Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sens dodawać do T3 w pszenicy ozimej jakiegoś regulatora typu trineksapak etylu czy etefonu, żeby troszkę bardziej usztywnić łodygę? Pszenica nie jest wysoka ale po tych ostatnich burzach troszeczkę zaczęła wylegać.

Opublikowano

T3 podaje się na początku kwitnienia. Na skracanie za późno. Ostatni moment na skrócenie to ukazanie się całego kłosa - skrócenie dokłosia. Widocznie przespałeś możliwość korekty po bbch37 do bbch39. A skoro masz problem z wyleganiem niskiej pszenicy to być może winne są choroby podstawy źdźbła. W następnym roku od tego zacznij.

Opublikowano
Dnia 11.06.2020 o 08:19, Marl napisał:

Srodek KIER 450 SC bardzo słabo sie miesza. Kupiłem w opakowaniach 5 litrowych i pomimo mieszania na dole bańki zostaje wysoka na 3 cm zawiesina. Trzeba było włożyć węża z wodą aby to rozpuścić. Jesli ktoś zużywa na raz całe 5 l to nic sie nie dzieje, ale mam za mały opryskiwacz.  Ogólnie nie polecam tego środka, nie ma pewności, ze mamy odpowiednie stężenie substancji aktywnych...

Opadanie substancji aktywnej w formulacji zawiesinowej SC występuje w każdym środku, nie tylko w Kier. Przed użyciem każdego środka płynnego zaleca się go mieszać co najmniej kilkukrotnie, w przypadku formulacji SC, SE, OD trzeba mieszać nawet kilka minut (dla opakowania 5-20l), im większy kanister, tym dłużej trzeba to robić. Następnie przed odmierzaniem trzeba odstawić na co najmniej 20-30 min, aby pęcherzyki powietrza wydostały się z cieczy. Najmniej wrażliwe są środki SL, EC (jeśli nie nastąpiła krystalizacja) i ich nie trzeba intensywnie i długo mieszać. Formulacje EW, CS są gdzieś w środku stawki.

Opublikowano
20 godzin temu, MarcinC360 napisał:

Dziś pryskałem groch i zajrzałem na pszenicę a tam pełno małych latających owadów mniejszych sporo od komara, lekko brązowawe, siedzi to przeważnie na kłosie. Co to może być? Pierwszy raz to widzę.

To mszyce, jak nalatuja mają skrzydełka, jak żerują to już bez

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Chcę zastosować radkowit premium w tym roku na ściernie. W tym układzie lepiej rsm 26s czy 32 + kizeryt?

A co tam po tej scierni ma rosnąć? Ogarnij co Ci taniej wychodzi i ile Ci tego potrzeba. Jedyne co za rsm+s przemawia to temp. krystalizacji.

Opublikowano
jackowski11 napisał:

Chopy, co mozna dac na poprawkę chabra w jarej, zaczyna się kłosić

Tribenuron, fluroksypyr, albo chlopyralid, ale nie wiadomo jak pszenica zareaguje.. Żadna z wym. substancji nie ma rejestracji w tak późnej fazie..

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Minkes napisał:

A co tam po tej scierni ma rosnąć? Ogarnij co Ci taniej wychodzi i ile Ci tego potrzeba. Jedyne co za rsm+s przemawia to temp. krystalizacji.

Rosnąć ma rzepak ozimy w plonie głównym oraz bobik na poplon do zaorania pod pszenicę ozimą.

Pytam bo chodzi też o ekonomię.

Edytowane przez Mecha
.
Opublikowano

Mam takie pytanie czy: Protikonazol-95g+Tebukonazol-100g będzie dobre na T3 w pszenicy czy za słabe i trochę zwiększyć  ilość substancji ?

Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem na pszenicy tytanika i w dołku ma 20 pięterek w calyk klosie i policzyłem zapylone zarniaki to wyszło mi 54 sztuki, i po 3 rozkrzewienia z podobna ilością pieterek ale na zgorku niestety susza w kwietniu zrobiła swoje bo w sumie jest ok 12 pjeterek w klosie. Ma potencjał roślina ale jak zawsze musi być woda...

Edytowane przez dzikiWschód
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, ZELKOW napisał:

liczysz pięterka po jednej i drugiej stronie kłosa czy na długości ma 20 pięterek?

20 pieterek i tylko 54 ziarniaki to trochę dziwne by było 🤨

Opublikowano
Broody napisał:

32 minuty temu, ZELKOW napisał:

liczysz pięterka po jednej i drugiej stronie kłosa czy na długości ma 20 pięterek?

20 pieterek i tylko 54 ziarniaki to trochę dziwne by było 🤨

liczę pieterka po obu stronach czyli w całym klosie, na ta chwilę naliczylem 54 zapylone ziarniaki ale na pewno kilka nie dopatrzylem bo na górnych piętrach są małe plewki i grubymi palcami nie otworzę wszystkich plewek, za tydzień albo dwa będzie widać więcej

miwigos napisał:

On liczy śmiesznie po obu stronach,utrudnia sobie życie

zawsze liczę po jednej stronie ale kilka stron wcześniej pisałem post to były komentarze o sposób liczenia bo jeden liczy cały kłos drugi jedna stronę więc tym razem napisałem o całym klasie i też źle 😜🤔

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dzikiWschód napisał:

liczę pieterka po obu stronach czyli w całym klosie, na ta chwilę naliczylem 54 zapylone ziarniaki ale na pewno kilka nie dopatrzylem bo na górnych piętrach są małe plewki i grubymi palcami nie otworzę wszystkich plewek, za tydzień albo dwa będzie widać więcej

coś widzę po postach, że każdy będzie bił w tym roku wieloletnie rekordy w ilości... ja też mam zawsze średnio poniżej 4,5 (z wszystkich pól pod moim władaniem), a w tym roku planuję że będzie dobijało do 5,5 lub nawet 6 🤑 (z tym że ja akurat na ten rok zamieniłem kijek na siekierkę, tj kilka ha piachu na kilka ha III klasy)... W żniwa się zobaczy co są warte szacunki nasze, ale raczej źle nie będzie jak na tak zwariowany rok.

Mam pole co komicznie trochę wygląda bo opryskiwacz na jesieni nie wszędzie dotarł, pole czyste od owsa i miotły, a na poprzeczaku płot oddzielający pole od posesji cały zarośnięty, owsem głuchym, przytulą i miejscami miotłą (że siatki na płocie prawie nie widać 🤠)

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
6 godzin temu, Mecha napisał:

Rosnąć ma rzepak ozimy w plonie głównym oraz bobik na poplon do zaorania pod pszenicę ozimą.

Pytam bo chodzi też o ekonomię.

No to z rsms będziesz miał za mało siarki na rzepak. Lej rsm jaki tam masz dostępny a w lutym poleć z siarką rozsiewaczem i będzie jak ma być.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v