Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, lukasz1995 napisał:

Witam,opryskałem dzisiaj pszenice ozimą na chwasty i spadło z 5 mm deszczu.I mam pytanie czy zadziała ten oprysk,czy nici z tego

Witam  ,

Podłączam się do pytania , wczoraj ok 21,00 skończyłem odchwaszczanie Trinity 590 sc , w nocy 8mm opadu . Pszenica Rotax w fazie 3 liścia . 

Czy ktoś miał podobne doświadczenia ?

Opublikowano

W październiku spadło u mnie 102mm zostało mi do zaorania 1ha gliny ale pewnie zostanie do wiosny bo na dziś to buty zostają w polu. Nie zazdroszczę sąsiadom którzy mieli poplony do 20.10 i niestety nie wszyscy się wyrobili przed deszczem a tym co się udało to ponad 2 tygodnie od siewu pszenicy to na razie zboze z ziemi nie wychodzi

Opublikowano

Jak ktoś się łasi na dodatkową kasę, musi się liczyć z dodatkowymi kosztami. W ubiegłym roku ludzie klęli, bo lemiesze zostawały w glebie po poplonach, w tym roku nie można zaorać. Ale kasę wzięli, więc o co te żale. Można chyba przewidzeć, że w listopadzie pogody może nie być, w naszym rejonie może nawet spaść śnieg i sobie po prostu leżeć. Jak ktoś wypadł sroce spod ogona , to  mi go nie żal. 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

Jak ktoś się łasi na dodatkową kasę, musi się liczyć z dodatkowymi kosztami. W ubiegłym roku ludzie klęli, bo lemiesze zostawały w glebie po poplonach, w tym roku nie można zaorać. Ale kasę wzięli, więc o co te żale. Można chyba przewidzeć, że w listopadzie pogody może nie być, w naszym rejonie może nawet spaść śnieg i sobie po prostu leżeć. Jak ktoś wypadł sroce spod ogona , to  mi go nie żal. 

Tu chyba nie chodzi o dodatkową kasę , tylko o spełnienie wymogów EFA

• Like 1
Opublikowano

Jahoo a ten pakiet 650zł do ha to nie jest na poplony ozime co do marca muszą zostać?

37 minut temu, dzikiWschód napisał:

W październiku spadło u mnie 102mm zostało mi do zaorania 1ha gliny ale pewnie zostanie do wiosny bo na dziś to buty zostają w polu. Nie zazdroszczę sąsiadom którzy mieli poplony do 20.10 i niestety nie wszyscy się wyrobili przed deszczem a tym co się udało to ponad 2 tygodnie od siewu pszenicy to na razie zboze z ziemi nie wychodzi

poplony jak już to są do 15 października. Zawsze mogli zgłosić wcześniejsze wysianie poplony. Termin na wysianie to 20 sierpnia więc był czas zasiać np. na początku sierpnia. 

Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

Jaka dodatkowa kasę ? Przecież chodzi najprawdopodobniej o zazielenienie. Więc nie rozumiem twojego oburzenia.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

niektórzy wchodzą w dodatkowe programy rolnośrodowiskowe  za dodatkową kasę, poza tym poplony nie są jedyną opcją do zazielenienia

ja nie mam o nic pretensji, tylko także już słyszałem kwękanie na zazielenienie i poplony, bo to, bo tamto, bo sramto.

pytam, czy musisz w to wchodzić ? nie, ale dodatkowa kasa była, parę złotych do hektara i potem kłopoty, bo zaorane kilka dniprzed terminem - kara, bo poplony wyciągnęły wodę, bo późno  i nie dało rady zasiać

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Biorę  tebu jakie jest bez względu na firmę, formulacjię czy stężenie SA

Ja jednak patrze, szczególnie ze większość kosztuje 50zł za litr 250, a czy zapłace 48 czy 52 to żadna różnica przy moich ha. Jakbym brał na 1000ha to pewnie inaczej bym na to patrzył

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

niektórzy wchodzą w dodatkowe programy rolnośrodowiskowe  za dodatkową kasę, poza tym poplony nie są jedyną opcją do zazielenienia

ja nie mam o nic pretensji, tylko także już słyszałem kwękanie na zazielenienie i poplony, bo to, bo tamto, bo sramto.

pytam, czy musisz w to wchodzić ? nie, ale dodatkowa kasa była, parę złotych do hektara i potem kłopoty, bo zaorane kilka dniprzed terminem - kara, bo poplony wyciągnęły wodę, bo późno  i nie dało rady zasiać

Akurat zazielenienie i te poplony żeby je spełnić to największy debilizm jaki wymyśliła do tej pory unia ( chociaż i tak pewnie przebije to zielony lad). I stwarzają tylko więcej problemów  niż korzyści . Dadzą ci kilkaset złotych więcej a nieraz można stracić dwa razy tyle .

