Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To opryskaj tym askalonem, tylko wyjedz gdzieś tak o 11 w słoneczny dzień, do wieczora spokojnie się wchłonie i zacznie działać, chłodne noce i mączniakowi średnio pasują. Dla pewności możesz dodać z dwie setki fenpropidyny, prochloraz raczej się nie przyda

Opublikowano

Tomek końcówki belki bujaja sie przód -tył ,nie widzisz tego

Opublikowano (edytowane)

Po nagraniu widać że ewidentnie praca belki zawiniła. U mnie w krukowiaku nieraz końcówka belki pizga przód tył ale bardzo szybko tak że końcówki wachlarzowe i tak to rozchlapują i nie ma takiej zebry.,,,tutaj widać jak belka powoli wiosłuje, przez chwile prędkości ruchu belki i traktora się dodają a przez chwile znoszą, oczywiscie gdy sie dodadzą prędkość jest większa, więc większy dystans pokonuje belka w tej samej jednoste czasu co mówi że w tych miejscach powinno być mniej nawozu ale co ważniejsze wskazuje że te pasy powinny być dłuższe niż pasy ciemniejsze pokryte grubiej nawozem ( zakładając że belką bujało w miare równo) i to właśnie widać na zdjęciu

Zastanawiając się nad ruchem belki i efektami jakie to powinno pozostawić naszło mnie jeszcze jedno spostrzeżenie- pasy po lewej i prawej stronie ścieżki powinny się mijać( nie być w lini prostej) ponieważ ramionami bujało na zmiane, na zdjęciach ciężko jednoznacznie się dopatrzeć czy tak jest.

Edytowane przez rocco0987
Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

słuchajcie dzis dalem na pszenice jara priaxor 1 l ha 1 zabieg i raczej ostatni , takie mi sprzedano i doradzono na jarke , jak myslicie dobrze zadziała ? 

Będzie petarda.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

Tomek końcówki belki bujaja sie przód -tył ,nie widzisz tego

Widzę ale wątpię że to od tego passy powinny być z przerwami poprzecznymi a po długości są bez.

Opublikowano

Pszenica ostroga. Z fungi poszedł Praxior 0,75 l/ha + Multiple Pro + siarczan oraz Impact 125 SC (1l/ha) + jakieś resztki tebu + siarczan. Póki co nie jest źle.

ostroga.jpg

• Like 1
Opublikowano

Nie skracana. Przez długi czas było bardzo sucho i słabo się jej rosło. Jak zaczęło padać to się poprawiła co widać na foto. Nie jest jakaś wysoka. Susza zrobiła swoje.

Dostała jakieś 120 kg/ha kizerytu w lutym i azotu coś koło 130 kg.

Opublikowano
12 godzin temu, jahooo napisał:

Człowiek się uczy na błędach, jak widać, a wystarczyło wolniej jeździć

Na swoim opryskiwaczu zauważyłem że mniej buja przód tył przy szybszej jeździe 8-9km/h niż 6-7.

Opublikowano
13 godzin temu, Radek88 napisał:

Tylko ja zauważyłem wskazówkę w 30 sekundzie?

Skacze ciśnienie.

Przypuszczam, że to prędzej od drgań opryskiwacza wskazówka skacze, ale nie można wykluczyć skoków ciśnienia

Opublikowano

Nie twierdzę, że tyko to jest przyczyna. Byłem zdziwiony, że nikt o tym nie pisał a inne uwagi jak najbardziej słuszne.

Ja bym jednak zaczął od ciśnienia i końcówek, nie znam się na rsm'ie , ale on ma się lać a nie pryskać.

• Root Admin
Opublikowano

a co sie robiło? poczytał Pan co napisałem wczesniej?

