Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tribenuron metylowy na poprawkę w pszenicy(Triben Super 50) w fazie liści podflagowych można spokojnie stosować? Niby na etykiecie pisze że do fazy 2 kolanka a doradcy z kolei że bez problemu do flagowego... Ktoś mądry coś podpowie?

• Root Admin
Opublikowano

miałem ten dylemat tydzien temu - pytałem agronomów z dużych gospodrstw - poszło w piątek, dam znać po żniwach jak pszenica to przetrwa

póki co chaber i mak dalej stoją nie wzruszone zabiegiem

Opublikowano

No ja nie poprawiam to nie wiem, sorry. Może dlatego do drugiego kolanka, że długo się rozkłada  i zostaje w ziarnie albo, przewidzieli zbyt duże fazy chwastu po drugim kolanku aby środek był skuteczny albo źle wpływa na zboże w tej fazie. Masz tylko 33% szans, że obniżysz plon. Jak nieduży kawałek a presja powyżej progu szkodliwości to i tak nie masz nic do stracenia, bo jak nie oprysk to chwasty zabiorą Ci plon. Proste. 

• Root Admin
Opublikowano

ja na poligonie poprawiam, ale poligon od zawsze miał problem z chwastami. Tu jest kamień na kamieniu, pole od 10 lat nie orane tylko lekko talerzówką po wierzcu bo jak głębiej pójdzie to wszystko się urywa.

Ostatni raz tutaj poprawka wiosenna chyba poszła z 7-8 lat temu i niestety wtedy ojciec spalił pszenice, popryskał za późno niby rosła, ale później kłos czarny i 5-6 ziaren w kłosie, a na omijakach złoty kłos i 40 ziaren w kłosie

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, yacenty napisał:

ja na poligonie poprawiam, ale poligon od zawsze miał problem z chwastami. Tu jest kamień na kamieniu, pole od 10 lat nie orane tylko lekko talerzówką po wierzcu bo jak głębiej pójdzie to wszystko się urywa.

Ostatni raz tutaj poprawka wiosenna chyba poszła z 7-8 lat temu i niestety wtedy ojciec spalił pszenice, popryskał za późno niby rosła, ale później kłos czarny i 5-6 ziaren w kłosie, a na omijakach złoty kłos i 40 ziaren w kłosie

Ciekawe co ten tribenuron zrobi... Boję się szczerze mówiąc tym robić bo pszenica piękna czarna i żeby nie zdupić.. No ale sumienie nie pozwala tych chwastów zostawić, tym bardziej że żniwa daleko.

Edytowane przez SuperRolnik1
Opublikowano

Tribenuron metylowy można spokojnie do flagi, w zeszłym roku dawałem na flagę, chaber załatwiony pszenica bez uszczerbku, w tym poleciałem na podflage i również śpię spokojnie. Co do etykiet, w helm tribi jest napisane, że tylko do fazy bbch 30 - strzelania w źdźbło, także co rejestra to inaczej. A doświadczenie co innego mówi.

• Like 1
Opublikowano

a tymczasem  przed nowym sezonem ,

"W Polsce sprzedaż produktów zawierających epoksykonazol będzie możliwa do 1 marca 2021 r., a zużycie zapasów do 1 marca 2022 r."

a dalej co tebukonazol też wycofają???

Opublikowano

Też pryskałem tribenuronem na flagę do 20 gram i nic się nie dzieje

• Root Admin
Opublikowano
25 minut temu, Grzegorz86 napisał:

Tribenuron metylowy można spokojnie do flagi, w zeszłym roku dawałem na flagę, chaber załatwiony pszenica bez uszczerbku, w tym poleciałem na podflage i również śpię spokojnie. Co do etykiet, w helm tribi jest napisane, że tylko do fazy bbch 30 - strzelania w źdźbło, także co rejestra to inaczej. A doświadczenie co innego mówi.

każda rejestracja kosztuje :P

są srodki oparte o tribenuron i maja rejestracje do bbch 39 czyli do flagi.

18 minut temu, theta napisał:

a tymczasem  przed nowym sezonem ,

"W Polsce sprzedaż produktów zawierających epoksykonazol będzie możliwa do 1 marca 2021 r., a zużycie zapasów do 1 marca 2022 r."

a dalej co tebukonazol też wycofają???

na 99% tak

Opublikowano

Wyskoczyła mi przytulia, w sklepie doradzili fluroksypyr.Obecnie mam flagę.  Warunki pozwalają wyjechać dopiero w sobotę no i zobaczymy co się stanie. Jestem dobrej myśli.

