Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a ja jednak na serio planuje to 5,5tony/ha średnio, jest jedno pole co masakra jakaś suszowa przyszła i jak będzie 4-5t/2,5ha to będzie dobrze, ale i jest i kupa nowego nabytku co odda nie mniej niż to 6 tony/ha... zresztą się zobaczy ile faktycznie będzie... magazyn już się buduje nowy aby ten dobrobyt pomieścić (miał być silos a nawet 2 ale będzie zwykły budynek, myślę że praktyczniejszy) 😁

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

I ja się muszę za sprzątanie strychu zabrać wolnymi chwilami... Jak się nie pomieści na strychu to w big bagi do stodoły będę ładował

Opublikowano
22 godziny temu, metrax12 napisał:

Opadanie substancji aktywnej w formulacji zawiesinowej SC występuje w każdym środku, nie tylko w Kier. Przed użyciem każdego środka płynnego zaleca się go mieszać co najmniej kilkukrotnie, w przypadku formulacji SC, SE, OD trzeba mieszać nawet kilka minut (dla opakowania 5-20l), im większy kanister, tym dłużej trzeba to robić. Następnie przed odmierzaniem trzeba odstawić na co najmniej 20-30 min, aby pęcherzyki powietrza wydostały się z cieczy. Najmniej wrażliwe są środki SL, EC (jeśli nie nastąpiła krystalizacja) i ich nie trzeba intensywnie i długo mieszać. Formulacje EW, CS są gdzieś w środku stawki.

Cały kłopot w tym, ze włożenie do bańki metalowego pręta i mieszanie ( tak jak farbę w puszce ) niewiele daje. Dopiero strumien wody do banki i rozpuszcza ta substancje. Używam wielu srodków w opakowaniach 5m litrów ale taka sytuacja pierwszy raz się zdarza. Dawniej Afalon/Linurex jak sie zachowywał w bańce.

Opublikowano

Bo sie trzęsie bańką przed otwarciem,aż sie wszystko wymiesza

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik200598 napisał:

I ja się muszę za sprzątanie strychu zabrać wolnymi chwilami... Jak się nie pomieści na strychu to w big bagi do stodoły będę ładował

gryzonie nie tną bigbagów? bo też jakaś partię kuku planowałem kiedyś tak zabunkrować bo nie było gdzie, ale jednak zrezygnowałem

Opublikowano

Niestety mam z tym problem. W zeszłym roku wsypałem jednego biga pszenicy to myszy zrobiły dziurę, dobrze że niewielką. W zasadzie big bag to tylko awaryjne i tymczasowe miejsce przechowywania, które mam na wszelki wypadek jeśli będzie aż tyle zboża że nie zmieszczę go w przygotowane miejsce na strychu. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Niestety mam z tym problem. W zeszłym roku wsypałem jednego biga pszenicy to myszy zrobiły dziurę, dobrze że niewielką. W zasadzie big bag to tylko awaryjne i tymczasowe miejsce przechowywania, które mam na wszelki wypadek jeśli będzie aż tyle zboża że nie zmieszczę go w przygotowane miejsce na strychu. 

Też tak myślałem, praktyczniejsza chyba by była lita skrzyniopaleta, ale to trzeba mieć gdzie składować jak puste :) bo na dworze to tak średnio, no chyba że z plastiku 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
5 godzin temu, dzikiWschód napisał:

Dziś byłem na pszenicy tytanika i w dołku ma 20 pięterek w calyk klosie i policzyłem zapylone zarniaki to wyszło mi 54 sztuki, i po 3 rozkrzewienia z podobna ilością pieterek ale na zgorku niestety susza w kwietniu zrobiła swoje bo w sumie jest ok 12 pjeterek w klosie. Ma potencjał roślina ale jak zawsze musi być woda...

Już myślałem że ta tytanika to jakieś mutanty rosną , dopiero póżniej dopisałeś że ma po 10 pięterek , a to już norma , ale na tym zgórku 5 -6 pięterek to słabo. Zależy też od odmiany , ale norma to od 8 do 12 pięterek . przykładowo u mnie w linusie jest od 8 do 10 i na nim raczej się 12 pięterek nie zrobi , ale sypie jednak lepiej niż te które mają po 12 pięterek

Opublikowano
8 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Też tak myślałem, praktyczniejsza chyba by była lita skrzyniopaleta, ale to trzeba mieć gdzie składować jak puste :) bo na dworze to tak średnio, no chyba że z plastiku 

Znajomy sypie do beczek 200l tylko znów problem z wentylacją (on zrobił wentylację w formie takich "rurek" z bardzo drobnej siatki wsadzonych od samego dołu do samej góry beczki)  i też trzeba mieć miejsce żeby puste składować. Zresztą ja też sypię do beczek ale to już kukurydzę suchą a zboże na strych.

