Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
masa24 napisał:

co taki szał na tą bacare??   Chyba mocniejsza mieszanka to expert + dff 0,1 + glean a cena nie wyzsza

Bo to "bajer" 😁 Jest spora grupa osób dla których liczy się firma, nazwa, a tymbardziej chwytliwe słowo NOWOŚĆ 😋

Opublikowano

Do Experta Met nie ma potrzeby dodawać chlorosulfuronu, już o tym wspominałem.0,45 l. Bacary - 105g dff, 90g flufenacet, 37g metrybuzyna. Koszt ok.90 pln. 0,35 kg. Expert Met + 0,2 l. Diflanil - 100g dff, 147g flufenacet !!!, 49g metrybuzyna. Koszt ok. 100 pln.

Opublikowano

Ile powinienem zaczekać gdy dałem 1200 kg tlenkowego dobromira na hektar? Mam zamiar siać pszenice a wcześniej nawożenie npk. 4 tygodnie wystarczą czyli akurat na koniec września? Boje się zeby nie spaliło... dodam że wapno już rozpuszczone. 2 dni po wapniowaniu spadło sporo deszczu. I pod koniec tygodnia znowu ma być sporo 

Opublikowano
7 godzin temu, marluk napisał:

Gdzie kupujecie Glean? Nie macie problemu z dostępnością?

Glean, i ten chisel nowy został wycofany można było kupić do 31.08.2020 stosować można jeszcze rok.

Opublikowano

Panowie, pierwszy raz zostawiłem słomę na polu, co roku słoma była zbierana i pod pszenicę sypalem 250kg polifoski 6, czy w tym roku mogę dac mniej, powiedzmy 200kg uwzględniając P i K ze słomy? slomy było ok 7t do tego ph 5.5-6 a zawartość składników na średnim poziomie

Opublikowano
Dnia 2.09.2020 o 13:43, andrzej1988 napisał:

Pszenice Comandor ktos miał w tym roku? jak sie spisała? jaka grubosc i wyrownanie ziarna?

Miałem tą pszenice, siana w pierwszej dekadzie października na 3 klasie po rzepaku ozimym. Jesienny wzrost bardzo ładny, dobrze się krzewi, "zimę" przetrwała bardzo ładnie, ale jak dostała wiosną przymrozkiem tak do samego liścia podflagowego wszystkie wcześniejsze liście miała podżółknięte, nie pomagał ani azot, ani odżywki i to jest jej największa wada wg mnie, może taki rok.. Nie sądze żeby to był błąd z mojej strony, bo inna odmiana obok, na tej samej dzałce, była bez żadnych przebarwień. Niestety nie mogę za bardzo się wypowiedzieć ile można z niej wyciągnąć, bo, tutaj akurat przez mój błąd bo miała byś susza stulecia, około polowa leżała, chociaż było dane 0,5 Medax. Z 0,7ha wyszło około 5.5m3, ale niestety gęstość, wyrównanie i wypełnienie słabe przez to że wyległo. Ziarno drobne, ale i z centrali nie powalało, MTZ 35 siła kiełkowania 88% brane  w Zamościu.

Opublikowano

Panowie, jakieś 2 tygodnie temu pisałem że ojciec zaoral pole na razowke pod pszenicę i na dzień dzisiejszy wyszło dużo samosiewow owsa a planuję siać za 3 tygodnie, zastanawiam sie co teraz zrobić, zostawić i przed siewem agregat i na wiosnę oprysk axialem na owies czy może glifosat w przyszłym tygodniu tylko ile l na ha

Opublikowano

w tamtym ubiegłym roku na jesień dawałem galmet 0,3g/ha + palisade 0,3l/h zalecenia z chemirolu, bez poprawek na wiosną. Przepuściło troszkę miotły. W tym roku myślałem o Galmet 0,3g/ha (pozostałości ) zamiast palisade myślałem o Exspert met w dawce 0,35g/ha. Wystarczy taka mieszanina czy coś dodać?

Opublikowano
4 godziny temu, _Mechanic napisał:

w tamtym ubiegłym roku na jesień dawałem galmet 0,3g/ha + palisade 0,3l/h zalecenia z chemirolu, bez poprawek na wiosną. Przepuściło troszkę miotły. W tym roku myślałem o Galmet 0,3g/ha (pozostałości ) zamiast palisade myślałem o Exspert met w dawce 0,35g/ha. Wystarczy taka mieszanina czy coś dodać?

Dodaj do tego diflufenikan jakieś 0,15 , 0,2 l na ha a galmetu zjedz z dawki do 0,2g/ha i bez poprawek na wiosnę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v