Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, losktos napisał:

Do delaro dodatek corbelu ok, chociaż bardziej widziałbym tu fenpropidyne. Co do dawki nawet 0,3 wystarczy

Do Capalo nie ma sensu dokładać fenrpopimorfu. Każda z substancji z capalo działa w mniejszym lub większym stopniu na septorioze

Jakie temperatury u Ciebie? Pryskałeś czymś? Na pierwszy rzut oka problemy z pobieraniem składników przez niskie temperatury

teraz ostatnie dni to było mega ciepło , w nocy spadała temperatura , dzis np było 0 stopni przed 6 rano 

niczym nie pryskałem 

Opublikowano

Panowie na jesieni przeoralem pastwisko posiana pszenica ozima teraz mam w niej sporo samosiewow trawy, czym je zwalczyć myślałem o Atribute co polecacie żeby się tego pozbyć?

Opublikowano

Ja lecę z t1 często tego samego dnia co nawóz. 

Mikroelementy stosuje w przypadku stresu, np atak szkodników albo grzyba aby rośliny się zregenerowały szybciej.  Inaczej moim zdaniem nie ma to sensu, za mała ilość a cena zazwyczaj spora. Z mocznika dolistnego też zrezygnowałem.

Opublikowano

Jeśli raz na jakiś czas stosujesz obornik i plonu są w granicach 6-7 ton to nie ma potrzeby stosowania micro.  Jeśli przedplonem był rzepak to w jego słomie jest bardzo dużo micro tyle że po jej rozłożeniu bez problemu starczy dla pszenicy 

Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

stosowanie mikroelementów ma jedynie sens jak masz wyrównane ph i makroskladniki przynajmniej na średnim poziomie i do zwyżki plonu brakuje tylko mikroskładników

Co ma pH gleby do podawania roślinie mikroelementów dolistnie?

Opublikowano (edytowane)

Panowie co wybrać myślę nad 3 wariantami: Na pszenicę ,pszenżyto i jęczmień jary i ozimy

Duett star0.7l+Prochloraz 0,7l koszt na ha 127zł

Capalo 1,25l - 160zł

Delaro 0,85l- 137zł 

Edytowane przez drobny
Opublikowano

A z tym czy mikro warto dodawać czy nie to niech każdy według siebie robi .Bo też już tyle razy się to przewijało że szok . Najważniejsze PH i zawartość składników w glebie ,płodozmian i oczekiwane plony .

Opublikowano
12 minut temu, Jarek_86 napisał:

Witam serdecznie forumowiczów :)  Mam pytanie. Co  dolega tej pszenicy ? Nie było oprysku. Poszła  tylko POLIFOSKA 6  . Pozdrawiam

20200321_111817.jpg

Brak Azotu i potasu .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze, powinienem się zapytać jaki wpływ wg Ciebie ma pH gleby na podawanie roślinom mikroelementów dolistnie, skoro piszesz że ma to sens tylko przy "wyrównanym" pH?

I co to znaczy wyrównanym pH dla Ciebie? To znaczy równie rozkładającym się na całej działce czy podniesionym do przyzwoitego poziomu ~6,5?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Wczoraj wysiana druga dawka azotu na pszenice. Na jeden kawałek poszedł Zaksan 300kg/ha. Na drugi kawałek na połowie zaksan 300kg/ha i na drugiej połowiej Mocznik Super N46 - 200kg/ha. W nocy popadało i trochę z rana.

Opublikowano

Też dałem 300 saletry na drugą dawkę. Ale u mnie nie popadało...

Opublikowano
koniu napisał:

Wczoraj wysiana druga dawka azotu na pszenice. Na jeden kawałek poszedł Zaksan 300kg/ha. Na drugi kawałek na połowie zaksan 300kg/ha i na drugiej połowiej Mocznik Super N46 - 200kg/ha. W nocy popadało i trochę z rana.

Kiedy dawałeś 1 dawkę N? Czy planujesz jeszcze jakiś N rozsiać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v