Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na III KL. CCC 1litr + 0,4 medax,bez obaw mozna stosować -plon do 10 ton,wyległo 0,5 % pola

Opublikowano

Ja w tym roku na 1 kolanko dawałem 1lCCC+0.4kg Medax Max, na flagę znowu 0.4kg Medax Max. Jedno pole w 70% na ziemi, ale to przez nakładkę azotu. Dwa kawałki Delawara stały aż do tygodnia przed żniwami, i to wszystko z 180kg azotu z tego 34kg na kłosa. Myślę czy w tym roku zwiększyć dawkę Medaxu na kolanko do 0.5, czy dać 1.5l CCC. Trochę dziwnie że się to tak poprzewracała z takim skradaniem, a plonu nie było.

Opublikowano

Ciężko w tym roku jakieś informacje znaleźć. Ile placiliscie w tym roku za kombajn lub sobie zyczyliście za koszenie? Szczególnie mazowieckie mnie interesuje

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Może podstawa źdźbła  i się przewraca .

Też możliwe. Próbowałem Duettu Star z protiokonazolem i chyba nie zdało to egzaminu za bardzo. Na drugi rok ochrona grzybowa z najwyższej półki bo w tym roku grzyb zabrał od 1/3 do połowy plonu.

Opublikowano

New holland 8050, 320zł za godzinę pracy bez sieczkarni. Wydajność około 6t/h. Jakie strategie ochrony T1 na najbliższy sezon planujecie? W tym roku po Tilt turbo 0,8l + Prochloraz 450ec 0,9l chorób podstawy nie zatrzymało.

Opublikowano

Ja planuję tak

T1:Delaro1l/ha

T2:Variano 1.5lha

T3 prawdopodobnie Osiris, ale pewny jeszcze nie jestem bo nadal czegoś szukam. Dawki możliwe że będą trochę zaniżane, ale to zależy od warunków.

Opublikowano
24 minuty temu, Damianek20 napisał:

U mnie 400 zł zażyczył sobie za godzinę jd 1177, także raczej na drugi rok jak nic się złego nie wydarzy szukam coś swojego.

Jak skosił ci za tą godzinę 1,5 lub 2 hektary to można powiedzieć że prawie darmo . Najlepiej to kosić na hektary , no chyba że zboże wylegnięte  to cena do indywidualnego dogadania . 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

Jak skosił ci za tą godzinę 1,5 lub 2 hektary to można powiedzieć że prawie darmo . Najlepiej to kosić na hektary , no chyba że zboże wylegnięte  to cena do indywidualnego dogadania . 

Za godzinę hektara nie mógł zrobić, na koniec powiedział "wujek tylko nie mów że ci w tym roku nie sypała" i tyle w temacie.

Opublikowano

Jaką odmianę byście polecili na monokulturę po pszenicy do późnego siewu, tj. przełom październik/listopad?

Opublikowano
3 godziny temu, Papkin napisał:

Ciężko w tym roku jakieś informacje znaleźć. Ile placiliscie w tym roku za kombajn lub sobie zyczyliście za koszenie? Szczególnie mazowieckie mnie interesuje

Biorę 250 za ha, bizon 56

3 godziny temu, Papkin napisał:

Biorę 250 za ha, bizon 56

Opublikowano

Wcześniej jakoś inaczej podchodził do tematu nie było tragedii a w tym roku to poleciał, zobaczę ile powie przy ostatecznym rozliczeniu bo mamy jeszcze końcówkę do dopłaty. 

Ale jak tak zostanie to za damski wuj ani przyczepy ani placu na buraki nie dostanie nawet za coś.

Opublikowano

U mnie po pszenicy słoma ścięta. Poszła talerzówka i teraz chcę dać wapno pod orke zimową. Wiem że lepiej było sypać na ścieranie no ale teraz już trudno. Do orki jeszcze daleko więc może zrobię tak że jak powschodzą samisiewy to dam wapno i drugi raz talerzówka. Jak myślicie?? Dodam że ma tam być kukurydza na drugi rok.

Opublikowano
5 godzin temu, Papkin napisał:

Mazowieckie WWL, prywatny usługodawca za godzinę koszenia Tucano 440 bierze 550zl, na hektar wychodzi od 300zl do 400zl w zależności od pola, im większe tym taniej wychodzi. Usługi Bizonem ZO56 z SKR kosztują 330zl za godzinę i na hektar wychodzi od 450zl do 550zl.

Opublikowano
Audi213 napisał:

Ja planuję tak

T1:Delaro1l/ha

T2:Variano 1.5lha

T3 prawdopodobnie Osiris, ale pewny jeszcze nie jestem bo nadal czegoś szukam. Dawki możliwe że będą trochę zaniżane, ale to zależy od warunków.

Osiris w przyszłym sezonie najprawdopodobniej nie będzie już dostępny (chyba że ktoś robi zapasy). Zresztą za tę cenę, to szału nie było z tym preparatem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v