Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

ja dawałem na przełomie podflaga / flaga. Niby po rozsianiu spadł descz - pare litrów, a później juz tylko prażylo i prażyło. Łan piękny ale ziarko spalone :(

Dobry kolega mówił ze na polu gdzie zapomnial dać N3 pszenica sypała tone więcej, własnie przez dużo lepszą gęstość.
Najlepsze było to jak odwoziłem pszenice na jeden skup, jednego dnia swoją - zestaw 7 zbiorników - 19ton. Na drugi dzień koledze odwoziłem, ten sam zestaw, też 7 zbiorników tym razem 22 tony.

Wagowy od razu się zdziwił bo gęstość nie 68-70 a 80

Opublikowano
7 godzin temu, marluk napisał:

Jest galaper ale potrzebuje wyższych temperatur. Poza tym ludzie tutaj jednak bardziej granstar polecają na fiolka.

@losktos

ty coś byś proponował na wyrośniętego fiolka który miejscami wyższy od pszenicy?

w tych fazach to zostaje fluroksypyr, tribenuron lub biathlon. Sam będę robił poprawkę na niektórych działkach i od miedz ale od czego innego. Pójdzie właśnie fluroksypyr i tribenuron

5 godzin temu, ravoj napisał:

Nie daję dawki na flagę ani podflagę ani na kłos od dwóch lat, bo uprawiam pszenicę po fasoli, więc azot sobie znajdzie z brodawek a parametry zostają niezłe, z górnej póły tylko gówno z tego.

To że azot na kłos podnosi plon jest mitem według mnie i nie ma to żadnych dowodów - żadnych.

Podnosić parametry za 150zł żeby sprzedać drożej o 150zł to bezsens i idiotyzm. Skupy powinny dostosować cenę do parametrów i te wyśrubowane powinny być droższe o 10%, bo jak wożę swoją to prezes skupu  skacze z radości  i miesza ją potem z paszówką a całość idzie jako konsumpcja. On cwaniak ja frajer. 

Po fasoli i po burakach również nie daje N3.

Według mnie to mitem jest to że azot na kłos NIE podnosi plonu. Zaś faktem - N3 podany niewłaściwie (zły termin, dawka, rodzaj nawozu) może obniżyć plon lub pogorszyć jakość. Różnica w MTN przy dobrze podanym N3 jest znacząco zauważalna już na przyczepach.

W obecnych suszowych warunkach znacznie inaczej wygląda dynamika pobierania azotu. Dlatego coraz większego znaczenia nabierają wcześniejsze dawki azotu od N1 do N3.

• Like 1
Opublikowano

na moddusie pisze ze stosowac mozna do fazy bbch 39 czyli lisc flagowy cały rozwiniety bodajze wiec ostatni dzwonek by był juz , u nas na pozniej sianych pszenicach poszedł modan czyli to samo co moddus po 0,3 i juz lisc flagowy bylo widac 

Opublikowano
13 minut temu, losktos napisał:

w tych fazach to zostaje fluroksypyr, tribenuron lub biathlon. Sam będę robił poprawkę na niektórych działkach i od miedz ale od czego innego. Pójdzie właśnie fluroksypyr i tribenuron

Po fasoli i po burakach również nie daje N3.

Według mnie to mitem jest to że azot na kłos NIE podnosi plonu. Zaś faktem - N3 podany niewłaściwie (zły termin, dawka, rodzaj nawozu) może obniżyć plon lub pogorszyć jakość. Różnica w MTN przy dobrze podanym N3 jest znacząco zauważalna już na przyczepach.

W obecnych suszowych warunkach znacznie inaczej wygląda dynamika pobierania azotu. Dlatego coraz większego znaczenia nabierają wcześniejsze dawki azotu od N1 do N3.

w jakich dawkach mieszasz fluroksypyr i tribenuron?

Opublikowano

Widze ze sporo tutaj jest teraz poswiecane zabiegom poprawkiwym na chwasty. Nie rozumiem dlaczego wciaz duzo osob nie robi zabiegu na jesien + ew poprawka we wszesnieszej fazie. Wtedy nie ma zmiluj, musi byc czysto! Ja tak robie od paru lat i nigdy nie mialem problemow  chwastami, czy to rok suchy czy mokry. Polecam taka technologie.

Opublikowano

Ten rok jest jakiś specyficzny, sam od 3lat robię tylko odchwaszczanie jesienne i przez te lata było czyściutko aż do żniw. ten rok prawdopodobnie przez ciepłą 
"zimę" szybko rozłożył s.cz z środków herbicydowych. W tym roku u mnie na polu jest masa przytuli i szczerze dopiero teraz przy siewie n3 to zauważyłem wcześniej nie było nic widać, nie wiem czy to dlatego że dostałą deszczu i momentalnie poszła w górę. Na szczęscie u mnie dopiero pokazuje się języczek flagowy i jest jeszcze jakiś czas na poprawkę tej przytuli i sam mam dylemat co dać żeby ją zwalczyło.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, tomala611 napisał:

Widze ze sporo tutaj jest teraz poswiecane zabiegom poprawkiwym na chwasty. Nie rozumiem dlaczego wciaz duzo osob nie robi zabiegu na jesien + ew poprawka we wszesnieszej fazie. Wtedy nie ma zmiluj, musi byc czysto! Ja tak robie od paru lat i nigdy nie mialem problemow  chwastami, czy to rok suchy czy mokry. Polecam taka technologie.