• Root Admin
Opublikowano

chyba jedyna opcja na przytulię, byle tylko franca nie zakwitła i nie wydała nowych nasion to już bedize dobrze, bo raczej doszczętnie jej teraz nie upalisz

Opublikowano

stosował ktoś pinoksaden (Axial) razem z mocznikiem? Rozważam 2 opcje albo dodam 2 % mocznika na poprawę właściwości cieczy albo 6-8 % mocznika + 5% siarczan. Duże ryzyko przypalenia końcówek?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marian7k napisał:

Na T2 azoksar 250 (azoksystrobina ) 432 zł/5l do tego 0,5l tarcza łan i chyba dobry i tani zabieg. Wyjdzie 125g azokstrobiny + 125 tebu.

Macie coś lepiej i taniej na T2?

Też daję takie T2 ale na etykiecie Azoksar jest 0,6 l + 0,8 tebu. Czy warto obniżać i tak już obniżoną dawkę.

Właśnie sprawdziłem cenę i Azoksar 5l kupowany w PAKOS 443 zł w grudniu 2019 r. 

Na miejscu kupiłem Afrodytę 1l po 79 zł. 24 kwietnia 2020 r.

Edytowane przez monstrer
Opublikowano
18 godzin temu, miwigos napisał:

Co do dokładnośći zależy jaki rozsiewacz ,a w zasadzie jaki użytkownik ,RSM bardziej kłopotliwy i szkoda nowego opryskiwacza za set tysięcy

Ci co tak sądzili patrzą ze zdumieniem na rzepaki tych co podali N na rzepak w 1 strzale. Ja tylko obserwowalem jak ludzie kupują saletrę na 2 dawkę w tej suszy...

Opublikowano

Logiczna logiczność,  o czym cały czas mówię, ale mało kto słucha. Azot bez wody a nawet na mokrą glebę jest niedostępny dla rośliny i nie wiem jak z tym argumentem można polemizować. 

Jest też dobra wiadomość!!!. Okazuje się, że  z RSM -u rozlanego na suchą glebę, który następnego dnia został przykryty 1 mm deszczu nie ma aż tak dużych strat przy zimnej pogodzie. A przyznam, że prawie się pogodziłem z jego stratą.  

Celowo w Wielką Sobotę zrobiłem pasek mijaka (zamknąłem jedną wylewkę na długości przejazdu). Nie było widać żadnej różnicy do teraz. Pierwszy porządny deszcz spadł dopiero po dwóch tygodniach a efekt dostarczenia azotu jest widoczny obecnie. Pszenica jest ciemnozielona o zdrowych liściach, skorzystała z tego  azotu gdzieś koło fazy drugiego kolanka dopiero, a ten pasek został wyraźnie jaśniejszy i fajnie się odróżnia. Próbowałem zrobić fotkę ale kiepsko widać, jednak oko ludzkie jest niezastąpione, więc zostaje Wam wierzyć na słowo albo nie. 

To była trzecia ostatnia dawka, żeby nie było. Dwie pierwsze poszły zdrowo w korzeń.  

Opublikowano

Ja jutro stosuje metsulfuron metylowy na fiolka, 30 g/ha, faza nie w pełni rozwiniętej podflagi. Zobaczymy co z tego będzie, nigdy nie robiłem zabiegu w tak późnej fazie

Opublikowano
5 minut temu, msjaro napisał:

Ja jutro stosuje metsulfuron metylowy na fiolka, 30 g/ha, faza nie w pełni rozwiniętej podflagi. Zobaczymy co z tego będzie, nigdy nie robiłem zabiegu w tak późnej fazie

Mamy ten sam problem. Ja po wielu dylematach i konsultacjach postawiłem na tribenuron metylowy ok 35g/ha. Obawy są ale koledzy wyżej mnie uspokoili trochę bo też stosowali w takiej fazie i było ok. A nie ma to jak opinia praktyka a nie tylko teoretyka w sklepie.

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

nie za dużo te 35?

Waham się albo 30 albo 35. Przy 30 pisze że fiołek jest średnio wrażliwy a bierze go dopiero przy 40g. Chociaż z drugiej strony jest już późno i moze te 30g wystarczy żeby go przytrzymać.. A ile u siebie dawałeś na ha?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v