3 godziny temu, ursusek902 napisał:

Na swoim opryskiwaczu zauważyłem że mniej buja przód tył przy szybszej jeździe 8-9km/h niż 6-7.

mam taką samą obserwację, ale pokusiło mnie o jazdę na niebieskich koncowkach to musiałem jechać wolno żeby poszło 240l.

jesienią jak lałem 80l to szło 9km/h i nie było problemu, albo go nie zauważyłem

12 godzin temu, rocco0987 napisał:

Po nagraniu widać że ewidentnie praca belki zawiniła. U mnie w krukowiaku nieraz końcówka belki pizga przód tył ale bardzo szybko tak że końcówki wachlarzowe i tak to rozchlapują i nie ma takiej zebry.,,,tutaj widać jak belka powoli wiosłuje, przez chwile prędkości ruchu belki i traktora się dodają a przez chwile znoszą, oczywiscie gdy sie dodadzą prędkość jest większa, więc większy dystans pokonuje belka w tej samej jednoste czasu co mówi że w tych miejscach powinno być mniej nawozu ale co ważniejsze wskazuje że te pasy powinny być dłuższe niż pasy ciemniejsze pokryte grubiej nawozem ( zakładając że belką bujało w miare równo) i to właśnie widać na zdjęciu

Zastanawiając się nad ruchem belki i efektami jakie to powinno pozostawić naszło mnie jeszcze jedno spostrzeżenie- pasy po lewej i prawej stronie ścieżki powinny się mijać( nie być w lini prostej) ponieważ ramionami bujało na zmiane, na zdjęciach ciężko jednoznacznie się dopatrzeć czy tak jest.

brzmi jak plan, ale mam wrażenie po obejrzeniu filmiku ze prawa belka huśta mocniej niż lewa. Zweryfikujemy co tam się dzieje i jak skasować ten luz.

Opublikowano
16 godzin temu, FwtsDsgdg napisał:

Co to może być?

20200601_193346.jpg

20200601_193338.jpg

pszenica ozima odmiana Belissa

podbijam pytanie, pisałem o tym już jakieś 2 tygodnie temu ale nie wstawiałem zdjęcia i nikt nie potrafił z opisu odpowiedzieć. Podpowiem że praxior + tebukonazol nie zatrzymały tego, a na polach gdzie przy oprysku było czysto dzisiaj jest cała masa takich liści flagowych. Niektóre rośliny całkiem ususzyły już liść flagowy zostało jakieś pół podflagowego o dziwo na trzecim lisciu tego nie ma oprócz "normalnych" chorób grzybowych.

Opublikowano

rdza żółta epoksykonazol/ protiokonazol/ soltenaol miałem w tamtym roku na rebellu dopiero elatus era załatwił sprawę bo całe liście górne żółte były

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

a co sie robiło? poczytał Pan co napisałem wczesniej?

mam taką samą obserwację, ale pokusiło mnie o jazdę na niebieskich koncowkach to musiałem jechać wolno żeby poszło 240l.

jesienią jak lałem 80l to szło 9km/h i nie było problemu, albo go nie zauważyłem

brzmi jak plan, ale mam wrażenie po obejrzeniu filmiku ze prawa belka huśta mocniej niż lewa. Zweryfikujemy co tam się dzieje i jak skasować ten luz.

Nie wiem czy rozumiem ale robiłeś dyszą 03 tą średniokroplistą??

Opublikowano
25 minut temu, rocco0987 napisał:

podbijam pytanie, pisałem o tym już jakieś 2 tygodnie temu ale nie wstawiałem zdjęcia i nikt nie potrafił z opisu odpowiedzieć. Podpowiem że praxior + tebukonazol nie zatrzymały tego, a na polach gdzie przy oprysku było czysto dzisiaj jest cała masa takich liści flagowych. Niektóre rośliny całkiem ususzyły już liść flagowy zostało jakieś pół podflagowego o dziwo na trzecim lisciu tego nie ma oprócz "normalnych" chorób grzybowych.

A ja ponownie odpowiadam że to na 99% wirus żółtej karłowatości. Tego nie da się niczym zwalczyć, można zwalczać tylko mszyce które to przenoszą. Na przymrozek to nie wygląda, bo czerwone przebarwienie na niego nie wskazuje. Aczkolwiek w tym roku wszystko możliwe. Z pewnością nie jest to żadna rdza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v