zapracowany
Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał:

Stosuje ktoś siarczan magnezu posypowo jako uzupełnienie siarki do rsmu? Ile wtedy w pszenicy trzeba dać? 100kg wystarczy?

Nie leję RSM , ale stosuję polski siarczan magnezu z Tarnobrzega posypowo, od 70 do 130kg/ha na pszenicę wiosną razem z pierwszą dawką azotu.

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

170kg korn kali dobrze rozumiem? Jaka cena?

Tak, 1150 brutto kupione jakiś czas temu

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

No to fajnie się temat regulacji rozwinął, ale chciałbym się dowiedzieć więcej o stosowaniu medax max/moddus start na dokrzewianie i jak dokrzewiamy regulatorem, to skracamy na 1 kolanko?

Daj 0.5ccc i 0.5 octan cynku poprzedzając wysoka dawka azotu i będzie łonka

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, lassie napisał:

zaszalałeś jakieś 7,5 kg S na hektar lepsze to niż nic 

Zaszalałem, trochę z polifoski, trochę z kompostu teraz korn kali jeszcze troszkę dolistnie i  musi wystarczyć

Opublikowano

A w jakiej fazie lecicie z drugą regulacją? liść flagowy podflagowy? razem z t2? Mam patrasa i apostela które lubi wyłożyć, ostatnie lata były słabe więc wystarczył jeden zabieg ale może w końcu przyjdzie jakiś lepszy sezon dla pszenicy. Mam też balitusa to po jednym skracaniu, źbła sztywne jak patyki ale po pierwszym roku plon troche rozczarował, dałem jej szanse jeszcze w tym roku może sie poprawi.

Opublikowano

W tamtym roku po pszenicach dawałem 100 kg siarczanu magnez i później saletra poszła a na jednym polu saletrosan i dużo ładniejsze ziarno było i sypała dużo lepiej od tych co saletra szła.

Opublikowano

Co do dokrzewiania wedlug mnie zaden regulator nie zadziala lepiej jak porządny azot w lutym  jeszcze.

Stosowalem w tym roku starta na pszenicę na kontroli nie było zadnej różnicy 

Opublikowano

właśnie miałem pytać o saletrosan 26 jakie dawki stosujecie?

Opublikowano
16 minut temu, Kubawww napisał:

Co do dokrzewiania wedlug mnie zaden regulator nie zadziala lepiej jak porządny azot w lutym  jeszcze.

Stosowalem w tym roku starta na pszenicę na kontroli nie było zadnej różnicy 

W jakiej fazie stosowałeś? Korzenie przybyszowe jaką długość miały pod czas zabiegu?

Opublikowano (edytowane)

W jakim terminie saletrosan 26 w pszenicy ? 

Na 1 ha siarki w pszenicy potrzeba od 25 kg do 35 kg .

W 100 kg Saletrosan jest 17 kg siarki to 200 kg powinno zaspokoić w siarkę + to co jest w glebie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Saletrosanu 26  rośliny głównie w siarkę; na glebie o średnich potrzebach nawożenia azotem z dawką 400 kg Saletrosanu® 26 na rzepak wprowadzamy 104 kg azotu i 52 kg siarki (S); Wiec na pszenicę 25 kg w 200 kg Saletrosanu  wystarczy .

• Root Admin
Opublikowano

Nikt nie myli - kolega @galan99 dobrze wskazał. Saletrosan 26 zawiera 32.5% SO3, albo jak kto woli 13% S, więc 200kg Saletrosanu 26 daje 26kg S, a to już wystarcza na przyzwoity plon pszenicy. Plus kapka w nawożeniu dolistnym i mamy zrobione zapotrzebowanie na 7-8ton pszenicy

• Like 1
Opublikowano
yacenty napisał:

ja w tym roku dam 100kg siarczanu magnezu z siarkopolu po 800zl brutto koniec stycznia początek lutego potem saletra 150-200kg w zależności jak będzie wyglądała pszenica na wiosnę. Wydaje mi się ze dawka ok zwłaszcza że planuje do t1 i t2 dac siarczan magnezu dolistnie wiem ze śmieszne ilości dolistnie ale przynajmniej ładnie zielona się robi hehe

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Xion napisał:

Ja w jarej Goplanie dałem 0,7 moddusa 2x0,35  tak zesztywniała że miała problem z wykłosowaniem miała może ze 30cm wysokości kłosy niesamowite przyszła fala że drzewa łamało i dachy w okolicy uszkodziło i 70% pszenicy poległo... Jak ma jebn... to czasami nic nie pomoże. 

A ja jeszcze inaczej powiem. Czasem czytając to forum włosy dęba mi stają bo wielu się wydaje że na daną "przypadłość" działa tylko i wyłącznie chemia. Ale jestem w stanie to zrozumieć, podczas osobistych odwiedzin rolników, też zazwyczaj się z tym spotykam typu "rok temu dałem środek x, pan polecił środek y i teraz wszystko leży". A jak na początku fazy kłoszenia rolnik ma nadal 1500 pędów na metrze to będzie leżało. Nie wspominając o wpływie chorób podstawy źdźbła, charakterystyki odmian, istnieją badania o wpływie nawożenia potasem czy wapniem na wyleganie.

Więc prosiłbym przy opisywaniu skuteczności danej technologii w szerszej perspektywie.

Edytowane przez milanreal1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v