Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Proszę o poradę. Miesiąc temu pryskałem lancetem, po zabiegu niestety był przymrozek i podejżewam że przez to zabieg był nieskuteczny i teraz chwasty są dość małe ale nadal żywe. Pytanie jakim środkiem mógłbym zrobić poprawkę i czy jest sens bo pszenica już dość duża - liść flagowy jest już widoczny.

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Pszenżyto meloman dostało 160n z mineralnych +80t obornik przed siewem. Modus 0.3l poszedł 20.04

Myślicie ze jest sens i potrzeba dolozyc jeszcze np 0.2 modusa?

Ostatni wychodzący lisc to już flagowy? 

IMG_20200508_180825.jpg

IMG_20200508_185538.jpg

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Panowie pszenica pryskana axial pakiem przed świętami w ielkanocnymi i na stanowisku po koniczynie rośnie jakaś  wiechlina czy weźmie to jakiś herbicyd i czy byłoby jeszcze bezpieczne dla pszenicy żeby to opryskac?

20200509_084542.jpg

Opublikowano
49 minut temu, zetorr6441 napisał:

Witam 

Pszenżyto meloman dostało 160n z mineralnych +80t obornik przed siewem. Modus 0.3l poszedł 20.04

IMG_20200508_180825.jpg

IMG_20200508_185538.jpg

Myślę że jak najbardziej jest sens. I nie czekaj z regulacją, moim zdaniem teraz jest najlepszy moment. Dawałeś 80t obotnika na hektar??? 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Jarek22B napisał:

jaka dawkę dałeś?

po Mustangu Forte to chaber powinien po 3 dniach "pochylić głowę" a po tygodniu to już się "kłania"

do tego Mustang w dawce 1l/ha powinien wziąć niekwitnącego bratka - jak juz kwitnie to juz go mustang nie położy bo kwitnącego ma w średnio wrażliwych  

w zeszłym sezonie na liść podflagowy flagowy dawałem Biathlon w max dawce aby zwalczyć chabra - ten to faktycznie działa powoli i pierwsze efekty to najprędzej były widoczne po 2 tygodniach

Dałem dawkę 1l/ha, a dodatkowo adiuwant  Faster. Temperatura podczas zabiegu wynosiła około 20 stopni (po godzinie 11:30), w nocy było 5-6, dopiero w trzecią noc około 1 stopnia. Ogólnie w ciągu sześciu dni po zabiegu nie było przymrozków. Na drugi dzień po zabiegu chaber był właśnie pochylony lekko, ale po tygodniu się wyprostował. Liście, idąc od dołu do góry, robią się fioletowe, łodyga też fioletowa, a reszta taka srebrzysto-zielona, więc i może też zrobi się z czasem fioletowa? Niektóre chabry "siadają", a te większe, które fioletowieją kładą się na boki (może ten chwast tak ma, że w końcu rozgałęzia się na boki i to objaw normalnego jego rozwoju?). Na jesieni jeden kawałek pryskalem Boxerem, a drugi pendimetaliną. Teraz będę musiał na jesieni zastosować jakąś mieszaninę.

Wiem, że fiołek w fazie kwitnienia jest średnio wrażliwy, ale wydaje mi się, że w chwili zabiegu nie było tak dużo kwitnących okazów jak teraz.

Raz już zastosowałem Mustang Forte w jęczmieniu jarym i też nie byłem usatysfakcjonowany.

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

Wczoraj ostatni wjazd opryskiwaczem w pszenicę zrobiony, poszła zupa- 0,5l/ha Artea, 1l/ha Tarcza Łan, 2l/ha Plonvit, 0,2l/ha Tytanit, 0,5l/ha Bi58 i dorzucone 0,1l/ha Moddusa dla świętego spokoju.

Opublikowano
3 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Witam 

IMG_20200508_180825.jpg

IMG_20200508_185538.jpg

W etykiecie moddusa jest napisane, że pszenżyto pryskać w fazie od pierwszego do drugiego kolanka. Te już chyba jest dalej, prawda? 

Opublikowano

Witam Mam takie pytanie pojawił minusie teraz w pszenicy chaber bławatek .Posiadam środek Tristar 50SG mogę go zastosować jak tak to w jakich dawkach najlepiej?

Opublikowano
7 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Witam 

Ostatni wychodzący lisc to już 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, maros1984 napisał:

Witam. Proszę o poradę. Miesiąc temu pryskałem lancetem, po zabiegu niestety był przymrozek i podejżewam że przez to zabieg był nieskuteczny i teraz chwasty są dość małe ale nadal żywe. Pytanie jakim środkiem mógłbym zrobić poprawkę i czy jest sens bo pszenica już dość duża - liść flagowy jest już widoczny.

Identyczny przypadek jak u mnie , dzisiaj zrobiłem ta gdzie było przytulie starane , i miotła axial50. Z tym że pszenica trochę niższa..

Edytowane przez womir
Opublikowano (edytowane)

Pszenica jara, siew bezorkowy problem z trawą rozsiała się, po sąsiedzku łąka.

Jest jakiś środek na trawę w pszenicy? Jarej nigdy nie opryskiwałem od jednoliściennych, zawsze tylko dwuliścienne i było ok tylko, że w poprzednich latach była orka.

IMG_20200509_170018.jpg

IMG_20200509_165951.jpg

IMG_20200509_165128.jpg

Edytowane przez Radek88
Opublikowano
5 godzin temu, pala92 napisał:

Kiedy siejecie n3? Ja sie zastanawiam czy w poniedzialek nie rozsiac bo deszcze mowią tylko sie wacham czy nie za wczesnie?

W standardowych latach N3 jest zwaną dawką na kłos, to masz odpowiedź

Opublikowano

Siej flaga juz wychodzi u nas juz zaczynja siać od tygodnia

Opublikowano
2 godziny temu, Radek88 napisał:

Pszenica jara, siew bezorkowy problem z trawą rozsiała się, po sąsiedzku łąka.

Jest jakiś środek na trawę w pszenicy? Jarej nigdy nie opryskiwałem od jednoliściennych, zawsze tylko dwuliścienne i było ok tylko, że w poprzednich latach była orka.

IMG_20200509_170018.jpg

IMG_20200509_165951.jpg

IMG_20200509_165128.jpg

chyba palusznik krwawy tak jak u mnie. Albo w ququ do zwalczenia alboglifosad i to w duzej dawce.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Witam 

IMG_20200508_180825.jpg

IMG_20200508_185538.jpg

Ja bym dołożył jeszcze trochę azotu.  Na kiszonkę bedzie jak znalazł 

Edytowane przez piotr30piotr
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Panowie, jaka wysokość mają wasze pszenice? U mnie średnia to tak gdzieś do kolan,zdarzają się miejsca że nawet za kolano. W okolicy tylko są może jeszcze że 2,3 pola z pszenicą ale tamta nawet do kolan się sięga?

Jak wasze?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v