Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 3.03.2020 o 11:44, losktos napisał:

Ochrona warta majątek, trochę coś pomyliłeś z niektórymi dawkami. Jak dla mnie przekombinowane

W T1 daj albo Inpu albo Ventur. Do ventura koniecznie dołóż ten Halny lub jakąś morfolinę.

T2 ok

T3 wyrzuć Fandango, daj 200 g tebukonazolu + dołóż 60 g metkonazolu. Ewentualnie 0,8 Prosaro solo

Ochrona na plony śmiało 8 ton i wzwyż

w tym programie to się nazywa 10+,

ten pakiet razem z mikro i jakimiś innymi dodatkami, ale bez regulatora wzrostu kosztuje 15.500 na 20ha - prawie 800zł/ha, na 7ton jest tańszy pakiet ale nie zrobiłem zdjęcia.

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał:

w tym programie to się nazywa 10+,

ten pakiet razem z mikro i jakimiś innymi dodatkami, ale bez regulatora wzrostu kosztuje 15.500 na 20ha - prawie 800zł/ha, na 7ton jest tańszy pakiet ale nie zrobiłem zdjęcia.

W jakiej firmie takie pakiety?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, galan99 napisał:

Tak jak napisałeś  ja dam Duet 1 l + 1 l Faxer  będzie bardzo doże .

Co do Duetu mączniaka czyści dobrze i inne grzyby tylko trzeba T 2 zrobić na flagę i kłos .

Apyros 75 WG w dawce 30 g na 1 ha powinien zatrzymać perz w pszenicy ? A może 35 g .

Mam taką dzierżawę mus zatrzymać perz . 

w  pszenżycie po duecie + prochlorazie mialem czysto ze 2 tyg, później mączniak wlazł i to ostro a po 1,5l Boogie w pszenicy było 6 tyg spokoju. 

W tym roku rezygnuję z Boogie bo ich pojebało z ceną 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Dawałem w zeszła sobotę n1 około 150 kg. Saletry i widzę że już się pokazuje pierwsze kolanko pszenica siana około 10 października i teraz się zastanawiać czy nie lecieć już z rsm 32  około 280 litrów, czy to nie zawczesnie? Akurat przymrozek spory mówią na tę noc to by się dobrze jeździło 2

Opublikowano

Być może mówi prawdę, u sąsiada jedna pszenica ma już z 20 cm. Słuchajcie a jak myślicie, w tym roku jak tak pszenicę ida jak burza to czym skrócić, gleby mam mocne, 2-3 w tamtym roku poszedł medax 0.5 kg i niektóre pszenicę leżały. Myślę w tym roku z 0.5l modussa i z 1 litr ccc bądź może modus solo ale jeszcze większą  dawke. Co poradzicie 

Opublikowano

Ja dam 1l Antywylegacza i z 0,4l Moddusa. Ustoi to ustoi, nie to nie. Pszenica gęsta jak łąka i czarna prawie, że po dawce azotu.

Opublikowano
30 minut temu, darekspire90 napisał:

Dawałem w zeszła sobotę n1 około 150 kg. Saletry i widzę że już się pokazuje pierwsze kolanko pszenica siana około 10 października i teraz się zastanawiać czy nie lecieć już z rsm 32  około 280 litrów, czy to nie zawczesnie? Akurat przymrozek spory mówią na tę noc to by się dobrze jeździło 2

Wstaw zdjęcie przekrojonej rosliny

Opublikowano
WiesławZetor napisał:

Na T1 lepsze będzie połączenie prochlorazu z metrafenonem, fenpropimorfem i epoksy czy lepiej dać prochloraz z tebukonazolem, protiokonazolem i spiroksaminą (Soligor). Zawsze Soligor kojarzył mi się z T2, ale okoliczny punkt proponuje go właśnie na pierwszy zabieg... Czyżby punkt w Chełmży? Dla mnie Soligor to nieporozumienie a przynajmniej w takiej cenie jaką chcą za niego. W zeszłym roku w jęczmieniu robiłem zabieg Boogie bo w przeliczeniu na podobną ilość substancji wyszło taniej niż Soligorem. Ja chyba przewioze się do Aleksandrowa do Agrii i polecę ich pakietem na t1 czyli boskalid epoksykonazol i fenpropimorf, ale kwestia ceny, jutro przedzwonię czy mają już cennik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v