Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_xs napisał:

A poprawa koloru na ciemniejszy wywodzi się z azotu w roślinie więc cosmusi działać 

Tak - poprawia kolor. Nikt nikomu nie broni i niczego się nie czepia. Kosmetyka jak ktoś ma czas się bawić bez widocznego wpływu na plon, ale dobrze działa na psychikę -  jak wódka. Żadnych wartości odżywczych a człowiek niby zdrowszy (ale tylko w czasie spożywania 9_9

• Haha 1
Opublikowano
losktos napisał:

Axial Tigon napisał: zostało mi 1kg medaxu mogę nim skrócić drugi raz jak już było? niby na etykiecie pisze ale jak to w praktyce? dawka by była 0,25kg na wychodzący liść flagowy  Możesz jechać, nic się nie stanie

co myślisz o canopy na liść flagowy, dawka 0.8l w sumie 120kg N Na pierwsze kolanko nie było skracane.

Opublikowano
1 godzinę temu, mostwanted1989 napisał:

W większości produktów jest napisane żeby stosować max do bbch 32 np axial komplett. Wolałbym nieryzykowac szczególnie że po deszczu troszkę ta przenica się poprawiła. Chyba że ktoś testował i nic się złego nie dzieje? Dwuliścienne są lekko zółtawe i dosyć drobne przy samej ziemi, może dużej szkody nie narobią? 🤨

POCZYTAŁEŚ do kiedy stosować axsial komplet to poczytaj sobie jeszcze do kiedy  można stosować  axsial 50 EC. od jednoliściennych

Opublikowano

Z tym zasialniem dolistnym to powiedzcie to producenta warzyw, gdzie srednio oprysk dolistny idzie raz na tydzien. A co do tego, ze dolistnie to sie pryska jak susza, bo wtedy nie mozna poglownie to tez sie niezgodze z takim mysleniem, bo oprysk dolistny wchlania sie lepiej wlasnie przy duzej wilgotnosci powietrza. Roslina otwiera wtedy "pory", a przy suszy wytwarza "wosk" i nie przyjmuje niczego. Nie wspominajac juz o wiekszym ryzyku przypalenia.

Opublikowano
5 minut temu, Macius napisał:

czym robicie T2? szukam dobrego środka myślę nad Elatusem Plus lub Era macie inny pomysł?

Priaxor 1l do 1,25l

Opublikowano
28 minut temu, asus921 napisał:

Z tym zasialniem dolistnym to powiedzcie to producenta warzyw, gdzie srednio oprysk dolistny idzie raz na tydzien. A co do tego, ze dolistnie to sie pryska jak susza, bo wtedy nie mozna poglownie to tez sie niezgodze z takim mysleniem, bo oprysk dolistny wchlania sie lepiej wlasnie przy duzej wilgotnosci powietrza. Roslina otwiera wtedy "pory", a przy suszy wytwarza "wosk" i nie przyjmuje niczego. Nie wspominajac juz o wiekszym ryzyku przypalenia.

Moja przyjęła przy suszy  antywylegacz aż za bardzo. Więc nie pisz  że nie przyjmuje niczego.😄

Opublikowano

Axial 50 do flagi, fundamentum do flagi, stosowałem z powodzeniem, jedno ale przy zabiegach w tak późnej fazie pszenicy, zwykle robione solo, z odstępem min 4-5 dni pomiędzy. Druga uwaga, to jak masz suszę to dobrze się zastanów czy musisz robić zabieg w pełnej dawce, czy nie lepiej dodać adiuwanta.

1 godzinę temu, ursusek360 napisał:

Panowie da cos antywylegacz w fazie 2 kolanka w pszenicy? 

Taki termin stosowania CCC ma więcej wad niż zalet. Są inne środki które mogą jeszcze efektywnie ograniczyć wzrost źdźbła.

Panowie od środy do niedzieli, 44 litry/m2. A teraz znów zimne noce.

Opublikowano
Jarosław90 napisał:

czy cerone można pryskać teraz razem z t2?

losktos jak możesz to podpowiedz bo widzę że wiesz dużo :)

Jeżeli jest u Ciebie sucho, nie zapowiadają deszczy i ma być wysoka temperatura (powyżej 20) to nie

Opublikowano

Bardzo ważne pytanie mam. Idzie do mnie potężna chmura. I ma padać kilka dobrych godzin. Czy ja mogę w tym czasie rozsypac saletre pod pszenice jare i ozima owies? Nigdy tak nie robiłem i jestem ciekaw czy można czy to jakiś stres dla roślin? Rozsiewalbym w deszczu. Pasuje teraz bo wiadomo z wilgosci trzeba korzystac 

Opublikowano
25 minut temu, Samsung123321 napisał:

Bardzo ważne pytanie mam. Idzie do mnie potężna chmura. I ma padać kilka dobrych godzin. Czy ja mogę w tym czasie rozsypac saletre pod pszenice jare i ozima owies? Nigdy tak nie robiłem i jestem ciekaw czy można czy to jakiś stres dla roślin? Rozsiewalbym w deszczu. Pasuje teraz bo wiadomo z wilgosci trzeba korzystac 

Przed deszczem tak, w czasie deszczu niebardzo, bo saletra moze przypalic na mokra rosline.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PanPawel napisał:

No i co zrobisz nic nie zrobisz. Dobrze że deszcz chociaż pada. 

No właśnie nic nie robię, chcę zrobić T2 ale poczekam na lepsze warunki na koniec tygodnia. Masz racje, znów pada.

Do T2 dorzuciłbym tylko coś na robaka, bo jest sporo. Reszta to zbędny koszt na tym etapie rozwoju pszenicy, zamiast tego zrób porządne T2, oczywiście jeśli to ma sens.

Edytowane przez taux
Opublikowano

Ja czekam i prawdziwi gospodarze u nas też, RSP wczoraj trochę opryskała ale to może z 40ha. Dziś padało, jutro ma padać i w dodatku zimno, w nocy +2-3 a dziś +12. Koło piątku ma być cieplej to się pojedzie. Chyba, że masz ciepło i masz tak dużo zboża, że obawiasz się, że Ci braknie czasu. Przynajmniej ja tak myślę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v