Co innego jak ktoś zadeklarował poplony w rolnosrodowiskowych , tu sam godził się na pewne ograniczenie za dodatkowe pieniądze.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Dla mnie 300 kg saletry to bariera psychologiczna.  Jak pomaga i się zbiera to zawsze można przyspieszyć drugą dawkę.

Minimum na pszenicę to 500 kg saletry i cynk i miedź  brak cynku - będą robić się białe kłosy i puste .  Brak miedzi nie będzie plonu liście skręcają się  są pomarszczone tych pierwiastków nie może brakować .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
17 godzin temu, isentor napisał:

Zwróć uwagę na temperaturę w której efektywnie działa dff - 8stopni. Do chlorotoluronu warto byłoby dodać coś na niskie piętro. Może flufenacet?

Ale na niskie piętro jest bardziej DFF niż flufenacet.

W Anglii do jesiennej walki ze stokłosą i życicą będą stosować flufenacet (do 240 g w jednym zabiegu, 360 g łącznie) z dodatkiem aklonifenu do 1,4 l (do podniesienia skuteczności, wyłącznie przed wschodami chwastów). To dla osób zainteresowanych.

• Thanks 1
Opublikowano

Tak patrzę to cena zabiegu samym flufenacetem zabije.

Np Cevino 500sc 230zł.

To 115 przy 250g czystej substancji, a przy 360g to 165zł

Opublikowano
4 godziny temu, Wichura123 napisał:

Witam  ,

Podłączam się do pytania , wczoraj ok 21,00 skończyłem odchwaszczanie Trinity 590 sc , w nocy 8mm opadu . Pszenica Rotax w fazie 3 liścia . 

Czy ktoś miał podobne doświadczenia ?

W tamtym roku kończyłem pryskać i zaczęło lać mocno całą noc i nie było ani jednej miotełki.

Opublikowano

Cena za sam flufenacet, 240g + 1,4 l Banduru jest porównywalna z 333 g Atlantis Star, a to zabieg jesienny i przy naprawdę dużym nasileniu (zakładając podobną skuteczność rozwiązania wiosennego) jednoliściennych, będzie lepszym rozwiązaniem niż odchwaszczanie wiosenne. Problem wyczyńca, stokłos, życic mocno się nasila przy uprawie bezorkowej, dlatego tyle problemu z tymi chwastami mają na zachodzie. Jakby jednak ktoś się z tym faktem nie zgadzał, niech obejrzy sobie doświadczenia robione w Polsce przez Syngentę w zwalczaniu chwastów jednoliściennych i zapozna się z wynikami.

Są rejony Polski gdzie mają podobno więcej np. wyczyńca (źdźbeł) niż pszenicy. W takim przypadku, bez jesiennego zwalczania, wolę nawet nie myśleć. W moich okolicach problem jest znowu inny, prawie wszyscy odchwaszczają na wiosnę, chwasty do łydki. Miotły w żniwa tyle że nie widać pszenicy.

Opublikowano

U mnie pojawił się problem ze stokłosą. 

Zastosowałem jesienią expert met 0,3 i dff 0,2.

Teraz pszenżyto idzie w 3 liść.

Można teraz podać przy sprzyjających warunkach  sam flufenacet?

5 minut temu, rafal3939 napisał:

Tu jest tylko 1l Cevino więc na max 1,5ha przy maksymalnej dawce dla zwalczania stokłosy . 

Opublikowano
proxy8441 napisał:

czy 150g DFF i 750g chlorotoluronu weźmie mi samosiewy rzepaku? nie widać ich lub sporadycznie, zapomniałem na jedno pole dorzucić Gleanu

U mnie po takiej samej dawce Rzepak Zdycha a był duży oko 10Cm

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tak patrzę to cena zabiegu samym flufenacetem zabije.

Np Cevino 500sc 230zł.

To 115 przy 250g czystej substancji, a przy 360g to 165zł

Jak by ten cevino załatwiał Stokłosę na jesień to i tak taniej wychodzi niż Atlantis na wiosnę 

Opublikowano

No właśnie. Dlatego czy można by zrobić jak wyżej napisałem?

Ile stopni C dla flufenacet?

40 minut temu, Agrest napisał:

Zastosowałem jesienią expert met 0,3 i dff 0,2.

Teraz pszenżyto idzie w 3 liść.

Można teraz podać przy sprzyjających warunkach  sam flufenacet?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v