U mnie np. był zabieg na jesień miesiąc temu poprawka biathlonem a chaber rośnie sobie o się smieje. Więc nie zawsze jest to zaniedbanie . Po prostu gdzieś się nie do końca trafi z zabiegami i klops. 

Ja mam dylemat czy dać na tego chabra granstar ultra , saracen max, czy może polecieć samym fluroksypyr -em. 

Opublikowano

Ja zawszę robiłem na jesieni i na wiosnę mustang na poprawkę na 2 liscienne we wczesnej fazie, ale w tym roku susza była i mrozy i odpusciłem, ziela też nie było widać za wiele, dopiero teraz ostro ruszyło stąd poprawka, której miało nie być. Jakbym zboża nie sprzedawał to bym nie poprawiał.

Opublikowano

mi puściła miejscami miotła na jednym kawalku i nie planuję poprawki raz że zostawiam eksperymentalnie ile fizycznie tej miotły będzie z ciekawości a 2 to jak mam wydać 150zl na axial po to żeby zyskać 200-300kg pszenicy to szkoda zachodu dla ładnego wyglądu pola

Opublikowano
maciejs67 napisał:

Panowie, na stabilan już za pożno,jeśli jest podfagowy\flagowy?

Torus napisał:

No tak około miesiąc za późno

Co polecacie w takim razie żeby zastosować? Wszechobecny moddus to duży koszt. Dodam ze leciałem już cerone wcześniej.

Opublikowano
14 minut temu, robercikj100 napisał:

U mnie np. był zabieg na jesień miesiąc temu poprawka biathlonem a chaber rośnie sobie o się smieje. Więc nie zawsze jest to zaniedbanie . Po prostu gdzieś się nie do końca trafi z zabiegami i klops. 

Ja mam dylemat czy dać na tego chabra granstar ultra , saracen max, czy może polecieć samym fluroksypyr -em. 

Fakt ze trzeba trafic z zabiegami ale widze co w moich stronach praktykuja. Wiekszosc nie pryska na jesien liczac ze zalatwi jednym zabiegiem na wiosne. Efekt - brak zimy, wszystko roslo jak szalone, duza konkurencja ze strony chwastow, duzo rzepaku w pszenicach itp. Ciezko bedzie to tetaz wyhamowac bez ingerencji w kondycje pszenicy w tej fazie.

Opublikowano
1 godzinę temu, losktos napisał:

jak dobrze podac na N3 i w jakiej formie?

Opublikowano
4 godziny temu, luka24 napisał:

Na T2 planuję dać Kier 1l, dokładać coś jeszcze? 

Kier jest za***isty, ale na fasolę i niezły na rzepak. 

3 godziny temu, nie napisał:

n3 może zwiększyć mtz czyli plon

Pokaż mi badania i doświadczenia, bo to że może to ja wiem. 

Opublikowano
30 minut temu, robercikj100 napisał:

ja zrobiłem samym fluuroksypyrem w sobotę i dziś już chaber leży wywalony, czy po deszczach odbije nie wiem.

Opublikowano
3 godziny temu, dzikiWschód napisał:

A czy ktoś z was robił jakiś eksperyment połowy i ważył zboże z N3 i bez N3?

Nie trzeba robić samemu, bo badania i eksperymenty robią placówki doświadczalne i nigdy plon nie był wyższy. 

Opublikowano
35 minut temu, ravoj napisał:

Nie trzeba robić samemu, bo badania i eksperymenty robią placówki doświadczalne i nigdy plon nie był wyższy. 

I KTO to pisze  sam  eksperymentujesz na różne sposoby  a komuś piszesz że nie trzeba robić bo badania robią placówki doświadczalne .ravoj bierzesz coś czy co😄

• Root Admin
Opublikowano
38 minut temu, Uziu92 napisał:

ja zrobiłem samym fluuroksypyrem w sobotę i dziś już chaber leży wywalony, czy po deszczach odbije nie wiem.

po 2 dniach? to chyba tylko chwastox działał czy inny aminopielik

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, maciejs67 napisał:

Co polecacie w takim razie żeby zastosować? Wszechobecny moddus to duży koszt. Dodam ze leciałem już cerone wcześniej.

Cerone nie stosuje się we wczesnych fazach, bo jest praktycznie nie skuteczny. Masz zamienniki moddusa po 120-130zł, tańszej alternatywy już nie znajdziesz, chyba że jesteś wierzący to modlitwa. 

Edytowane przez Torus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v