Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.11.2020 o 13:50, proxy8441 napisał:

jaki region kraju? również będe siał jeszcze i siałem wczoraj itd. ozimą, wszystko zalezy od przebiegu pogody głownie temperatur, przy dobrych wiatrach może być połową grudnia na wierzchu, przy złych styczeń, luty lub końcówka lutego

Podkarpacie, okolice Leżajska

Opublikowano (edytowane)

Panowie stosowal ktos takie cos płaciłem 250 tona i rzucilem po 600 na ph 5.5  -800-1000  kg na 4.0-4.5 ph  jak opinie o takim czyms daje cos ten tlenek?

20201124_202241.jpg

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
6 minut temu, Mareg napisał:

Ja daje zawszę do T1 0.4 medax i tyle ze skracania i zawsze do zniw stoi przy 200 N, wiadomo na zakladkach lub uwrociach czasami położy 

Widziałem takie stojące i wcale nie była to zasługa Medaxu. 

6,5t ustoi bez skracania. Azot to nie wyznacznik. 

Opublikowano

@ravoj zgadzam się z Tobą,  kontroli niestety nigdy nie odważyłem się zrobić ale może w tym roku spróbuję, plon w granicach 6 , 7t, . Co do odmian zawsze wybieram niskie to tez ma znaczenie wg mnie

Opublikowano
28 minut temu, ravoj napisał:

Widziałem takie stojące i wcale nie była to zasługa Medaxu. 

6,5t ustoi bez skracania. Azot to nie wyznacznik. 

Nie ustoi 6,5. Albo inaczej - nie zawsze ustoi

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

a może provision?

taak tez miałem na końcu języka, RGT Provision, fajnie wypada w PDO, będzie potencjał pewnie, żałuję że nie zasiałem zdajesie z tego co pamietam konkurencyjna cena była

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Panowie stosowal ktos takie cos płaciłem 250 tona i rzucilem po 600 na ph 5.5  -800-1000  kg na 4.0-4.5 ph  jak opinie o takim czyms daje cos ten tlenek?

20201124_202241.jpg

Niech zgadnę - zajechała do Ciebie obca ciężarówka , wyszedł koleś i powiedział że przywozili wapno do "Kowalskiego" z drugiej wsi i zostało im kilka ton i opchną tanio? 

Opublikowano
4 minuty temu, pawel885 napisał:

Niech zgadnę - zajechała do Ciebie obca ciężarówka , wyszedł koleś i powiedział że przywozili wapno do "Kowalskiego" z drugiej wsi i zostało im kilka ton i opchną tanio? 

Nie ogłoszenie z olx, a co?

Opublikowano
Przed chwilą, ogarek napisał:

A głupoty na worku napisane 😜

Wiem, ze głupoty nie patrzylem nawet na te mikro 

Tylko na to ze to rzekomk tlenek ale jak tak kolega napisal to az sie zastanawiam 

Opublikowano
13 minut temu, pawel885 napisał:

dokładna historia u mnie się powtarza srednio co dwa lata ten sam koleś jakbym go slyszał 😂😂 se Świetokrzyskiego

Opublikowano
8 minut temu, ogarek napisał:

Ale to nie chodzi o mikro tylko o trójtlenek 🤣🤣🤣

Fakt sam nie wiem co to trojtlenek bo nawet mnie  o tym w lo ani na studiach nie uczono ale tlenek wapnia cao sie zgadza więc jak to odbierac ma ktos doswiadczenie??

Daje efekty??

Opublikowano

Ale kto wie co tam było w tym worku... Sam musisz ocenić czy to coś dało czy nie .. Jak to było normalne wapno węglanowe i zawartość tlenku jest zgodna z tym co napisane to coś tam da... Przy takim pH jak  podałeś i przy tej dawce co napisałeś to nie wiem czy cokolwiek drgnie wogóle 😜to jest prawie nic i tyle 

Opublikowano
4 minuty temu, ogarek napisał:

Ale kto wie co tam było w tym worku... Sam musisz ocenić czy to coś dało czy nie .. Jak to było normalne wapno węglanowe i zawartość tlenku jest zgodna z tym co napisane to coś tam da... Przy takim pH jak  podałeś i przy tej dawce co napisałeś to nie wiem czy cokolwiek drgnie wogóle 😜to jest prawie nic i tyle 

Ile dac kredy na takie cos sypkiej za rok? 4 tony 5 ton ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v