Opublikowano

We wtorek pszenica zaczęła wyrzucać pierwsze pylniki - jutro planuję T3. Na T2 poszedł epoksykonazol i azoksystrobina. Teraz planuję 0,75l/ha PRIAXORu i 0,75l/ha Tarcza Łan - co myślicie o tych dawkach? Inny wariant to 1l/ha tebu... Do tego cypermetryna

Opublikowano (edytowane)

Michale właśnie miałem się zapytać o to, bo wielu mówi że jak zaczyna wyrzucać pylniki czy jak się one już osypują? Bo u mnie już się osypują i się zastanawiam czy jest jeszcze sens dawac t3

Edytowane przez darekspire90
Błąd
Opublikowano
16 minut temu, darekspire90 napisał:

Michale właśnie miałem się zapytać o to, bo wielu mówi że jak zaczyna wyrzucać pylniki czy jak się one już osypują? Bo u mnie już się osypują i się zastanawiam czy jest jeszcze sens dawac t3

Jak jest wyrzuconych 70 % pylników pszenica  przekwitła najlepszy okres do T3  pszenica kwitnie przy zamkniętej plewce .

Opublikowano
46 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Znajomy sypie do beczek 200l tylko znów problem z wentylacją (on zrobił wentylację w formie takich "rurek" z bardzo drobnej siatki wsadzonych od samego dołu do samej góry beczki)  i też trzeba mieć miejsce żeby puste składować. Zresztą ja też sypię do beczek ale to już kukurydzę suchą a zboże na strych.

Jednak beczki to trochę zabawa, jak mała ilość ok ale nie na długi czas i nie na dużo. No chyba że na zacier to tak... To już lepsze te bigbagi. Najlepiej to silos lub pomieszczenie (z napowietrzaniem, np. w postaci rozłożonych na posadce rur drenarskich)

Opublikowano

W tym roku plony powinny być przyzwoite, o ile nie damy się wydymać, to i pod względem ceny. Na Matifie pszenica po 183 euro, które wysoko stoi przez słaba złotówkę, więc eksport powinien iść ostro. A do zniw we Francji dużo czasu nie zostało, a cena nie spada

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Jednak beczki to trochę zabawa, jak mała ilość ok ale nie na długi czas i nie na dużo. No chyba że na zacier to tak... To już lepsze te bigbagi. Najlepiej to silos lub pomieszczenie (z napowietrzaniem, np. w postaci rozłożonych na posadce rur drenarskich)

Wszystko zależy od ilości, ja na strych wyciągam wiaderkami bo okno za wysoko jak na dmuchawę, dopiero w przyszłym roku planuję wymianę dachu na budynku gospodarczym żeby tam sypać już dmuchawą.

Opublikowano

Ja bym sie zawczasu nie martwił, że nie będzie gdzie zmagazyować zboża. W tamtym roku też miałem pięknie zapowiadające się zboża i przyszedł upał 35*C i do tego wiatr i po tygodniu było pozamiatane. Zapowiadał się plon przynajmniej 7 ton, a przez uschnięcie górnej części kłosa i słabego wypełnienia ziarna średnio wyszło koło 4 ton z ha, na niektórych polach ok 2 ton pszenicy z ha.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, sylwek23111 napisał:

Ja bym sie zawczasu nie martwił, że nie będzie gdzie zmagazyować zboża

Ototo. Ale przygotowanym być trzeba. Oby sypało i każdy był zadowolony, zarówno ten co nie sprzedaje nic tylko spożytkowuje wszystko w gospodarstwie dla zwierząt i ten co sprzedaje wszystko.

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrek12413 napisał:

Witam, pszenica avenue, wyrzuciło mi bardzo dużo miotły, 70% pola jest z miotła i teraz pytanie czy pryskać to jescze puma/axial czy przed żniwami 2 tygodnie glifosatem to przelecieć ? 

A żeby ci ten glifosat w czterech literach stanol!! Najgorsze zło kropić przyszły chleb glifo

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak jest wyrzuconych 70 % pylników pszenica  przekwitła najlepszy okres do T3  pszenica kwitnie przy zamkniętej plewce .

Jak otwierałem ziarniak to jest już w nim małe ziarenko wielkości może 3 milimetrów.. to może być juz za pozno?na T3?

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Wszystko zależy od ilości, ja na strych wyciągam wiaderkami bo okno za wysoko jak na dmuchawę, dopiero w przyszłym roku planuję wymianę dachu na budynku gospodarczym żeby tam sypać już dmuchawą.

Jakie ty masz ilości że wiaderkiem,u mnie tak sie sypalo 40 lat temu,jak czytam niedowieżam ,beczki ,big-begi

Opublikowano

3-4 tony rocznie, w tym roku ze względu na bardziej zaawansowaną agrotechnikę może będzie więcej

Opublikowano
miwigos napisał:

Jakie ty masz ilości że wiaderkiem,u mnie tak sie sypalo 40 lat temu,jak czytam niedowieżam ,beczki ,big-begi

40 lat temu to w porywach luksusu wiązałkami kosiliście 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v