Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
48 minut temu, adamn999 napisał:

Priaxor + wirtuoz można dać razem jeśli tak w jakich proporcjach? czy lepiej opryskać część plantacji jednym a resztę drugim,

Według mnie najlepiej bez niepotrzebnych kombinacji, osobno. Będziesz miał przy okazji porównanie. Stosowałeś już wcześniej Wirtuoza na T2? U mnie to tylko w T1

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

A co to jest ten inhibitor?

Najprościej ujmując jest to dodatek do azotu żeby nie pofrunął w powietrze albo nie popłynął do morza 😀

Niedługo to zakażą nam nawet wchodzić na swoje pole żeby nie płoszyć zwierząt i nie zakłócać ekosystemu 

Opublikowano
Torus napisał:

48 minut temu, adamn999 napisał:

Priaxor + wirtuoz można dać razem jeśli tak w jakich proporcjach? czy lepiej opryskać część plantacji jednym a resztę drugim,

Według mnie najlepiej bez niepotrzebnych kombinacji, osobno. Będziesz miał przy okazji porównanie. Stosowałeś już wcześniej Wirtuoza na T2? U mnie to tylko w T1

ja zabiegu t1 nie robię wcale i od trzech lat pryskam wirtuozem i jestem zadowolony niestety teraz brak dostępu środka wirtuoz skłonił mnie do zakupu priaxora

Opublikowano
5 godzin temu, Mareg napisał:

Szału nie ma. 

Ja co roku skracam raz medax 0.5kg i przy 7t ustała. Na uwrociach aby wylegla no ale chyba każdy wie dlaczego 

Zapomniałem dodać że zawsze uprawian odmiany o niskiej wysokości słomy. 

Może i nie. Podoba mi się te wasze wróżenie 🤣. Wiem że trzeba być realistą, ale sam wygląd jeszcze nic nie znaczy.

Opublikowano

Delaro sporo tańsze od praxior, a wie ktoś jak ze skutecznością ?

Opublikowano
19 godzin temu, miwigos napisał:

Rozetnij łodyge mi to wygląda na prawie 3 kolanko,czyli za 10 dni liśc flagowy wtedy u mnie pójdzie drugi zabieg ,jeśli jeszcze popada 

W większości są dwa kolanka i w niektórych roślinach pojawia się 3 kolanko. W takiej sytuacja mogę zastosować Cuadro 250 EC bez obawy, że przypalę pszenicę?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Będę jechał z ochroną na pszenica. Chce dać na raz Soligor, siarczan magnezu, plonvit zboża oraz tytanit. Jaka przyjąć kolejność dodawania?

Edytowane przez dami8
Opublikowano
1 godzinę temu, dami8 napisał:

Witam. Będę jechał z ochroną na pszenica. Chce dać na raz Soligor, siarczan magnezu, plonvit zboża oraz tytanit. Jaka przyjąć kolejność dodawania?

Siaeczan plonvit tytanit fungicyd 

Opublikowano

Owies gluchy jednak mi nie przemarzl na jednym kawałku,  co myślicie o zastosowaniu axialu? Flaga dopiero zaczyna wychodzić. Praktykowal ktoś? 

W tamtym roku w tej fazie pryskalem na chaber tribenuronem na chaber i niby nie było widać efektów ubocznych ale to całkiem inna substancja a niby na axialu pisze do początku liścia flagowego 

Opublikowano

Stosował ktoś Axial Pakk na wychodzący lisć flagowy? Potrzebuję poprawić jakieś 0,2 ha bo jakiś chaber się teraz pojawił a nie chciałbym już nic dokupywać...

Opublikowano

Priaxor w dawce 0.8l/ha na pszenicę to dobre rozwiązanie? A może wrzucic do tego 125g/ha tebu? Dorzucić do zabiegu mocznik i siarczan? Jeśli tak to w jakim stężeniu? Pszenica dostała 175kg N a na T1 poszedł prochloraz, fenpropidyna i tebu. Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

A czy jak poprawię przytulię w sobotę A temperatura spadnie w poniedziałek (odczuwalna okolo -4 przez wiatr) po południu

Czy zabieg będzie bezpieczny? 

Liść flagowy jeszcze troszkę schowany w podflagowym 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mareg napisał:

Owies gluchy jednak mi nie przemarzl na jednym kawałku,  co myślicie o zastosowaniu axialu? Flaga dopiero zaczyna wychodzić. Praktykowal ktoś? 

W tamtym roku w tej fazie pryskalem na chaber tribenuronem na chaber i niby nie było widać efektów ubocznych ale to całkiem inna substancja a niby na axialu pisze do początku liścia flagowego 

Axial na początku kłoszenia, nie było żadnych problemów.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dwdx1906 napisał:

Stosował ktoś Axial Pakk na wychodzący lisć flagowy? Potrzebuję poprawić jakieś 0,2 ha bo jakiś chaber się teraz pojawił a nie chciałbym już nic dokupywać...

Na samego chabra szkoda tak drogiego środka.  Poza Tym  axial sam w sobie na jednoliścienne. Kup tribenuron to grosze kosztuje w porównaniu do powyższego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v